Tešanjski dnevnik 22-30.9.2019. godine

Dok sam bio odsutan iz Tešnja pročitao sam vijest o priznanjima koje su dobile firme Hifa Oil i Madi. Po povratku iz Neuma u nedjelju me zateklo nekoliko događaja kao što su Berza sitnih
životinja, Toškov turnir za pionire i prvo kolo Waba lige za košarkašice. Obzirom da je takmičenje Waba lige međunarodno i da o ovom takmičenju nisam ranije pisao, odlučio sam da detaljnije zabilježim ovaj događaj.

U decembru prošle godine u Centru za kulturu i obrazovanje Tešanj održan je dvodnevni znanstveni skup o djelu uglednog bosanskohercegovačkog književnika i kulturologa Ivana Lovrenovića, a ovih dana je objavljen i zbornik radova. U izvrsno opremljenoj i tvrdo uvezanoj knjizi, koju je dizajnirao akademski grafičar iz Sarajeva Josip Lovrenović, na gotovo 400 stranica većeg (B 5) formata doneseno je 15 referata sa skupa na kojem su učestvovali naučnici i književnici iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, te u dodatku još 8 ranije objavljenih tekstova o ovom velikom piscu. Na kraju, knjiga sadrži i potpunu Lovrenovićevu bibliografiju. Ovim cjelokupnim projektom, a na ponos gradu Tešnju, ova naša ustanova potvrdila je da ima kompetenciju i za realizaciju izuzetno ozbiljnih i kompleksnih kulturnih poduhvata u skladu sa najvišim evropskim standardima.

U subotu dok sam pio svoju jutarnju kafu u Gradskoj kafani, saznadoh za informaciju koja me šokirala, a cijelu čaršiju. Umro je Sabahudin Subašić, krasno dijete odraslo u mom komšiluku. Sin je Kemala Subašića Keme i majke Sabire koji su već ranije, izgubili i drugog mladog sina. Zaista je to velika tragedija za porodicu, ali i za cijeli grad. Iza Sabahudina, koji je umro u 41. godini, ostala je supruga, sin i kćerkica.

Stigla je jesen, s njom i kiša. Početkom sedmice je zahladnilo, a od četvrtka sunčano i toplo. Bilo je loženja u pojedinim domačinstvima, a zadnja loženja imali smo u junu ove godine.

Dok sam bio u Mješovitoj srednjoj školi, prateći realizaciju projekta Alkatmera, u razgovoru sa direktoricom Jasminkom Mujkanović saznadoh da su baš taj dan stigle saglasnosti za imenovanje pomoćnika direktora. To su Milka Arifović, Aida Kršić, Ajša Hodžić i Muharem Saračević, donedavni direktor, koji je već ranije dobio saglasnost.

Hifa Oil d.o.o. dobitnik je ovogodišnje nagrade Zlatni pečat

Najveće priznanje Poslovnih novina u okviru ovogodišnjeg izbora 100 najvećih u BiH za 2018. godinu, Zlatni pečat dobila je tešanjska firma Hifa oil d.o.o. Ovo priznaje dodjeljuje se najboljim i najuspješnijim kompanijama za ukupne rezultate, rekordan rast u svim segmentima i za ukupne rezultate poslovanja koji podrazumijevaju doprinos razvoju bosanskohercegovačke privrede, kao i doprinos lokalnoj zajednici, kontinuirano ulaganje, te širenje poslovanja u regiji. U konkurenciji se našlo 797 velikih, malih i srednjih preduzeća.

Vodeći domaći distributer nafte i naftnih derivata, Hifa Oil d.o.o., nastavila je sa rekordnim poslovanjem i u ovoj godini.  U prvih šest mjeseci 2019. godine povećala je promet za 20% u odnosu na isti period lani. Prošle godine distribuirano je ukupno 350.000 tona naftnih derivata, od čega je preko 155.000 tona putnih bitumena i mazuta.

Više od 110.000 derivata distribuirano je u susjedne zemlje, uključujući zemlje Europske unije.

.

Kenan Ahmetlić daje izjavu nakon preuzimanja priznanja

Pored izvoza “crnih” derivata koji se razvija već 10 godina, više od četiri godine traje uspješan izlazak Hifa Oil na inozemna tržišta i sa “bijelim” naftnim derivatima. Snažnom rastu doprinjela je također i odluka ulaska u sektor maloprodaje. U posljednje dvije godine Hifa Oil je otvorila ukupno 11 benzinskih pumpi pod brendom Euro Oil. Također, Hifa Oil je postala apsolutni lider i u snabdijevanju JET gorivom na tržištu Bosne i Hercegovine, zadovoljivši standarde međunarodnih avio kompanija poput Turkish Airlinesa, Fly Dubaia, Wizzaira,
Lufthansa Group, itd. Kada se govori o investicijama unutar Hifa Oil, značajno je istaći moderne i po evropskim standardima izgrađene benzinske pumpe, najveći i najsavremeniji terminal u Bosni i Hercegovini u Zenici, investicije u vozne jedinice kako za potrebe prevoza goriva, tako i za potrebe aerodroma, ulaganja u druge terminalske sadržaje i sl., a tu su i ulaganja u milionskim iznosima u okviru Hifa Oil Grupacije u kompanijama kćerkama Euro Metali, Euro Roal, te Euro Stil, kao i kroz kupovinu njemačke fabrike – lidera za proizvodnju PVC profila LB.Profile GmbH.

Madi d.o.o. regionalni lider u proizvodnji pilećeg mesa realizovao prvi izvoz u EU

Nakon višegodišnjeg nastojanja peradarske industrije u Bosni i Hercegovini da otvori izvozna tržišta EU, i konačnog potvrđivanja izvrsnosti od strane Evropske komisije, mesna industrija Madi d.o.o. je realizovala prvi izvoz pilećeg mesa iz Bosne i Hercegovine u zemlje Europske unije. Ovo je historijski trenutak za privredu Bosne i Hercegovine. Madi d.o.o. je realizirao prvi izvoz pilećeg mesa u Europsku uniju i to na tržište Njemačke.

Ovaj važan korak za privredu BiH napravljen je zahvaljujući firmi i njenom rukovodstvu i zaposlenicima, institucijama BiH, Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i ministru Šarovića koji se jedini ozbiljno bavi svojim poslom, Uredu za veterinarstvo BiH, te veterinarskim inspektorima na svim nivoima.

Pored svih napora firme Madi d.o.o., nadležnih državnih organa trebalo je savladati i sve druge prepreke. Poznato je da tržišna ekonomija egzistira na principu slobodnog protoka ljudi, roba kapitala. Jako i bogati su se pobrinuli da kapital “hoda” nesmetano neoporezivan, za robe se spremi niz tehničkih nesavladivih prepreka, ako je to interes države uvoznika, a ljudi, zna se ograničenja su vizna i apsolutno se kontrolišu u interesu razvijenih. Zato je važnost dolaska ovog kamiona do kupca u Njemačkoj puno više od vrijednosti robe koju je odvezao.

U Sarajevu je 18.09.2019.godine, u organizaciji Poslovnih novina, upriličena dodjela priznanja najuspješnijim kompanijama u Bosni i Hercegovini za 2018.godinu.

Prema zvaničnim podacima za 2018. godinu, kompanija Madi d.o.o. Tešanj je proglašena najuspješnijom kompanijom u kategoriji velikih preduzeća za segment Proizvodnja proizvoda od mesa i mesa peradi, te je zauzela prvo mjesto.

Priznanje je primio izvršni direktor Maid Jabandžić

Kompanija Madi, regionalni lider u proizvodnji pilećeg mesa, danas broji oko 600 direktno uposlenih osoba, a preko kooperantske mreže od 150 kooperanata, dodatno je indirektno uposleno oko 500 osoba. Raspolaže sa najsavremenijom opremom u oblasti proizvodnje i prerade pilećeg mesa i mesnih prerađevina. Primjenom principa “od farme do stola” u potpunosti se kontroliše proces proizvodnje u skladu sa zahtjevima ISO  9001:2015, HALAL standarda i HACCP sistema.  Više od 170 voznih jedinica, vlastita laboratorija, 9 prehrambenih tehnologa, 20 doktora veterine, potpuno zaokružen lanac uzgoja, omogućavaju da sve što je proizvedeno danas, već sutra je na policama maloprodajnih objekata, garantujući najviši kvalitet za kupca.

Održana Regionalna poslovno-stručna konferencija PIT CENTRAL 2019

Konferencija PIT CENTRAL 2019 u organizaciji konsultantske kuće Targer E&C iz Sarajeva uz saradnji sa Općinom održana je tokom dva dana u Tešnju. Ovo je peta konferencija. Prva je takođe održana u Tešnju, kako su dvojica gostiju predavača kazali u glavnom gradu privrede BiH. Konferenciji je prisustvovalo oko 180 gostiju iz cijele BiH, od Cazina, Bijeljine do Stoca. Konferencija je zamišljena kao mjesto susreta za sve stručne, rukovodeće i adiministrativne uposlenike proizvodnih kompanija, kao i onih koji to žele postati. Također, konferencija je značajna i svim učesnicima ili sponzorima kojima kompanije predstavljaju klijente za njihove proizvode i/ili usluge. Ona predstavlja priliku da se u jednom danu i na jednom mjestu svi učesnici upoznaju sa aktuelnim i naprednim metodama, tehnikama i tehnologijama u poslovnim operacijama, kao i da se upoznaju sa kolegama, ekspertima i poduzetnicima iz kompanija koje dijele zajedničke izazove proizvodne djelatnosti.
Konferencija je tematski prilagođena i podijeljena u nekoliko cjelina: stručna izlaganja, izlaganja domaćih i međunarodnih organizacija s ciljem podsticaja biznisa, B2B poslovni susreti i umrežavanje, panel diskusija na jednu od gorućih tema BH privrede, obilazak tešanjskih firmi Inox Ajanović d.o.o. i Medena d.o.o. Prvi dan konferencija je održana u prostoru Madi. d.o.o. gdje su bili izloženi roboti i druga rješenja novih tehnologija kao i konsultantske ponude. Drugi dan konferencije održan je u Ukusu.

Konferenciju je otvorio direktor organizatora firme Targer E&C Kenan Kadrispahić, zatim je učesnike pozdravio i zaželio dobrodošlicu načelnik mr. Suad Huskić. Voditelj konferencije je bio Kemal Balihodžić iz UPTrend iz Sarajeva.

Prvo stručno izlaganje imao je Đorđe Maričić- Maverick Colsultinga Beograd na temu Komunikacijom do zadovoljstva uposlenika. Slijedila su i ostala stručna izlaganja:Emir Žunić- Info Studio Head, na temu Primjena AI (umjetne intelegencije) rješenja u modernom skladišnom poslovanju i transportu, Darko Spasojević-M&I Systems Banja Luka na temu Industrija 4.0 moguća bez rješenja za napredno planiranje i terminiranje proizvodnje? dr Advan Begović- Simens Njemačka na temu Inovativno poslovno djelovanje-Iskustva iz Njemačke, Ferhad Dedić-Algotech Sarajevo Digitalna reješenja za poslovanje kompanija, Nermana Ajanović-Posao.ba Sarajevo na temu Kako privući i zadržati zaposlene uz pomoć brenda poslodavca.

Održane su i dvije prezentacije sponzora Konferencije: Rješenja i proizvodi za automatizaciju proizvodnje, Nadir Durmić-Tipteh Sarajevo, Digitalna rješenja za poslovanje kompanija, Ferhad Dedić-Algotech Sarajevo, Edin Lipovac-Autotech BH Robotski sistemi, praktična primjena.

Panelisti na panel radionici na temu Logistika trenutni izazovi i napredna rješenja.

S lijeva: Tarik Širbegović, Adis Samardžić, Zlatan Golub, Robert Čutuk i moderator Antonio Zrilić

Nakon stručnih i sponzorskih izlaganja održani su sureti B2B.

U nastavku programa Konferencije održane su dvije panel diskusije. Prva na temu Kako povećati produktivnost i plate u BH proizvodnim kompanijama, a druga na temu Kreativnost i
inovativnost u modernom poslovanju. Na panelima su učestvovali i panelisti iz Tešnja: Mahmut Galijašević Mann und Hummel BA, Maid Jabandžić Madi d.o.o., Dženan Ajanović Inox Ajanović i AP Atrelijer.

Drugog dana održane su panel radionice na sljedeće teme: Industrija 4.0 kako kreirati
kompanije i društvo budućnosti i Logistika-trenutni izazovi i napredna rješenja. Na drugoj panel radionici učestvovao je Tarik Širbegović iz Silk Trade d.o.o. Tešanj.

Kako osavremeniti kompaniju sa stanovišta svjetskih trendova u pogledu primjene novih naprednih tehnika i tehnologija kako bi se mogla ostvarivati konkuretnost na svjetskom tržištu je pitanje koje se postavlja i pred BiH firme. Industrijska revolucija 1.0 je nastala pronalaskom parne mašine, a 2.0 uspostavljanjem Fordove linijske proizvodnje u auto industriji, 3.0 uvođenjem IT tehnologija, a 4.0 je nastavka uvođenjem robota, vještačke inteligencije i digitalizacija svih procesa. Mnogi stručnjaci riječ revolucija zamjenjuju sa riječju evolucija. Stručnjaci kažu da je Region na 2,2 a BiH možda na 2.0.

Oni koji trče imaju uvijek šansu da se pomjere prema nekom višem mjestu, a oni koji stoje ostaće i nestat će. A u svim izlaganjima koje sam pratio osnovni faktor je inovativan i stručan čovjek. U današnje vrijeme fluktuacije stručnjaka prema zapadu (ne samo inovativnih stručnjaka nego svih vrsta zanimanja) problem postaje još veći.

Promocija knjige “Hadžibeg” od Kemala Čopre

Dana 24.09.2019. godine, u prostorijama JU Opća biblioteka u Tešnju, održala se promocija knjige “Hadžibeg”, autora Kemala Čopre. Odazvalo se dosta ljudi, te je sala bila puna. U promociji knjige su učestvovali direktorica biblioteke dr. Almina Alagić, urednik knjige Samir Fazlić i autor knjige Kemal Čopra. Izdavač knjige je “Zoro” iz Sarajeva.

Promociju je otvorila direktorica biblioteke dr. Almina Alagić. Prvo je podijelila gostima fotografije cvijeta hadžibega, te je započela priču o knjizi. Autor knjige, Kemal Čopra, je zatim preuzeo riječ, pozdravivši prisutne igovoreći malo o sebi i inspiraciji za knjigu. Inspiraciju je pronalazio putujući Bosnom i Hercegovinom, te razgovorom sa starijim čaršijskim ljudima. Riječ je zatim preuzeo urednik knjige, Samir Fazlić. Pričao je kako se odlučio da izda knjigu i koji su bili razlozi tome. Uglavnom je razlog bio nostalgija – Čopra je divno opisao starinsku Bosnu koja može svaku generaciju vratiti u “ono” vrijeme, a dijalekt koji je korišten podsjeća na priče starih nani i djedova.

Kemal Čopra je rođen 1962. godine u Sarajevu. Po zanimanju je informatičar. Do sada je izdao 4 knjige u serijalu “Hadžibeg”, od kojih je prva izašla 2015 godine. Peta knjiga je u pripremi za izdavanje i trebala bi izaći iduće godine.

Knjiga “Hadžibeg” najbolje opisuje šta je Bosna bila i šta je Bosna danas. Od turcizama do tradicija, autor dočarava život i dušu Bosne i Hercegovine. Knjiga je pisana kao pričanje starog dede Uzeira, puna je dijalekata koji su prisutni svuda po Bosni, te je zbog toga prisna svima koji ju pročitaju. Sve je to prožeto simbolikom. Uzeir predstavlja simbol bosanskog mentaliteta i filozofije te smo kroz cijelu knjigu njime vođeni.

S lijeva: dr. Almina Alagić, Kemal Čopra i Samir Fazlić

Hadžibeg predstavlja simbol rahatluka, kao što je rečeno u dijelu knjige: ” I dok čuvarkuća čuva kuću od svakog zla i belaja, hadžibeg čuva i održava rahatluk u toj kući.” Svako ko pročita ovu knjigu, biva podsjećen na to šta je zapravo Bosna – puna tradicije i priče, gdje možeš biti rahat dok piješ kahvu i pričaš sa svojim bližnjima.

(Ovu promociju po dogovoru iz Mješovite srednje škole je obradio, te tekst i fotografije, bez intervenicija uradio Adnan Vilašević učenik trećeg razreda ove škole, smjer Elektrotehničar računarstva)

Održano I kolo WABA lige

Ženska jadranska košarkaška asocijacija WABA liga organizirala jee takmičenje ženskih selekcija U15 (do 15 godina). U prvom kolu u Tešnju su nastupile Ekipe ŽKK Konjic, ŽKK Vodice R.Hrvatska, ŽKK Raguza Dubrovnik R. Hrvatska i ŽKK Tešanj. Dvije prvoplasirane ekipe idu u grupu I, a druge dvije ekipe idu u grupu II.

ŽKK Tešanj učestvuje već petu sezonu u ovom takmičenju.

Moram priznati da nisam poznavao profil ovog kluba niti sam pratio njihova takmičenja.

ŽKK Tešanj obuhvata mlađe uzraste i takmiči se u Ženskoj omladinskoj ligi BiH i Ženskoj omladinskoj ligi kantona Ze-Do i u WABA lizi.

Predsjenik kluba je Ekrem Spahić, predsjednik Skupštine Saša Turković, a sekretar Muris Livnjak. Trener je profesor Adnan Šaljmo.

Prvo mjesto osvojila je ekipa iz Dubrovnika, drugo ekipa iz Vodica, treće ekipa iz Konjica, a naše košarkašice su bile četvrte.

Ekipa ŽKK Tešanj prvi red s lijeva: Asja Osmić, Selma Agić, Farah Turalić, Dalal Turalić i Dalila Brka

Drugi red: Nejla Livnjak, Adna Hasaničević, Amina Ganjgo, Arduana Sejmenović, Lejla Sinanović, Lamija Mustafić, Nejla Jusufović i trener prof. Adnan Šaljmo

Održan okrugli sto na temu Uloga i značaj volontarizma u lokalnoj zajednici

U okviru realizacije projekta Tragovima tešanjske tradicije, koji realizira udruženje muzičara Alkatmeri, u amfiteatru Mješovite srednje škole održan je okrugli sto na temu Uloga i značaj volontarizma u lokalnoj zajednici. Učestvovali su Meldina Ugarak direktorica JU Centar za djecu i odrasle sa posebnim potrebama Ze-Do kantona, prof. Jasminka Mujkanović direktorica Mješovite srednje škole, Mujo Fejzić sekretar OO Crvenog križa Tešanj i Ismet Pašalić menadžer Projekta. Okrugli sto je moderirala dr. Almina Alagić. Učesnici u okruglom stolu bili su i jedan broj učenika i profesora Mješovite srednje škole.

Učesnici okruglog stola govorili su o svojim iskustvima u radu ustanova kojima pripadaju. Bilo je govora o volontarizmu i njegovoj potrebi u svakom društvu, primjerima. Mujo Fejzić je napomenuo da su volonteri upravo Mješovite srednje škole obavili veliki posao u prijemu i otpremi pomoći migrantima u Bihać, direktorica Ugarak je govorila o posebnoj kategoriji osoba sa posebnim potrebama koji pohađaju nastavu u redovnim školama i potrebi volonterskog pristupa i pomoći ovoj kategoriji. Govorila je o volonterskom radu u ustanovi koju vodi i primjeru iz radne jedinice u Tešnju. Ismet Pašalić je govorio o projektu i potrebi uključivanja volontera u samu realizaciju pa je ponudio volontiranje u okviru projekta na kojima će učestvovati i djeca sa posebnim potrebama.

Moderatorica dr. Alagić je i mene predstavila kao volontera, a ja sam ponudio da neko od učenika posjeti jedan od događaja i da umjesto mene evidentirau taj događaj za Tešanjski dnevnik. Prijavio se Adnan Vilašević, tako da će jedna promocija knjige ove sedmice biti propračena i evidentrana od strane ovog učenika.

S lijeva:dr. Almina Alagić, Mujo Fejzić, Meldina Ugarak, prof. Jasminka Mujaković i Ismet Pašalić

Otvorena prodavnica TAHA´S MILL

U neposrednoj blizini Lovačkog doma u prizemlju porodične kuće Tahirović otvorena je proizvodnja i prodaja pekarskih proizvoda. Osnivač firme je porodična firma Haustor. Naziv firme TAHA´S MILL (Tahirovića mlin), dolazi od skraćenog imena Tahirović i engleske riječi mlin. Sejfo Tahirović je imao mlin pa je to bila i inspiracija za ovo ime.

Adem Tahirović nastavlja i proširuje tradiciju porodice

U prodavnici se može naći šest vrsta hljeba, pet vrsta bageta, 6 vrsta lisnatih slano, sedam vrsta lisnato slatko, 6 vrsta sendviča, pica, četiri vrste pita, 3 vrste krofni, osam vrsta kolača, deset vrsta peciva i četiri vrste namaza. Pored toga TAHA´S MILL nudi pet vrsta toplih napitaka i 13 hladnih. Sve proizvode koji se ovdje proizvode i nude možemo očekivati i u drugom dijelu grada. Uz prodajni dio nalazi se lijepo uređen prostor za konzumaciju. TAHA´S MILL zapošljava 4 radnika.

“Astra”prva na međunarodnom izviđačkom višeboju “Stazama vukova” Novi Pazar

U periodu od 27.9. do 29.9.2019.godine održao se  drugi izviđački višeboj “Stazama vukova” u organizaciji OI “Sandzak” Novi Pazar.Takmičenju su prisustvovale ekipe iz Bosne i Hercegovine,Srbije,Crne Gore,Makedonije i Hrvatske.

Patrola mlađih planinki “Astra” iz Tešnja,osvojila je prvo mjesto na ovom prestižnom takmičenju.U patroli su bile:Sumeja Sadiković- vođa patrole,Sajra Sadiković,Dalila Kurtić i Lamija Kurtić. Inače ,ova patrole je u 2019.godini tri puta osvajala prvo mjesto /Jablanica-IV Neretva,Banovici-Konjuh planinom te Novi Pazar/Stazama vukova.Patrolu su uvježbavali Alma,Amir i Mujo.
Hvala domaćinu na ukazanom gostoprimstvu i odličnoj organizaciji takmičenja.

Novi Pazar/R.Srbija/          Sadiković Sumeja-vođa patrole,Kurtić Dalila,Sadiković Sajra,Kurtić Lamija

Foto zabilješka

Tri autobusa sa 167 penzionera iz Tešnja ljetovali su u Neumu u organizaciji Udruženja penzionera. Uslovi su povoljni jer za 210 KM imate na raspolaganju sve sadržaje da sami spremate hranu što penzionerima odgovara. I ovaj put je organizacija bila odlična. Nefa Galijašević, Mirsada Agić i Hajra Saračević pobrinule su se da putnici iz svakog autobusa smjeste bez gužvi i u kuće gdje su smješteni. Za septembarske dane vrijeme bilo odlično. Htio sam napraviti zajedničku fotografiju, ali je to bilo nemoguće pa sam u Zenici na jednom od stajališta u povratku napravio fotografiju jedne grupe.

 

Stare fotografije


Slobodna teritorija Tešnja, Maglaja i Doboja u toku proteklog rata bila je potpuno zatvorena 268 dana. Naime 24.6.1993. godine zatvoren je jedini put preko Crnog Vrha prema Novom Šeheru, Zenici i dalje prema Hrvatskoj. U okruženi prostor kopnenim putem nije mogla doći nikakva pomoć u hrani pa je ona dostavljana padobranima. Rijetke su fotografije koje prikazuju pakete, a ja sam ovu fotografiju pronašao u monografskoj knjizi Bobare, autora mr. Esmira Bašića.

Generacija 1945. Lijevo r. Rusmir Bešlagić, trgovac, glumac, a desno Mujo Smailbegović,Tešnjak, dugogodišnji prosvjetni radnik, penzioner u Tešnju. Do proteklog rata živio i radio u Tesliću, a poslije rata u Tešnju gdje i danas živi

Sa table na Gornjoj čaršiji



O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *