Tešanjski dnevnik 15-22.4.2019. godine

Katolici su obilježili svoj veliki blagdan Uskrs. U crkvi sv. Ivana Krstitelja u Jelahu odžavane su svete mise od 14.4. Cvijetnica, do Uskrsnuća Gospodinovog-Uskrs, u nedjelju 21.4.

Obilježje Uskrsa su i šarena jaja kojima se posebno raduju sva djeca bez obzira na vjersku pripadnost.

Pripreme izbora Predsjednika SDP BiH, zakazanih za 26. maj 2019. godine i 7. Kongresa SDP BiH, zakazanog za 8. juni 2019. godine, intezivno traju u OO SDP Tešanj. Općinska organizacija, na 7. Kongresu SDP BiH, brojati će 18 delegata, plus tri po funkciji (članovi Glavnih odbora SDP BiH), i ubraja se u Općinske organizacije sa najvećim brojem delegata. Općinska organizacija SDP BiH Tešanj će na Kongresu SDP BiH imati i kandidate za sve nivoe koje Kongres bira i to: članove za Glavni, Nadzorni i Statutarni odbor SDP BiH.

Vrijeme sunčano još uvijek prohladno, posebno u jutarnjim satima. Jedno jutro je bilo mraza.

Promovisana Bibliografija Hajrudina Hajre Planjca

U organizaciji JU Opća biblioteka održana je promocija Bibliografija pisca sa dva imena. A pisac sa dva imena je Bajruzin Hajro Planjac. Autorice Bibliografije su Ajša Džinalić i Berina Aličić Hodžić. Promotori su bili Ramiz Brkić i Aida Salkić, a moderator dr. Almina Alagić.

S lijeva: dr. Almina Alagić, Aida Huskić, dr. Bajruzin Hajro Planjac, Ramiz Brkić, Berina Aličić Hodžić i Ajša Džinalić

Edina Artuković pročitala je Hajrinu ispovijest o djetinjstvu i životu. O dr. Planjcu i Bibliografiji je govorio Ramiz Brkić, a Aida Salkić je govorila sa stručnog apsekta i pohvalila rad autora.

Bibliografija Bajruzina Hajre Planjca obuhvata radove i tekstove o njemu (literatura) objavljene u periodu 1988-2018. godina, a sadrži 1108 bibliografskih jedinica, koje su opisane prema standardu ISBD (M). Sakupljena građa podijeljena je u sedam poglavlja: Posebna izdanja, Zastupljenost u antologijama i zbirkama, Priređivački radovi, Prilozi u monografskim publikacijama, Prilozi u serijskim publikacijama, Učestvovanje na simpozijima, Literatura.

Ajša Džinalić radi u bibliotekarstvu preko 37 godina. Prva njena bibliografija je imala naziv Bibliografija izdavačke djelatnosti u Tešnju, objavljena 1988. godine u Privredno kulturnominformatoru. Ovu bibliografiju je uradila na nagovor Mustafe Ćemana. Druga njena bibliografija nosi naslov Tešanj 1992-1995, objavljena 2000. godine, a treću je započeo Adil Alić, ali je zbog smrti nije uradio pa je Aiša završila. Nosila je naziv Planjax u književnosti. Koautirica Bibliografije je Berina Aličić Hodžić bibliotekarka iz JU Opća biblioteka Doboj Jug. Ona je volontirala u Općoj biblioteci Tešanj gdje je učila od starijih kolega i kolegica pa i od Aiše Džinalić.

Održana promocija Monografije Srednje mješovite škole

U atriju Medžlisa IZ-e održana je promocija Monografije Mješovite srednje škole-20 godina postojanja kroz razvojni put nastajanja. O MSŠ, Monografiji i njenoj izradi govorili su: Muharem Saračević direktor, mr. Bernadeta Galijašević pomoćnica ministra u Ministrastvu prosvjete, nauke i kulture Ze-do kantona, prof. Amela Šišić glavni urednik i Aida Halilović ispred Organizacionog odbora. Moderirala je Nadina Bešlagić, a pojedine podatke iz knjige čitao učenik Eldar Pezer.

Recent je prof. dr. Dževdeta Ajanović (bila je odsutna iz Tešnja, a njenu recenziju je pročitala mr. Bernadeta Galijašević).

Monografija je rezultat rada velikog broja profesora iz MSŠ. Tehničku obradu i pripremu su uradili: Sakib Ahmić prof informatike, Emina Hadžić prof. informatike, Fatima Ibranović pedagog.

S lijeva: Muharem Sračević-direktor, mr. Bernadeta Galijašević, Amela Šišić, Aida Halilović i Nadina Bešlagić

Koordinacioni odbor su sačinjavali direktror i pomoćnici direktora Muharem Saračević, Nihada Huskić, Amela Saračević, Damir Kadribašić i Milka Arifović

Redakcioni odbor, profesori: Ajša Hodžić, Mersiha Kurtić, Lejla Ćerimagić, Aida Kršić, Mujo Zeničanin, Aida Halilović, Jasna Korajlić, Jasmira Omerbašić, Lejla Bešlagić, Esed Ahmić, Sead Kurtić i Halid Bošnjak.

U uvodnoj riječi urednica Amela Šišić navodi da je:

“Izdanje sadržaja o Školi rezultat je dvodecenijskog zasebnog egzistiranja obrazovne ustanove od njene promjene naziva u Srednju stručnu školu čiji je razvoj moguće pratiti u trostrukoj fazi, fazi u okviru Srednjoškolskog centra, fazi Srednje stručne škole koja je odlukom Vlade Ze-Do kantona 2009. godine promijenila naziv u Mješovita srednja škola i dalji razvoj JU Mješovita srednja škola.”

Mjeršovita srednja škola je među deset najboljih škola u BiH. Imaju direktora vizionara i menadžera koji je uspostavom timskog rada, uspostavom saradnje sa privredom, lokalnom zajednicom i Ministarstvom, ne čekajući reforme, približio školu i zanimanja tržištu rada. O tome sam dosta toga ranije zabilježio u Tešanjskom dnevniku. Timove sačinjavaju stručni i kreativni profesori. Rezultat takvog rada je i Monografija.

Mr. Berndeta Galijašević je kazala da je ponosna na MSŠ, odala priznanje direktoru i zaposlenim jer i Ministarstvo kod pojedinih pitanja konsultuje ovu uspješnu školu.

Promociji je prisustvovao mr. Suad Huskić i raniji načelnici Fuad Šišić i Adem Huskić koji su se obratili prisutnima.

Otvorena izložba slika Akvareli Mirsade Kadribašić

Izložbu sa slikama Osmana Morankića, zamjenile su slike autorice koja je takođe Tešanjka-Mirsade Kadribašić. Na otvorenju njene izložbe Akvareli o slikama je govorio Miralem Brkić, a izložbu je otvorio, kako je to Amir Brka kazao, doajen tešanjskog slikarstva Hasan Mehinović.

Tešanj je prvi kontakt sa akvarelima Mirsade Kadribašić imao zahvaljujući Zoraidu Mehičiću i organizaciji Likovne kolonije. Tada je Miralem Brkić dobio dva akvarela i oduševio se. Poznavao je Mirsadu od djetinjstva, ali sada je imao priliku da je upozna kao umjetnicu. Ta dva akvarela su se našla na izložbi slika kada je 2018. godine organizirana izložba Umjetnici svome gradu.

Mirsada Kadribašić, diplomirani ekonomista, rođena je 1976. godine u Doboju. Školovala se u Tešnju i Sarajevu. Trenutno je zaposlena u kompaniji Antlantic grupa. Kroz akvarele istražuje fascinaciju putovanjima, svakodnevni život ulice savremenog društva i autobiografske referense.

S lijeva: Amir Brka, Mirsada Kadribašić, Miralem Brkić i Hasan Mehinović

U periodu 2015-2017. godine pohađala je školu slikanja kod akademskog slikara Mirze Ibrahimpašića (koji je bio prisutan na otvaranju izložbe). Od 2017. godine je i član ULU HKD, te učestvuje na grupnim izložbama udruge. U novembru 2017. godine na 70. jubilarnoj revijalnoj izložbi Udruženja likovnih umjetnika BiH za sliku Stara majka iz Lukomira osvojila je Nagradu publike.

Za ovu priliku štampan je prospekt u kome se nalazi tekst Miralema Brkića. Ovaj put neću prenosti tekst iz prospekta koji je Miralem napisao, ali ću samo spomenuti njegovu napomenu da u Cko ne može da izlaže niko ko nema kvalitet, ako ništa zbog svih onih velikih umjetnika koji su ovdje u izlagali svoje slike.

Dodijeljene nagrade za najbolje literarne radove na temu Afirmacija pozitivnograzmišljanja

Već devetu godinu porodica prof. dr. Besima Prnjavorca je pokrovitelj, a JU Muzej organizira natječaj za najbolji literarni rad na temu Afirmacije pozitivnog razmišljanja. Ranije su teme i nagrade bile u konkurenciji osnovnih i srednjih škola, a ove godine granica je proširena. Prijavljeno je 37 radova. Komisija u sastavu Mujo Pobrić predsjednik, prof. Zulejha Terzić član i prof. Indira Smajlović član, odabrali su 10 radova, a onda od deset odabrali četiri najbolja rada. Ispred organizatora govorio je direktor prof. Ernad Prnjavorac ističući da jedna ovakva aktivnost i nije uobičajna da je provodi Muzej, ali je ona ipak afirmacija i Muzeja i zahvalio porodici prof. Prnjavorca. Predsjednik Komisije Mujo Pobrić kazao je da je ove godine konkurencija bila ujednačena pa je samo jedan bod odlučivao o osvajanju nagrade. Profesor Prnjavorac ovaj put nije bio prisutan na dodjeli nagrada zbog odsutnosti iz Tešnja.

Kao i svake godine nagrade su dodijeljene u Eminagića konaku. Prvu nagradu i iznos od 1.000 KM osvojila je prof. Elmira Kadušić nezaposlena profesorica iz Tešnja, drugu nagradu i iznos od 300 KM osvojila je Hajra Kadušić iz Ekonomske škole Tešanj, a treću nagradu i 100 KM osvojila je Aida Dedić iz Srednje Medicinske škole iz Tešanja. Specijalnu nagradu za učenike osnovnih škola i novčani iznos od 100 KM osvojio je Malik Ćehović iz Sarajeva

Tako se dogodilo, po prvi put u ovih devet godina, da su sve tri nagrade osvojili Tešnjaci. Na dodjeli nagrada nije bila prisutna dobitnica Hajra Kadušić.

U programu dodjele nagrada učestvovali su učenice Muzičke škole Ena Popržanović, Almija Krdžalić i Merima Halilović izvodeći kompozicije na klaviru i prateći autore muzikom kod čitanja svojih radova. Program su vodili učenici Gimnazije Musa Ćazim Ćatić, Medina Šišić i Ahmed Okanović. Dodjela nagrada je dio sadržaja Tešanjskog proljeća 2019.

S lijeva: prof. Ernad Prnjavorac, prof. Indira Smajlović, Aida Dedić, Elmira Kadušić, Malik Čehović i predsjednik komisije Mujo Pobrić

Uspjeh matematičara OŠ Huso Hodžić na takmičenju u Hrvaskoj

Na promociji monografije Pisac sa dva imena saznadoh od ponosnog djeda Samila Srkalović, koji je na promociji bio sa suprugom Šahzom i unukom Nedžmom, za uspjeh učenika OŠ Huso Hodžić na takmičenju iz matematike u Hrvatskoj. Dvije ekipe ove škole učestvovale su na na takmičenju matematičara učenika srednjih i osnovnih škola MATHEMA održanog u Koprivnici Republika Hrvatska i osvojile prvo i treće mjesto. I ja sam ponosan na našu djecu kada naprave uspjeh van naše općine, posebno kada dolazi iz oblasti znanja. Posjetio sam školu i zamolio direktora Osmu Hurića da me poveže sa učenicima i nastavnicima kako bi napravio fotografiju.

S lijeva: Samira Elezović, Sara Ćostović, Nedžma Srkalović, Adna Muftić, Ajna Đonlagić, Ferid Dizdarević, Tarik Salihbašić i Husein Jašić

Na takmičenju je učestvovalo 1.200 učesnika od čega 400 srednjoškolaca i 800 osnovaca u više kategorija. U kategoriji VIII razreda učestvovale su i ekipe iz inostranstva . Takmičenje je bilo ekipno, a naša škola učestvovala je sa dvije ekipe. Jednu je predvodio nastavnik Ferid Dizdarević, a činili su je: Nedžma Srkalović, Ajna Đonlagić, i Husein Jašić. Ova ekipa osvojila je prvo mjesto. Drugu ekipu koju je predvodila nastavnica Samira Elezović, a koju su sačinjavali: Sara Ćostović, Adna Muftić, i Tarik Salihbašić u istoj kategoriji osvojila je treće mjesto.

Prema informaciji nastavnika Ferida Dizdarevića, učenik Husein Jašić ostvario je još jedan veliki uspjeh, osvojio je prvo mjesto na kantonalnom takmičenju u svojoj kategoriji.

Od direktora OŠ Huso Hodžić saznao sam da je nakon oštećenja nakon poplave, sportska dvorana od ponedjeljka ponovo u funkciji. Radovi su neplanirano produženi zbog lošeg kvaliteta nekih pripremnih radova. Druga informacija koju sam dobio je da će školu završiti 80 učenika, a da će upisati 95, pa će tako škola u sljedeću godinu ući sa 15 učenika više što u današnje vrijeme nije čest slučaj. Postoje kretanja učenika u toku školske godine u oba smjera, ali odliv nije veći od priliva.

Susreti-Ramo Plančić

Za susjedni sto u Haustoru sjeda krupan sijed čovjek, srdačno me pozdravljajući. Dok sam ga upitno gledao predstavi se: Ja sam Ramo Plančić iz Jablanice, radim u Švicarskoj, čitam redovno vaš Dnevnik, a nekada smo zajedno radili u Pobjedi. To je bio razlog da primaknem stolicu do njegovog stola, a sutra dan sam upoznao i njegovu suprugu.

Rođen je 1952. godine. Prvo zaposlenje je imao u Pobjedi kao brusač. Prvi je radnik Pobjede koji je 1974. godine prešao da radi u Tvornicu svjećica. Nakon nekoliko godina odlazi u Švicarsku, u mjesto Bern. Jablaničani su tih godina najčešće išli u Švicarsku, Planjci u Italiju, ostali u Njemačku zato što su tamo imali nekoga ko ih je mogao prihvatiti i pronaći posao. Tako je i Ramu, kao i mnoge druge, prihvatio hadžija Salih Bašić.

Ramo sa suprugom Suzann

Radio je u firmi koja je proizvodila ambalažu za pakovanje prehrambenih proizvoda. Napredovao je do glavnog majstora, a koristilo mu je, kako on kaže, znanje iz Pobjede i Tvornice svjećica, gdje je radio na odgovornim poslovima sa zahtjevom za preciznost. Oženjen je i ima dva sina, Danijela i Benjamina. Danijel je menadžer edukacije Hotelleriiesvisse iz Švicarske, veoma uspješan, a edukaciju vrši po cijelom svijetu. Govori 8 jezika, a trenutno uči deveti, arapski.

Odlaskom u penziju Ramo i supruga koriste priliku i često putuju sa sinom po svijetu gdje on vrši edukacije. Nedavno su bili u Briselu, Skoplju, a spremaju se za sedmodnevni put sa Danijelom u SAD.

Oba sina se bave i muzikom. Danijel pjeva, a Benjamin pjeva i svira bas gitaru u sastavu King Dean. Tragajući na internetu za informacijom o ovom bendu našao sam i fotogarfiju, a radi se o muziciranju rock and rolla. Poslušao sam neke melodije, Danijelov vokal djeluje močno.

Ramo ima u Jablanici porodičnu kuću u kojoj živi majka. Njegov penzionerski život će biti na liniji Jablanica-Bern, jer i supruga rado dolazi u BiH.

King Dean s lijeva na desno: Ben Plancic (Bass, Vocals), Daniel Plancic (Vocals) David Weibel (Guitar), Serge Torriani (Drums)

Susreti-Amrun Terzić

Ispred Zeme izdvaja se jedan krupan mladić iz grupe u kojoj su Ramiz Brkić, Haso Kerić i Mujo Merdić i pozdravlja me. Tek kada je prišao prepoznajem nekada klinca iz komšiluka Amruna Terzića, sina Smajla i Zulejhe.

Amrun je dijete iz komšiluka koga se svi dobro sjećamo po igranju košarke na improviziranom košu u mahali. Bio je talentovan košarkaš. Prve korake u košarci napravio je kod nastavnika Rešada Bajraktarevića, zatim trenera u KK Pobjedi Amira Halilovića, a učio je i od starijeg rođaka Senada Terzića koji je igrao košarku. Za prvi tim Pobjede zaigrao je sa 15 godina kod trenera Amira Smailbegovića i po nepotvrđenim informacijama do danas ostao najmlađi prvotimac nekog tešanjskog kluba. Trenirao ga je i Nermin Ajanović. Godine 1990. odlazi u košarkaški kamp u Zaostrog gdje je proglašen za najboljeg kadeta BiH.

Dolazi rat, prekida školovanje u III razredu Matematičko informatičke škole (prva generacija i posebno se sjeća profesora matematike Adema Huskića) i odlazi sa majkom i bratom u Frankfurt kod Muje Merdića. Odmah počinje igrati košarku za Eintraht iz Frankfurta kao profesionalac. Poslije toga, 13 godina igra u Drugoj Bundes ligi. Tada radi razne poslove kao što su konobar, kurir na biciklu, pravio koktele i sl. Završio je školu za nastavnika sporta što mu je današnje zanimanje. Istovremeno radi kao trener TIM Südhessena.

Amrun Terzić

Prvaci Evrope u basketu: David, Robert, Goran i Amrun, sasvim desno

Amrun je bio član ekipe koja je osvojila prvenstvo Evrope u streetbasketu 1994. godine.

Došao je na par dana kod majke Zulejhe odakle ide u Lion u Francusku gdje će njegov tim učestvovati na međunarodnom turniru. Na turniru će učestvovati i dvije ekipe iz BiH KK Sindo Doboj i KK Partizan Banja Luka (dok mi je pokazivao plakat zapazih da je umjeto grba BiH stavljen grb Republike Srpske).

Stare fotogarfije

Prosvjetni radnici OŠ Bratstvo Jelah.

S lijeva:Vukosava Bevanda, Rabija?, Hedija Todić, Dragica Mišić, Vojka Žugiž, Hajrija Bajraktarević i Mila Nesterović. Čuči Alija Đonlagiž, djevojčica Branka Nesterović Brankica

Ovako je izgledao peron željezničke stanice u Jelahu oktobra 1962. godine. Na fotografiji su Nesterovići. S lijeva:Milan, Šemsa, Zaga, Mila i Branko. Čuči Vlado

(Fotografije i identifikacija Branko Nesterović)

Sa table na Gornjoj čaršiji







O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *