Tešanjski dnevnik 2-9.2019. godine

Najviše pažnje ove sedmice izazvala je parada LGBT populacije u Sarajevu. Odmah se podijelimo za i protiv i vodimo beskrajne razgovore, baš koo da je to glavni problem ovog društva. U Tešnju je sve u znaku obilježavanja 75 godina od oslobođenja od fašizma. Općina je organizirala svoj program za ponedeljak, a udruženja i JU ustanove prije i poslije ovog dana. KUD Pobjeda, Josip Broz Tito organizirale su svoje programe u ovoj sedmici. Programe je podržala Općina finansijski. Bilo je planirano da UABNOR Tešanj, čiji predsjednik je Muharem Sejdić, učestvuje svojim uključivanjem u program. Nastala su različita mišljenja sa Općinom koja je i UABNOR-u ostavila prostor kao ostalim organizacijama i udruženjima. Inače ima različitih mišljenja o nosiocima antifašizma iz Drugog svjetskog rata kada se univerzalne antifašitičke vrijednosti žele uvesti u stranačke ideološke matrice. To će nas još dugo pratiti, dok fašizam oko nas raste. Vrijeme hladnije sa povremenim kišama.

Održan 13. sajam meda, pekmeza, voćnih delicija, eko bilja i eko stvaralaštva

U organizaciji UG Pčela, UG Sehara i UŽ Ruka iz Kloševića održan je 13. sajam pekmeza, voćnih delicija, eko bilja i eko stvaralaštva. Učestvovalo je 60 izlagača. Sajam su otvorili Načelnik mr. Suad Huskić i Sulejman Kartak pomoćnik Ministra u Vladi Ze-Do kantona.

Mr. Suad Huskić i Sulejman Kartak presjecaju vrpcu

Izlgačima i građanima su se obratili predsjednik UG Pčela Mahmo Husibegović, predsjednik UG Sehara Miralem Alić, Sulejman Kartak, predsjednik Udruženja pčelara Ze-Do kantona Munib Huseinagić. Program je moderirala Suada Mujkić predsjednica UŽ Ruka iz Kaloševića.

Dodijeljene su zahvalnice istaknutim pčelarima: Fuadu Prnjavorcu, Hasanu Haliloviću i Fehri Mustajbašiću. Priznanje je dodijeljeno i Fuadu Šišiću za podršku UG Pčela u vrijeme dok je bio Načelnik Općine.

Ova godina je bila veoma loša za pčelare, ali i one koji proizvode pekmez. Značajnijeg roda voća na velikom dijelu teritorije Općine nije bilo, a kiša i hladno vrijeme u predsezoni i sezoni uticalo je na slab prinos.

Tokom otvaranja Sajma Adna Smailbegović je otpjevala dvije pjesme, a na kraju su i članovi KUD iz Kraševa odigrali kolo. Pridružile su im se i žene iz UŽ Ruka.



Održana XVII smotra folklora

U organizaciji KUD Pobjeda održana je XVII smotra folklora. Učestvovala su kulturno umjetnička društva:KUD Blagaj iz Blagaja, KUD Matija Gubec iz Donjeg Miholjevca, Hrvatska, KUD Plamen iz Zenice, KUD Filigran Zenica i domaćin KUD Pobjeda Tešanj.

Učesnici smotre su prije nastupa napravili defile kroz grad, a na raskrsnici ispred SBER banke svako društvo je imalo kratak nastup. U razgovoru sa predstavnicom KUD Pobjeda Jasnom Mularifović kazala mi je da su imali niz poziva društvima u Srbiji i unutar BiH, ali se nisu odazvali, jedni zbog nastupa, a kvalitetnija društva nismo mogli dobaviti zbog malog budžeta.

Tako se desilo ove godine da su učestvovala dva društva iz Zenice sa podmlatkom, a nije nastupilo ni jedno društvo iz Srbije za razliku od predhodnih godina.

KUD Pobjeda je u gradu nastupila sa Tešanjskim igrama, a koreograf Samira Elezović mi je naglasila da je to sačuvana koreografija dr. Muhidina Alićehajića i da svaki koncert počinju sa ovom igrom u znak poštovanaj prema ovom velikom koreografu i čovjeku.

Defile su predvodlili dječak i dvije djevojčice u narodnoj nošnji privlačeći simpatije.

S lijeva: Neila Ramić, Arfan Bradarić i Nađa Ireiz

KUD Pobjeda se predstvio sa novim nošnjama i sa izvrsnom izvedbom

Pčele

Sajam meda,je bila prilika da se razgovara o pčelama. Ovaj insekt, koji ima perfektnu organizaciju društva i koji toliko čini korisnih stvari za čovjeka, vrlo često vežu i za opstojnost čovjeka. Ne samo što proizvode med, pčele su glavni oprašivači u prirodi i postoje mišljenja da bi nestankom pčela u roku od 4 godine nastala glad koja bi počela uništavati čovječanstvo. U zadnje vrijeme pčele nestaju, a da se i ne znaju pravi razlozi.

Dženo Osmić zlatar koji se bavi i pčelarstvom pokazao mi je jednu veoma zanimljivu fotografiju pčela i trutova na satnoj osnovi. Naime na toj fotografiji mogu se zapaziti dvije vrste trutova, oni normalni koji imaju boju kao i pčele i samo su veći i oni drugi koji imaju svjetlu glavu kao da je fluroscentna. Pčelari nemaju objašnjenje za ovu pojavu, samo kažu genetske promjene.

Udruženje antifašista Josip Brtoz Tito Tešanj obilježilo 9. septembara

Udruženje antifašista Josip Broz Tito obilježilo je 9. septembara, dan kada je Tešanj, prije 75 godina oslobođen od fašizma. Obilješavanje je proteklo u polaganju cijeća na spomen obilježja iz Drugog svjetskog i proteklog rata, defileom kroz grad, okupljanjem pred OŠ Huso Hodžić gdje su bila obraćanja i muzički nastup, a zatim i druženjem uz vojnički grah.

U goste su im došli antifašisti i predstavnici boračkih organizacija iz Tuzle, Gradačca, Lukavca, Prnjavora, Vogošće, Žepča, Vareša, Ilijaša, Olova, Dervente, Zenice, Sarajeva i Ilidže. Pridružile su se i delegacije Udruženja za zaštitu tekovina borbe za BiH, KO
SDP Ze-Do kantona, Crveni križ iz Tešnja. Članovi udruženja Josip Broz Tito zajedno sa gostima, nakon okupljanja pred Centralnim spomen obilježjem i gdje im se obratio predsjednik Salih Brkić, položili su cvijeće i krenuli su u defile gradom do Partizanskog groblja i spomen biste narodnog heroja Huse Hodžića gdje su položili cvijeće.

Salih Brkić predsjednik Udruženja Josip Broz Tito pred centralnim spomen obilježjem

:

Sretko Radišić predsjednik udruženja Ze-Do kantona polaže vijenac na Partizansko groblje

Nakon polaganja cvijeća na spomen obilježja učesnici defilea sakupili su se pred binom ispred OŠ Huso Hodžić gdje im se u ime Općinskog vijeća i Općinskog načelnika obratio Senad Subašić. Prisutnima se obratio i prof dr. Edo Muftić ispred SABNORA Tuzlanskog kantona. KUD Pobjeda je izveo svoju tačku, a Fadil Pelesić iz derventskog društva Josip Broz Tito izveo je recitaciju Miše Marića, Živ je Tito. Sakih Brkić je gostima dodijelio zahvalnice u ime domačina.

Najviše gostiju je bilo iz općina: Ilijaš (77), Novi Grad (70), Ilidža (50), Vareš (35).

Bilo je pjesme, zastava i ove i one države. Nekako mi opet Tešnjaka bilo manje nego gostiju.

Foto zabilješka

Treća parkirna traka u ulici Kralja Tvrtka stavljena u funkciju

Kako se najbolje može testirati nivo ekološke svijesti u jednom gradu? Jednostavno pomjerite klupe od pepeljara i hodat ćete po čikovima od cigareta (foto sa Trga Gazi Ferh.bega).

Stare fotografije

Vlasnik objekata na Banji Vrućici je bio Hamdibeg Ajanović prvi gradonačelnik Tešnja nakon okupacije od strane Austrougraske

Stara Banja Vrućica, hotel Zmajevac

(Fotografije Kemala Ljevakovića)

Sa table na Gornjoj čaršiji


O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *