Tešanjski dnevnik 24.9-1.10.2018. godine

Prošle sedmice sam bio odsutan iz Tešnja, pa nisam vodio Dnevnik. Nekih bitnih događaja nije ni bilo. Stranka penzionera je imala svoj promotivni skup, Sportski savez je realizirao svoj projekat. Poslali su mi tekst i fotografije pa ću ih objaviti u ovom Dnevniku.

Ako se izuzme ponedeljak, kada je padala kiša i bilo hladno, ostali dani su bili sunčani, lijepi i topli sa zahlađenjem noću. Ovako produženo lijepo vrijeme je i dalje pospješilo drugu vegetaciju. Rasim Alić iz Raduše nam je donosio cvjetove-behar u Gradsku kafanu, zatim manje plodove, a sada impozantne plodove jabuke, druge u ovoj godini.

Lijepo je izaći na bašće, ali ako želite mir, a iz grada ste, ostanite tamo. Naime u bašćama vas čekaju nepodnošljivi zvuci trimera, motorki i motornih kosilica. Koristi se lijepo vrijeme da se pokosi trava, izrežu drva.

Prvi put sam obišao Memorijalni centar u Potočarima i Srebrenicu. Naravno kao i svaki normalan čovjek osjetio sam mjestio ljudske tragedije i bola, ali isto tako nesretnu stvarnost današnjice. Izbori su i na putu od Zvornika do Srebrenice očekuju vas bilbordi, transparenti, plakate. Kada vidite bilbord kandidata SDA Salkića iza njega je selo sa džamijom, a ko je na njemu ekipa SNSD-a slijedi selo sa crkvom. Na ulasku u Bratunac i Srebrenicu čekaju vas transparenti sa likovima Milorada Dodika i Željke Cvijanović i natpisi Bratunac odnosno Srebrenica vas voli.

Upis u školsku 2018/2019.godinu

Srednja tehnička škola

Za upis u prve razrede Srednje tehničke škole, raspisan je konkurs za 169 učenika. Za Srednju medicinsku školu u dva odjeljenja raspisan je konkurs za 48 učenika, prijavljeno je 48 ulenuka,Farmaceutsku školu jedno odjeljenje sa 25 učenika, prijavljeno 27 učenika, Elektrotehničku jedno odjeljenje sa 24 učenika, prijavljeno 23 učenika, Mašinsku tehničku jedno odjeljenje sa 24, prijavljeno 26 učenika, Građevinsku jedno odjeljenje sa 24 učenika, prijavljeno 21 učenik i Ekonomsku jedno odjeljenje sa 24 učenika, prijavljeno 21 učenik.

Upadljiv je pad prijava za Srednju medicinsku školu. Prošle godine bilo je prijavljeno preko 60 učenika, pretprošle 82, a ove 48 učenika. Prije sedam godina u Ekonomsku školu se prijavljivalo oko 100 učenika, a ove godine 21 učenik.

U ovu školu je upisano 6 učenika generacije i svi su upisali Srednju medicinsku školu (Iskreno se nadam da će završiti na fakultetima i našim bolnicama, a ne u staračkim domovima u Njemačkoj).

Podatke sam dobio od novoimenovanog direktora Aldina Softića (iako je imenovan početkom godine, tek nedavno sam saznao za tu informaciju)

Alden Softić je rođen 1976. godine u Gračanici gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju. Elektrotehnički fakultet je završio u Tuzli 2000. godine.

Nakon završetka studija zasniva radni odnos u Srednjoj tehničkoj školi u Tešnju kao profesor elektrotehničke grupe predmeta. U istoj školi je pomoćnik direktora od 2014. godine, a dužnost direktora preuzeo je 19.1. ove godine. Oženjen je i ima dvoje djece.

Osnovna škola Rešad Kadić

    U prvi razred OŠ Rešad Kadić upisana su 72 učenika, jedan manje nego u protekloj školskoj godini. Škola ima ukupno 635 učenika u 29 odjeljenja od čega 218 učenika u 11 odjeljenja u područnoj školi u Džemilić Planjama.

U okvir ove škole egzistira i Muzička škola. Ove godine je upisano 11 učenika, a škola ima 68 učenika u 6 odjeljenja.

Direktorica OŠ škole Rešad Kadić Berina Merdić

Delegacija palestinskog Ministarstva lokalne uprave posjetila Općinu

Općinu Tešanj je posjetila delegacija palestinskog Ministarstva lokalne uprave. Delegaciju su sačinjavali: dr. Ali Safi, koordinator delegacije, Omar M.M. Sharqia, generalni direktor Opšte uprave za projekte, Mutasem Y.A. Anani, inžinjer za projekte i infrastrukturu, Nedal Mohammad Suleiman Ali Hasan,direktor Francuskog projekta, Khaled  I.M. Eshtaya, generalni direktor  Lokalne uprave u Nabulusu, Tareq  A. R. Imair, generalni direktor  Lokalne uprave u Ramalli.
Cilj posjete je upoznavanje sa: iskustvom Bosne i Hercegovine u upravljanju opštinama i projektima, upravljanjem u kriznim situacijama, načinom vođenja proizvodnih projekata, lokalnim  ekonomskim razvojem, saradnjom i partnerstvom opštine sa privatnim sektorom, kao i načinom funkcionisanja  opština u Bosni i Hercegovini.

Delegacija je posjetila oćinsku administarciju gdje su razgovarali sa načelnikom mr. Suadom Huskićem i saradnicima:Hamzalijom Hojkurić, Azrom Muslija, Mensurom Saletović, Nadirom Medarić i Arijanom Brkić, te predsjednikom OV-a Senadom Subašićem.

Nakon sastanka u sali OV-a delegacija je posjetla Opću bolnicu i firme Belif d.o.o. i Life oild.o.o kao instituciju i firme koje su veoma uspješne, a nastale su tokom ili nakon rata, da bi iz njihovog iskustva prikupili određena znanja.

Delegacija na sastanku u Općini

Delegacija sa vlasnicima firmi Life oil Samilom Šišićem (treći s lijeva) i Belif Ademom Šišićem (treći s desna)

Počeli radovi na rekonstrukciji objekta Medžlisa islamske zajedniceKahva

Očekivani radovi na rekonstriukciji zgrade KahvaMedžlisa IZ-e, o čemu sam pisao u Dnevniku, započeti su 19.9. Posjetio sam glavnog imama mr. Fuad ef Omerbašića i predsjednika Upravnog odbora Zehrudina Krušku kako bi prikupio informacije sa posebnim interesom za početak radova na izgradnji munare Ferhad-begove džamije.

Radovima na objektu Kahve izvršit će se rekonstrukcija kompletnog prostora i uklopiti u prostor koji je uvakufila firma AS (sprat iznad prostorija advokata Mularifovića).

Do brijačnice Hodžić otvorit će se novi ulaz, na spratu će se ugraditi nova kuhinja, novi puno širi prostor za posluživanje i novim širim separeom. Investitor je Direkcija vakufa Republike Turske. Izvođač radova je turska firma Sama insaat, a podizvođač Neimar d.o.o. iz Mrkotića

Rok izvođenja radova je 6 mjeseci.

Ukupnom investicijom planirana je i izgradnja munare na Ferhad-begovoj džamiji. Ukupna vrijednost investicije je oko 800.000 KM.

Radovi na džamiji, izgradnja munare i sofe, će vjerovatno biti pomjereni iz tehničkih razloga. Naime prvobitno je bilo planirano da se zadrži ćup (donji širi dio munare sa temeljima) koji je uvezan sa zidom i temeljima džamije. Postoje sumnje u njegovu izdržljivost jer je plitak i na njemu ima pukotina. Građevinski fakultet u Sarajevu će dati konačan stav i nakon toga će biti donesena odluka o izvedbi. Radove će izvoditi firma iz Konjica. Sve aktivnosti vodi investitor,a ovo su informacije odgovornih iz Medžlisa.

Tokom razgovora saznao sam za jednu interesantnu informaciju. Naime munara koja je srušena u nevremenu iz decembra prošle godine u vrhu je bila izmaknuta od ose punih 40 cm.

Izbori 2018

Predizborni skupovi se održavaju širom BiH, pa tako i u Tešnju. U protekloj sedmici bila su četiri. Imao sam teškoća da obiđem sve skupove. Za skup SBB-a sam saznao iz Dnevnog avaza. Predsjednik kaže da za oglašavanje koriste društvene mreže, a bila je i jedan plakata koju nisam zapazio, iako svaki dan prolazim čaršijom. Nezavisni blok je za obavješetenje o skupu koristio samo društvene mreže kao i SDA za skup u Jelahu. SBB nisam propratio, ali ostale jesam saznavši za njih u zadnji čas. SDP je ranije sa više plakata najavio svoj skup. Zanimljivo je da je skup NB-a počeo iza 21 sat, a završio blizu 22h 30min.

SDP

Predizborni skup SDP-a je održao u prepunoj sali Cko. Na skupu su govorili:Senad Subašić predsjednik OO SDP i domaćin skupa, Jasminko Kapić nosilac liste za Skupštinu Ze-do kantona, Senaid Begić nosilac liste za Zastupnički dom FBiH, Zukan Helez nosilac liste za Parlamentarnu skupštinu BiH, predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić, Jasmin Imamović kao podrška Denisu Bećiroviću i Denis Bećirović kadidat SDP-a za člana Predsjedništva BiH. Moderator skupa je bila Mirela Buljubašić

Nermin Nikšić

SDA

Predizborni skup SDA je održan na trgu u Jelahu. Pristalice ove stranke su se sa ozvučenim automobilima i zastavama kretali saobraćajnicom Tešanj-Jelah podsjećajući na prve višestranačke izbore. Na skupu su govorili:mr. Suad Huskić koji je govorio o uspjesima u razvoju Općine u proteklom periodu, Umihana Krličević Omerović kandidat za Skupštinu Ze-do kantona, Himzo Smajić Skupština Ze-do kantona, noslilac liste, prof. Ibrahim Plančić kandidat za Zastupnički dom FBiH, Adisa Hinović Kokić Zastupnički dom Skupštine FBiH, Miralem Galijašević kandidata za Zastupnički dom FBiH, Šemsudin Mehmedović kandidat za Parlamentarnu skupštinu BiH i Šefik Džaferović kandidat za člana Predsjedništva BiH. Moderator skupa je bila Irma Hadžimehić

Šefik Džaferović i kandidati stranke na izborima


NB

Predizborni skup stranke NB odžan je u velikoj sali Cko. Na skupu su govorili:Šerif Plančić domaćin, predsjednik OONB Tešanj i kandidat za Skupštinu Ze-do kantona, Jasmina Ramić kandidat za Skupštinu Ze-do kantona, Jasmina Omerbašić Skupština Ze-do kantona, Nasmir Imamović, Eldin Vrače predsjednik Snage centra koalicionog partnera NB-a, Aida Barukčija, Fuad Kasumovićkandidat za Parlamentaranu skupštinu BiH i Senad Šepić kandidat za člana Predsjedništva BiH. Predstavljeno je više kandidata za sve nivoe vlasti.

Senad Šepić

Održana promocija knjigeNomad na štiklama autorice Sanje Radulović

U organizaciji JU Opća biblioteka održana je promocija knjige Nomad na štiklama autorice Sanje Radulović. Promotor knjige je bila Tatjana Tomić iz Gradačca. Tekstove je čitala Vesna Manojlović, moderirala mr. Almina Alagić

S lijeva: mr. Almina Alagić, Vesna Manojlović, Sanja Radulović i Tatjana Tomić


Sanja Radulović je rođena u Tešnju 1975. godine. Piše i objavljuje kratku prozu i poeziju. Nagrađivana je u kategoriji ljubavne poezije na konkursima i pjesničkim maratonima u regionu.Zastupljena je u više od 40 zajedničkih zbirki poezijekoja je objavljena u Srbiji, Hrvatskoj, BiH i Bugarskoj.Objavila je pjesničke knjige Lepet krila majke i Prstohvat maslačka. Živi i radi u Doboju.

Održana priredba za djecu sa poteškoćama u razvoju, školsku djecu, mlade i roditelje

U organizaciji Sportskog saveza, a u okviru projekta Sportom do zdravlja – SPORTZA SVE, u prostorijama sportske dvorane u Tešnju, održana je priredba za djecu sa poteškoćama u razvoju, školsku djecu, mlade i roditelje na kojoj su korisnici projekta prisutnim gledaocima prezemtirali stečena znanja i vještine.

Projekat se realizuje u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na ZapadnomBalkanu ReLOaD, koji finansira Evropska unija a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Na sportskoj priredbi je učestvovao veliki broj dječaka i djevojčica, kao i korisnici Dnevnog centra za osobe sa poteškoćama u razvoju Tešanj.

Tokom sportske priredbe koju je vodila voditeljica Amina Bešo, izvršena je prezentacija svih faza projekta “Sportom do zdravlja – Sport za sve”, a posebnu pažnju svojim nastupima izazvali su korisnici Dnevnog centra za osobe sa poteškoćama u razvoju Tešanj Nedžmija Bekrić i Aldin Ogrić, koji su veoma uspješno prikazali svoje vještine u stonom tenisu i plesu.

Prisutnima se obratio načelnik Općine Tešanj Suad Huskić, koji je tom prilikom istakao da je Sportski savez općine Tešanj provedbom projekta “Sportom do zdravlja – SPORT ZA SVE” postigao odlične rezultate na sportskom i ekološkom planu, te naglasio da se nada da će na području općine Tešanj biti još ovakvih i sličnih projekata koji imaju naglasak na uključivanju marginaliziranih skupina u društvene tokove života.

Direktorica Javne ustanove “Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama ZDK”, Meldina Ugarak se zahvalila UNDP-u i Sportskom savezu općine Tešanj na provedbi projekta u kojem su uključeni korisnici Dnevnog centra za osobe sa poteškoćama u razvoju Tešanj. Istakla da ovaj projekat može biti pozitivan primjer drugim općinama te izrazila svoje zadovoljstvo postignutim rezultatima tokom realizacije projekta.

Sportkoj priredbi su pored trenera, sportskih radnika i sportista prisustvovali i predstavnici Općine Tešanj te direktori javnih ustanova, predstavnici medija kao i drugi zainteresovani građani.

Umrla Šemsa Galijašević nosilac partizanske spomenice od 1941. godine

Umrla je Šemsa Galijašević nosilac partizanske spomenice 1941, doktor nauka i nekadašnji profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Sarajevu.

Rođena je u Tešnju 1923. godine, a njena porodica 1928. godine seli u Banja Luku gdje završava osnovnu i srednju školu. Upisuje Poljoprivredni fakultet 1947. godine i kao odličan student nakon završetka ostaje na fakultetu kao asistent. Udaje se za Edhema Pobrića takođe Tešnjaka, istaknutog revolucionara, bankara i učesnika u realizaciji privrednih projekata u Tešnju. Doktorirala je 1963. godine, a u penziju odlazi sa mjesta redovnog profesora. Objavila je 30 naučnih radova, a za jedan nagrađena 27. julskom nagradom.

Cijela porodica je bila uz antifašistički pokret. Otac Bećir je bio potpisnik poznate banjalučke Rezolucije Muslimana Vladi NDH iz decembra 1941. godine protiv progona Srba, Jevreja i Cigana. Šamsa se rano pod uticajenm sestre Zibe uključila u ilegani rad banjalučke omladine (Ziba Galijašević je poginula u ratu i jedna ulica u Tešnju je nosila njeno ime do poslije proteklog rata). Mlađi brat Hamzalija je uhapšen 1941. godine, a kasnije i otac Bećir i odveden u logor u Gradišku. Ziba odlazi u partizane, a Šemsa u Tešanj gdje se uključuje u rad antifašističke omladine. Marta 1944. godine Sreski komitet KPJ za Tešanj i Teslić je povlači na oslobođenu teritoriju za člana komiteta SKOJ-a na tom području. Bila je član SK KPJ-u za Tešanj neko vrijeme i za SK KPJ Doboj i član Univerzitetskog komiteta KPJ u Sarajevu. Bila je predsjednica Antifašističkog vijeća žena u Tešnju 1944. godine. Protekli rat je provela u opkoljenom Sarajevu.

Šemsa Galijašević je sahranjena na porodičnom mezarju u Tešnju. Pored članova porodice, šire familije i građana sahrani je prisustvovala i delegacija Udruženja antifašista Josip Broz Tito iz Tešnja.

Stare fotografije


Sa utakmice Stetaua Bukurešt-BOSNA TS sredinom osamdesetih godina. To je prva međunarodna rukometna utakmica u Tešnju (Steaua je u to vrijeme igrala na turniru u Doboju). Fotografija je iz sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća

Stoje slijeva: Edhem Ajanović, Jasmin Hotić, Enes Deljkić, Sead Dizdarević

Sjede: Osman Šišić, Nermin Hundur, Mugdim Kadić i Avdo Ajanović


(Peljičić=Deljkić, Frkalović=Srkalović)

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *