Tešanjski dnevnik 11-18.12.2017. godine

Olujni vjetar srušio munaru Ferhad-begove džamije

Iza mene je dug period pamćenja, ali vjetar kakav je duvao u noći između 11. i 12.decembra nisam zapamtio. Sve je krenulo iza ponoći. Brzina vjetra se sigurno približavala brzini od 100 km/h (kako je najavila meteorološka služba iz Tuzle vjetar u centralnoj i sjeveroistočnoj Bosni duvao je od 60-90 km/h).

Po ulici su letjele kante za otpatke, crijepovi i limovi sa krovova. U susjedstvu se srušio odžak. U jednom trenutku u 1sat i 13 minuta(12.12.) srušio se minaret Ferhad-begove (Čaršijske) džamije.

Munara je bila oštećena imala je skelu sa mrežom kako bi se zaštitila od snijega i smrzavanja. Planirani su radovi na sanaciji. Međutim, vjetar ga je oborio suprotno od Muftijinog konaka preko ćepenka tako da je alem došao iznad sredine ulice Enesa Galijaševića.

U Raduši (preko puta džamije) u nevremnu je izgorjela kuća porodice Merdić u kojoj su stanovale dvije porodice sa 9 članova. U OŠ Huso Hodžić su razbijena stakla na učionicama, a tri jele u Partizanskom groblju vjetar je iščupao iz zemlje. Štete je bilo na krovima mnogih kuća.

Alem munare iznad ulice Enesa Galijaševića

Kuća u Raduši nakon požara

Reakcija sugrađana pa i institucija me podjetila na vrijeme od prije 25 godina. Nakon granatiranja, istog momenta, se pristupalo sanaciji krovova bilo crijepom bilo folijom kako bi se spriječile štete u slučaju padavina. Tako je bilo i ovaj put.

Svugdje su se vidjeli ljudi na krovovima kako ih popravljaju. Kada sam došao do zapaljene kuće na njoj je bilo nekoliko osoba koje su čistile gornju etažu. Drugi dan je velika dizalica skinula jele sa krova mesare, a onda nakon rezanja sklonjeni su dijelovi drveća. Na Ferhad-begovoj džamiji prvi dan je sofa i krov džamije koji je izložen padavinama zaštićen ceradom. Sljedeću noć je pala kiša, ali štete nije bilo. Zatim se pristupilo sklanjanu ostataka skele i kamena, da bi bio napravljen improvizirani krov. Saniran je i krov ćepenka na koji se srušila munara.

Nakon nevremena općinu je posjetio i premijer Ze-do kantona Miralem Galijašević sa saradnicima kako bi se uvjerio u razmjere štete.


Premijer Gaslijašević je obišao zgarište kuće porodice Merdić

Premijer je nakon posjete OŠ Huso Hodžić obećao da će putem nadležnog ministarstva obezbijediti novčana sredstva i ubrzati već planirane aktivnosti na izmjeni kompletne stolarije (koja još nije uz pomoć donacija izmjenjena). Očekuje se pomoć Vlade i kod saniranja kuće porodice Merdić zajedno sa Općinom i građanima kao i humanitarnim organizacijama.

Idući iz Tešnja preko Ravana i Sejmen Polja u Radušu zapazio sam jednu drvenu šupu koja se potpuno “preselila” kod susjeda nakon što ju je vjetar rastavio na sastavne dijelove. Dolamići su popravljali krovove.

Prolazeći pored kuće rahmetli Mehe vrati mi se slika od prije 25 godina. Poslije jednog od djelovanja luna (rakete velike razorne moći) idući pored Mehine kuće primjetih da na njegovoj kući ponovo nema crijepa, samo pokidana folija. Prvi put jedna luna je srušila sav crijep. Našao Meho u komšiluku potrebnu količinu i ponovo postavio crijep. Nije prošlo malo vremena pade druga luna ispod kuće brata Huse. Opet Meho nađe nešto crijepa i folija i zaštiti krovom kuću. Evo sada i treći put krov potpuno ogolio od nekog novog projektila. Meho sjedi na stolici ispred kuće i kao da me nije ni primjetio gleda prema i psuje: Klintona i klintonovcu, Miloševića i onu sa cvijetom u kosi, Aliju i Alincu, Članka i Vasvu (u to vrijeme predsjednik Ratnog predsjedništva Općine. Tako Meho broji nosioce vlasti, i one koji su mu nanijeli zlo granatama i one koji to zlo nisu spriječili.

Svaki dan kada krenem iz kuće Čaršija mi bez munare sakata

Promovisana knjiga Prilozi za historiju grada Tešnja dr. Aladina Husića

U maloj sali Cko održana je promocija knjige Prilozi za historiju Tešnja dr. Aladina Husića. Organizator promocije je izdavač, Centar za kulturu i obrazovanje. Promocija je dio programa Dani grada Tešanja 2017.

Sudjelovali su:dr. Behija Zlatar i dr. Muamer Hodžić iz Orijentalnog instituta u Sarajevu, a moderirao je Amir Brka.

U pogovoru u knjizi dr. Behija Zlatar između ostalog piše.

Raznovrsni podaci sadržani u radovima Aladina Husića pružaju izvanredan materijal za dalji istraživački rad na historiji Tešnja. Posebnu vrijednost njegoviih radova je u tome što su zasnovani na primarnim historijskim izvorima, prije svega na defterima koji su iznimno značajna podloga za znanstvenu ekspoloataciju. Nema sumnje da je ovim prilozima, ako ne popunjena, onda barem djelimično umanjena značajna histografska praznina kada je u pitanju Tešanj, grad biser i grad simbol jednog vremena u arhitektonskom, urbanom, duhovnom savakom drugom smislu.

S lijeva:Amir Brka, dr. Behija Zlatar, dr. Aladin Husić i dr. Muamer Hodžić

    Aladin Husić rođen je 1963. godineu mjestu Dub, općina Travnik.Nakon završene osnovne i srednje škole završio je studij orijentalistike 1990. i historije 1992. godine na univerzitetu Kosova u Prištini. Postdiplomski studij iz historije završio je 2004. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu– odsjek historija, a doktorirao na Filozofskom fakultetuSveučilišta u Zagrebu 2010. godine. Radio je kao nastavnik i profesor u osnovnoj i srednjoj školi, kao korespodent za turski jezik u firmi Kombos iz Sarajeva te kao honorarni predavač historije u Gazi Husrev-begovoj medresi. Od 1997-2003. godine zaposlen je u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu. Od 2003. godineradi u Javnoj naučnoj ustanovi Orijentalni institut u Sarajevu.

Uža oblast njegovog interesovanja jest historija jest historija Osmanskog Carstva, historija jugodistočne Evrope u vrijeme osmanske vladavine, a posebno historija BiH pod osmanskom vlašću.

Promociji je prisutvova načelnik mr. Suad Huskić i direktor Orijentalnog instituta dr. Adnan Kadrić.

Održan koncert Božiću u susret

Već treću godinu program Dani grada Tešnja obogaćen je božičnim koncertom u organizaciji HNK Napredak podružnice u Tešnju i Usori. Ove godine u programu je učestvovao i Vojni orkestar Oružanih snaga BiH pod dirigentskom palicom pukovnika Tomislava Sušeca i maestra Filipa Miloševića. Ivan Duvnjak, predsjednik HKD Napredak podružnica Tešanj se zahvalio načelniku Općine mr. Huskiću na pomoći u organizaciji koncerta. Koncertu je prisustvovao i župnik don Ilija Marinović.

Ivan Duvnjak se obratio prisutnim u ime organizatora

Velika sala je bila puna, a lijepo je bilo vidjeti i veliki broj građana Tešnja na koncertu.

Koncer Božiću u susret je dio sadržaja Dani grada Tešnja 2017.

Stare fotografije

Zvečaj 1977. godine.U sredini stijena koju odvaja Tešanjka od Gradine i gdje su se nekada Tešnjaci kupali

Zgrada prve bolnice u Tešnju na Tepetu. Sada su tu smještene boračke organizacije i jedna muzejska postavaka

Sa table na Gornjoj čaršiji


O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *