Tešanjski dnevnik 16-23.10.2017. godine

I dalje traje lijepa sunčana jesen. Padavina nema, a redukcije vode traju u noćnim satima. TOŠK se razgoropadio igrajući u gostima. Poslije pobjede u Gračanici od 2:1 istim rezultatom je savladan u gostima i Slaven iz Živinica. Navijači su pratili TOŠK-a na gostovanjima u velikom broju. Jedan od navijača kaže da bi dobro bilo da TOŠK igra sve utakmice u gostima.

U izdanju Cko izašla je nova knjiga pjesama Naide Mujkić Bašta ne cvjeta.

Proglašeni najbolji poljoprivredni proizvođači

Danas na tešanjskoj općini ima registrovano 1500 poljoprivrednih proizvođača dok 600 porodica živi isključivo od poljoprivrede. Obzirom na usitnjenost posjeda postoje i ograničene mogućnosti u proizvodnji pojedinih poljoprivrednih proizvoda. Najbolji rezultati se postižu u oblasti proizvodnje mlijeka, kornišona i malina.

Općina nastoji posticajnim mjerama povećati poljoprivrednu proizvodnju. Uz pomoć USAID-a realizovala je i neke programe kao što je samozapošljavanje žena u poljoprivrednoj proizvodnji, obezjeđenjem 20% učešća u plasteničkoj proizvodnji, podsticajima u proizvodnji mlijeka, kornišona i dr.

Pobjednici s lijeva: Salko Mudrov, Fehim Muslija, Jasminka Pašić, Benjamin Kotorić, Zihnija Hodžić, Kenan Balić i Adem Trepčić

Tako Općina organizuje putem Osnovne poljoprivredne zadruge (OPZ) već petu godinu izbor najboljeg poljoprivrednog proizvođača u dvije kategorije: animalnoj i biljnoj.

U prostorijama Općine, odnosno MZ Tešanjka, proglašeni su i pobjednici. Mjerilo za nagradu je količina proizvoda.Prisutnima se obratio pomoćnik Načelnika Hamzalija Hojkurić i Dževad Bekrić član i osnivač zadruge Kap života.

Hojkurić je govorio o značaju poljoprivredne proizvodnje i nastojanjima Općine da pruži pomoć. U ime otkupljivača govorio je Vedad Pašić iz mljekare Meggle d.o.o. iz Bihaća najveći otkupljivać mlijeka (3 miliona litara) i Adem Džafo iz ZD Gračanka oz Gračanice glavnog otkupljivača kornišona.

U animalnoj proizvodnji prvu nagradu i 500 KM osvojio je Benjamin Kotorić iz Jelaha (76996 l mlijeka). On ima farmu od 60 grla od čega 30 muznih krava.

Drugo mjesto i 350 KM osvojio je Zihnija Hodžić u proizvodnji mlijeka (51775 l), a treće mjesto i nagradu od 200 KM dobio je Mudrov Salko sa proizvodnjom 20 bikova po turnusu

U biljnoj proizvodnji prvo mjesto i nagradu od 500 KM osvojio je Fehim Muslija koji je proizveo 6-7 tona malina, drugo mjesto i nagradu od 350 KM osvojila je Jasminka Pašić koja je proizvela 4 tone malina i treće mjesto Klepić Adem koji je proizveo 9 tona kornišona.

Posebnu nagradu od 100 KM osvojio je učenik Kenan Balić koji je zajedno sa mlađim bratom proizveo 7 tona kornišona i obezbijedio sredstva za školovanje.

Benjamin Kotorić

Posjeta firmi EURO ONIKS

Već duže vrijeme se spremam da posjetim tvornicu PVC stolarije EURO ONIKS iz Ljetinića osnivača i vlasnika Ahme Halilovića. Obzirom da vlasnik zbog zdravstvenih problema nije radio primio me je direktor , stari poznanik i legenda tešanjskog fudbala, Muris Jabandžić. Proizvodne pogone mi je pokazao šef nabavne službe mladi Ismar Čaušević.

Postavljeni procesi izrade PVC stolarije, dekorativnih panela , PVC i Al roletni, PVC i Al ograde, obrade stakla, izrade komornika, izradu limenih profila za stolariju se odvijaju većim dijelom na specijalnim i CNC mašinama. Tvornica je smještena na oko 4500 m2 proizvodnog, poslovnnog iskladištnog prostora u Ljetiniću u blizini industrijske zone Usora i zapošljava preko 100 radnika.

Vlasnik i osnivač Ahmo Halilović je imao zaista zanimljiv put od taksiste do današnje firme Euro Oniks. On je 1991. godine formirao firmu koja se bavila ugostiteljstvom i transportom, a 2004. godine dopunjava djelatnost i trgovinom. Trgovački putevi su ga vodili do Turske gdje je između ostalih proizvoda pronašao i PVC stolariju koju je počeo plasirati na BiH tržište po dosta povoljnim cijenama. Naziv firme je bio Bagatela. Kada su se počeli pojavljivati zahtjevi kupaca za nestandardnim mjerama Ahmo je počeo kupovati profile i praviti stolariju u iznajmljenom prostoru firme Kalim.


Ahmo Halilović sa porodicom

Od 2009. godine registruje preduzeće za proizvodnju dekorativnih panela. Kupuje pilićarnik u Ljetiniću u kome je bio objekat od 320 m2, prebacuje proizvodnju u adaptirani objekat, a istovremeno gradi novi modernu halu od preko 2000 m2.

Danas je Euro Oniks među tri vodeće firme u proizvodnji PVC stolarije, najveći proizvođač dekorativnih panela u regiji. Ovaj proizvod firma Euro Oniks izvozi u Srbiju i Bugarsku.

Euro Oniks ima organizovanu prodaju preko vlastitih prodavnica i većih distributera iz Velike Kladuše, Cazina. Novog, Prijedora, Prnjavora, Dervente i, firmi iz tuzlanskom kantona.

U planovima razvoja planirano je proširenje prodaje u izvozu. Tako je već formirana firma u Sloveniji sa ciljem da se vremenom obezbijedi veće skladište za bržu distribuciju.

Firma ima 6 grupa koje rade na terenu, ima svoj vlastiti vozni park od 37 vozila za dovoz materijala i distribuciju gotovih proizvoda. Jedan dio vozila se koristi i za prijevoz radnika na posao.

Direktor Muris Jabandžić obavlja poslove direktora firme od februara 2015. godine i dao je svoj doprinos intenzivnom razvoju firme zadnjih godina. Muris Jabandžića je bio jedan od najtalentovanijih golmana u BiH osamdesetih godina i iza njega stoji bogata fudbalska karijera. Međutim, Muris je imao zanimljiv put i u poslovima kojima se bavio kao privatnik, ali i rukovodilac prodaja u značajnim poslijeratnim firmama.

Zahvaljujući fudbalu postao je najmlađe poslovođa u prodavnici proizvođača odjeće Kluz iz Beograda koja je otvorena u Tešnju podrškom velikih fudbalskih imena iz Beograda. Prodavnica je odlično radila, a od 1990. godine po dogovoru sa Kluzom firma postaje Murisova privatna firma.

Muris Jabandžić

Poslije rata otvara ugostiteljski objekta, a od 2001-2004. godine obavlja poslove direktora prodaje i komercijalnog direktora u Vegafruitu iz Gračanice.

Radio je u Euroapa trade iz Jelaha, a zatim obavljao i funkciju direktora Vegafruita. Sljedeće zaposlenje je u Madiju (direktor), zatim u Pilkomu iz Gradačca, a od 2014. godine radi u Euro Oniksu. U svim firmama radio je u vrijeme kada su firme imale svoje početke industrijske proizvodnje, i potrebu tržišne afirmacije gdje je posebno dolazilo do izražaja Mursiovo iskustvo komercijaliste.

Sreo sam i nekoliko poznanika iz Čaršije koji rade u Euro Oniksu. Izrazili su zadovoljstvo odnosom prema njima, plaćama. Imaju obezbijeđen prijevoz ili participaciju u troškovima. Zadovoljni su hranom u tvorničkoj kantini.

Zanimljivo je da općina Tešanj sa općinom Doboj Jug ima oko 50 proizvođača PVC stolarije. U ovoj proizvodnji prisutna je i proizvodnja na crno koja čini nelojalnu konkurenciju. U drugim općinama ovaj broj je daleko manji.

Detalj iz pogona

Asim Bašagić ponovo imenovan za direktora JP Toplana d.d.

Nakon provedene procedure imenovanja direktora JP Toplana d.d.nakon isteka mandata ponovo je imenovan Asim Bašagić. Iz CV-a direktora Bašagića:

Rođen 14.02.1968 godine, opština Kalinovik, završio Vazduhoplovnu tehničku srednju vojnu školu i Vojnu akademiju u Sarajevu-Rajlovac, a zvannje ekonomiste stekao na Novosadskom fakultetu 2006, godine. Najveći dio svog radnog vijeka proveo je u strukturama MO BiH, UN i Toplani Tešanj gdje je uspješno obavljao više odgovornih dužnosti. Više puta bio je pohvaljivan i nagrađivan za postignute rezultate. Kao predstavnik BiH proveo je godinu dana u službi UN radeći na poslovima menadžera logističkih operacija u misiji. Ima bogato iskustvo u radu sa međunarodnim organizacijama u BiH. Takođe, prošao je određeni broj međunarodnih edukacija u Belgiji,Njemačkoj, Holandiji, Austriji i Grčkoj na temu evropske i evroatlanske integracije BiH. Prošao edukaciju i trenig u trajanju od 9 mjeseci American language school u Sarajevu.Govori aktivno engleski jezik.

Kao direktor Toplane u predhodnom mandatu uspješno je izvršio konsolidaciju poslovanja privrednog društva koje se ogleda u finansijskim bilansama. Danas je Toplana stabilno društvo i koja u potpunosti izvršava dodjeljenu misiju u segmentu proizvodnje i distribucije toplotne energije. U cilju povećanja pouzdanosti rada kotlovskog postrojenja investirano je u zadnje četiri godine cca 400.000,00 KM, što se u praksi prilikom niskih temperatura pokazalo veoma učinkovito. Takođe se treba pomenuti i razvojna komponenta, koja se vidi kroz relizaciju projekta toplifikacije “Simetrale-SŠC” i projekta toplifikacije Starog Grada- grana IX.Isto tako je važno pomenuti ponovno priključenje MANN-HUMMEL-a i ENKER-a na sistem daljinskog grijanja. U saradnji sa osnivačem urađena su opšta dokumenta kao što su Idejni projekat toplifikacije urbanih dijelova opštine Tešanj na obnovljive izvore energije i studiju izvodljivosti toplifikacije koja je urađena u saradnji sa REZ agencijom.

Asim Bašagić

Jedan broj planiranih ciljeva u sljedećem mandatnom periodu koji je dostavio Nadzornom odboru za mandatni period su:

  • Kroz javno privatno partnerstvo ili kroz kreditno zaduženje obezbijediti sve uslove kako bi se u naredne četiri godine instalisao novi izvor toplotne energije sa ekološki prihvatljivim energentom.
  • Nastaviti sa širenjem vrelovodne i toplotne mreže u cilju povećanja broja korisnika na sistem daljinskog grijanja, u uvjerenju jačanja svijesti kako kod građana tako i institucija o neophodnosti gašenja individualnih kotlovnica na neekološke energente kako bi smanjili polutante u zraku. Prioritet urbani dio grada.
  • Izrada izvedbenog projekta toplifikacije šireg područja općine Tešanj sa novim izvorima toplotne energije (akcenat na Jelahu) i u saradnji sa osnivačem aplicirati ka međunarodnim fondovima, većim nivoima vlasti, a prije svega ka fondovima za zaštitu okoliša u cilju zatvaranja finansijske konstrukcije novih projekata

Imajući u vidu trendove globalizacije i približavanje BiH EU, a time i prihvatanje standarda očuvanja EKO sistema, nameće se pitanje donošenja odluka na lokalnom nivou u kom pravcu će se usmjeriti budući razvoj Toplane u Tešnju.

Do donošenja odluke ove vrste, postojeći sistem potrebno je održavati u funkcionalnoj ulozi, a uporedo ubrzano raditi na instaliranju novih proizvodnih kapaciteta i proširenja mreže sa ciljem postizanja prihvatljivih cijena kod potrošača, koje će biti stimulativne do mjere da se individualne kotlovnice gase i priključuju na mrežu Toplane.

Promovisana knjiga za djecu Berkine kike Ramiza Brkića

Nakon tri literalna ostvarenja za odrasle: Olovni san, U kružnici nesnice i Na raspeću Guantanama, Ramiz Brkić je napisao i prvu knjgu za djecu Berkine kike. Promocija knjige održana je u novim prostorima EDUKA BH u Bobarama. Knjigu su promovisali dr. Bajruzin Hajro Planjac, Kemal Ljevaković i Sakib Kurtić. Moderator je bila Esma Kurdić. U programu su učestvovali i učenici OŠ Abdulah Vehab Ilhamija iz Bobara. Među njima je bila i učenica prvog razredas Neira Huskić koja je izvela jednu muzičku numeru, dok su ostali učenici izveli perfomans sa slovima i prigodnim tekstom koji prati slova.

S lijeva: Esma Kurdić, dr. Bajruzin Hajro Planjac, Sakib Kurtić, Kemal Ljevaković i Ramiz Brkić

Prije i tokom promocije predstavljen je i Centar za obrazovanje odraslih Eduka BH formiran u okviru grupacije Planjaks. Učinila je to Ismeta Jacić, a i Sakib Kurtić spoljni saradnik Eduke BH. To je prva privatna školska ustanova za obrazovanje odraslih u Ze-do kantonu. Za te namjene koristi se zgrada sa 650 m2 uređenog prostora prilagođenog nastavno-obrazovnom procesu. Tu se nalaze kabineti, učionice, radionice kao i druga infrastruktura. Pored toga Eduka BH organizuje certificirane kurseve stranih jezika (engleskog i njemačkog). Ove godine se nudi obrazovanje za medicinsku sestru-tehničara, vozača motornih vozila, rukovaoca pretovarnih mašina, saobraćajnog tehničara….

U toku je organizacija seminara-radionice na temu:Tehnike prodaje &prodajne vještine u Tešnju, Vogošći, Brčkom, Tuzli, Travniku i Banja Luci. U Tešnju je gost predavač dr. Venan Hadžiselimović izvršni direktro Hifa grupacije.

Malonogometni klub Lasta iz Vukova obilježio 45 godina postojanja

Davne 1972. godine, na inicijativu Omladinske organizacije Vukovo, formiran je malonogomeni klub Lasta. Klub uzima učešće na svim turnirima na području općine Tešanj, ali i šire. Lasta ubrzo postaje najtrofejniji klub na općini Tešanj. Članovi Kluba ne samo da su bili aktivni sportisti, već i nosioci razvoja Vukova, a posebno su dali učešće na izgradnji Doma kulture.

Obilježavajući 45 godina odigrana je revijalna utakmica. Prije toga predsjednik Organizacionog odbora obilježavanja godišnjice, Adil Travančić Gane, bivši igrač, govorio je o klubu i njegovom radu.

Veterani Laste

Stare fotografije

Juniori TOŠK-a 1980. godine

Stoje s lijeva: Mustafa Dautefendić trener, Muhamed Agić, Mustafa Jabandžić, Aljo Turkeš, Jasmin Subašić, Hamza Braković, Ahmet Brka, Mehinović Pihko.

Čuče: Husein Alić, Mevludin Krdžalić Dino, Muris Jabandžić Tigar, Drago Zovko, Esad Muharemović Plavi i Ivo Bilonić

(Fotografija i identifikacija Muris Jabandžić)


Adem

Adem Prnjavorac je nastavio tradiciju proizvodnje hljeba oca Sulje. Bio je zanimljiv po mnogo čemu. Mnogi su odsjedali u njegovoj pekari i vodili zanimljive razgovore. Jedan od tih razgovora i obilazak tešanjskih kafana sa Ademom zabilježio je i Dragan Marjanović u knjizi Bosna kakvu manje znam

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *