Tešanjski dnevnik 18-25.11.2019. godine

Konačno, nakon više od godinu dana, Predsjedništvo BiH je donijelo odluku o mandatoru Vijeća ministara. Imenovan je Zoran Tegeltija iz SNSD-a. Napisan je Program reformi (očito pod pritiskom Međunarodne zajednice), koji nije obznanjen, kako bi se prevazišli problemi oko različitih pristupa pitanju puta BiH u NATO savez. Prema imenima ministara, raspodjeli resora, koji se spominju, očekivati je da u BiH neće u novom mandatu biti ništa novo. Mandator je najavi da će se okrenuti privredi i boljem životu u BiH. Koji su to novi ljudi i nove ideje, u odnosu na protekli period, koje će to i ostvariti teško je reći. Optimizma kod običnog čovjeka nema.

Bosanski jezik dobio međunarodno priznanje.

Vrijeme toplo za ovo doba godine od 5-20ºC

Uspješno održana literarna radionica

U okviru realizacije projekta Za jednakost u životu, koji provodi Sportski savez općine Tešanj, u prostorijama OŠ Abdulvehab Ilhamija u Kaloševiću, održana je jednodnevna radionica u pripremi literarnih radova na temu: Rijeka Usora.


Na radionici je učestvovalo devedeset učenika i učenica osnovne škole u Kaloševiću i šestero djece iz Dnevnog centra za djecu sa poteškoćama u razvoju Tešanj. Učenici su dobili pribor za pisamnje i crtanje, a menadžer projekta Besim Sejdić im objanio šta je cilj radionice, vrijeme pisanja ili crtanja i upoznao je učenike sa nagradama. Uz djecu i odrasle sa posebninim potrebma bila je voditeljica Dnevnog centra Erna Šišić Samardžić sa saradnicom.

U cilju podizanja nivoa svijesti građana o značaju zaštite životne sredine kroz edukaciju i praktično djelovanje, tokom održavanja radionice prisutni učesnici su pripremali crteže, priče i pjesme o rijeci Usori koje je ocjenjivao tročlani žiri formiran od nastavnog osoblja osnovne škole u sastavu: Esad Iriškić, Amrita Memić i Delveta Alibalić.

Sva djeca su dobila besplatan pribor za crtanje i pisanje.

Učenicima je obezbjeđen obrok sa osvježavajućim pićem. Za pobjednike po kategoriijama podijeljene su nagrade praktični predmeti koje koriste djeca kod savremenih tehnologija-računara.

U kategoriji crtanja ostvaren je slijedeći plasman:

Osnovna škola: prvo mjesto Irma Haušić, drugo Najla Mahmutović i treće Amar Mahalbašić

Dnevni centar:prvo mjesto Emir Joldić, drugo Šemsudin Mašić, treće Amra Žižo.

U kategoriji pisanih radova ostvaren je slijedeći plasman:Osnovna škola prvo mjesto:Dalila Ramić, drugo Anisa Fatić, treće Almin Ćemanović.

Dnevni centar prvo mjesto Almin Hadžan, drugo Almir Čelik i treće Nedžma Bekrić.

Pobjednici

Projekat se provodi u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na ZapadnomBalkanu (ReLOaD), koji finansira Evropska unija, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Održana Interaktivna radionica-okrugli stopod nazivom Prevencija kockarske ovisnosti

Savreneno društvo oboljeva i od savremenih bolesti. Jedna od njih je i ovisnost o kockanju, a najizraženije u klađenju. Spominjao sam cifru od 10 miliona KM koju uplate godišnje kladioničari u Tešnju. Razlog dolazi vjerovatno od pojave u društvuda se ostvari bogatstvo sa što manje rada. Pljačkaju se banke, prodavnice, kuće, posebno starih i nemoćnih. Krade se na poslu, ucjenjuje.Jedan broj njih vidi šansu da se obogati preko klađenja. Ovisnici o klađenju posvećeni su analizama, pračenjima rezultata i smatraju se ekspertima,uvijek spominjući dobitke, a nikada gubitke.

JU centar za socijalni rad, JU Opća Biblioteka u saradnji sa Načelnikom organizirali su tematsku radionicu na temu Prevencija kockarske ovisnosti

S lijeva:dr. Almina Alagić, mr. Suad Huskić, Anida Dudić, Mirnes Telalović

Učestvovali su direktori i psiholozi srednjih i osnovnih škola, JU Dom zdravlja, komandir Policijske stanice Tešanj, predstavnici vjerskih zajednica, predstavnici Centra za mentalnozdravlje.

Edukatorje bio mr. Mirnes Telalovićautor knjige Delinkvencija i ovisnost u socijalnom radu. Pokretač je i  urednik stručnog časopisa Socijalni rad ujedno i Sekretar Društva socijalnih radnika Ze-do kantona. Član nekoliko timova i radnih grupa imenovanih od strane Vlade Ze-do kantona i Općine Zenica. Autor je i koautor više stručnih članaka iz oblasti socijalne zaštite, ovisnosti i maloljetničke delinkvencije, Anida Dudić je asistent na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Promovisan zbornik Nadahnute (sve)mirom i knjiga Rijeka života Hidajete Mahalbašić

U organizaciji JU Opća biblioteka održana je promocija Zbornika žena vjernicaSjeveroistočne Bosne i Hercegovine i knjige pjesama Rijeka života Tešanjke Hidajete Mahalbašić. Zbornik i knjiga korespondiraju temom, a pjesme Hidajete Mahalbašić nalaze se u zborniku.

S lijeva dr. Almina Alagić, Ernada Avdibegović, Hidajeta Mahalbašić i Moamera Planjac

Ova publikacija nastala je u sklopu projekta Dijalog za budućnost koji implementiraju UNDP,UNIFEC i UNESCO u partnerstvu s Predsjedništvom BiH, a financijska sredstva osigurao je Ured UN-a za podršku izgradnji mira/ Fond za izgradnju mira.

Izdavač je Centar za kulturu Orašje, urednica je Ernada Avdibegović koja je govorila o knjizi na promociji.

Kazala je da su potaknute vjerom oslanjajući se na svoje srce, želeći da doprinesu izgradnji mira u BiH, odlučile zajedno da urade prvi Zbornik žena vjernica sjeverositočne Bosne pod nazivom Nadahnute (sve)mirom. U zborniku je dato mjesto nedovoljno afirmisanim ženama, a koje imaju umjetnički potencijal izražen kroz pisanje ili slikanje, smatrajući da postoji veza duhovnosti i umjetnosti. To su žene vjernice svih konfesija koje žive u BiH.

U Zborniku se nalaze i pjesme Hidajete Mahalbašić. Njenu knjigu je promovisala Mumera Planjaci zvršni direktor Planjax group koja je izdavač knjige.

Hidajeta Mahalbašić je završila Behram-begovu medresu u Tuzli, a zatim i Orijentalnu filologiju u Sarajevu. Od 2007 godine obavlja edukacije za žene iz oblasti arapskog pisma, jezika kroz radionice, seminare i predavanjja. Od nedavno ima i zvanje NLP Practitionera stečenog nakon razvojnog treninga ličnog rasta i razvoja. Živi u Oraš Planjama i ima sedmero djece

Promociju je moderirala dr. Almina Alagić

Delegacija Vlade ZDK posjetila Tešanj

Premijer ZDK Mirza Ganić, Predsjedavajući Skupštine ZDK Ćazim Huskić i ministri u Vladi ZDK posjetili su našu općinu. Delegaciju su primili Općinski načelnik Suad Huskić sa saradnicima i predsjedavajući Općinskog vijeća Senad Subašić. Tokom sastanka, razgovaralo se o saradnji dva nivoa vlasti i projektima koji se realizuju na području općine Tešanj. A projekti koji su realizovani ili su fazi realizacije su:most na rijeci Usori i četiri sportske dvorane pri osnovnim školama.

Nakon održanog sastanka, delegacije Općine Tešanj i Vlade ZDK posjetile su sportsku dvoranu u Kaloševiću, gdje je u toku završna faza radova, a nakon toga i firmu Inox Ajanović.

S lijeva: Dženan Ajanović vlasnik Inox Ajanovićd.o.o., premijer Mirza Ganić i mr. Suad Huskić

Dan državnosti

Povodom praznika 25. novembra Dana državnosti BiH Općina je napravila program obilježavanja nizom događaja.

Bosna je zemlja prepuna čari-program učenika srednjih škola

U velikoj sali Cko učenici sve tri srednje škole u Tešnju (Gimnazija, Tehnička i MSŠ) Izvele su prigodan program posvećen Danu državnosti naše zemlje pod nazivom Bosna jezemlja puna čari.

Nakon horske izvedbe patriotske pjesme, dramske izvedbe koja govori o domu i domovini program su završili folklornim nastupom. Voditelji programa su bili učenici Eldin Pezer i Ajla Čabrić. Prije početka izvođenja programa prisutne je pozdravila i čestitala praznik direktorica Gimnazije Musa Ćazim Ćatić Adela Ibraković. Pored direktora srednjih škola predstavi je prisustvovala i Pomoćnica Načelnika Azra Muslija.

Promoviran 8 i 9 tom Rječnika Bosanskog jezika akademika Dževada Jahića

U okviru obilježavanja Dana državnosti, a u organicaji Opće biblioteke, održana je promocija 8. i9. toma Enciklopedije Rječnika Bosanskog jezika autora, akademika, Dževada Jahića. Promotori su bili prof dr Amira Turbić Hadžagić sa Filozofskog fakulteta u Tuzli, prof dr. Safet Sarić i Emir Zlatar generalni sekretar Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca. Promociju je moderirala dr. Almina Alagić.

Prof dr. Amira Turbić Hadžagić je kazala da smo ovim djelom dobili prvi enciklopedijski Rječnik kakav imaju zapadne evropske kulture, s čime smo faktički uvedeni u ravnopravnu zajednicu svih indoevropskih jezika. Na prvom mjestu slavenskih jezika.Govorila je i histroji Bosanskog jezika i njegovog Rječnika.

Prof dr. Sarić je govorio o jeziku kao njaznačajnijem obilježju identiteta. Kazao je da je nepriznavanje Bosanskog jezika je ustvari nepriznavanje Bosne i Bošnjaka.

Akademik Jahić je kazao da ovih devet tomova ima 150 000 riječi i da će Rječnik imati 16, a vjerovatno i 20 tomova i da je Bosanski jezik najbogatiji jezik (Srpskohrvatski je imao 6 tomova).

Bosanska književnost i bosanski jezik čekaju međunarodno priznanje. Na samoj promociji bibliotekarka Aiša Džinalić obznanila je da je ove sedmice u Opću biblioteku stigla obavijest da je Bosanski jezik međunarodno priznat i da se ukida zvjezdica iznad broja koji označava Bosanski jezik. Na ovu doluku se čekalo deset godina.

Promociji je prisustvovala Pomoćnica Načelnika Azra Muslija i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Šemsudin Mehmedović

S lijeva:dr Almina Alagić, prof dr Amira Trubić Hadžagić, akademik profdr Dževad Jahić, prof dr. Safet Sarić i Emir Zlatar

Dževad Jahić je bosanskohercegovačkilingvist i pjesnik.Osnovnu i srednju školu završio je u Rogatici. Završio je studij srpskohrvatskog jezika i jugoslovenske književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Magistarski rad odbranio je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a doktorsku disertaciju pod nazivom Ijekavskošćakavski govori istočne i jugoistočne Bosne odbranio je,na Filološkom fakultetu u Beogradu. Radio je u Institutu za jezik i književnost u Sarajevu. Na Filozofskom fakultetu radi od 1975. 1983. biran je za docenta, za vanrednog i redovnog profesora na predmetima Historijska gramatika i Historija bosanskoga književnog jezika. Od 1989. do 1993. bio je lektor i predavač srpskohrvatskog jezika i jugoslavenskih književnosti na Katedri slavenskih jezika Filološkog fakultetaMoskovskog državnoguniverziteta. Osim naučnog, bavi se i književnim radom i objavio je više zbirki pjesama. Član je Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti

Otvorena tematska izložba pod nazivom Bosna i Hercegovina u NOR-u

U organizaciji JU Muzej, a povodom Dana državnost,i u Eminagića konaku, otvorena je izložba fotografija pod nazivom Bosna i Hercegovina u Narodnooslobodilačkom ratu. Autori izložbe su Mensura Mujkanović, direktorica JU Muzej i Edin Šaković,stručni saradnik za kulturno naslijeđe i voditelj Zavičajne muzejske zbirke u Bosanskom kulturnom centru u Gračanici.

O temi izložbe i samoj postavci govorila je Mensura Mujkanović, jer je kooautor bio spriječen da prisustvuje otvaranju kao i planirani promotor dr. Omer Hamzić.

Ovom tematskom izložbom želimo oživjeti sjećanja na historijiski period borbe protiv nacizma i fašizma, četništva i ustaštva, borbe protiv onih koji su negirali i zatirali samosvojnost Bosne i Hercegovine- period Narodnooslobodilačke borbe u kojoj je naša zemlja nanovo izgradila davno izgubljenu državnost-kazala je Mujaković.

Prisutne je pozdravio i čestitao praznik Pomočnik Načelnika Sabahudin Omerbašić.

Mensura Mujaković

Odigrana pozorišna predstava Partija remija

Povodom Dana državnosti u velikoj sali Cko odigrana je predstava Partija remija. Ova drama,autora Donalda Lee Coburna, govori o dvoje starih ljudi, koji se sreću u potkrovlju staračkog doma, jer oboje traže svoj mir i bijeg od istine. Da bi prekratili vrijeme, počnu igrati remi. Ta zabava, na početku, puna smijeha i druženja, prerasta u međusobnu borbu u kojoj otkrivaju što ih tišti i boli. U predstavi igraju prvaci BNP Zenica,  Faketa Salihbegović Avdagić i Mugdim Avdagić.Sala sablasno prazna. Ja i Salko Ahmić zaposlenik u Cko izbrojasmo, sa nama dvojicom, 26 posjetilaca!

Oktobar mjesec-mjesec knjige rekordan u Planjaxu

U mjesecu knjige-oktobru u Izdavačko-štamparskoj kući Planjax Comerc naručeno je 40.000 primjeraka knjiga, što je rekordna mjesečna narudžba.Inače,ova tešanjska vodeća bosanskohercegovačka izdavačko-štamparska kuća, godišnje izda i odštampa preko 150.000 primjeraka knjiga i pola miliona primjeraka novine Enigmatskog Đerdana. Rekord je ostvaren u trideset drugoj godina rada.

Poručene knjige u oktobru, od Fondacije za izdavaštvo F BiH, su:Mirsad Bećirbašić- Slavuj iz moje bašte, Jasmin Mehičić-Metronom, Bisera Suljić-Boškailo-Slika od milion dolara, Emina Selimović-Zembilj, Fajko Kadrić-Udovičke zemlje, Fuad Hrustić-Majka ćeumrijeti sama, Hadžem Hajdarević-Rasute sonetne obale,Iva Beljan Kovačić-Sjemenke,Izet Perviz-Suze crnog duda, Jagoda Iličić-Ptica, Jasna Šamić-Na livadi, mehmed Đedović-Put znaš,Melida Travančić-Sjenka u sjenci, Mirsad Bećirbašić-Vatrostalne ledenice,Nada Đerek-Prodavač rogača, Sead Seković-Vrabac-skica umiranja, Zlatko Dukić-Udbaš. tokom mjesecaknjige.

Pored poručenih knjiga Fondacije pristigle su i pojedinačne naruđbe autora:Senada Kadribašić-Slatko ćoše, Halid Ibn Abdurahman:El-džerisi-zaštita od šejtanskih spletki, Ramo Isak–Privatna sigurnost: u teriji i praksi, Jagoda Iličić-Pričala nam teta Knjigolina, Bajruzin Hajro Planjac-Daidžina priča.


Grafičari Planjaxa. U drugom redu u sredini Bajruzin Hajro Planjac, desno od njega kćerka Muamera, a lijevo sin Mirza i supruga Medina

Narudžbe su stigle i od Izdavačke kuće Lijepa riječ Tuzla za 14.000 primjeraka lektirskih knjiga:Stanislav Femenić–Carevo treće uho, Mark Tven-Pustolovine Haklberi Fina, Antoan de Sent Egziperi-Mali princ, Sanja Pilić-Mrvice iz dnevnog boravka, Ivana Brlić-Mažuranić-Priče iz davnine, Danijel Defo-Robinzon Kruso, Šimo Ešić-Vezena torbica.

Narudžbe su stigle i iz Instituta za jezik Sarajevo za pet knjiga.Tu su i izabrana djela Bajruzina Hajre Planjca u šest knjiga(Habetova koliba, Mirzin dnevnik,Bracikina družina, Tajne djedovog mlina, Manguparije Mutka Genijalca i Pisac sa dva imena).

U narednoj godini Planjax grup planira je realizaciju investicije od 500 000 KM u savremenu opremu.

Foto zabilješke

Titova ulica po prvi put dobila svečaniji izgled preznikom postavljanjem državnih zastavica

Na Kosovcu srušena je stara drvena štala, tako je da ovaj dio grada “progledao”

Stare fotografije

S lijeva:Aziz Dervišević Pindo, Halid Halilović, Šemsudin Sofić Šeme i Hasan Mešinovića Hasko

Stoje s lijeva:Enes Halilović Mucika, Enver Jabandžić, Osman Halilović

Čuče:Besim Prnjavorac i Smail Bajraktarević

(Fotografije Enesa Halilovića Mucike)

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Komentariši