Tešanjski dnevnik 1-8.2018. godine

Prva sedmica u Novoj godini je uvijek puno mirnija što se tiče događanja nego ona zadnja u predhodnoj godini. Tako je bilo i ove što je bio razlog da obiđem betonske kosture budućih skladišno proizvodnih hala za nove kapacitete naše privrede.

Vrijeme za ovo doba godine neubičajno toplo. U vrijeme zaključivanja Dnevnika temperatura je iznosila 18ºC uz sunčano vrijeme. Tako je protekao i veći dio ove sedmice. U Americi rekordno niske temperature, Zapadna Evropa u poplavama i sniježnim mećavama, a kod nas neke biljke počinju pupati.

Novogodišnja veselja po BiH gradovima, posebno na javnim mjestima, su prošlost i ponovo se vraćamo stvarnostima, kao što je ona kada sam sreo jednog kolegu inžinjera koji se sprema da ide u Švajcarsku, i jednog poznanika iz Žabljaka čija kćerka, ljekar, je već osam mjeseci u Njemačkoj gdje specijalizira internu medicinu i gdje će ostati.

Doček Nove 2018. godine

Doček Nove 2018. godine i ove godine je organizovan u restoranima, kafićima i na javnim mjestima. Veselo je bilo u Restoranu Ukus, Lovačkoj priči, kafićima Adeli, cafe baru King, i Rubinu.


Na otvorenom je neumorni Zoraid Mehičić ponovo organizirao doček Nove godine sa vatrometom i to na ulazu u Gradinu. U programu je učestvovao rok orkestar DNK sa Nedimom Merzićem, Damirom Nuhbegovićem, Mensurom Krdžalićem, Elmom Krdžalić i Nijazom Hundurom Nizetom.

Nova proizvodno skladišna hala tvornice čarapa Socksmaker 3

Odavno želim otići u Socksmaker 3 kod direktora Fabia Nobisa i njegove desne ruke Safeta Mešića.kako bih prikupio informacije o novom kapaciteteu koji su izgradili u industrijskoj zoni Bukva na novoj lokaciji (iznad Koteksa u liniji izbjegličkog naselja). Čestitke za Novu godinu je bila prava prilika. Fabia nisam zatekao u uredu jer je bio odsutan, ali sam zatekao Safeta Mešića koji me je veoma ljubazno primio i odobrio da napravim fotogarfije u novom pogonu.

Socksmaker 3 je u Tešnju od 2003. godine kada je započeo proizvodnju na prostoru bivše Tvornice čarapa u iznajmljenom prostoru. Proizvođač je čarapa, ali i sportskih majica, bokserica i dr. Proizvodi su vrhunskog kvaliteta i preko matične firme Trere innovation u Italiji čarape iz Tešnja nalaze se na policama najpoznatijih trgovačkih lanaca širom svijeta.

Zemljište za objekat je dobiveno pod povoljnijim uslovima odlukom Općinskog vijeća uz obavezu prijema određenog broja radnika. Firma Socksmaker 3 je investirala u novi prozvodno skladišni prostor površine 6000m2 u kome je već uspostavljena nova proizvodnja i skladište. Cilj je proizvoditi 36 000 čarapa dnevno. Ista ta proizvodnja obavljana je u manjem obimu već godinu dana na starom prostoru kako bi se izvršila obuka radnika. Danas Socksmaker 3 umjesto 97 radnika koliko je imao prije investiranja sada ima oko 250 radnika. Kompletna proizvodnja koja je bila na starom prostoru je tamo i zadržana, a u novim pogonima će biti organizovana proizvodnja novih proizvoda iz programa čarapa, trikoa i sportske opreme gdje će kao ulazna sirovina ulaziti sam konac.

Socksmaker 3 ispunjava sisteme upravljanja kvalitetom i okolinom, a moto firme je “Osjećaj kvaliteta”.

Nova hala Socksmakera 3

Dio proizvodnog pogona u novom prostoru

Nove investicije u ZEMA d.o.o.

Razgovarajući sa Edinom Bećarevićem jednim od braće suvlasnika firme ZEMA d.o.o. u njihovoj prodavnici saznadoh za nove investicije u proizvodne i skladišne pogone u proizvodnje mineralne vode Tešanjski kiseljak. Nisam zatekao u firmi Elvira najmlađeg brata koji je alfa i omega u ovom pogonu, ali sam nekoliko osnovnih informacija dobio od njihovog dajdže Nusreta, starog privrednika koji i danas asistira mlađim.

I sa jedne i druge strane postojeće hale izgrađene su nove dvije hale. Unutra skladišta se već nalazi najmodernija oprema za punjenje koja će predstojećom rekonstrukcijom biti instalisana.

Novom investicijom će se postići proširenje asortimana ponude sa novim pakovanjima (manjih količina, pakovanje u staklene boce) i povećanje kapaciteta. Iako je prošle 2017. godine proizvedeno 27 miliona litara mineralne vode (više za oko 35% nego predhodne) mogućnosti su daleko veće. Nova automatska linija će to omogućiti kao i nove bušotine koje se rade i koje će obezbijediti veće količine mineralne vode.

Ovom rekonstrukcijom produkcija sokova će koristiti postojeću opremu i time će dobiti novih zamah

Pravoslavni vjernici liturgijama proslavili Božić

Liturgijama na Badnje veče i Božić, u hramu Pokrova svete Bogorodice u Tešnju, pravoslavni vijernici proslavili su najradosniji praznik rođenje Isusa Hrista, Božić. Liturgije na Badnje veče i Božić predvodio je jerej Miroslav Todorović. Božić se slavi tri dana u krugu porodice i prijatelja uz čestitku Mir Božiji, Hristos se rodi.

(informacija i fotografija od Bobana Kršića)

Tešnjaci uspješni na ZMBT

Prosječnog Bosanca i Hercegovca ove godine kao i predhodnih za televizor vežu serije, posebno turske, sportske utakmice, posebno fudbalske i pjevačka takmičenja kroz šou programe gdje eliminacija traje mjesecima. Takmiče se oni najmlađi, ali i oni stari koji pjevaju čak i u devedesetoj godini.

Kada takmičenje organizuju TV kuće van BiH navijamo za naše državljane, a kada je takmičenje unutar zemlje navijamo za takmičare iz našeg mjesta. Najveće uspjehe u svojim kategorijama do sada imali su Nermin Handžić (treće mjesto i Zerina Zeničanin koja je, koliko sesjećam ušla u TOP 21.

Ove godine u takmičenju koje organizuje TV Hajat uspješno se takmiče dva takmičara iz Tešnja: Adnan Kotorić i Eldar Srkalović. Oni su ušli među 23 kandidata sa lijepim šansama da odu i dalje.

Eldar Srkalović

Adnan Kotorić

Stare fotografije

Tešanj mart 1977. godine

Tešanj 1939. godine

(Fotografije iz albuma Merse Mulalić)

Sa table na Gornjoj čaršiji

PS

Dr. Amra Širbegović je kćerka Refije (rođene Kalesić) i Ibrahima Širbegovića sina Muhamed-bega iz Tešnja (brata r. Hamze Širbegovića). Refija je bila učiteljica i došla je u Tešanj 1930. godine, udala se za Ibrahima koji je umro od tuberkuloze u partizanima.Amra je završila stomatologiju, a protetiku je specijalizirala na VMA u Beogradu.i postala priznat stručnjak u ovoj oblasti.


O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *