Tešanjski dnevnik 5-12.3.2018. godine

Ministarstvo za boračka pitanja dodijelilo rješenja za stipendije

U velikoj sali Cko upriličena je svečana dodjela rješenja za stipendije studentima koje dodjeljuje Ministarstvo za boračka pitanja
Ze-do kantona. Četiri studenta i ministar Ministarstva za boračka pitanja Fahrudin Čolaković su potpisali ugovore na svečanosti, a ostalim korisnicima su potpisane ugovore podijelili predstavnici općinskih službi. Stipendije Ministarstva za boračka pitanja Ze-do dodjeljuju se braniocima i članovima njihovih porodica. Ove godine na tešanjskoj općini njih je 190, a ukupna vrijednost sredstava za ovu godinu je 207.600,00 KM.

Ministar Čolaković i načelnik mr. Suad Huskić sa studentima koji su potpisali ugovore tokom svečane predaje rješenja

Roditeljima i studentima su se obratili ministar Čolaković, načelnik mr. Suad Huskić i student Amir Omeragić, sin umrlog nosioca najvišeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan.

Sa ovih 190 stipendista i nedavno dodijeljenih rješenja za stipendije iz budžeta Općine ukupno su stipendije dobila 544 studenta iz Tešanj Općine,a Ministarstvo za boračka pitanja na nivou Ze-do kantona dodijelilo ih je 1841.

8. mart

Tešanjske žene su 8. mart, međunarodni Dan žena obilježile
veoma veselo i to uglavnom bez muževa. U tešanjskim restoranima (restoran Ukus, restoran Central – Madi, restoran u Konzumu, ….) koji mogu primiti veći broj gostiju, grupna druženja su organizovale privatne firme, banke i drugi. U restoranu Konzum bilo je 360 gostiju, žena. Bile su tu zaposlenice apoteka Tefarm i Violeta, Raiffeisen Bank i drugi. U restoranu Ukus je takođe bilo veselo. Bile su tu zaposlenice iz Belif-a,
LifeOil-a, Općine, Mann und Hummel- a, Pobjede i drugih.

U restoranu Madi dan prije bile su žene iz Tešnja koje su se samorganizovale i proveselile uz muziku.

Uposlenice i penzionerke Tefarma

(Na moju molbu fotogarafiju mi je posla magistrica Majda Deljkić)

Potpisan ugovor za izgradnju mosta Lejla Mulalić u Jelahu

Nakon provedenih svih potrebnih radnji za pripremu i zatvaranje konstrukcije finansiranja potpisan je ugovor za izgradnju novog mosta koji nosi naziv Lejla Mulalić. Ugovore su potpisali direktor Direkcije cesta Ze-do kantona Refik Zeković i načelnik mr. Suad Huskić, sa jedne strane i predstavnik izvođača radova Mario Bevanda predstavnik firme Hering d.d. iz Širokog Brijega sa druge strane. Izvođač radova je kompanija koja ima značajne referense u oblasti gradnje mostova. Činu potpisivanja prisustvovao je i premijer Ze-do kantona Miralem Galijašević i ministar Ministarstva za
komunikacije i ekologiju
Vlade Ze-do kantona Fahrudin Brkić.

S lijeva: Mario Bevanda, Refik Zeković, mr. Suad Huskić, Miralem Galijašević i Fahrudin Brkić

Most će biti dugačak 69 metara, nosivosti 60 tona. Ima dvije trake za vozila i pješačke staze. Radiće se potpuno nova betonsko-armirana konstrukcija. Ukupna vrijednost radova iznosi 1.737.000,00 KM, a vrijednost ugovorenih radova izgradnje samog mosta iznosi 1.324.355,99 KM. Ostali troškovi se odnose na rješavanje imovinsko pravnih odnosa, izradu projektne dokumentacije i izgradnja zaobilaznog puta sa pontonskim mostom kojim će moći saobračati vozila nosivosti do 15 tona. Sve ove pripremne radnje su završene tako gradnja može početi nakon današnjeg potpisivanja ugovora.

Most se nalazi na izlazu iz Jelaha u Jelah Polje, a ime je dobio po djevojčici Lejli Mulalić kćerci Dževada i Izeta Mulalića, rođenoj 13.2.1987. godine u Doboju. Lejla je poginula od neprijateljske granate 4.6.1992. godne u Jelahu, zaseok Mračaj gdje je i ukopana.

Rok izrade mosta je 6 mjeseci.

Dvije firme pod jednim krovom

Kada se u BiH pročita ovakav naslov prva asocijacija je dvije škole pod jednim krovom. Međutim u Tešnju u ulici Nisima Albaharija br. 2 nalaze se dvije firme na istom ulazu uz korištenje povezanih prostorija, BizAssist Agencija za administartivno pravne poslove i Geo-prim.

Vlasnik firme BizAssist je Irfan Smailbegović diplomirani pravnik. Firma pruža usluge pravnim licima od formiranja i registracije do njenog funkcionisanja.Vlasnik firme Geo-prim je Dženan Ibrahimkadić diplomirani geodeta, a firma nudi geodestske usluge. Firme međusobno i sarađuju.

Iako firme egzistiraju već skoro godinu dana, ja sam ih tek sada zapazio. Intenzivan privredni razvoj u Tešnju se ne reflektuje na otvaranje raznih uslužnih firmi u samom gradu (administrativnih, ugostiteljskih, zanatskih)

Irfan Smailbegović

Održana skupština Udruženja privrednika Biznis Centar Jelah/Tešanj

Udruženje privrednika Biznis Centar Jelah/Tešanj je zasigurno jedno od najboljih udruženja privrednika u BiH. Veoma su aktivni, bave se pravim pitanjima i vode ga autoritativni privrednici. U prostorijama motela Plavi u Jelahu, Udruženje je održalo redovnu izvještajnu godišnju skupštinu i ujedno i izbornu. Odaziv predstavnika članica bio je dobar.

Skupštini su prisustvovali i gosti: načelnik mr. Suad Huskić, predsjednik Privredne komore FBiH Marko Šantić, direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević, Svetlana Cenić predsjednica Regionalnog poslovnog kluba “Centar plus” koji je u protekloj godini ostvario saradnju sa Udruženjem.

Predsjednik Udruženja u protekloj godini Edin Jabandžić (do 31.12.2017.godine, a dr. Venan Hadžiselimović od 01.01.2018.godine do izborne skupštine) u izvještaju o radu, iznijeli su niz aktivnosti, od organizacije Privrednog sajma, angažovanju prema višim nivoima vlasti, privrednim komorama i Udruženju privrednika, a sve u cilju rješavanja problema članica, edukaciji i nizu drugih pitanja.

Udruženje ima preko 200 članica. U prošloj godini ostvarili su prihod od članarina i sredstvima za finansiranje sajma od Općine i drugih zainteresovanih pravnih lica u iznosu od 194.876 KM, a rashod 184.100 KM.

S lijeva: mr. Suad Huskić, dr. Mesud Ajanović izvršni direktor Udruženja, Edin Jabandžić i dr. Venan Hadžiselimović

Nakon usvajanja Plana rada za 2018. godinu obavljen je izbor članova UO prema novom statutu. Nastojeći da se ostvari uticaj svih članica Udruženja je organizovanao u 16 sektora, a iz svakog sektora predložena su po tri kandidata za člana UO. Izvršni odbor broji 13 članova, a tri člana su rezerva u slučaju da se pojavi potreba zamjene.

Novi članovi Upravnog odbora koji će nakon konstituisanja izabrati novog predsjednika i dva podpredsjednika su:Amir Školjić auto industrija, Dženan Ajanović metalna industrija, Fadil Ćostović drvna industrija, Semir Kantić kožna i tekstilna industrija, Dino Ahmić građevinarstvo, Šemso Mujaković PVC prerađevine, Izudin Ahmetlić naftni derivati, Senad Brka grafička industrija, Fahrudin Bobarić transport i špedicija, Smail Saračević ugostiteljstvo i turizam, Edin Jabandžić, hrana i poljoprivreda, Sulejman Hrvić trgovina, Sabina Unkić zanatstvo i obrt i Nerma Saračević sektor ostalih.

Rezervni članovi su: Enver Kotorić informacione tehnologije, Josip Erceg energija i Sabina Unkić, zanati i obrt.

Face to Face Senada Hadžifejzović uživo iz Tešnja

Jedan od najpopularniji novinara u BiH Senad Hadžifejzović osnivač televizije Face TV na kojoj vodi Centralni dnevnik i popularnu emisiju Face to Face, nakon organizovanja emisije Face to Face uživo iz Kaknja, ove subote 10.03.2018.godine, emisija je organizirana uživo i iz Tešnja. Ovakvim emisijama Senad Hadžifejzović želi građanima BiH pokazati pozitivne priče u sivilu informacija koje dolaze do njih putem sredstava informisanja.

Izudin Ahmetlić u emisiji Face to Face

Vodio je direktan razgovor sa načelnikom mr. Suadom Huskić i Izudinom Ahmetlić vlasnikom Hifa oil pokušavajući pronaći “recepte” za tešanjski uspjeh. Prikazani su filmovi Senadovog obilaska firmi Hifa, Madi, Inox Ajanović i AS. Emisija je počela i završila pjesmama o Tešnju u izvedbi Dede Hadžiedhemovića uz saz i Omladinskog ansambla Tešanj. Bila je to afirmativna emisija uz izvanredno vođenje Senada Hadžifejzovića, a Tešanj je imao šta i pokazati.

Senad Hadžifejzović je prvi tekst u novinama objavio sa 12 godina, a prvi honorar dobio sa 14 godina. Objavio je preko 800 tekstova, članaka, intervjua, reportaža, komentara. U 16. godini počeo je raditi na radiju . Bio je urednik najvećeg radio projekta u bivšoj Jugoslaviji Omladinskog programa i najmlađi urednik Radio Sarajeva. Potom je prešao na televiziju. Autor prvog talk-showa u Jugoslaviji. Bio je najmlađi urednik i voditelj Dnevnika u Jugoslaviji. Prenosio je uživo dramatične događaje zarobljavanja predsjednik Izetbegovića na početku rata. 2002.godine je objavio knjigu Rat uživo. Proglašen je novinarom godine 1993. godine. Osnovao je 2009. godine televiziju Face u kojoj i danas vodi Centralni dnevnik i emisiju uživo Face to Face.

Stare fotografije

Nastavnici OŠ Huso Hodžić 1990. godine

Prvi red s lijeva:Rasim Begović, Nerma Bajrić, Danica Pejčić, Abzija Hasaničević, Jelica Jankov

Stoje:Zlata Ajanović, Emina Širbegović, Hidajet Mehinagić, Fajka Hafizović, Zlata Katinić, Hajrija Mešić, Suzana Popović, Stanka Dinčev, Ajiša Šeremet, Mujo Brka i Fikret Hafizović

Istaknuti prosvjetni radnici i direktori OŠ Huso Hodžić

S lijeva: Mahmut Mehinović, Smail Galijašević, Milenko Jukić i Meho Prnjavorac

Sa table na Gornjoj čaršiji


O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *