Tešanjski dnevnik 20-27.11.2017. godine

Protekla sedmica je prošla u znaku izricanja presude ratnom zločincu Ratku Mladiću. Presuda je onakva kakvu je očekivala većina sugrađana sa kojima sam dolazio u kontakt protekle sedmice. Većina se slaže da ona neće donijeti nista novo u odnosima u BiH. Jednim će biti nedovoljna, a drugima politička uperena protiv jednog naroda. Za jedne će biti najveći zločinac u Evropi od Drugog svjetskog rata, a za druge heroj. Nisu bitni argumenti, oni ne odlučuju o mišljenju i stavovima. Međutim pravi problem nije Ratko Mladić nego ideologija koja ga je stvorila i koja očito intezivno živi i danas.

Jedan događaj iz protekle sedmice govori o našem lokalnom odnosu prema našim ljudima koji su u najteža vremena stali na čelo vojnih formacija da se i kod nas ne desi ono što se dogodilo Foči, Kozaracu, Prijedoru ili Srebrenici. Na dženazi Rifata Kantića bilo je dosta prijatelja, rođaka i sugrađana, ali prije svih nedostajali su predstavnici boračkih organizacija, pa i komadanti brigada i divizije (izuzev Izudina Handžića). Trebali su tu biti i predstavnici vlasti, političkih organizacija. Danas se mnogi zakljinju tekovinama naše oslobodilačke borbe, formirana su udruženja, postoje i referati u Općini, postoje predsjednici političkih partija koji će se pred izbore zaklinjati našim borcima, postoji i vjerska zajednica koja se takođe često odaziva na borce, a na dženazi jednom od prvih ratnih komadanata nikog. Očito je još dosta ranije Rifat Kantić sahranjen kod mnogih, a zašto oni bi se trebali pitati. Ja mogu samo naslućivati.

Ove sedmice bilo je mraza, lijepih, ali i kišnih dana. Temperature tokom dana, ipak, nisu silazile ispod nule.

Uspješno završen projekat Adresni registar

Završetak uspješno realizovanog projekta Adresni registar svečano je obilježen u sali Općinskog vijeća. Prezentaciju toka aktivnosti na realizaciji i rezultata koji su dobiveni uradio je pomočnik Načelnika Nadir Medarić zajedno sa Enesom Bećarevićem dip. ing geodezije koji je demonstrirao ulaz u elektronsku bazu podataka gdje su pohranjeni svi podaci. Ovi podaci su sutra mogu povezati i sa drugim institucijama kojima će biti od koristi (javna preduzeća i ustanove i dr.)

Pločice su urađene od aluminijske legure, a brojevi i ulice su naneseni sitotiskom. Za izvođača radova, nakon tenderske procedure, izabra je firma Eurovez iz Ljetinića.

Troškovi realizacije projekta su 69 000 KM, a u finansiranju je učestvovala Općina i švedska Vlada putem CILAP-a sa 30 000 KM. Na svečanosti su bili prisutni direktrica projekta u okviru CILAP-a Anđa Zimić i Denis Tabočić ispred Federalne geodetske uprave, općinski načelnik mr. Suad Huskić, predsjedavajući OV-a Senad Subašić. Općinski načelnik je uručio predstavnicima CILAP-a i Federalne geodetske uprave zahvalnice.

Postavljena su 15182 kučna broja, table sa ulicama. Ukupno je urađeno 16 807 tablica kučnih brojeva. Razlika se odnosi na zgrade koje su u izgradnji, po završetku gradnje odmah će dobiti i tablice.

S lijeva: Senad Subašić, Anđa Zimić, Denis Tabočić, mr. Suad Huskić i Nadir Medarić

Ovaj projekat je prvi u BiH koji je realizovan u cjelosti za cijelu općinu (Rađen je pilot preojekat u Grudama, ali samo za Međugorje i gradsku zonu). Općinska administarcija je u pripremu utrošila 4500 sati, a tokom izvođenja još 2000 sati. Ovi troškovi nisu ušli u troškove projekta. Svi lokalni učesnici na realizaciji projekta dobili su visoke ocjene od predstavnika CILAP-a i Fedearlne geodetske uprave. Urađen je kvalitetno veliki posao sa minimalnim troškovima.

Nacrt Strategije razvoja općine Tešanj 2018-2022 data u javnu raspravu

Općinsko vijeće je utvrdilo nacrt Strategije razvoja Općine Tešanj 2018-2022 i dalo u javnu raspravu. Rasprava će se održavati u sali Općinskog vijeća po sektorima. Ove sedmice je razmatran dio koji se odnosi na društvene djelatnosti. Sljedeća dva ponedeljka će se održati rasprava i ostalim područjima. Ispred sektorske grupe skupu su predsjedavali Almina Brkić i Mirza Kotorić vođa sektora mladih.

Ispred Razvojnog tima raspravu je otvorio pomočnik Načelnika Sabahudin Omerbašić, a raspravi je prisustvovao i Općinski načelnik. Za ovakve vrste rasprave bio je prisutan zadovoljavajući broj prisutnih.

Sabahudin Omerbašić, Almina Brkić i Mirza Kotorić

Firma Saračević d.o.o. dobila ceritifikat pouzdanosti

Otišao sam na dva dana u Sarajevo i naravno ni tako kratak period ne može proteći bez događanja koja se vezuju za naš grad. Naime u hotelu Hills na Ilidži dodijeljeni su firmama certifikati pouzdanosti. Među njima je bila i firma Saračević d.o.o. Ovaj certifikat potvrđuje da je finansijsko stanje i opće poslovanje kompanije iznad prosjeka i da se nosilac certifikata nalazi među 13,49 % najpouzdanijih kompanija u BiH. Kriterije boniteta firme za dobivanje certifikata u BiH ispunilo je 4258 kompanija u 2017. godini što je 13,5% od ukupnog broja. Ove firme ostvaruju 25% ukupnog prihoda.

Ocjena boniteta sastavni je dio LRC Bussiness Intelligence poslovne platforme i bazirana je na analizi finansijskih pokazatelja poslovanja kompanija prema međunarodnim standardima i najboljoj praksi.

Certifikati su dodijeljeni na Poslovnoj konferenciji pouzdanosti 2017 koju su organizovale Poslovne novine i LRC firma koja kreira detaljne poslovne analize.

Certifikate je uručio predstavnik Vanjskotrgovinske komore. Prisutnima se na dodjeli obratio i direktor FIA (finansijsko-informatičke agencija) Vlade FBiH koja na neki način radi poslove slične onim što je u prošlom sistemu radila SDK-a.

Admir Saračević je primio certifikat

Dan državnosti BiH

Ovogodišnji Dan državnosti, 25.11. obilježila je presuda Ratku Mladiću, preko pet hiljada antifašista koji su posjetili Jajce i naravno obilježavanje praznika samo na teritirji Federacije BiH.

U našem gradu Dan državnosti je popračen sa nekoliko događaja. Učenici osnovne škole su imali radionicu u Općoj biblioteci na temu Dana državnosti, a pobjednici i njihovi radovi će biti objavljeni naknadno. Srednjoškolci su održali u velikoj sali Cko dramsko-muzički program posvećen našoj Državi. Položeno je cvijeće na spomen obilježja i održana tribina

Polaganje cvijeća na spomen obilježja

Delegacija Općine sa predstavnikom Vlade Ze-Do kantona ministrom Himzom Smajićem položila je cvijeće na Centralno spomen obilježje i na Partizansko groblje. Cvijeće su položile i delegacije organizacija proisteklih iz proteklog rata (porodice poginulih boraca i šehida, dobitnika priznanja zlatni ljiljan i invalida), SDP, Odred izviđača Crni vrh.

Izvđači svake godine uveličaju svojim prisutvom i svojom mladošću obilježavanje praznika.



Opć

Općinska delegacija i Vlade Ze-Do kantona: Himzo Smajić, mr. Suad Huskić i Amir Piro

Tribina: Dan državnosti BiH – 10 godina od rođenja Džemala Bijedića

U organizaciji Cko, a povodom Dana državnosti održana je tribina pod naslovom Dan državnosti BiH -100 godina od rođenja Džemala Bijedića. Gost je bio jedan od najpoznatijih BiH historičara dr. Husnija Kamberović koji je autor knjige Džemal Bijedić-politička
biografija.

Tribini su prisutvovali: načelnik mr. Suad Huskić koji je pozdravio skup i čestitao praznik sa nekoliko prigodnih riječi, dopresjedavajući OV-a Amir Piro, pomočnica Načelnika Azra Muslija, ministar Himzo Smajić i nekoliko vijećnika.

Povezanost Džemala Bijedića sa Danom državnosti, koja je motivirala organizatora za ovakav izbor, se mogla najbolje zapaziti iz izlaganja dr. Kamberovića. Bijedić je od 1961. godine obnašao niz visokih dužnosti u BiH. Bio je član, a zatim i predsjednik Izvršnog vijeća BiH. Obavljao je dužnost predsjednika Skupštine BiH, a od 1971. godine do pogibije u avionskoj nesreći 1977. godine, bio je predsjenik Saveznog izvršnog vijeća Jugoslavije. On je u svom političkom radu djelovao bosanski. Prvi je pokrenuo aktivnosti sa skidanja hipoteke ustašstva sa mladih iz zapadne Hercegovine, radio integraciju svih dijelova BiH, afirmaciju Muslimana i bosanstva sve sa ciljem stvaranja ravnopravnosti i nedjeljivosti u BiH. Tako je u vrijeme zemljotresa u Krajini nastojao da se solidarnost sa unesrećenim izrazi prije svega iz BiH.

Bio je saradnik Tita od visokog povjerenja. Uvijek su postojali pokušaji da se BiH dodijeli autonomija, a ne državnost. Jedan od važnih branika bosanske državnosti sa svojim autoritetom i bliskosti sa Titom bio je i Džemal Bijedić

Amir Brka i Husnija Kamberović

Učenici osnovnih i srednjih škola svojim programima obilježili Dan državnsti

Učenici srednjih škola su u velikoj sali Cko održali dramsko-muzički program posvećen našoj državi, a osnovci su u Općoj biblioteci imali radionicu i priredbu pod nazivom

Sretan ti rođendan, Bosno i Hercegovino!

Priredbu su pripremili i održali učesnici radionice, koja se održava u biblioteci  i članovi izviđačkog odreda Crni Vrh Tešanj. Učesnici su recitacijama ispjevali sve ljepote naše Bosne ponosne. Dio programa bio je i kviz znanja o Bosni i Hercegovini, u kojem su đaci posjetitelji, ali i učesnici programa pokazali znanje o svojoj domovini. Volonterke biblioteke su pripremile plesnu tačku za sve prisutne i na taj način čestitale rođendan našoj Bosni i Hercegovini.

Učesnici priredbe

Stare fotografije


S lijeva: Senad Durkalić Senči, Ishak Šehagić Hako, Senad Šeremet Seno, Mujo Mandžukić, Ćamil Kovačević, Salih Hadžimehić, Ramiz Brkić i Fadil Bašić

Stoji Ranko Toprek, iza u bijeloj kapi sjedi Hasan Fetibegović Vito

Sa table na Gornjoj čaršiji

PS

Neke smrtovnice nisu u Dnevnik zbog mog odsustva iz Tešnja

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *