Tešanjski dnevnik 19-26.11.2018. godine

Zimskih dana još nema. Padavina je bilo veoma malo samo slaba kiša u nedjelju. Relativno toplo. Sedmicu obilježio Dan državnosti BiH i intenzivni radovi na izgradnji ugovorene infrastrukture (otpadne vode i most u Jelahu).

Radovi na primarnoj mreži kanalizacije u punom jeku

Vremenski uslovi su za ovo vrijeme godine jako dobri za nastavak radova na infrastrukturnim objektima. Načelnik mr. Suad Huskić je sa saradnicima obišao radilište u Novim Miljanovcima gdje je u toku polaganje cijevi primarne mreže za skupljanje otpadnih voda u dužini 1700 m. Cijevi su položene na dužini 600m. Radove izvodi Špic beton d.o.o. iz Zenice.

Načelnik je sa predsjedavajućim OV-a Senadom Subašićem i pomoćnikom Nadirom Medarićem posjetio je ovu lokaciju sa predstavnicima firme Doboj putevi i razgovarao o asfaltiranju ceste nakon ugradnje cijevi primarne mreže za otpadne vode.

Radovi se vrši i na drugim lokacijama(Novo Selo-Tešanjka i na nedovršenoj trasi Jelah- Tešanjka)..


Radovi u Novim Miljanovcima

Vraćajući se iz Novih Miljanovaca zastao sam kod gradilišta mosta u Jelahu. Betonski radovi temelja su urađeni, a dva srednja noseća stuba su izgarađena do visine mosta. Usora je niskog vodostaja.

Vračajući se iz Novih Miljanovaca zadržao sam se i na obali Usore da visim dokle su došli radovi na izgradnji mosta u Jelahu. Zemljani radovi i betoniranje stopa je završeno, a srednji stub je stigao do visibe mosta


Predstavnici Općine i Doboj puteva na trasdi, dole budući most na Usori

Održan seminar na temu: Naučene lekcije Republike Hrvatske u procesu pregovaranja ua pristup Europskoj uniji

TRA, uz podršku njemačke fondacije Konrad Adenauer održala je i sedmi seminar u okviru programa Tešanj na Putu ka EU. Ovaj put tema je bila:Naučene lekcije Republike Hrvatske u procesu pregovaranja za pristup Europskoj uniji.

S lijeva: Elvis Kondžić, dr. Ismar Alagić i Daniel Mondekar

Seminar je održan u Multimedijalnoj sali Opće biblioteke Tešanj. Uvodničari su bili Elvis Kondžić ispred Fondacije Konrad Adenauer i direktor TRA dr. Ismar Alagić. Predavač je bio Daniel Mondekar, EURONAVIGATOR, Zagreb/Brisel.

Danijel Mondekar je aktivnui učesnik ulaska Hrvatske u EU, i svjedok svih teškoća i grešaka na tom putu. Govorio je o veoma maloj iskorištenosti EU fondova, svega 10% pri čemu je i država uticala na to uvodeći niz svojih kriterija. Svi koji su dobivali potsticaje kao što su poljoprivreda, brodogradnja i drugi došli su u veoma težak položaj i nestanak većeg broja firmi jer nisu na vrijeme izvršene pripreme za njihovo predsstrojavanje i konkurentnostna tržištu bez potscija.

Promociju su propratili učenici Muzičke škole Amadeus.

Dodijeljena nagrada Fondacije Hasan ef Škapur

Medžlis IZ-e organizirao je niz sadržaja povodom12. Rebiu-l-evvela 1440 h.g. (2018. godine dana rođenja Muhameda a.s. Među nizu sadržaja bila je i dodjela nagrade FondacijeHasan ef, Škapur, promocija knjige Allahov poslanik i njegova porodica autora Jusufa ef. Džafića. Učenice srednjih škola priprenmile su kolače i posluživale ih građanima na Trgu Gazi Ferhad-bega.

Fond Hasan ef. Škapur je  ustanovljen pri Medžlisu IZ-e Tešanj 2005. godine, a  namjena mu je stipendiranje učenika i studenata te dodjela nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima, organima i ustanovama  IZ-e u BiH i šire za doprinos u razvoju islamskih, posebno hadiske znanosti.Nagrada i priznanje Fonda Hasan ef. Škapur se dodjeljuju jednom godišnje i to u povodu 12. rebiu-l-evvela, a uručuju se javno na centralnoj manifestaciji Medžlisa IZ-e Tešanj i Muftiluka zeničkog koja se organizuje svake godine u Čarši-džamiji u Tešnju. Ovogodišnji dobitnik nagrade je naš Tešnjak koji živi i radi u Sarajevu, prof Zijad ef. Ljevakovićć. Dodjeli nagrade prisustvovao je i muftija zenički dr. Ejub ef. Dautović

prof. Zijad ef. Ljevaković

Prof. Zijad ef. Ljevaković je rođen 1952. godine u Trepču, općina Tešanj. Nakon završene osnovne škole i Gazi Husrev-begove medreseu Sarajevu upisuje i završava Fakultet za arapski jezik i islamske studije na Univerzitetu Kar Junuz u Bengaziju, Libija. U periodu 1980-1987. godina obavljao je poslove vjesrsko-prosvjetnog referenta u Prijedoru, Travniku i Starješinstvu IZ za BiH, Hrvatsku i Sloveniju.Bio je član Rijseta IZ-e, član Predjsedništva Udruženja Ilmije u tri saziva, a u dva saziva potpredsjednik Udruženja.

Bio je pripadnik Armije BiH u kome mu je dodijeljen čin pukovnika. Dobitnik je ratnog priznanja Srebreni štit.

U Gazi Husrev-begovoj medresi radio je kao profesor tefsira i ahlaka, a dužnost direktora obavljao je u periodu1999-2015. godina. Autor je udžbenika iz tesfira, za treći i četvrti razred. Objavio je više stručnih radova u glasilima Iz-e.

Fondacija Hasan ef. Škapur dodijelila je do sada stipendiju za 167 učenika za školovanje u iznosu od 43000 KM.

Srednjoškolke su posluživale građane sa kolačima koje su same spremile

Biblioteka ANU BiH poklonila knjige Općoj biblioteci

Biblioteka Akademije nauke i umjetnosti BiH donirala je 119 monografskih naslova i 25 serijskih publikacija (časopisa) našoj Općoj biblioteci. Radi se uglavnom o stručnim knjigama koje su izašle u izdanju ANU iz humanističkih, društvenih, medicinskih i drugih oblasti na jezicima naroda BiH, a manji broj na engleskom i njemačkom jeziku.

Aiša Džinalić zaprima donaciju knjiga

Dok sam prikupljao informacije od bibliotekarke Aiše Džinalić, već je imala spisak knjiga koji će proslijediti Mirsadu Ćemanu. Jasno je ko je lobirao donaciju. Mirsad Ćeman je stalni donator knjiga Općoj biblioteci.

Centar za obrazovanje odrasLih EDUKA BiH počeo sa radom

Planjax group proširila je svoju djelatnost na još jednu oblast, obrazovanje odraslih. Planjax group sačinjavaju tri društva sa ograničenom odgovornošću:Planjax komerc Izdavačko-štamparska kuća, Planjax produkt(proizvodnja papirnate konfekcije) i Centar zaobrazovanje odraslih EDUKA BiH.

Nakon dvije i po godine intenzivnih aktivnosti stekli su se svi potrebni materijalni, kadrovski i pravni uslovi za početak obrazovanja odraslih. U ovom trenutku kompletno obrazovanje vršit će se za 4 zanimanja:medicinska sestra/tehničar, tehničar drumskog saobraćaja, vozač motornog vozila i rukovaoc građevinskim i pretovarnim mašinama. U sardnji sa drugim obrazovnim institucijama za odrasle Centar za obrazovanje organizira obrazovanje za druga zanimanja, kao na primjer Međunarodni kod 95 za vozače i druga zanimanja.

Vlasnik i osnivač Planjax group dr. Bajruzin Hajro Planjac je zaista uporan čovjek koji ne odustajerod svojih ideja i prije ili kasnije ih realizuje. Put od dječaka iz Bobara koji je odrastao u porodici oca radnika Željezare u Zenici i majke koja je na svoj način ostvarivala prihode sa 50 dunuma zemlje do uspješnog privrednika je zaista zanimljiv. Njegov put je istovremeno i put firme Planjax group..

Detalj iz štamparije

Nakon završene osnovne škole, upisuje Industrijsku školu u Doboju za zanimanje mašinbravar. Prvi novac zarađuje kao učenik udarajući u bubnjeve bobarskog benda Atomski zvuk. Po završetku škole nije se mogao zaposliti u struci i odlazi u Zagreb gdje radi u velikoj građevinskoj firmi Tehnika kao običan građevinski radnik stanujući u barakama.

Napušta ovaj posao i završava Trgovačku školu u Doboju, ali se pronalazi ni ovom poslu, Nakon sticanja zvanja KV vozač zapošljava se u Rafineriji Bosanski Brod. Dobro zarađuje, ženi se, a onda ga zaintereuje posao prodavača knjiga upoznavši jednog takvog pred Rafinerijom.

Počinje raditi za izdavačku kuću Otokar Kršovani iz Rijeke, ispostava Doboj po ugovoru gdje dobiva novac samo na osnovu prometa. Šest mjeseci nije zaradio dinara, a onda pravi prvi veliki posao prodajući knjige u Pobjedi radnicima, u organizaciji sa sindikatima ,na rate preko platne liste. Zaradivši 25 000 DM, kupuje polovan kombi i prelazi da radi beogradski BIGZ.

U Beogradu završava jednogodišnju novinarsku školu u Institutu za novinarstvo.

Dr. Bajruzin Hajro Planjac

Književnu zajednicu Studenac Bobabre organizuje 1988. godine, a godinu kasnije i Izdavačku kuću Mak Dizdar (prva koja je u nazivu nosila ime književnika Bošnjaka) . I dalje se bavi prodajom knjiga kupujući knjige direktno iz štamparije radeći sa 90% rabata.. Zapošljava 5 radnika.Izdaje list Mak za tržišnu komunikaciju. Ima knjižaru u Tešnju, Jelahu i trgovinu mješovite robe u Bobarama. Zapošljava 20 radnika.U ratu je tehnički urednik novuneTRN, novinar i urednik TV Tešanj.

Sljedeći važan korak u biznisu je kupovina rashodovane štamparske mašine iz Razvoj projekta. Mašinu osposobljava, iznajmljuje prostor u Domu kulture i počinje štampati za potrebe bolnice, etikete za čarape i drugo. Formira transport okupljajući 50 prevoznika, a zatim formira Planjax Šped za špediterske usluge koje uz Planjax promet, Planjax medija i dvije knjižare čini djelatnost sa kojima ulazi u mirnodopsko vrijeme.

Uspješno realizira publikaciju Tešanski kulturno privredni informator , a od zarade kupuje štamparsku mašinu za roto papir formata A3. Zatim uspješno realizuje Planjaxov privredni vodič za 6 kantona, časopise Biznis magazin iMenadžer, Oglasnik, ukrštenice Đerdan,i dr. Štampa prvu klnjigu Hajdara Holusije Eglen. Od tada do danas je izdao 2500 naslova, odštampao 3 milona knjiga. Đerdan je u proteklih 20 godina odštampan u 90 miliona primjeraka.

U ovoj godini realizuje investiciju od 250 000 KM (upravo kada sam bio u Bobarama vršen je istovar mašina) za štampu i doradu. U Planjax produkt investira 100 000 za proširenje asortimana proizvoda. Vrši pripreme za početak radova u proljeće na izgradnji hale od 750 m2.Bajruzin je posebno pomosan na izdanja Ko je ko u BiH u 2 toma i i Historija BiH u 12 tomova akademika Galiba Šljive.

Firma je porodična. Supruga Medina je profesor ekonomske grupe predmeta, sin Alen diplomirani inžinjer grafičar, a najmlađi sin Mirza student na Ekonomskom fakultetu koji već dosta vremena provodi na konkretnim poslovima pa će imati dualno obrazovanje prije nego što se uspostavi na fakultetima.

Dr. Planjac kaže da ga je u knjigu uveo Remzija Omeragić, Kasim Duraković uticao da bude pisac, Mustafa Ćeman da bude izdavač, a Hajrudin Didić ga je uveo u svijet štamparije, Dr. Planjac me ispratio sa lijepom i vrijednom hedijom Historija BiH u 12 tomova..

Promovisana knjiga Lokalna uprava lokalni ekonomski razvoj suočeni sa izazovima kencepta pametnih gradova i industrija 5.0 dr. Ismara Alagića

U Općoj biblioteci održana je promocija knjige dr. Ismara Alagića, direktora TRA, pod nazivom Lokalna uprava lokalni ekonomski razvoj sučeni sa izazovima kencepta pametnih gradova i industrija 5.0. Promotori knjige su bili prof. dr. Fuad Hadžikadunić, dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici i prof.dr. Alaudin Brkić dekan na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Zenici. Promociju je moderirala mr. Almina Alagić.

Knjiga u šest poglavlja prikazuje najznačajnije savremene trendove u organizaciji lokalne uprave i izazove sa kojima se suočava lokalni ekonomski razvoj u kontekstu masovno raširenog koncepta digitalizacije svih segmenata našeg života i rada. Prvo poglavlje daje uvodna razmatranja, drugo govori o regionalizmu i lokalnom ekonomskom razvoju u duhu ekonomske globalizacije, treće o iskustvu Evrope i posebno Njemačke, četvrto o lokalnom ekonomskom razvoju, peto o novoj industrijskoj revoluciji u kontekstu evropske digitalne agende i šesto su zaključna razmatranja.

Promotori knjige su ujedno i recenzenti. Pored njih recenzenti su:dr. Ešref Kenan Rašidagić Fakultet političkih nauka u Sarajevu, dr. Aida Mulalić Pravni fakultet u Zenici, dr. Hasan Mahmutović Ekonomski fakultet u Zenici i prof. dr. Vjekoslav Domljen Sarajevska škola za nauku i tehnologiju.

Promotori su u svojim izlaganjina dali visoke icjene knjizi naglađavajući da bi se mogla koristiti kao univerzitetski udžbenik i ako nije pisana sa tom namjerom

S lijeva: Elvis Kondžić, mr. Almina Alagić, dr. Alaudin Brkić, dr. Fuad Hadžikadunić i dr. Ismar Alagić

Fondacija Konrad Adenaue podržala je izdavanje knjige, a njen predstavnik kazao je da u krugovima osnivača fondacije vlada mišljenje da je Tešanj privredno čudo i da je planirana posjeta jedne delegacije iz političke stranke koja je osnovala Fondaciju (CDU) iduće godine. Promociji su prisutvovali: Azra Muslija pomoćnica Načelnika, predsjednik Udruženja inžinjera BiH Sead Jahić, zatim nekolicina iz susjednih općina:Doboj, Doboj Jug, Maglaj.

Obilježen Dan državnosti BiH

Nizom manifestacija obilježen je Dan državnosti BiH. Održana je radionica za osnovce:likovni radovi, literarni radovi i kviz na temu Moja domovina Bosna i Hercegovina. Učenici srednjih škola izveli su u velikoj sali Cko program pod nazivom U srcu je zemlja moja.

Otvorena adaptirana područna škola u Mrkotiću

Područna škola Mrkotić, škole Abdulvehab Ilhamija iz Kaloševića dobila je sasvim novi izgled. Izmjenjna je stolarija, podovi, fasada, izmjenjen krov, uređeno dvorište, Ukupna vrijednost investicije je 153 000 KM, a obezjedili su je :Ministarstvo za obrazovanje,nauku, kulturu i sport Ze-do kantona, Općina i mještani donatori koji su obezbjedili iznos od 49000 KM. Direktor škole Bećir Hodžić mi je dao podatak da školu pohađa 64 učenika i da ove godine imaju više učenika nego lani.

Adaptiranu školu svečano su otvoričli: Šemsudin Mehmedović, mr. Suad Huskić i Ahmet Ganjgo najveći donator.

S lijeva: Šemsudin Mehmedović, mr. Suad Huskić i Ahmet Ganjgo

Prisutnim učenicima i građanima obratili su se predsjednik MZ-e Omer Ramić, mr. Suad Huskić, Hajrudin ef- Delić i Šemsudin Mehmedović. Uz čestitke za Dan državnosti istaknut je odnos mještana prema zajedničkim interesima spominjući prvi asfalt u MZ tešanjske Općine u ovoj mjesnoj zajednici i druge aktivnosti. Posebno je naglašena uloga u realizaciji projekta, koji je počeo sa 18 000 KM, a završio sa 153 000 KM, Ramića, Ganjge i Načelnika. Svečanom otvaranju prisustvovala je pomoćnica Načelnika Azra Muslija.

Svečanost uz zabavni program trebala je biti održana vani, ali je zbog vremenskih uslova uslova održano samo obračanje u školskoj učionici

Položeno cvijeće na Centralno spomen obilježje

Na Centračno spomen obilježje, povodom Dna državnosti cvježe su položile delegacije Općine, boračkih organizacija i i izvđača članova odreda Crni vrh

Otorena izložba pod nazivom Od Kulina bana do ZAVNOBIH-a i održana tribina Šta su nam 25 novembar i ZAVNOBIH

U organizaciji Muzeja i Ckou maloj mali je postavljena je izložba pod nazivom Od Kulina banado ZAVNOBIH-a. Na panoima je tekstom i fotografijama predstavljen je put BiH kroz historiju. Izložba je posuđena od muzeja Istočna Bosna iz Tuzle.. O izložbi je govorio direktor Muzeja Ernad Prnjavorac.

Nakon obračanja direktora Muzeja prisutne je pozdravio čestitao Dan državnosti mačelnik mr. Suad Huskić. Domaćin tribine direktor Cko Amir Brka predstavio je gosta dr. Dževada Drinu profesora na Pravnom fakultetu u Zenici..Dr. Drino je sažeto iznio historiju BiH posebno se zadržavši na ZAVNOBIH-u i obnovi državnosti (nažalost jedino mi je uspjela fotografija načelnikovog obraćanja.

Načelnik mr. Suad Huskić primio priznanje za najuspješniju općinu u projektu MEG

U prošlom Dnevniku sam pisao sa više detalja da je naša Općina najuspješnija u realizaciji Projektaopćinskog okoliša i ekonomskog razvoja koga finansira Švicarska vlada , a koji provodi UNDP. Načelnik mr. Suad Huskić je i zvanično primio priznanje koje su mu uručili Dimka Stanchova viša savjetnica u Švicarskoj ambasadi i Sukhrob Khoshukhamedov ispred UNDP-a

Foto zabilješka

Dolazeći na tribinu u Cko zapazio sam da je cijela jedna strana Titove ulice bez vidljivih zastava BiH i ako na zgradama postoje nosači za zastave. Na svakom koraku emitira se himna BiH, puna su nam usta jedine nam domovine, a u glavnoj ulici sa jedne strane imamo samo tri male zastave koje stidljivo vire iz izloga. Da li zaista volimo i poštujemo svoju domovinu?

Stare fotografije

Prva bosanskohercegovačka kreditna zadruga ili kako su je nazivali Prva muslimanska kasa za zajmove i štednju osnovana je 1910. godineu Šijama. Predsjednik Skupštine i osnivač je bio Suljo Kruško, a predsjednik Nadzornog odbora Muhamed Širbegović.

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *