Tešanjski dnevnik 24-31.7.2017. godine

Ljetna sedmica bez puno događanja. Temperature visoke, ali ne i tropske, sa nešto obilnijom kišom u noći ponedeljak na utorak i u utorak ujutro. Poljoprivrednici imaju problema sa sušom, pa su prinosi slabi, a nekih poljoprivrednih proizvoda, kao što su mahune, teško je i naći na pijaci. Povremene redukcije vode od 18h do 6h ujutro.

Lubenice i sladoled su najčešće poslastice i osvježenje od vrućina. Prošle godine su se intenzivnije pojavili mali mobilni bazeni od 5 m3 (ima i manjih, a i onih do 25m3), a ove godine još i više. Tako da se veliki broj tešanjske djece sada unjesto u gradskom bazenu (koga naravno nema) kupaju u kućnim bazenima.

Nogometni spektakl TOŠK-ove legende protiv legendi bh. nogometa

Povodom 90 godina postojanja Uprava TOŠK-a organizovala je revijalnu utakmicu veterana (legendi) TOŠK-a i veterana (legendi) bh. nogometa. Pred dobro popunjenom zapadnom tribinom gledaoci su mogli vidjeti 8 golova. Svaka ekipa dala je po 4.
Za ekipu bh. legendi, među ostalim, igrali su Vlatko Glavaš, Bulent Biščević, Mirsad Bešlija, Vedin Musić, Mirsad Dedić, Jasmin Mešanović, a u ekipi TOŠK-a Adil Bukvić Hare, Pašić, Hodžić, Ipe Hadžiahmetović, Ibraković, Osmić i dr. Bili su najavljeni i Konjić, Bolić, Bajić, ali ih nisam vidio.

Strijelci za TOŠK bili su: Hadžiahmetović dva puta, Hasanbašić i Hodžić, dok su strijelci za ekipu legendi bh. fudbala bili: Igor Remetić, Vlatko Glavaš, Mešanović i Brkić.

Zajednička fotografija

Početni udarac, na sudijski znak pištaljkom najstarijeg navijača Ishaka Hake Šehagića, izveo je Hamdija Denjalić Amidža najstariji živi TOŠK-ov fudbaler.

Selektor bh. legendi je bio nekadašnji selektor reprezentacije BiH Fuad Muzurović, a utakmici je prisustvovao i Mirsad Fazlagić.

Domaćini su dobili poklon FSBiH, koji je primio u ime TOŠK-a Ajdin Mrguda predsjednik Upravnog odbora, a TOŠK-ov poklon Muzuroviću predao je Muris Jabandžić Tigar.

Bilo je veoma toplo, ali su i neki stariji igrači pokazali zavidan nivo snage i kondicije.

S lijeva: Hamdija Denjalčić Amidža, Vlatko Glavaš kapiten bh.legendi, Adil Hare Bukvić kapiten TOŠK-ovih legendi, Ishak Hako Šehagić i Muris Jabandžić

Preko puta Autobuske stanice gradi se novi novi stambeno – poslovni objekat (!?)

Pojava mehanizacije i skidanje kamena na uskom prostoru između puta i stijene prostoru preko puta autobuske stanice izazivala je pažnju i pitanje šta se tamo gradi na tako malom, uskom prostoru sa lošim pristupom. Ovih dana pojaviše se i stubovi objekta (dva sa dva) novog objekta. Pokrenuh potragu za informacijom šta je namjena tog objekta. Zvanično se radi o stambeno-poslovnom prostoru (!) vlasnika i investitora Alje Harića kamenoresca iz Kraševa. Obzirom na veličinu prostora zanimljivo je ko će koristiti stambeni prostor, a poslovni može biti dovoljan samo za prezentaciju. Prezentacija uzoraka proizvoda kamenoresca sa brojem telefona za komunikaciju. Prema nekim nezvaničnim informacijama vlasnik pruža i neke intelektualne (duhovne) usluge koje bi se mogle kupcima plasirati u ovakvom prostoru.

Budući stambeno poslovni prostor (!?) na ulasku u grad

Na hadž iz Tešnja ove godine ide 58 hodočasnika

Od kako se organizuje odlazak hodočasnika na hadž ove godina će biti najveći broj, jer ih ide 58 od 1800 koliko ih ide iz BiH.. Zanimljivo je da iz porodice Klepić iz Tešnja ide njih 4, a iz Sarajeva još troje.Na hadž ide 13 bračnih parova (od kojih neki idu kao bedeli). Vođa puta je Fuad ef. Kurtić imam Čarši džamije. Više od pola hodočasnika čine bračni parovi.

Prvi red: Samir i Samira Hundur (bračni par) iz Tešnja, Hatidža i Ibrahim Hukić (bračni par) iz Tešnja, Fuada i Enver ef. Kurtić (bračni par) iz Tešnja, Ferida i Faruk Unkić (bračni par) iz Tešnja bedeli za Šerifu i Hanu Unkić, Osman Šišić iz Tešnja, Sabiha i Muhamed ef. Brka (bračni par) iz Dobropolja, Ejub Kurdić Drinčići, Salih Garić iz Piljužića bedel za Šahu Garić, Ohran Ramić iz Rosulja, Seid Turkeš iz Oraš Planja, Sinan Žilić iz Džemilić Planja, Nusret Muharembegović bedel za Huseina Mularifovića, Husein Alić iz Raduše, Edina i Zijad iz Mrkotića (bračni par), Fadila i Ferid Bekrić iz Lepenice (bračni par), Ajiša i Redžo Klepić (bračni par) sin Ramiz, Isma kćerka, Mahira i Šemsudin snaha i sin ( još tri sina iz Sarajeva:Hajrudin, Muhamed i Džemal) iz Novih Miljanovaca (Redžo bedel za djeda), Velida i Himzo Hasanović iz Miljanovaca (bračni par), porodica Bošnjo iz Novih Miljanovaca:majka Esma, Muhamed-Dželaluddin (bedel za oca Husu i Naida Zaimović (sin i snaha), Medina i Adis Subašić iz Vukova (bračni par), Nura i Osman Kurdić iz Piljužića majka i sin, Bahrija i Fadil Kurtić iz Tešanjke (bračni par), Vahidin Muminović i Amrudina Ćatić (bračni par), Mina Bejtić iz Kotlanica, Ifeta Talo iz Džemilić Planja, Hanifa Zečević Kraševo, Hatidža Iriškić iz Mračaja, porodica Ćorić iz Oraš Planja:Bećir i Hajrija (bračni par) i sin Mumin, Raza i Zaim iz Oraš Planja (bračni par), Adisa i Osman Džihić iz Oraš Planja (bračni par), Šaza Ćorić iz Oraš Planja bedel za Mejru Aličković, Hanifa Huskić iz Oraš Planja, Fatima Kurtić iz Lepenice, Ćama Ljevaković iz Novog Sela i Šemsa Ljevaković iz Novog Sela.

(Obzirom da se slabo vide imena, zbog većeg umanjenja, prepisao sam ih sa panoa)

Foto zabilješke

Proizvodnja malina intenzivnije se počela proizvoditi i u našoj općini. Problemi sa otkupom i cijenom naveli su jednog meni nepoznatog proizvođača na orginalnu ideju. Na početku Titove ulice ubacio je ovaj pokretni pult gdje se uzme posuda sa pola kiligrama malina, a u kasu stavi 1KM.

Paradajz iz bašte Omera Pobrića


Ujutro pred Kahvom zateknem hadži Omera Pobrića sa dva velika paradajza. U jednom 1550 grama, a u drugom 1300

Stare fotografije

S lijeva:Bogdan Blagojević, Đuka Blagojević (žena Riste Blagojevića i mati Milutina), Savka Tanasić sestra Riste Blagojevića i mati Dragutinova i Dragutin Tanasić

Porodice Blagojević i Tanasić su najpoznatije pravoslavne porodice u Tešnju. Stariji sugrađani se još uvijek sjećaju Bogdana koga su zvali Bogdo i radio je u kiosku na Gornjoj čaršiji. Milovan Tanasić je poznati trgovac i čovjek čija sebiblioteka danas nalazi u Općoj biblioteci u Tešnju. Imao je kuću u Mekišu. Dragutin ili poznatiji kao Drago nije imao djece, a od pordoice Đuke i Riste Blagojević čest posjetilac u Tešnju je Risto od koga sam i dobio fotografiju.

S lijeva: Izudin Alićehajić, Senad Šeremet, Sead Kotorić Toto i Zehra Hadžismailović

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Jedan komentar

  1. Hvala vam na fotografiji moje prabake Savke i maminog strica Draga Tanasića. On je sve svoje knjige ostavio Biblioteci u Tešnju, umro je 1989. godine. Ja sam unuka Miloša Tanasića i živim u Podgorici od 1973.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *