Tešanjski dnevnik 28.8-4.9.2017. godine

Ovu sedmicu obilježio je Kurban -bajram. Prvi dan Kurban – bajrama je bio u petak 1.9. Do subote pratilo nas je toplo vrijeme. Tada je počela intenzivno padati kiša, zatim tokom noći i u nedjelju ujutro kada je temperatura spala na 13ºC, a korito Tešanjke popunilo do krajeva sa jakom riječnom maticom.

Kada sam, uoči prvog dana Bajrama, krenuo u Opću bolnicu gdje je Načelnik obišao pacijente na plućnom odjelu i pedijatriji, zastao sam kod Riječke džamije jer je bilo vruće. Teško vrijeme pa počelo pomalo stezati u grudima. Nisam nastavio nego sam otišao u Cko na osvježenje kod Amira Brke. Tamo me na stolu zateče 155. knjiga u izdanju Cko Od zaborava za zaborav Mirka Marjanovića.

Drugi događaj koji je bio razočarajući ove sedmice je poraz BiH fudbalera na Kipru. Kada je u pitanju nešto pozitivno u ovoj državi sport je često izvlačio stvari, a sada i tu razaočarenje. Ne zbog poraza nego zbog nevjerovatnog odnosa učesnika prema grbu Države.

Kurban – bajram

Za vrijeme klanjanja bajram – namaza bilo je vjernika koji su klanjali u haremima džamija jer nisu svi mogli ući u džamiju. Ove godine mezarluci su trimerima bili pokošeni, bilo je suho pa je obilazak mezara bio bez ikakvih problema kako je to ranije znalo biti.

Medžlis IZ-e je i ove godine organizovao prikupljanje kurbana za Prihvatni centar Duje u Klokotnici općina Doboj Jug.

Veliki kurbani Zekije Ostrvica i Nermina Sirovice koji žive i rade u Njemačkoj

To je prihvatni centar za zbrinjavanje i rehabilitaciju stanovništva u stanju socijalne potrebe. Organizovan je u četiri centra:Centar za stare i nemoćna lica, Centar za lica sa duševnim smetnjama, Centar za lica sa invaliditetom i Centar za djecu i mlade.

Ove godine je prikupljena rekordna količina od 9 tona mesa (prošle godine je bilo oko 6 tona). Rašid Orlović iz Medžlisa IZ-a smatra da je to rezultat velikih vrućina i klanja više kurbana u okviru porodica pa je veoma teško u kratkom vremenu pripremiti i podijeliti kurbane. Medžlis IZ je pripremio klimatiziranu prostoriju i brzu otpremu hladnjačama. Ove godine je bio organizovan i prihvat kožica na odgovarajući način (soljenjem) upravo zbog velikih vrućina.

Zanimljivo je da je zadnjih godina, kada Kurban – bajram dolazi u toplim danima drugi dan uvijek bude hladniji i sa kišom.

Safer Grbić primljen u Hrvatsko književno društvo

Safer Grbić

Mladi tešanjski pjesnik Safer Grbić, koga smo mogli upoznati i kroz Tešanjski dnevnik, pojavio se na poznatim portalima kroz informaciju da je primljen u Hrvatsko književno društvo.

U biografiji ovog mladog pjesnika piše da je već sa 16 godina napisao prvu knjigu poezije Noćnik čuvara Tešnja (2010).

Sa nepunih 18 godina piše knjigu Prijestolonasljednikovićka (2011.godine) koja je u Beogradu naišla na veliku zainteresovanost publike. Napisao je i zbirku zapisa Orient et Occident. Na Sedmom međunarodnom festivalu za poeziju i kratke priče Mihail Babinka osvojio je prvo mjesto. Od strane 50. tog festivala kulture mladih Srbije i Drugog programa radio Beograda uvršten je među 10 najboljih mladih pisaca na Balkanu. Dobitnik je prve nagrade za poeziju na Četvrtom međunarodnom festivalu za poeziju i kratku priču PavlePopović u Srbiji. Urednik je danskog časopisa Lacuna Mag.

Najnovija vijest je da je Safer Grbić primljen u Hrvatsko knjniževno društvo pokazuje koliko je cijenjen u susjednim državama. Tom prilikom objavio je Antidiwan koji sadrži 100 pjesama. Izbor je sačinio Toas Dretaurus, na engleski prevela Adisa Isić Mujić, a tehnički uredio Gabriel Benderski. Nameće se pitanje: A gdje je tu BIH?. Odgovor se može pronaći u riječim koje je Grbić kazao u jednom intervju:

Biti mlad u BiH znači biti izmanipulisan, obmanut, prevaren, a pri tomu biti još i književnik zanči živjeti sa frustracijom ili na Državu ili na samog sebe. Nije lahko biti književnik bilo gdje, a posebno u BiH.

Održan 6. Memorijalni paintball turnir Adem Omahić Omaha

U prošlu nedjelju nakon zaključenja Dnevnika održan je u Vukovu 6. Memorijalni paintballturnir Adem Omahić Omaha. Organizator je paintball club Lasta Vukovo već šestu godinu zaredom. Prvo mjesto osvojio je Buf iz Hrvatske, drugo Lasta Vukovo, a treće Area Tuzla. A Fair play ekipa je Black Wolf iz Karanovaca. Iz Paintball cluba Lasta najavljuju, uskoro, završetak radova na takmičarskom terenu, koji se gradi u sklopu Sportskog komleksa Šibovi Jelah.

Održan Međunarodni turnir u stonom tenisu Tešanj Open 2017

Stonoteniski klub Nec organizovao je Treći međunarodni stonoteniski turnirTešanj Open

2017 u sportskoj dvorani SRC-a. Učestvovalo je 127 takmičara iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Turske i BiH u sljedećim kategorijama:

  • do 14 godina dječaci i djevojčice
  • do 18 godina muškarci pojedinačno
  • od 19-39 godina muškarci pojedinačno
  • od 40-49 godina muškarci pojedinačno
  • od 50-59 godina muškarci pojedinačno
  • od 60-69 godina muškasrci pojedinačno
  • preko 70 godina muškarci pojedinačno


Takmičenje je dio sadržaja Ljeto u Tešnju 2017

Bajramski koncert

U organizaciji Omladinskog ansambla i podršku Medžlisa IZ-e i Općine, a u okviru Ljeta uTešnju 2017 održan je bajramski koncert pod nazivom Amanet Ferhad-bega.

U programu je učestvovao Veliki hor pod rukovodstvom Dženane Deljkić, veliki orkestar Omladinskog ansambla pod rukovodstvom Damira Galijaševića. Program su vodili i čitali tekstove sarajevski glumci Minka Muftić i Izudin Bajrović.

Nastupali su i solisti Omladinskog ansambla:Adelisa Krdžalić, Selma Plančić, Nermin Handžić, Esmir Kujundžić, Nedžad Hasanbašić, Sadžida Hafizović, Adna Smailbegović i Irma Katić.

Nastupali su gosti:Ferid Avdić, Alma Subašić, Elma Hadžić, Džavid Pamuković, Aldijana Dizdarević i Nejra Brka.

Najavljeno mjesto održavanja koncerta je bilo na trgu pred Cko, ali je zbog kiše koncert je održan u SRC-u. Koncertu su prisustvovali i tom prilikom se obratili načelnik mr. Suad Huskić i glavni imam Medžlisa mr. Fuad Omerbašić

Minka Muftić je vodila program

Foto zabilješka

Jedna kruška prikutnjača koja se nalazi u haremu Ferhad-begove džamije izaziva pažnju, kako vjernika koji dolaze u ovu džamiju tako i ostalih građana. Naime ona rađa svake godine, veoma je krupna (i ove godine koja je sušna su plodovi za ovu vrstu veoma krupni). Kažu da je to zato što je puno ljudi jede (uvijek bi poneko donesi u Gradsku kafanu i podijeli).

Krušku je zasadio Mustafa Hotić 1956. godine. Mustafa je svoje umijeće kalemljenja prenio i na sina Mahmu od koga sam ljetos iz njegovog rasadnika uzeo rasade starih autohnih sorta jabuka palučki, biovača, batulinki.

Prikutnjača stara 61 godinu

Ugrađeno hiljadu stolica na stadiona Borca

Okončanje akcije na stadionu NK Borac postavljeno je na tribinama stadiona u Šibovima 1000 stolica. Okončanje akcije obilježno je gostovanjem Željezničara iz Sarajeva. Ovom, za naše prilike spektaklu, prisustvovalo je oko 1500 gledalaca, največim dijelom navijača Željezničara i Borca.

Pobijedio je Borac golom Žiže sa 1:0.

Tribine na kojima su postavljene stolice

S lijeva:trener Željezničara Admir Adžem, novinar Halid Fejzić,Haris Alihodžić Željin menadžer i Senad Subašić

Udruženje žena Naša porodica i ove godine u humanitarnoj akciji

Drugog dana Kurban -bajrama u kući Ismete Hatibović je veoma živo. Aktivistkinje Udruženja žena Naša porodica na čelu sa Ismetom organizira prikupljanje i distribuciju pomoći porodicama iz Podrinja. Pripremaju se paketi u kome se nalazi kurbansko meso, higijenske potrepštine i prehrana. Ismeta je prezadovoljna odzivom donataora i kvalitetom paketa namirnica i higijenskih potrpština u ovoj godini. Pristiglo je i mesa više od 7 tona.

S lijeva:Šemsa Halilović, Ismeta Hatibović, Nasiha Hambašić, Amira Medarić i Ruvejda Karahmet

Veliki je posao pripremiti namirnice i meso, sortirati u pojedinačne pakete kako bi bili dostavljeni pojedinačno direktno domačinstvima iz sela Srebrenice:Rešagići, Osmače, Donja i Gornja Jezera, Trubari, Žabokrice, Peći, Dagolješta, Skelani, Tihići i Glogova iz općine Bratunac.

Stare fotografije


Ispred kuće Hidajeta Morankića i Džemal-bega Ajanovića 1954. godine.

S lijeva prvi red:Nurudin Morankić, Aziz Morankić, Nadira Ajanović, Mejra Pobrić i Mehmedalija Ajanović

Drugi red:Nađa Livnjak, Suada Livnjak, Salih Livnjak, Faruk Morankić, Osman Morankić, Mina Morankić i Mina Smailbegović

Treći red.Mehmedalija Smailbegović, Enver Ajanović, Smail Mulabdić, Melva Somun.

Na prozoru Behija Morankić


Ugledni Tešnjaci 1936. Godine:

Ugledni Tešnjaci 1936. godine

Sjede s lijeva: Ahmed Školjić, Stipo Barišić, Muhamed Talirević, Smail Hadžismajlović,
Sjede u sredini: NN, Kamburov, Reuf Đonlagić.
Stoje: Miloš Petrović, Rešad Galijašević, Aljo Dautefendić, Zeir Terzić, NN, Mujaga Mujčić, Hakija Srkalović, Omer Bajraktarević, Gidela Albaharii Josip Bodven

Sa table na Gornjoj čaršiji




O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *