Tešanjski dnevnik 9-16.12. 2019. godine

Formirana je koalicija SDA, SBB i DF koja će činiti vlast na nivou BiH i Federacije BiH. Bio sam u krivu prošli put o putovanjima članova Predsjedništva BiH. Ove sedmice Željko Komšić i Šefik Džaferović posjetili su Afganistan. Obilježen je 10. decembar. Prije tačno 460 godina na ovaj datum je Gazi Ferhad-begov vakuf ozvaničen upisom u knjige. Taj dan predstavlja početak urbanog života grada, koji naš grad obilježava kao Dan grada.

Vrijeme toplo bez snijega sa povremenom kišom i sunčani periodima.

Održan okrugli sto na temu Zavičajnost i imaginacija

Zbog toga što nije bilo dovoljno prijavljenih učesnika za planirani znanstveni skup održan je okrugli sto koji je bio je izuzetno instruktivan i zanimljiv. Da li će biti štampani radovi učesnika okruglog stola i onih koji nisu bili prisutni, a dostavit će svoje radove, zavisit će od njihovog ukupnog broja.

Svoje radove na ovu temu kratko su pretstavili:fra Ivan Starčević istaknuti intelektualac i profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, prof. Edin Pobrić sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Milo Jukić iz Kreševa koji se bavi književnošću, poviješću, etnologijom i publicistikom, dr. Josip Jozić član Faranjevačke provincije Srebrene i Enver Kazaz profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu koji je i moderirao skup.

S lijeva:fra Ivan Starčević, dr.Edin Pobrić, prof Enver Kazaz, Milo Jukić i dr. Josip Jozić

Sudionici su govorili o zavičajnosti tretiranoj u književnosti, religiji politici, migraciji. Planiran je bio dolazak još 6 učesnika, ali su otkazali dolazak. Skup je bio slabo posjećen, a skupu je prisustvovala i zamjenica Načelnika Azra Muslija. I ova manifestacija je dio sadržaja Dana grada Tešanja 2019.


Posjeta: No coment

Svečano obilježen završetak prve faze restauracije vakufskog kompleksa Fehad-begova džamija

    Deseti decembar je dan kada je 1559. godine Ferhad-beg upisao vakufe džamije, dućana i zgrade medrese. To je dan koji se u Tešnju obilježava kao dan osnivanja grada kao urbane sredine. To je bila i prilika da se svečano obilježi završetak prve faze radova na vakufskom kompleksu Gazi Ferhad-bega. Nakon završetka objekta zgrade Medžlisa, završeni su radovi na komercionalnom vakufu, restoranu Kahva čiji objekat je u potponosti restauriran. Preostali su radovi na izgradnji munare i objekta džamije vanjske sofe koji je oštećen kada se srušila munira. U drugoj fazi je planiran ai izgradnja šadrvana i uređenja prostora ispred objekta Kahve.

Radove finansira Generalna direkcija vakufa Republike Turske. Vrijednost ulaganja u prvu fazu je oko 300 000 KM. Radovi druge faze su trebali biti završeni prošle godine, ali kako je kazao direktor Direkcije vakufa Rijaseta IZ-e BiH dr. Zaimović, radovi su kasnili zbog niza projektnih i administartivnih problema.

Svečanosti je prisustvovao veći broj visokih zvanica:Reisul-ulema dr. Husein ef. Kavazović, zamjenik direktora Generalne direkcije za vakufe Republike Turske, Rifat Turker, direktor Vakufske direkcije Rijaseta islamske zajednice BiH dr. Senaid Zaimović, savjetnik reisul-uleme dr. Ejub ef. Dautović, sarajevski muftija dr. Enes Ljevaković, zenički muftija dr. Mevludin ef. Dizdarević, zamjenik Ambasadora Republike Turske u Sarajevu Šahin Ozgur, Šemsudin Mehmedović zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH, Himzo Smajić zastupnik u Skupštini Ze-do kantona, načelnik Općine mr. Suad Huskić, predsjedavajući OV-a Senad Subašić i dr. Domaćini su bili glavni imam mr. Fuad ef Omerbašić i predsjednik IO Medžlisa Zehrudin Kruško

S lijeva:dr. Ejub ef. Dautović, predstavnik vakufske direkcije Republike Turske,dr. Senaid Zaimović, Rifat Turker, reisu-ulema dr Husein ef. Kavazović,mr. Fuad ef. Omerbašić,dr. Enes ef. Ljevaković, predstavnik vakufske direkcije Republike Turske, Zehrudin Kruško

Sprat Kahve

Reisul-ulema dr. Husein ef. Kavazović

U atriju Medžlisa prisutnim gostima, ulemi tešanjskog Medžlisa i građanima obratili su se:mr. Fuad ef. Omerbašić, dr. Senaid Zaimović, Rifat Turker, dr. Mevludin ef Dizdarević i reisul-ulema Husein ef. Kavazović. Moderator skupa je bio Hasan Solo. U svom obraćanju reisul-ulema dr. Kavazović je pozvao Državu da zaštiti ono što je ostalo od vakufa, da zaštiti od daljnje devastacije i privatizacije i vrati vakufe njihovoj osnovnoj namjeni.

Nakon obraćanja reisul-uleme dr. Kavazovića, Rifat Turker je otključao vrata objekta i simbolično otvorio objekat.

Restauraciju objekta izvršila je turska firma sa dva podizvođača iz Tešnja: Stolarija Mujkanović iz Novih Miljanovaca i Neimar iz Mrkotića Objekat zaista lijepo izgleda i pravi je ukras stare čaršije. Projektovan je za ugostiteljsku djelatnost. Medžlisu IZ predstoji posao obezbjeđenja kvalitetnog zakupca za korištenje objekta koji će uslugom, čuvanjem objekta zadovoljiti zahtjeve IZ-e, a pritome imati ekonomski interes. U tešanjskim ugostiteljskim tržišnim uslovima to neće biti lako.

Reis ulema Husein ef. Kavazović posjetio Načelnika Općine

U okviru posjete našem gradu, a nakon svečanog obilježavanja završetka prve faze restauracije vakufskog kompleksa Gazi Ferhad-bag, reisul-ulema dr Husein ef. Kavazovića sa zeničkom muftijom dr. Mevludinom Dizdarevićem, sarajevskim muftijom dr. Enesom Ljevakovićem i glavnim imamom mr. Fuad ef Omerbašićem, imao je razgovore sa načelnikom mr. Suad Huskić i predsjedavajućim OV-a Senadom Subašićem. Ovom prilikom razgovarano je o saradnji Islamske zajednice i Općine Tešanj kao i o generalnom stanju u bh.društvu, potrebnim reformama u društvu kako bi građani našli najbolji način za život u BiH, a ne izvan nje.


S lijeva:Senad Subašić, mr. Suad Huskić, resis Husein ef. Kavazović, ef Smailbegović, dr. Enes ef. Ljevaković i mr. Fuad ef. Omerbašić

Održana promocija knjige Nahija u Tešnju u 16. stoljeću Adema Handžića

    Jedna od simboličkih događaja Dana grada Tešnja 2019 je promocija knjige Nahija u Tešnju u 16. stoljeću. Autor knjige je Adem Handžić, a knjigu je priredio dr. Aladin Husić. Promotor knjige je bio dr. Sedad Bešlija.

Knjiga je nastala iz zaostalog rukopisa Adema Handžića koju je njegova supruga ustupila Amiru Brki znajući da će u tom slučaju rukopis biti sačuvan i predstavljen knjigom javnosti. Veliki posao je napravio priređivač dr. Aladin Husić stručnjak za period historije koji knjiga tretira koji je povezao fragmente u cjelinu pa čak prekucao tekst. Nedavnmo smo imali priliku prisutvovati u Općoj biblioteci promociji Sidžala tešanjskog kadiluka 1742-1790. Tako je ovaj izuzetan stručnjak za osmanski period naše historije svojim radovima zadužio naš grad i položio još jedan značajan detalj u mozaik tešanjske monografije.

U knjizi se govori o osvajnju osmanlija ugarske Srebreničke banovine (prema jednim izvorima 1512, a drugim 1520. godine) kojoj je Tešanj pripadao, statusu prostora kao krajine u kojima su se prilike stabilizovale tek nešto prije 1540. godinekada se formira Nahija Tešanj. U knjizi su dati veoma značajni podaci o naseljima, njihovim nazivima, stanovništvu i podaci o stanovnicima. Piše i o privredi tog veremena, tešanjskim džamijama i posebno poglavlje o vakifu Ferhad-begu.

S lijeva:Amir Brka, dr. Aladin Husić i dr. Sedad Bešlija

Priređivač knjige dr. Husić je kazao da je publikovanje ovog teksta dug i obaveza svih koji su poznavali dr. Adema Handžića, s njime radili i sarađivali, koji su znali vrijednost njegovog sveukupnog doprinosa bosanskohercegovačkoj histografiji i osmanistici, pa i regionalnoj, jer su njegovi radovi danas nezaobilazni u kontekstu izučavanja osnmanskog razdoblja, ne samo u BiH nego i šire.

Ovo je 170 knjiga u izdanju Cko, a posebno obilježje promociji dali su učenici Srednje tehničke škole sa profesorom Ernadom Prnjavorcem. Bio je to odličan čas historije koju upravu uče u školi

Odigrana dramska prestava Dobar proizvod

U organizaciji Cko, Bosansko narodno pozorište iz Zenice Zenica – Scena “Studio” i Teatra Kabare Tuzla u saradnji sa Studentskom scenom Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli odigralo je damsku predstavu Dobar proizvod. Drama je nastala kao kombinacija dramskih tekstova:Meso hrvatske spisateljice Lane Šarić i dijelova dramskog teksta Zanat gospođe Von Bernanda Šoa. Reditelj predstave je Miroljub Mijatović, a glumci Adna Hasanić, Anđela Ilić i Ermina Nišić.

Glavna tema predstave je jedan psihopataološki odnos majke i kćerke, gdje majka svoje lične frustracije i životna nedostignuća proživljava kroz svoju kćer.Predstava je dio sadržaja Dani garada Tešnja 2019..



Predstavljen projekat sanacije Deponije u Bukvi

Svjedoci smo svakodnevnih protesta građana u mnogim mjestima BiH zbog neadekvatnih deponija. Iznalaženje novih lokacija je pravi problem zbog otpora stanovništva koje stanuje na tom prostoru. Tešanjska Deponija se nalazi u Bukvi i za sada ne predstavlja problem, ali u svakom slučaju iziskuje pažnju i blagovremne aktivnosti na dugoročnom rješavanju

JP Rad. Tešanj predstavilo projekat sanacije gradske Deponije u Bukvi. Prezentaciji su prisustvovali:pomoćnik općinskog Načelnika Hamzalija Hojkurić, predsjedavajući OV Tešanj Senad Subašić, predstavnik firme Madi d.o.o. Damir Softić, predstavnik firme Mann undHummel BA Hasib Alić, predstavnik firme Štamparija-S Fuad Spahić, konsultant na implementaciji ISO 14001 u JU Rad Šefket Turalić, predsjednik Savjeta MZ Bukva. Idriz Subašić, redsjednik Savjeta MZ Medakovo Mesud Ibrahimkadic, Sekretar MZ Medakovo Elfid Muminović.

Domaćin je bio direktor JU Rad Adnan Lihić sa saradnicima. Na sastanak su bile pozvane još neke zainteresovane firme, alinisu imale predstavnike pa će se njima naknadno predstaviti projekat sanacije.

Ovaj veoma zahtjevan i kompleksan projekat između ostaloga podrazumijeva:izgradnja ograde oko lokacije deponije, sanacija dijela deponije, izmještanje i cijevima odvođenje potoka Vranduk, izgradnja drenažnog sistem, izgradnja sistema za otplinjavanje deponije, zgradnja nove plohe za odlaganje otpada, izgradnja infrastrukture (vodovod,   kanalizacija, sobraćajnica), izgradnja objekata prilagođenih regionalnom  konceptu, zatvaranje kompletne deponije, rekultivacija zemljišta i hortikulturni radovi.

Projektant je bila projektantska kuća SENDO iz Sarajeva uz partnerstvo sa firmom INZIO iz Tuzle. Reviziju je uradio Rudarski institut iz Tuzle.

Stolarija Mujkanović uradila interijere Kahve i Atrija MIZ-a

    Stari dio grada dobio je još jedan prelijep objekat obnovljeni komercijalni dio Ferhad-begovog vakufa u Tešnju. Ovaj objekat uz prostorije Medžlisa sa atrijem sa ponosom se mogu pokazati svakom gostu, posjetiocu starog dijela grada. Tome su svakako doprinijeli i enterijeri od drveta koje je radila Stolarija Mujkanović iz Novih Miljanovaca.

Nakon otvaranja obnovljenog vakufa Kahve upoznao sam osnivača ove firme Muhamedom Mujkanovićem. Stolarijom se počeo baviti njegov otac Husein još 1925. godine. Specijalizirao se za radove na sa ugradnjom drveta u džamijama i drugim objektima koji su u sebi imali ugrađene elemente orijentalno-bosanske arhitekture. Taj posao je nastavio sin Muhamed, a danas je firma na unuku Edinu, kome otac Muhamed svojim iskustvom pomaže.


Muhamed Mujkanović

Završena izgradnja posljednjeg objekta koji je uništila poplava 2014. godine

Osmi objekat, ujedno i posljednji koji je napravljen umjesto objekta uništenog u poplavama 2014. godine završen je i predat vlasniku Izudinu Ramiću iz Mrkotića. Objekat je izgrađen u okviru realizacije Programa za oporavak od poplava-stambeno zbrinjavanje. Program je vrijedan 15 miliona €, a finansira ga EU u iznosu od 12,5 miliona € u saradnji sa entitetskim vladama, partnerskim općinama i gradovima u BiH i UNDP u BiH.

Projekat na području Federacije BiH implementira UNDP u BiH u partnerstvu sa nevladinim organizacijama Arbeiter Samariter Bund (ASB) i Hilfswerk Austria International (HWA).

Primopredaji su prisustvovali predstavnici Arbeiter Samariter Bund (ASB) BiH Sarajevo, predstavnik izvođača Ćosićpromex d.o.o. Usora, predstavnik nadzora Atrius projekt d.o.o.Živinice i predstavnici Općine Tešanj. Inače, Općina Tešanj je sufinansirala projekat u visini od 5.000 KM, uz obezbjeđenje potrebne infrastrukture (voda, struja i kanalizacija).


Amir Kurtić novi predsjednik OO SDA Tešanj

Nakon provedenih izbora u OO SDA Tešanj za novog predjednika izabran je Amir Kurtić diplomirani inžinjer elektrotehnike. Na ovom mjestu zamijenio je Šemsudina Mehmedovića koji je ovu dužnost obavljao 15 godina.

Amir Kurtić je rođen 11.09.1976. godine u Doboju. Po zanimanju je diplomirani inženjer elektrotehnike, uposlen je u firmi Mann Hummel BA, na poslovima rukovodioca službe Tehničkog servisa, i vođe investicija. Član Menadžmenta ove kompanije.

Dugogodišnji član i aktivista OO SDA Tešanj, član IO SDA Tešanj, potpredsjednik OO SDA Tešanj. Delegat na više kongresa SDA. Tri mandata je bio općinski vijećnik i predsjednika Kluba vijećnka SDA u Općinskom vijeću. Od 1994. godine član MO SDA Tešanjka, a obavljao je dužnost predsjednika Skupštine MZ Tešanjka, gdje učestvovao u više aktivnosti oko uređenja infrastrukture u ovoj MZ. Bio predsjednik MO SDA Tešanjka – Lepenica.

Jedan od osnivača udruženja Klub prijatelja Srebrenice. Oženjen, otac troje djece.

Foto zabilješka

Na svečanom otvorenju objekta Kahve “skinuo” sam sa panoa arhitektonsko rješenje prostora ispred objekta koje bi trebalo biti urađeno u idućoj godini

Stare fotografije

Pogled sa Kape prema Griču krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka

Na fotografiji su Aziz Dervišević i Enes Halilović Mucika. Aziz Dervišević je siroče iz Drugog svjetskog rata. Bio je u Dječijem domu u Tešnju, a onda ga je usvojio Hamid Turalić tešanjski obućar. Bio je dugogodišnji poznati fudbaler Toška. Njegov sin Jamin zvani Đuza je napravio uspješnu karijeru i kome sam pisao u Dnevniku. Aziz je po zanimanju bio bravar i radio je Pobjedi. Iz tog perioda zanimljiv je jedan događaj. Naime Pobjeda je izgradila prvu halu u Bukvi bez projektne dokumentacije i nadzora. Kada je komisija trebala da primi objekat naknadno je sve urađeno izuzev što nije bilo moguće atestirati varenu čeličnu konstrukciju krova bez razaranja (bilo bi jako skupo), a skidati konstrukciju značilo je urušavanje hale. Komisija je ipak našla rješenje. Aziz Dervišević, koji je vario konstrukciju pozvan je iz JNA da zavari uzorak konstrukcije i na osnovu toga atestirano je njegovo varenje konstrukcije.

Sa table na Gornjoj čaršiji




O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *