Tešanjski dnevnik 11-18.2.2019. godine

Strah vlada našim prostorima. On nastaje iz političke situacije u BiH i svijetu, gdje se veoma olako, ratom najavljuju politička rješenja. Strah nastaje od egzistencijalne nesigurnosti, perspektive u BiH. U takvom stanju psihe nacije pojavi se serijski ubica Edin Gačić. Nakon ubistva u Konjicu ubio je i federalnog policajca u Tarčinu. Zavladao je strah, angažovano je preko hiljadu policajaca, a onda se pojavi vijest da je ubica u Tešnju. Banjalučanin je u izbjeglištvu bio u Tešnju, stanovao na Tepetu, a tu su mu i neki rođaci. Navodno viđen u Šijama. Strah se uvukao u jedan broj stanovnika Tešnja, roditelji idu u školu po odraslu djecu, dobro se provjeravaju brave na kućama, a noću se i ne izlazi, ko ne mora. Nakon likvidacije serijskog ubice i Tešnjaci su odahnuli od ovog zadnjeg straha.

Vrijeme lijepo, sa jutarnjim mrazevima i temperaturama u minusu. Snijega više nema.

Fast food Kod Dude

Posluživanje hrane sa brzim servisom, tzv. fast food, već duže vrijeme osvojilo je svijet i van SAD. Pored tradicionalnih čevabdžinica, u Tešnju postoje dvije vrste ovakvih ugostiteljskih objekata. To su pekare sa ponudom pita i sendviča i Fast Food Kod Dude u Titovoj ulici.

To je porodična firma na ime Dude Gašić rođene Kahrimanović (sedmo, jedino žensko dijete, od desetoro djece Ibre i Zuhre Kahrimanović) i njenog muža Luke. Nude piletinu u lepini, hamburger, čikenburger, čizburger, topli sendvič, hot-dog i sokove.

Luka i Duda

Duda je bila prijeratna zaposlenica u Tvornici čarapa, a Luka je radio u Pobjedi kao mašinbravar. Pred rat su dobili dvoje djece Sinišu (1987) i Zerinu (1991). Na početku rata, 1992. godine, Duda sa malom djecom odlazi za Njemačku gdje su već od sedamdesetih radila njena tri brata. Luka je više od godinu proveo u HVO-u, a zatim se priključio porodici u Njemačkoj. Cijela porodica se vratila 1998. godine. Luka je pokušavao dobiti stari posao u Pobjedi, ali nije išlo. Jedno vrijeme radio na pilani u Žabljaku. Duda, takođe, nije mogla naći posao. Odlučili su da započnu vlastiti biznis i 2001. godine otvaraju fast food restoran na Sinišino ime na današnjem mjestu. U njoj radi čitava porodica, s tim što je Zerina provodila manje vremena u firmi zbog učenja.

Djeca odlaze u Njemačku, firma se registruje na Dudu, a pored nje u firmi radi samo Luka.

Konzumenti njihovih usluga su djeca, srednjoškolci, odrasli, zaposleni i nezaposleni. Svoje proizvode često dostavljaju na telefonski poziv u firme i ustanove.

Održan seminar za interne auditore po ISO 19011:2015

Nekada su nam dolazili stručnajci sa strane da drže seminare za interne auditore prema zahtjevima ISO standarada. Danas imamo svoje kadrove. Šefket Turalić, koji ima teoretska i praktična znanja i koji je bio konsultant u firmama širom BiH pa i šire, održao je seminar za interne auditore po ISO 19011:2015.

Učesnici: Općina Tešanj, KP Rad Tešanj, Kartonkomerc Tesanj, Imaco Usora, Ferretto group Usora, Saračević Tešanj, Eurometali Doboj Jug, Koala paintings Tešanj, GMC Žabljak Usora, Belif Tesanj

Zajednička fotografija učesnika seminara

Održana Izvještajno-izborna skupština UAF

U prostorijama MZ Dobropolje-Mekiš održana je Izvještajno-izborna skupština Udruženja antifašista Josip Broz Tito Tešanj. Društvo je osnovano prije 4 godine i danas ima značajan broj članova što se vidjelo i po broju učesnika u radu Skupštine.

Bilo je i stajanja

Na Skupštini su izvršene izmjene statuta i organizacionog oblika. Ukinuta je funkcija Predsjednika Društva. Izvršen je izbor novog Upravnog odbora, a za predsjednika je izabran Salih Brkić. Salih Brkić je bio predsjednik Incijativnog odbora za formiranje Društva, prvi i dosadašnji predsjednik.

Salih Brkić

Rođen je 1944. godine u Raduši kod Tešnja. Završio je Učiteljsku školu u Tuzli, a zatim i Fakultet političkih nauka u Sarajevu. Radni vijek je proveo u tešanjskoj prosvjeti radeći u školama: Jablanica, Raduša, Džemilić Planje, Krndija i Huso Hodžić Tešanj odakle je i penzionisan. Politički je aktivan u SDP-u. Bio je poslanik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Alma Pobrić Načelnik Izviđačkog odreda Crni Vrh

Nakon imenovanja Muje Pobrića za predsjednika Saveza izviđača Federacije BiH za novog Načelnika Izviđačkog odreda Crni Vrh imenovana je Alma Pobrić. Pošto me Mujo, inače lektor ovog Dnevnika nije na vrijeme obavijestio o imenovanju, a kasnio je i sa obavezom da mi obezbjedi izviđačku biografiju Alme sa zakašnjenjem objavljujem ovu informaciju. Inače tešanjski izviđači su zaista znanačajno i uspješno udruženje. Veliku ulogu u tome imaju članovi porodice Pobrić.

Alma Pobrić je rođena 02.02.1999 u Tešnju. Pohađala je OŠ Huso Hodžić te Srednju medicinsku školu u Tešnju. Odličan đak tokom cijelog školovanja. U izviđačku organizaciju se uključila davne 2004.g kada je i oformljena prva poratna izviđačka jedinica u Tešnju. Aktivan je član Odreda izviđača Crni vrh u Tešnju od samog početka. Bila je na mnogim taborovanjima, akcijama i takmičenjima kako u kategoriji pčelica tako i u kategoriji planinki. Bila je član ekipa koje su osvajale prva mjesta širom regiona. Tijekom svih godina je napredovala u edukaciji. Završila izviđačke škole I i II stepena. Nosilac je izviđačkog odlikovanja Izviđač vitez. Od 2018.g. postala je načelnica odreda.

Studenti iz 20 gradova posjetili Tešanj

U okviru projekta Međukulturno razumijevanje i saradnja mladih u Bosni i Hercegovini, četrdeset studenata iz više od 20 gradova Bosne i Hercegovine posjetilo je Tešanj.

Studenti, predvođeni doc.dr. Sarinom Bakić i doc.dr. Ehlimanom Spahić sa Fakulteta političkih nauka iz Sarajeva, posjetili su Opću biblioteku Tešanj gdje ih je ugostila direktorica mr. Almina Alagić. Nakon predavanja o Hamidu Dizdaru i razgledanja biblioteke uslijedila je posjeta mezaru Muse Ćazima Ćatića. Melida Travančić, doktor humanističkih nauka iz područja književnosti, je u svom izlaganju predstavila studentima život i rad ovog pjesnika. Potom su se učesnici projekta uputili na Gradinu gdje je Miralem Alić iz JU Muzej Tešanj održao predavanje o historiji grada Tešnja. Posjeta je završena razgledanjem Čaršijske džamije.

Tešanj je bio treći grad koji je posjećen u okviru ovog projekta, nakon Sarajeva i Tuzle, a u naredna tri mjeseca planirane su posjete Banjaluci, Mostaru i Trebinju. Organizator projekta je Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, a projekat je podržan od strane UNESCO-a i dio je zajedničkog projekta Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene
kohezije i raznolikosti u Bosni i Hercegovini. Cilj projekta je razvijanje svijesti o značaju kulture i umjetnosti te sticanje znanja i vještina koje će učesnicima i učesnicama biti potrebne za osnaživanje kulture i umjetnosti u njihovim lokalnim zajednicama.

Stare fotografije

Odlične učenice OŠ Huso Hodžić 15.5.1968. godine: Emira Mašnić (neuropsijatar), Nadira Smailbegović (mr. farmacije), Dragica Bratić (profesorica) i Suada Hadžismajlović (tehnolog)

Ovo je zgrada koja se nalazila na na mjestu gdje je danas postavljen sat od firme Mann und Hummel

U ovoj zgradi je bila Gradska čitaonica. Tu su se održavale Gajretove zabave i izvodile predstave. Poslije Drugog svjetskog rata u ovoj zgradi je bila smještena proizvodnja čarapa i prodavnica. Srušena je 1970. godine. Zadnja strana prema parku imala je plesni prostor gdje su se održavale igranke i zabave.

Sa table na Gornjoj čaršiji




PS:

I ako nije bilo smrtovnice na tabli odlučio sam da obavijestim one stare Tešnjake da je umro Emilio Perić. Za ostale informacije da
Emilio Perić je rođen 1939.godine. Živio je u Sinju, a nakon ženidbe Sabihom Morankić (kćerka Hidajeta Morankića) doselio je u Tešanj. Radio u Pobjedi, svirao gitaru i lijepo pjevao. Od 1968. godine živi u Njemačkoj. Ima sina Jasmina i kćerku Jasminu.

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *