Tešanjski dnevnik 08. – 15.01.2018. godine

Maglovita sedmica sa sitnom kišom, a u nedjelju je padao i sitni snijeg. Temperatura se nedjelju spustila na nulu, a tokom sedmice se kretala od 3-10ºC.

Pravoslavna crkvena opština tešanjska organizirala Božični prijem

U organizaciji Pravoslavne crkvene opštine tešanjske u hotelu Villa Ukus održan je Božični prijem. Boban Kršić iz Crkvenog odbora i prezviter (jerej) Miroslav Todorović (Pravoslavni vojni sveštenik u komandi Logistike Oružanih snaga BiH u Doboju i paroh tešanjski) ugostili su zvanice među kojima su bili:načelnik Općine mr. Suad Huskić, Enver Kurtić zamjenik glavnog imama Medžlisa IZ-e, župnik don Ilija Marinović, Ministar privrede Ze-do kantona Zlatko Jelić, sekretar IO Medžlisa IZ-e Admir Đulić, direktor Opće bolnice prof. dr. Hasan Škiljo, direktro KP Rad Adnan Lihić, predsjednik OO HDZ Tešanj Anto Pešić, predsjednik OO SDP Senad Subašić, privrednici i drugi gosti.

S lijeva: prezviter Miroslav Todorović, don Ilija Marinović, mr. Suad Huskić, Admir Đulić i Enver Kurtić

Prezviter Miroslav Todorović je na dužnost u Crkvenu opštinu Tešanj došao u septembru i ovo mu je prvi javni nastup u Tešnju.

On je kazao da je Božić praznik rođenja Isusa Hrista, praznik mira koji se tradicionalno obilježava u krugu porodice i prijatelja, ali je poruka mira upućena i šire, cijelom čovječanstvu. Mostove je teško graditi, a lako razgraditi i srušiti. Uvijek možemo naći razloga da na ovom našem turbulentnom prostoru upiremo prstom jedni u druge, ali isto tako možemo da stvaramo mir, prijateljstvo i saradnju što činimo ovim Božičnim prijemom-kazao je Todorović.

Dobrodošlicu prezviteru Todoroviću zaželjeli su mr. Suad Huskić, don Ilija Marinović i Enver Kurtić. Organizaciju prijema su potpomogli i tešanjski poduzetnici:Namik Širbegović, Adem Šišić, Fadil Ćostović i Općina.

Radionica jednakosti organizirala podjelu paketića za Novu godinu

Grupa mladih ljudi je 2016. godine kao neformalna grupa građana osnovala Radionicu jednakosti. Njihov osnovni cilj je rad sa osobama sa posebnim potrebama gdje kroz razne programe pokušavaju ih približiti društvu i upriličiti trenutke igre i radosti. Tako su između ostalog sa Fondacijom Mozaik organizirali radionicu izrade predmeta od keramike, frizersku obuku i dr.

Ovu godinu su započeli organiziranjem igraone i podjele paketića za mlađe osobe posebnim potrebama od 7-30 godina u jednoj od učionica OŠ Huso Hodžić. Vrijedne aktivistkinje Indira Mehinović, Azra Hadžan i Merisa Hrvić su organizovale razne igre i učestvovale u njima. Semir Balić je podijelio paketiće kao Djeda mraz.

U sredini Indira i Azra, a za drugim stolom Merisa asistiraju u igrama.

Pored navedenih mladih članova radionice jednakosti aktivne su i Lejla Navrboc, Ines Zulić, Ahmed Muharembegović, Semir Balić, Selma Terzić, Salko Hajrić. Naravno tu je i Amir Hasaničević koji je ovom prilikom bio odsutan.

Igre, poslastice na stolovima, podjela paketića unijeli su dva sata radosti u ove mlade, hendikepirane ljude.

Pomoć za organizaciju podjele paketića dale su i firme:Festa, Algoja, Caffe bar Rubin sa zaposlenicima, Ketering Kalipso i pojedini građani. Pomoć im pruža i organizacija mladih iz Jelaha JOM.

Aktivnosti u ovoj godini zavisit će od obezbjeđenja sredstava po programima. Najveći trošak im čini prijevoz.

Završena sportska takmičenja mjesnih zajednica

JU Sportsko rekreacioni centar, kao što sam krajem prošle godine i najavio, organizovala je četvrti po redu turnir mjesnih zajednica uz finansijsko pokroviteljstvo općine Tešanj. Na ovom turniru učestvovalo je oko 300 sportaša sa čitavog područija naše Općine u tri sportske discipline: mali nogomet, streljaštvo i stoni tenis.
Odigrano je u 10 dana ukupno 34 utakmice u nogometu, 29 mečeva u stonom tenisu i nastupilo je 46 učesnika u streljaštvu- vazdušna puška 10m.
Obezbijeđene su novčane nagrade sa ukupnim fondom od 1570 KM. Pored novčanih nagrada podjeljeno je 7 pehara, 52 medalje. Nagrade su uručili Načelnik mr. Suad Huskić i direktor SRC Safet Jašić.


Hasan Plančić, mr Suad Huskić i Safet Jašić sa pobjednicima

Streljaštvo ekipno

Prvoplasirane tri ekipe dobile su medalje (zlatne, srebrene i bronzane, novčani iznos od 100, 60 i 40 KM Ii pehare

  1. MZ Karadaglije (Nadina Onerbašić, Esida Halilović i Asima Halilović) sa pogođenih 237 poena.
  2. MZ Jablanica (Ernad Plančić, Asmira Hasanbašić iEldar Bavrk sa pogođenih 222 poena.
  3. MZ Jelah ( Sabahudin Mahmutefendić, Šemsa Merdić i Nejla Kusur).

Streljaštvo pojedinačno

Prvoplasirane tri ekipe dobile su medalje (zlatne, srebrene i bronzane), novčani iznos od 50, 30 i 20KM i pehare

  • Sabira Kurtić iz MZ Medakovo sa pogođenih 87 poena iz 10 hitaca.
  • Eldar Bavrk iz MZ Jablanica sa pogođenih 85 poena,
  • Mirela Kruško i Fatima Trepčić, obje sa 84 poena.

Stoni tenis

U ekipnom takmičenju , odnosno igra u parovima –doubl, medalje, pehare i novčane grade od 100, 60 i 40KM:

  • MZ Kraševo(Almir i Aidin Dubravac)
  • MZ Mrkotić (Besim i Dženan Sejdić)
  • MZ Tešanj (Mustafa Džafić i Alem Prnjavorac

Pobjednici u stonom tenisu.

S lijeva: Almir Dubravac, Aidin Dubravac, Elvir Mešić, Alem Prnjavorac, Mustafa Džafić, Dženan Sejdić

Stoni tenis pojedinačno medalje, pehare i novčane nagrade 50, 30, 20 KM:

  1. Elvir Mešić iz MZ Tešanjka.
  2. Aidin Dubravac iz MZ Kraševo.
  3. Besim Sejdić MZ Mrkotić.

Mali nogomet

Prvoplasirane tri ekipe su dobile medalje za sve igrače, pehare i novčane nagrade od 500, 300 i 150KM.

  1. MZ Karadaglije u sastavu: Ismet Bahtić, Mahmut Bahtić, Haris Halilović, Sanel Alispahić, Zafir Kalabić, Enis, Softić Nurudin Softić, Mahmut Softić, Meris Halilović, Agim Softić
  2. MZ Piljužići u sastavu: Emin Solo, Haris Kurdić, Kenan Mudrov, Vedad Mudrov, Samir Starčević, Armin Selman, Kenan Ćeman, Ahmet Starčević, Ibrahim Starčević, Vehid Starčević
  3. MZ Trepče u sastavu: Mevludin Mujaković, Maid Hasanbašić, Mevludin Mujaković, Ernad Hasanbašić, Enid Ljevaković, Fahrudin Hasanbašić, Salim Hasanbašić, Kasim Ljevak, Abdurahman Mehičić, Belmin Ljevaković.

Pobjednici u malom nogometu.

Stoje s lijeva: mr. Suad Huskić, Ismet Bahtić, Nurudin Softić, Meris Halilović, Sanel Alispahić, Mahmut Softić, Safet Jašić

Čuče: Haris Halilović, Enis Softić, Agim Softić.

Sjede: Mahmut Bahtić, Zafir Kalabić

Ova sportska manifestacija je i posljednja u Danima grada Tešnja 2017.

Proglašenju pobjednika i podjeli medalja, pehara i novčanih nagrada prisustvovali su Načelnik mr. Suad Huskić, direktor SRC Safet Jašić i Hasan Plančić referent za rad sa MZ- Općine.

Održana izložba sitnih životinja

U organizaciji Udruženja građana za uzgoj i zaštitu sitnih životinja u SRC je održana XII međunarodna izložba sitnih životinjai XIII Međugradska izložba sitnih životinja. Učešće na izložbi imalo je preko 100 izlagača iz Hrvatske, Srbije, Švajcarske i BiH sa oko 1000 golubova, 250 peradi, 100 kunića i 100 ptica.

Na otvaranju izložbe učestvovali su članovi Omladinskog ansambla Muris Džafić harmonika, Haris i Adis Ibraković gitare i solista Nermin Handžić sa nekoliko sevdalinki. Ispred Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja BiH domaćinima se na organizaciji zahvalio predsjednik Đuro Mitraković, a ispred organizatora govorio je predsjednik Adnan Hadžimehić.

Nakon izložbe nije bilo najvaljenog proglašenja pobjednika. Nagrade su se dijelili u maloj prostoriji pa sam na izlazu naišao na dva pobjednika Dragana Dragojevića iz Gradiške sa golubom šampionom (Veliki engleski gušan) i Hasana Softića iz Zenice sa punim rukama pehara za Zeničke i Budimpeštanske prevrtače.


Dragan Dragojević                        Hasan Softić desno

Tešanjski izlagači imali su uspjeha i osvojili su veliki broj nagrada. Među njima svakako Edin Jabandžić najviše (u katalogu sam izbrojao da je imao 15 šampiona izložbe). Ostali dobitnici su:Vedad Omahić, Faik Hadžimujić, Hasan Vilašević, Nermin Saračević, Emin Karahodžić, Adnan Hadžimehić.

Udruženje građana za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Tešanj osnovano je 1988. godine, aregistrovano 1999. Godinama je najuspješnije društvo u BiH.

Udruženje broji oko 90 članova. Predsjednici društva su bili:Faik Hadžimujić, Mustafa Vilašević, Edin Jabandžić, Nermin Saračević, Emin Karahodžić, Dževad Subašić. Danas tu dužnost obavlja Adnan Hadžimehić.

Na izložbi je postvaljen i jedan baner sa koga dolazi informacija da će Tešanj 2020. godine biti domaćin 3. Evropske izložbe balkanskih rasa golubova, 2. Evropske izložbe rasajugoistočne Evrope, 2. Evropske izložbe balkanskih rasa peradi i 11. Državna izložba sitnihživotinja.

Umro Vojislav Vujanović

Likovni, pozorišni i književni kritičar, historičar, publicist, hroničar kulturnog života, novinar, pozorišni radnik -Vojislav Vujanović umro je u srijedu 10. januara u Sarajevu, u 81. godini života. Rođen je u Gredi kod Bosanske Gradiške 13. 4. 1937, gdje je i započeo školovanje, srednju školu nastavio je u Banjaluci, studirao je u Zagrebu (povijest umjetnosti), Sarajevu (historiju jugoslavenskih književnosti i orijentalnu filologiju) i Beogradu – gdje je specijalizirao nacionalnu povijest u vrijeme osmanske vlasti, sa magistarskom radnjom o pokretu Hamzevija u Bosni 1574. godine. Radio je kao prosvjetni radnik, glumac (u Dječijem pozorištu u Banjaluci) i kao novinar (u Oslobođenju, Večernjim novinama i Radio-Sarajevu). Kao urednik radio je u redakciji studentskog lista Naši dani, u redakciji Trećeg programa Radio-Sarajeva i u redakcijama časopisa Treći program, Pozorište, lista Stećak, revije Fondeko svijet i drugim. Najveći dio radnog vijeka proveo je kao urednik kulture u redakciji Radio-Sarajeva, odnosno Radija Bosne i Hercegovine.

Objavljene su mu brojne knjige o pozorišnoj, likovnoj i književnoj umjetnosti, o kulturnoj historiji BiH i drugim temama, a posebno je bio vezan za grad Tešanj, za naše stvaraoce i općenito za Tešnjake, o čemu je Alija Galijašević pisao ovako:

Kad smo kod gore navedenih tešanjskih tema, to kod nas Tešnjaka ima poseban značaj, ne samo sa stanovništva Vojinog doprinosa kulturnom, književnom i umjetničkom stvaralaštvu ove sredine već je vezano i za Voju kao čovjeka, prijatelja, intelektualca, i šta sve još ne reći, koji se ‘srodio’ sa Tešnjem i njegovim ljudima. On je među najistaknutijim akterima tešanjskih kulturnih zbivanja. Veliki je broj likovnih stvaralaca, onih sa akademskih zvanjima i drugih, koji su željeli i dobili zadovoljstvo da Vojina kritička riječ i ocjena budu sastavni dio njhovog likovnog kataloga. Za više od jedne decenije rijetke su ovdje bile izložbe likovnih umjetnika iz Bosne i Hercegovine i, naravno, domaćih slikara – kada je gospodin Vujanović bio negdje drugdje, a ne u Tešnju. Vrsni je znalac ove umjetnosti, i ne samo da svojim kritičkim osvrtima vrednuje stvaralaštvo slikara – on ih svojim suptilom sugestivnošću motivira da unapeđuju svoje umjetničke domete. Vojino ‘prisustvo’ u katalozima mnogima ‘otvara’ vrata likovnih galerija u drugim gradovima.

Vujanovićeva veza s Tešnjem započela je prije skoro 30 godina kada je, kao teatarski znalac, pratio festivale amaterskih pozorišta koji su se ovdje održavali, pisao o predstavama, a potom je i kao selektor tih festivala vrednovao predstave našeg pozorišta. Pred samu agresiju na Bosnu i Hercegovinu, s početka 1992. godine, on je u Tešnju režirao predstavu Majka Ahmeda Muradbegovića. To je bila prva njegova pozorišna režija. Odigrana je predpremijera, Vojo je morao otići u Sarajevo, a onda je rat onemogućio da se odigra premijera. Voju smo već narednih dana mogli čuti kako na Radiju BiH izvještava o opsadi i napadima na Sarajevo. U Tešnju se iznova pojavio 1997. godine kada je u Centru za kulturu i obrazovanje promovirana njegova knjiga Alkemija slike. Bio je to dirljiv susret, pun emocija. Zatim je u Tešnju 1998. režirao takođe Muradbegoviću dramu Pomrčina krvi, što je bila njena praizvedba, 75 godina nakon što je napisana. (. . . ) Naredne godine Vojislav je ovdje režirao i Sredinom džade, dramski tekst Muhidina Džanke o piscu Ziji Dizdareviću.

Ovaj iskusni stvaralac u kulturi mnogo piše i na tešanjske teme. Njegov rad na književnosti i drugom stvaralaštvu Amira Brke rezultirao je obimnom knjigom Kozmologija riječi – poliptih o pjesniku Amiru Brki, objavljenom u Sarajevu 2007. godine, on je učesnik okruglih stolova i naučnih skupova koje u Tešnju organizira CKO, piše osvrte na pomenute teme i, koliko je meni poznato, još se nije desilo da Vujanović ‘nađe’ bilo kakav razlog da se pozivu iz Tešnja ne odazove, ili da ne učestvuje u kulturnim zbivanjima. (. . . )

Na mnoge ljude Vojo ostavlja snažan utisak. Već i samim izgledom: visok, stasit, sa bijelom kosom, njegovanom bradom i često u bijelom džemperu – doima se produhovljeno i gospodstveno, otmjeno. On u sebi nosi osobenu mirnoću, prefinjenost u komunikaciji, uvažava i preferira samo univerzalne vrijednosti, a kada toga nema u onome što je predmet njegove procjene i ocjene – on to saopći na način koji ljude ne povrijedi niti omalovaži. Sagovornik ponekad poželi da se Vojo malo ‘otvori’, da taj svoj lični šarm prilagodi laganijoj, opuštenijoj atmosferi. On to i uradi, ali za nešto takvo mora biti odgovarajući, primjeren trenutak. “

(Iz knjige 77 Tešnjaka, CKO, Tešanj, 2012. )

U CKO Tešanj 13. 12. 2014. godine održan je naučni skup o djelu Vojislava Vujanovića, a zbornik sa skupa objavljen je slijedeće godine.

Foto zabilješka

Ovo je gepek automobila Šefketa Turalića. U njemu je 150 kg čepova PET ambalaže prikupljene iz svih mjesta BiH u kojima je zadnje vrijeme boravio. Novac za čepove ide porodici koja ima oboljelu djecu. Humano i društveno korisno.

Stare fotografije

Učenici OŠ Huso Hodžić VII b 1971. godine.

Sjede, prvi red, s lijeva: Muhidin Artuković, Avdo Roša, Suljo Jusufović, Jasmin Šišić, Smajo Jašo, Nermin Braković, Ramiz Brkić razrednik, Adem Maličević, Bedrudin Krdžalić Bedro, Nermin Hundur, Hamid Brka i Zijad Ruštić

Drugi red sjede:Suad Hasanbašić Cinco, Mirsad Hadžiedhemović, Asim Braćkan, Sabit Mrguda

Treći red stoje:Azra Smailbegović, Fatima Halvedžić, (?) Hasičić, Eva Knežević, Ifeta Brka, Zineta Smailbegović, Mevlida Mešinović, Dragica Bodiroga, Hatidža Kahvić, Aiša Bukvić, Ekrem Silajdžić, Džemail Krasnić, Nadir Smailbegović, Izet Agić Tumin, Mersida Ahmetagić, Nermin Ajanović, Tesma Terzić i Avdo Brka

Abaz Deronja generalni direktor UNIS-a u posjeti Pobjedi 1983. godine

S lijeva: Avdo Hadžiahmetović, Abaz Deronja, Muho Berberović i Faruk Smailbegvić

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *