Tešanjski dnevnik 8-15.7.2019.godine

Zahlađenje i kišovito vrijeme (u nedjelju 15ºC).

Članovi Biciklističkog kluba Tešanj po sedmi put pohodili Srebrenicu

Članovi Biciklističkog kluba, njih jedanaest po sedmi put pohodili su Srebrenicu. organizirajući biciklistički maraton Tešanj-Srebrenica, kako bi obilježili godišnjicu počinjenog genocida u Srebrenici u julu 1995. godine.

U biciklističkom maratonu je učestvovalo 11 biciklista:Ermelin, Muris i Mensur Krdžalić, Mirsad i Ensar Srkalović, Almir Deljkić, Jasmin Mešić, Amer Mujaković, Mensur Bešo, Adnan Muslić i dr. Mirano Jupić.

Prvi dan biciklima se prelazi dionica cca 140 km preko Zavidovića i Olova do Kladnja, gdje su zanoćiti, a slijedeći dan su se pridružili Biciklističkom maratonu Bihać-Srebrenica 2019  i vozili još cca 110 km do Srebrenice i Memorijalnog centra Potočari.


S lijeva: Ermelin Krdžalić, Muris Krdžalić, Ensar Srkalović, Almir Deljkić, Jasmin Mešić, Mensur Krdžalić, Amer Mujaković, Mirsad Srkalović, Mensur Bešo i dr. Mirano Jupić. Od učesnika na fotografiji nedostaje Adnan Muslić koji se , kao i ranijih godina priključio u Žepču

Promovisana knjiga Vlasnički poslovi osiguranja u pravnom sistemu BiH Doc dr. Alaudina Brkića

U organizaciji JU Opća biblioteka održana je promocija knjige Vlasnički poslovi osiguranja u pravnom sistemu BiH Alaudina Brkića. Knjigu su promovirali prof.dr. Enes Hašić prorektor za nastavu Univerziteta u Zenici i prof.dr. Duško Medić sa Fakulteta pravnih nauka Banja Luka i sudija Ustavnog suda Republike Srpske. Moderirala je dr Almina Alagić.

S lijeva: dr. Almina Alagić, prof dr. Enes Hašić, prof. dr. Duško Medić i doc dr. Alaudin Brkić

Promotori su pohvalili rad doc.dr. Alaudina Brkića jer knjiga obrađuje oblast za koju je napisano veoma malo knjiga. Prof Medić je kazao da je knjiga na njegovom predmetu postala obavezna lektira. Mentori su istakli stručne vrijednosti mladog doc .dr. Brkića i od njega očekuju značajan doprinos pravnoj znanosti BiH u sljedećem periodu.

Mentori su ujedno i recenzenti knjige. Knjiga je namijenjena pravnicima, advokatima, sudijama, ali i privrednicima i svim drugima koji se susreću ovom oblašću.

Doc dr. Alaudin Brkić je Tešnjak. Rođen je 1981. godine u Doboju od oca Avde i majke Eme iz Raduše. Završio je OŠ Huso Hodžić i Gimnaziju Musa Ćazim Ćatić u Tešnju, a Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu. Uporedo sa stručnim obrazovanjem, stekao je zvanje saradnika-asistenta na Univerzitetu u Zenici u naučnoj oblasti Građansko pravo i nastavnom predmetu Poslovno pravo.Na Ekonomskom fakultetu u Zenici zasnovao je radni odnos 2006. godine, a kasnije prešao na Pravnni fakultet. Na Pravnom fakultetu upisuje postdiplomski studij gdje je uspješno odbranio magistarski rad na temu Uloga i značaj načela pouzdanja u zemljišne knjige de lege lata i de lege ferenda u BiH. Na istoj visokoškolskoj ustanovi odbranio je doktorsku disertaciju pod nazivom Posebno vlasničko pravo na lesingu pokretnih stvari. Objavio je dvije knjige i veći broj naučnih radova. Dekan je Ekonomskog fakulteta u Zenici od 2015. godine. Rukovodio je i učestvovao u više domaćih i međunarodnih naučno-istarživačkih i stručnih projekata. Oženjen je i otac dvije djevojčice.

Promocija je dio sadržaja manifestacije Ljeto u Tešnju 2019.

Otvorena izložba pod nazivom Genocid koji nije spriječen

Dan prije obilježavanja genocida u Srebrenici, 10. jula, ispred Centralnog spomenobilježja postavljena je izložba pod nazivom Genocid koji nije spriječen. Autori izložbe su Izet Šabotić i Ešefa Begović. Organizator postavljanja izložbe je JU Muzej u sardnji u saradnji sa Arhivom Tzlasnskog kantona. Na otvaranju izložbe govorili su:direktor Muzeja Ernad Prnjavorac, koatorica izložbe Ešefa Begović i direktor Arhiva Tuzlanskog kantona Nijaz Brbutović.

Na izložbi je postavlljeno 19 panoa sa fotogarfijama i teksatom koji govore o Srebrenici od 1992 do 2003. godine. Prvi dio fotografijama i tekstom pokazuje stanje u Srebrenicitokom rata, zatim masovnim pogubljenjima i ekshumacijama, a drugi dio o organizovanim dženazama u Memorijalnom centru..

Ove godine su sahranjeni ostaci 33 nevine žrtve (radi se uglavnom o dijelovima tijela). Njmlađa žrva je imala 16 godina, a nastarija 82. To je bila 17. kolektivna dženaza na kojima je ukopano 6610 žrtava.

U obilježavanju 11.jula učestvovali su i Tešnjacibiciklističkim i pješačkim pohodima. Husein Ahmetlić treću godinu zaredom svojim kamionom vozi tabute iz Visokog do Potočara.

S lijeva: Nijaz Brbutović, Ešefa Begović i Ernad Prnjavorac

Dr. Ismar Alagić dobio priznanje

U okviru projekta Pružanje iusluga monitoringa za subjekte male privrede koji je dio regionapnog programa Uspostavljanje i promocija monitoring usluga u zemljama zapadnog Balkana izabrana su tri najbolja mentora u FBiH za 2018/2019 godinu. Među njima je i dr. Ismar Alagić direktor TRA Tešanj i certificirani mentor za mala i srednja preduzeća.

Dr. Ismar Alagić u sredini

Tokom 2019. godine na području općine Tešanj koirisnici usluge monitoringa su bila preduzeća Festa, Ascom, TRI-M i Haustor.

(Avaz 8. juli 2019.godine).

Jasminka Mujkanović imenovana za direktora MSŠ

Nakon provedene redovne reizborne procedure za direktora Mješovite srednje škole postavljena je prof. Jasminka Mujkanović.

Jasminka Mujkanović je rođena 1966. godine u Tesliću od oca Saliha i majke Fatime Hadžimehić. Mašinski fakultet je završila u Zenici.

Prvo zaposlenje imala je u Fabrici filtera UNIS-UNICO u Tešnju, a od 1997. godine radi kao profesor u Mješovitoj srednjoj školi na grupi predmeta mašinske struke. Ocjena Pedagoškog zavoda Zenica za njen rad je naročito se ističe.Učestvovala je u izradi i razvoju nastavnog plana i programa u saradnji sa poslodavcima za potrebe lokalnog tržišta rada ( obrazovanje odraslih ) za zanimanje: Operator na CNC mašinama, Zavarivač, Tehničar za mehatroniku.Učestvovala je u saradnji sa USAID-om na realizaciji projekta kroz neformalno obrazovanje, kao i međunarodnim organizacijama (GIZ, USAID, HRD) i Tešanjskom razvojnom agencijom (TRA) na realizaciji projekata kroz neformalno obrazovanje (obrazovanje odraslih. Učestvovala je u realizaciji niza projekata i edukacija (ŠC-Velenje, Projekat GIZ, razvoj standarda zanimanja i dr.).Do imenovanja obavljala je poslove profesora teoretske nastave za obrazovanje odralih Obuka za Operatora na CNC mašinama.

U vrijeme rata volontirala u Pobjedi gdje je ovladala korištenjem računara u konstruisanju (CAD- CAM). Udata, ima dvoje djece.

Veliki požar u Zupčanik d.o.o.

U dijelu proizvodnih objekata firme Zupčanik d.o.o. iz Šijas izbio je požar i napravio veliku štetu u dijeli proizvodnje otkovaka i peleta.

Požar je nastao u jutarnjim satima, neposredno pred početak rada. Sreća da nije bilo zaposlenih u tim prtostorijama i velika havarija je prošla bez ozlijeđenih. Prema informaciji vlasnika Mirsada Hajrića šteta je prema njegovoj gruboj procjeni najmanje 300 000 KM i ako je u ovom trenutku teško sagledati direktnu i indirektnu štetu.

Ja sam par dana kasnije obišao prostore u kojima je bio požar. Radnici su čistili prostor, a u dijleu proizvodnje peleta intenzivno se radi na ponovnom pokretanju proizvodnje vlastitim sredstvima. U dijelu kovačnice trebaju znatno veća sredstva i pokretanje proizvodnje nije moguće bez pomoći. Firma će nastojati da sve radnike zaposli na preostaloj proizvodnji uz veće troškove.

Mirsad Hajrić kaže da su vatrogasci veoma brzo reagovali i ugasili požar. Prvi su došli vatrogasci iz Doboja.

Udruženje privrednika Biznis Centar Jelah Tešanj, čiji je član Zupčanik do.o. pokrenulo je akciju pomoći članica za sanaciju štete.

Pioniri Gradine drugi na turniru u Mađarskoj

Omladinske selekcije kadeta i pionira KKGradina učestvovali su Kapošvaru, Mađarska na velikom međunarodnom košarkaškom turniru, na kojem nastupa preko 1.000 učesnika iz svih krajeva svijeta.Na ovom turniru, koji slovi za jednog od najvećih turnira za mlađe selekcije u Evrop, a koji se održava od 04. do 10. jula, učestvovale su pionirska i kadetska selekcija našeg kluba.

S lijeva:Ismet Bešlagić Braco (predstavnik roditelja), Azem Hotić trener, mr. Suad Huskić,, Emel Elez, Sadin Bavrk, Eldar Hadžiselimović, Nedžad Hadžiselimović, Benjamin Elez, Imran Hundur (kadeti u crvenim dresovima), Adin Mandžukić, Selman Hotić, Arfan Hotić, Amar Ibrahimović, Mehmed Saračević, Aldin Jahić, Tarik Hasdžikadunić, Edah Turković, Rijad Saračević, Zinadin Bešlagić, Abdulah Jašić i Nedim Salkanović. Ispred Faris Saračević (juniori).

Pioniri su postigli izvanredan uspjeh osvojivši drugo mjesto izgubivši u finalu od ekipe iz Ukrajine. Kadeti nisu prošli grupnu fazu

Po povratku su ih dočekali roditelji prijatelji, ljubitelji košarke i priredili im pravi doček. Nakon izlaska iz autobusa sa peharom dobili su veliki aplauz, fotografisali se ispred sportske dvorane na Musali, a zatim u samoj sportskoj dvorani dobili medalje kluba, nakon predstavljanja svakog pojedinca (i pionira i kadeata). Firma Madi d.o.o. im je dodijelila pokon paketića, a Saračević d.o.o. ručak u Haustoru.

Svi koji poznaju ove dječake pričali su mi kako su prava mala složna raja. Svi su dobri drugari, složni pravi tim. Oni koji imaju dijele sa onima koji nemaju. Treneri Ćostović i Hotić imaju velike zasluge za ovakav uspjeh.

Mališane je dočekao i načelnik mr. Suad Huskić i on im je podijelio medalje kluba.

Ekipe su napravile fotogarfiju sa roditeljima koji su im velika podrška

Promovisana knjiga Ulaznica za junački kabare dr. Melide Travančić

Nakon promocije u Sarajevu, knjiga Melide Travančić Ulaznica za junački kabare: književne refleksije Saarjevskog atentata imala je svoju promociju i u našem gradu, njenom rodnom mjestu. Organizator promocije je JU Opća biblioteka, a promotori su bili doc.dr. Sarina Bakić i mr. Umihana Krličević Omerović. Moderatorica je bila Irma Hadžimehić.

S lijeva:Irma Hadžimehić, doc.dr. Sarina Bakić, dr. Melida Travančić i mr. Umihana Krličević Omerović


Recenzenti knjige su prof. dr. Dijana Hadžizukić i prof. dr. Vedad Spahić.

Knjiga se bavi refleksijama Sarajevskog atentata u književnosti ( poeziji, dramama i pričama).

Recenzent prof.dr. Dijana Hadžizukić u svom osvrtu na knjigu piše:

    Sarajevski atentat i nakon sto godina plijeni pažnju književnika i pojavljuje se u brojnim i različitim književno-umjetničkim (ali i drugim) djelima, a cilj studije jeste da pokaže različite pristupe istoj temi i likovima s obzirom na vrijeme u kojem su tekstovi nastajali, kao i kulturalnei ideološke utjecaje na njihova ostvarenja….Studija Melide Travančić pod naslovom “Ulaznica za junački kabare:književne refleksije Sarajevskog atentata”naučno relevantnim i metodološko utemeljenim uvidima dala je značajan doprinos osvjetljavanju književne interpretacije historijskog događaja, njegove refleksije u poeziji, prozi i dramina prostoru južnoslavenske interliterarne zajednice. U studiji su književnoumjetnička djela posmatrana kroz prizmu novog historicizma, teorije kulturnog pamćenja i imagologije, a s ciljem osvjetljavanja književne interpretacije atentata na austrijsakog pretolonasljednika u različitim historijskim periodima i kulturnim kontekstima.

PŠ Biografiju dr. Melide Travančić sam objavio nakon odbrane doktorske disertacije.

Održan II Šampion kup 2019

Na ovogovišnjem II Šampion kupu okupilo se oko 250 mladih fudbalera iz 15 škola fudbala u 20 ekipa prema uzrastu (2008., 2009. i 2010. godište). Takmičenjeje održano na sporstkom terenu u Mekišu, a dio je sadržaja Ljeta u Tešnju 2019.

Učestvovale su ekipe:

ŠK (Škola fudbala) Borac Jelah, ŠF Ruadanka Doboj, ŠF Simbau Vis Vukovo, ŠF Željezničar Doboj, ŠF Tremed Tešanj, ŠF Proleter Teslić, ŠF Jedinstvo Odžak, ŠF ZSK Zenica, ŠF Napredak Šije, BH Barsa Doboj Jug, ŠF Ačko Crvena zvezda Doboj, ŠF Pobjeda Tešanjka, ŠK Napredak Zavidoviči i domaćim ŠK Šampion Tešanj.

Takmičenje je planirano da traje cijeli dan, a ja sam završio Dnevnik poslijepodne pa nisam ubacio pobjednike. Oni nisu previše ni važni važno je da su se okupila djeca i da upoznaju kroz fudbal. Nadam se da im loše vrijeme nije pokvarilo takmičenje.

Ekipa ŠF Šampioni iz Tešnja sa trenerom Miralemom Pašićem

Foto zabilješka

Treća generacija industrijske škole u okviru Škole učenika privredi (1964-1967) po treći put se sastala da bi obeljižili godišnjicu završetka škole. Svi su već u penzioneri, jedino

Emir Deljkić još uvijek pomaže sinu u porodičnoj firmi.

S lijeva: Husein Brkić, Enver Subašić, Emir Deljkić, Pero Marelja, Avdo Ruštić, Fikret Ireiz. Ismet Braćkan i Sead Kotorić

Stare fotogarfije

Komadant i njegov zamjenik Tešanjske omladinske brigade na nekoj od omladinskih akcija sa rukovodstvom Općine 50-tih godine. S lijeva:Salih Hadžiedhemović, Stipo Jurišić, Izudin Alićehajić i Sakib Zejnilović

TOŠK-ove legende:

S lijeva: Ćamil Muratović Mrki, Sakib Zejnilović Gala i Alija Škapur Alica

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *