Tešanjski dnevnik 28.10-4.11.2019. godine

Lijepi, sunčani dani se završiše sa ponedjeljkom, dođe kiša, puno hladnije, da bi tek u nedjelju ponovo bilo toplije.

Iako se trudim da zabilježim sve događaje, neki mi ipak promaknu jer se nigdje ne oglašavaju, a mislim da su važni za ovaj grad. Tako su mi promakli ovogodišnji Pneumološki dani koje organizira Opća bolnica. Na navedenim danima učešće će uzeli eminenti predavači iz zemlje i inostranstva i to: Klinika Golnik Slovenija (Mitja Košnik, Petra Svetina); KBC Srbija (Ruža Stević, Nada Vasić); UKC Tuzla (Suvad Dedić, Edin Jusufović, Nermin Mušanović, Nusret Ramić, Šefika Umihanić); Opća bolnica Tešanj (Besim Prnjavorac, Rifat Sejdinović).

Opća bolnica je po četvrti put organizirala školu spirometrije za 27 polaznika iz BiH i regiona. Škola je akreditovana od strane Europskog Respiratornog udruženja (ERS-a) u okviru European Spirometry Training Programme koji organizuje  Hermes (Harmonised Education of Respiratory Medicine in European Specialties). Organizatori škole su Opća bolnica Tešanj i Institut za plućne bolesti Vojvodine iz Sremske Kamenice.

Malo građana uzima ozbiljno ozbiljne vijesti u BiH. Građani su se navikli se na tragikomične pojave. Tako je ove sedmice vijest da Ramiz Salkić ima 40 savjetnika, sve sami vrh bošnjačke inteligencije, izazvala podsmijehe. Nije razlog samo u tome kako ostvariti komunikaciji sa tolikim brojem savjetnika, nego politička pozicija Ramiza Salkića, potpredsjednika RS-a, ima više status ikebane nego bilo kakvog mjesta političkog uticaja, na bilo kakvo odlučivanje u RS-u.

Održan Dan otvorenih vrata Dnevnog centra za djecu i odrasle sa posebnim potrebama

Prvi put u Tešnju organiziran je Dan otvorenih vrata Dnevnog centra za djecu i odrasle sa posebnim potrebama. Ovakve manifestacije su u okviru Dnevnog centra za djecu i odrasle Ze-do kantona održavane su u drugim mjestima. Tim povodom na prostoru Mrkotičkog jezera održan je Kids Festival. Na njemu su učestvovali korisnici Centra iz Tešnja, Visokog, Maglaj/Žepče, Zenice i gosti iz Centra Koraci iz Tuzle, PC Duje Doboj Istok i UG Fortuna iz Gračanice. Ovoj manifestaciji su prisutvali i pozdravili učesnike direktorica Dnevnog centra za djecu i odrasle Ze-do kantona Meldina Ugarak i predsjedavajući OV-a Senad Subašić,a i Suad Huskić,Općinski načelnik. U ime domaćina obratila se Erna Šišić Samardžić voditeljica Centra iz Tešnja.

Organizirana su takmičenja u:ribolovu, kuhanju, sportskim igrama, karaokama. Pobjednicima su dodijeljene medalje, a onda je nastavljeno druženje uz ručak. Volonteri Mješovite srednje škole su zajedno sa Debom Unkićem, koji je bio roštilj majstor, pravili sendviče i jela sa roštilje, te iz zajedno sa sokovima, dijelili učesnicima. To su radili i izviđači Odreda Crni vrh sa svojim starješinom Mujom Pobrićem, a bilo je još roštilja i lonaca u kojima se spremala ukusna hrana. Strijelci SK Tešanj su postavili tri mete i organizirali gađanje za one koji su to željeli uz prisustvo najboljih juniorki kluba. Svoje prisustvo imao je i Streljački klub za invalidne osobe Tešanj. Organiziran je i bazar na kome su se mogli kupiti proizvodi korisnika centara koji su učestvovali na Kids Festivalu.

Sponzori Kids festivala su:Madi, Vispak koji je organizirao pravljenje kafe u velikoj džezvi, MZ Mrkotić, Udruženje sportskih ribolovaca Blinker na čelu sa neumornim Besimom Sejdićem, Pepton sa Ismetom Pašalićem Ipetom koji je postavio ozvučenje, Plesni klub Wins koji je izveo plesnu tačku, Elektroprigo, pekara Subašić, pekara Deljkić,Zema, Žitopromet, Slastičarna Rafaelo, Haustor, Medena, Bosna, Kantić, ...

Meldina Ugarak na otvaranju Kids Festivala

Bazar

Održana promocija knjige Dragana Bursaća PTSP spomenar

U organizaciji JU Opća biblioteka održana je promocija knjige Dragana Bursaća PTSP spomenar. Promocija nije imala klasičnu formu sa promotorom, nego je moderatorica dr. Almina Brkić kroz razgovor sa autorom uvodila posjetioce u knjigu, pitanja koja tretira uz predstavljanje autora i njegovih stavova koji se uglavnom odnose na savremeno BiH društvo za koje Bursać kaže da ima PTSP. Sa tri kompozicije,koje je otpjevao uz pratnju gitare, promociju je upotpunio Suad Livnjak.

PTSP je poremećaj koji se javlja kod nekih osoba nakon svjedočenja ili proživljavanja opasnog događaja. Rat je proizveo veliki broj takvih slučajeva. Generaciji rođenih sedamdesetih godina rat je umjesto radosti donio je ubistva, ranjavanja i svjedočenja koja izazivaju PTSP. PTSP spomenar govori o ljudskim nevoljama i nesrećama.

Inče knjiga sa 117 strana ima i zanimljiv dizajn, rupu kroz cijelu knjigu kao asocijacija na puščani metak. Izdavač knjige je Samouprava.

Dr Almina Alagić i Dragan Bursać

Dragan Bursać je bosanskohercegovački novinar i kolumnista. Rođen je u Bihaću 1975. godine. Odrastao je u Bosanskom Petrovcu gdje je završio osnovnu školu, a Gimnaziju u Sremskoj Mitrovici. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Banja Luci. Profesor je filozofije i sociologije. Novinarstvom sepočeo baviti u studenstskom magazinu BUM.

Nakon završetka fakulteta radi kao novinar u Radio Banja Luca. Bio je novinar i kolumnista portala BUKA.Dobitnik je više nagrada:nagradaUNICEF-a za poseban novinarski doprinos promociji i zaštiti prava djeteta, novinarske nagrade Srđan Alkesić, za kontinuirano izvještavanje o margininiliziranim grupama i razvoju društveno odgovornog novinarstva, Godišnja nagrada u kategoriji Novinar godine Društva novinara BiH, Evropska Novinska Nagrada, itd.

U jednom dijelu promocije učestvovali su i posjetioci koji su očito pratili rad Dragana Bursaća na društvenim mrežama.

Nakon promocije u Tešnju Dragan Bursać se oglasio na Facebook-u sa sljedećim tekstom:

Kakva noć! Neizmjerno vam hvala! Tešanj je čudo od grada, čudo od ljudi. Ovo gostoprimstvo, ovaj narod, ovo se rijetko gdje susreće. I da se razumijemo, Tešanj nije samo ekonomsko čudo, to je prije svega grad kulture, ljepote i dobrote. Nemojte to nikada zaboraviti. A meni je nezaborav vječni. Hvala dobri ljudi, bez vas ne bi bilo ove promocije. Posebno hvala Almini Alagić, direktorici Biblioteke, ti si ženo fenomenalna.

Katolici obilježili blagdan Svi sveti i Dan mrtvih

Katolički blagdan Svi sveti je dan kojim Crkva daje spomen svim onim ljudima koji su za života nastojali živjeti ideal koji je ostavio Isus Krist i koji su kanonizirani ili nisu proglašeni svecima.
Nakon blagdana Svih svetih katolici 2. novembra obilježavaju Dušni dan kada se sjećaju svih svojih pokojnika.Uz ovaj blagdan, kao i za blagdan Svih svetih, običaj je obilazak groblja i paljenje svijeća za pokojne.Tog dana katolici se mole za duše svojih pokojnika, za njih pale svijeće na grobovima i prisustvuju svetoj misi. Na tešanjskoj općini mise su održane u ova dva dana na grobljima u Tešnju, Jelahu i Rosuljama. Po automobilskim tablicama koje su se vidjelee, primjetno je i da je jedan broj onih koji danas žive u Hrvatskoj, Sloveniji ili Njemačkoj došao obići grobove svojih članova porodice.

Katoličko groblje u Dobropolju

Općina Tešanj obnovila BFC Certifikat

Na 9. međunarodnoj konferenciji o ekonomiji u Budvi zvanično su uručeni certifikati BFC (Bussiness FriendlyCertification) za 11 općina u regionu među kojima i općini Tešanj. Općina Tešanj je ranije dobila certifikat, a sada ga je recertificirala, jer on traje tri godine. Konferenciju je organizirala Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa s Komorskim investicijskim forumom zapadnog Balkana, u prisustvu visokih zvanica iz BiH, Srbije, Makedonije i Crne Gore. Među dobitnicima certifikata je i susjedna općina Maglaj. Izvor informacije Avaz.


Iz

Načelnik mr. Suad Huskić sa certifikatom, drugi s lijeva

Foto zabilješke

U ulici Hamzalije Ajanovića, na jednom dijelu postavljaju se toplovodne cijevi za gradsko grijanje zgrada u ovoj ulici. Tešanj ima nasušnu potrebu da izbaci grijanje na ugalj koje je veoma prisutno i koje u zimskim periodima zagađuje zrak u gradu koji nema provjetravanje. Zato je dobro da se uvodi centralno gradsko grijanje i peći na pelet, te da se vrši utopljavanje kuća.

Foto video studio 111preselio u nove prostorije u Domu kulture. Novi vlasnik porodične kuće Kotorić, gdje je Foto video studio 111 bio ranije, kupila je firma Zema pa je očekivati u skorije vrijeme i investiranje u ovaj objekat

Jesenji koloriti čine ovo godišnje doba ugođajem za oči i u samom gradu, a tek u Crnom vrhu. Na fotografiji je lišće na tarasi bivšeg hotela.

Stare fotogarfije

Osmi razred OŠ Huso Hodžić u Tešnju školska 1968/69

Iza lijevo : Huso Brkić

Stoje sa lijeva na desno: Stanislav Križanović, Sejdo Kadušić, Fata Bešlagić, Azra Mehinagić, Sabiha Subašić, Paša Hadžismajlović, Hatija Pašić, Hidajeta Bešlagić, Halid Galijašević, NN, Nadira Livnjak, Krista NN, Varija Sofić, Mevlida Jahić, Jela Križanović

Čuče sa lijeva na desno drugi red : Ivica Miškić, Zlatko Mulabećirović, Sead Starčević, Enes Hotić, Ibro Prnjavorac, Besim Krdžalić, Ekrem Ljevaković, Bakir Terzić, Senad Livnjak

Čuče sa lijeva na desno prvi red: Smajo Brkić (svjetli džemper), Ismet Isić, Smail Ramović, Mustafa Cerovac, Milenko Pejčić, Hajrudin Kadušić, Izudin Ljevaković,

Sjedi: Izudin Berberović i Selima Dervić (sasvim desno, leže: Sead Subašić, Džafer NN

Fotografija i identifikacija Smajo Ramović

Stoje: Husein Mehuljić Huska, Muris Jabandžić Tigar, Smajo Ramović, Indir Kahrimanović Raba, Nijaz Bajrić Pajdo i Ilija Gverić Ilica

Čuče: Zvonko Boros, Sedžad Šeremet, Zoran Kušić, Osman Brkić Pike, Mustafa Jabandžić i Senad Delić Šef.

Fotogarfija i identifikacija Smajo Ramović

Ekipa malog nogometa iz 1985. godine. U ekipi su bivši fudbaleri TOŠK-a braća Jabandžić, Sedžad Šeremet, ali i oni drugi koji su igrali samo mali nogomet kao što je Šef, Pike, Pajdo, Smajo koji, iako su već u poznim godinama. znaju i danas zaigrati mali nogomet.

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Komentariši