Tešanjski dnevnik 7-14.8.2017. godine

U ponedeljak svježe jutro, a kako je dan odmicao temperatura se povećavala i nastavila rasti sljedećih dana dostižući one temperature oko 40ºC. Toplota se uvukla u kuće, posebno one koje nisu izolovane. Biljni svijet se oslobađa plodova i listova da bi preživio. Vode povremeno nestaje, ali obzirom na broj potrošača i paklene vrućine dobro smo do sada prošli. Bolje nego Sarajlije. Osvježenje dolazi u subotu i nedelju sa promjenivim temperaturama, ali puno nižim i povremenom kišom.

TOŠK ugostio fudbalsku reprezentaciju BiH U19

Obilježavajući 90 godina postojanja TOŠK je u saradnji sa Fudbalskim savezom BiH organizovao susret sa mladom reprezentacijom BiH U19 koja se priprema u Trening centruFudbalskog saveza BiH u Zenici. Iako je bilo veoma toplo vrijeme odigrana je zanimljiva utakmica, a rezultat je bio 1:1

Za TOŠK su igrali: Dizdarević, Hasanbašić, Hodžić, Mrguda, Kršić, Maglić, Sinanović, Gafurović, Suljić, Skulić, Lukmirak, a za BiH: Filip Vasilj, Saša Perić, Amar Beširević, Milan Mirić, Amar Ćatić, Stefan Kovač, Nedim Hadžić, Demirel Veladžić, Edis Smajić, Rijad Sadiku, Vladan Danilović.

Igrali su još: Vukašin Pilipović, Tomas Dadić, Amir Velić, Anel Šabanadžović, Predrag Vladić, Luka Knežević, Amar Beganović, Ahmed Buljubašić, Halid Šabanović, Nikola Vuletić, Adin Omić.

Gol za U-19 je dao je Smajić, a za TOŠK Kršić.

Selektor U19 je Toni Karačić.

Reprezentativci su naparavili zajednički snimak sa pionirima TOŠK-a koje trenira

Generalni sekretar Fudbalskog saveza BiH Jasmin Baković predao je predsjedniku UO TOŠK-a Ajdinu Mrgudi dres reprezentacije sa brojem 90.

Utakmici je pratio zajedno sa prijateljem Ademom Šišićem i Nikola Nikić, nekadašnji igrač Željezničara i jedno vrijeme trener TOŠK-a.

Zapazio sam da je poznati fudbaler Toška Bureković, koji je nedavno prestao aktivno igrati, postao pomoćnik trenera Remetića.

Ekipe Toška (u bijeliom dresovima) i U19

Održan Balkan streets festival 2017

UG Stari grad već osmu godinu organizuje rok koncert pod nazivom Balkan streets festival. Ove godine koncert je održan na platou Dizdareve kule, a učestvovali su:New deal Tešanj, Defekt mase Tešanj-Srebrenik i Tešanj urban bend.

Mladi su uživali

Održana Likovna kolonija Tešanj 2017, sedma po redu

U okviru manifestacije Ljeto u Tešnju 2017 održana je sedma po redu Likovna kolonija Tešanj 2017. Na ovogodišnjoj likovnoj koloniji učešće su uzeli slikari: Đula Šanta iz Novog Sada, Danijel Babić iz Novog Sada, Zoltan Fabijan iz Budimpešte, Alen Džindo iz Visokog, Alija Šahinović iz Visokog, Nensud Bećar iz Visokog, Mirsada Kadribašić iz Sarajeva (otac r. Faik iz Tešnja), Sabira Ireiz iz Tešnja i Miralem Brkić iz Tešnja.

Kolonija je otvorena u maloj sali Cko gdje je postavljena izložba slika iz fundusa likovne kolonije i kojom je otvoreno Ljeto u Tešnju 2017. Na otvaranju ovogodišnje kolonije su govorili slikari Šanta i Babić i naravno neumorni entuzijasta i glavni “krivac” za kontinuitet likovne kolonije u Tešnju Zoraid Mehičić.

U razgovoru mi je kazao da je likovna kolonija prošla u lijepoj atmosferi jer se veći broj slikara već dobro poznaje, a ove godine koloniju je obilježilo je prisustvo slikara iz Madžarske. Naravno, likovnoj kolonije ove godine je nedostajao najveći tešanjski slikar Lalo Srkalović.

Sa otvaranja kolonije s lijeva: Đula Šanta, Zoraid Mehičić i Danijel Babić

S lijeva: Đula Šanta, Zoraid Mehičić, Mensud Bećar, Alija Šahinović, Alen Džindo i Sabira Ireiz

Stare fotografije

Tešanjski Kiseljak pedesetih godina. Prvi s lijeva čuči Asim Kahvić, a do njeda Fadil Kahvić. U istom redu peti s lijeva je Pero Simić, a zadnji Edib Mehinagić

U drugom redu predzadnji desno je Hamza Ruštić(?) i do njega Hidajet Mehinagić

Izvor mineralne vode Kiseljak u Crnom vrhu dugo godina je bio izletište Tešnjaka.Cijele porodice su odlazile na piknik,a posebno se to odnosi na Prvi maj koji je slavljen kao praznik rada. Na Kiseljaku je bio i bazen pa se moglo i kupati. Vrelo nije bilo izdašno, ali je voda bila jedinstvena. Po najvećim vrućinama hladna i prirodno gazirana da je bilo teško popiti više od pola čaše. Onda je 1976. godine prof. Bač vršio bušenja tražeći izdašnije vrelo. Nije ga našao, ali je nestalo i ono vrelo koje više nikada nije pronađeno. Bač je vršio bušenja i raduškoj Ilidži, u neposrednoj blizini današnjeg izvorišta Tešanjskog kiseljaka, najbolje vode na svijetu za ovu godinu. Nezvanična informacija je bila da su pomiješani pitka i mineralna voda pa se nijedna ne može eksploatisati. Tada je vladalo mišljenje da su rezultati lažirani kako se ne bi ugrozilo vrelo mineralne vode na Banji Vrućici jer se od bušotine u Raduši nalazi par kilometara vazdušne linije.

S lijeva: Diba Dervić, Ishak Hako Šehagić, Ziba Ajanović, Mustafa Dautefendić i Safet Bašić Prčo.

Sa table na Gornjoj Čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *