Tešanjski dnevnik 23-30.12.2019. godine

Konačno je imenovano Vijeće ministara. Nova vlast na nivou BiH je profunkcionisala. Donesena je i prva odluka da se deblokira 120 miliona, od 180  blokiranih sredstava iz Elektroprenosa. U tim sredstvima je i novac za trafo stanicu u industrijskoj zoni Glinište, koja zbog političkih zavrzlama čeka deblokadu sredstava već 4 godine. Imenovanje vlasti na nivou Federacije BiH se ne nazire prije svega zbog različitih stavova vladajućih stranaka oko izbornog zakona i statusa grada Mostara. Prvi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj je završen. U drugi krug ulaze Kolinda Grabar Kitarević (HDZ) i Zoran Milanović (SDP). Tešnjak Enes ef. Ljevaković imenovan za zamjenika reisu-uleme IZ-e u BiH.

Sedmica je protekla u znaku katoličkog Božića, živosti koja nastaje praznicima i dolaskom  dijaspore.  Propustio sam evidentirati događaj iz prethodne sedmice da je Kemal Ljevaković svoj roman Blago blagoslova promovisao i u Doboju. Vrijeme još uvijek toplo sa kišom, slab snijeg  u subotu i nedjelju.

Promovisana  knjiga Arabeske na vodi (rubaije) Hadžema Hajdarevića

U organizaciji JU Opća biblioteka održana je promocija knjige Arabeske na vodi (rubaije) Hadžema Hajdarevića. Promotor je bio prof. dr. Elvir Musić, a moderator dr. Almina Alagić.

S lijeva dr. Almina Alagić, Hadžem Hajdarevi, prof.dr. Elvir Musić

Arabeske od vode se sastoji od deset ciklusa, svaki po četrdeset pjesama: Jezik, Ljubav, Adem i Hava, Grijesi, Vrt, Putovanja, Voda, Vjera, Život, Poezija. Pogovor pod naslovom Pohvala pjesničkoj tradiciji, pohvala vrtovima bosanskoga jezika napisala je Mubina Muftić.

Promotor prof. dr. Elvir Musić upoznao je prisutne o porijeklu ove pjesničke forme. To je kratka,  pjesma od 4 stiha, u kojoj se rimuje prvi, drugi i četvrti. Najpoznatiji pisac rubaija je Omer Hajjam koji je bio poznat kao veliki pjesnik, a na zapadu matematičar. Uživao je veliki ugled tako da je smio što mnogi nisu, pa i da kritikuje, tako da se smatra da su mnogi pisci koristili njegovo ime za svoje rubaije. Forma nastala prije 1126 godina po prvi put se preko knjige Arabeske na vodi pojavila u BiH. Do ove knjige imali smo priliku čitati samo prijevode.

Hadžem Hajdarević, pjesnik, prozni pisac, esejist, publicist, pisac za djecu, urednik i priređivač izdanja drugih autora, rođen je 18. jula 1956. godine, od oca Agana i majke Hamide, u Kruševu kod Foče. Školovao se na Popovu Mostu (osnovna škola), te Sarajevu (Gazi Husrev-begova medresa i studij jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu). Kao učenik Medrese, bio je glavni i odgovorni urednik đačkog lista Zemzem te član Savjeta škole ispred učenika. Nekoliko godina uoči agresije i rata, Hajdarević je bio profesor bosanskog jezika u Medresi.

U književni život ušao je još kao učenik srednje škole. Rane priče i pjesme objavljivao je u Životu, Odjeku, Licima i drugim ondašnjim bh. i jugoslavenskim listovima i časopisima,  u glasilima Islamske zajednice, najviše u Preporodu, gdje u posljednjim brojevima ovoga dvosedmičnika, iz broja u broj, ispisuje seriju članaka “Iverje – Zapisi o smrti, zapisi o životu”.

Prvu knjigu pjesama (Seobe obala)objavio je 1981. godine. Do sada je objavio dvanaest knjiga pjesama, knjiga izabranih stihova, zatim više knjiga proza, knjiga kolumni, eseja, čime se ubraja u najplodnije savremene bh. autore. Trenutno je uposlen u Institutu za jezik u Sarajevu.

Potpisan sporazum o finansiranju video nadzora na dijelu Općine

U cilju unapređenja ukupne sigurnosti javnog reda i mira i kontrole prometa na području Općine od Srednjoškolskog centra preko Tešnja, Jelaha i  Tešanjke uvodi se savremeni video nadzor. Ukupna vrijednost investicije je 239 500 KM od čega će Općina obezbjediti 140 000 KM, a preostali dio kompanije: Hifa oil, AS Group, Madi,  Dar, Danial S, Hifa petrol, Euro skela i Udruženje privrednika Biznis Centar Jelah Tešanj.

S lijeva dr. Mesud Ajanović (Biznis centar),  Smail Saračević (Dar), Jusuf Katica, Hamzalija Hojkurić, mr. Suad Huskić, Sumeja Ahmetlić (Hifa oil), Semir Sejdinović (AS Group), Maid Jabandžić (Madi), Ramiz Delić (Euro skele)

Projektom je predviđeno pokrivanje 7 lokacija, 11 kamera za opšti pregled saobraćaja na raskrsnicama i javnim površinama, 6 kamera za tablice i 3 panoramske kamere za web.

U kabinetu načelnika mr. Suada Huskića potpisan je sporazum učesnika o finansiranju projekta.

Potpisivanju je bio prisutan i Komandir Stanice policije Jusuf Katica.

Općina je već ranije obezbijedila projekat koji je usaglašen sa policijskim strukturama i nakon današnjeg potpisivanja sporazuma pokrenuće se aktivnosti  za provođenje tenderske procedure. Ovaj sistem ima mogućnost naknadne dogradnje i proširenja.

Druženje sa ženama koje su rodile troje, četvero i više djece

Od 2012. godine Općina obezbjeđuje naknadu za majke koje su rodile troje i više djece. Ukupno je do sada uplaćena naknada u iznosu od 157 500 KM za 486-tero djece. Načelnik općine mr. Suad Huskić je organizirao po prvi put druženje sa majkama djece u restoranu Teša.

U svom obraćanju mr. Huskić je iznio informaciju da Općina kroz nekoliko vidova, a shodno Strategiji razvoja, nastoji da stimuliše bračne parove na demografsko poboljšanje stanja u Općini. To su novčane jednokratne godišnje pomoći porodiljama u iznosu od 300 KM  (rebalansom budžeta obezbjeđena su i dodatna sredstva), finansijska podrška vrtićima i podjela poklona za ovu kategoriju i udžbenici za sve prvačiće osnovnih škola na području Općine.

U periodu od 2012. godine rođeno je šestero blizanaca, a jedna porodica u ovoj godini je dobila sedmo dijete. Spadamo u pet opština po prirastu stanovništva. U ovoj godini u periodu januar-septembar rođeno je 545-tero djece, a umrle su 386 osoba što znači da je prirast stanovništva za devet mjeseci u ovoj godini 159.

Upravo ove sedmice objavljeni su statistički podaci o rođenim i umrlim u BiH. Prema tim podacima nikada nije bilo manje rođenih u BiH, a zemlju je napustilo 200 000 ljudi u proteklih 10 mjeseci ove godine. Za devet mjeseci u BiH je rođeno 20 171 beba, što je manje u odnosu na prošlu godinu za 3,98, a umrlo je 27 958 osoba.

Održan okrugli sto Stare knjige u BiH, dodijeljena nagrada Mustafa Ćeman

U okviru programu manifestacije Dani grada Tešnja 2019 održan je okrugli sto na temu  Stare knjige u organizaciji JU Opća biblioteka. Uručena je i ovogodišnja nagrada  Mustafa Ćeman  koja se dodjeljuje za najbolje bibliotekare FBiH. Na kraju otvorena je izložba djela Mustafe Ćemana i tekstova koji su o njemu napisani, a  nalaze se u Općoj biblioteci.

S lijeva: Midhat Kasap, prof. dr. Enes Kujundžić i prof. dr. Lejla Hodžić Zaimović

Učesnici okruglog stola su bili:prof. dr. Enes Kujundžić doktor bibliotečkih nauka u penziji , Lejla Hodžić Zaimović sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu,  Osman Lavić direktor Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, Enisa Žunić bibliotečki savjetnik u JU NUB Derviš Sušić Tuzla, Hamza Lavić iz Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu i Esmir Bašić iz JU Opća biblioteka Tešanj. Midhat Kasap direktor JU Opća biblioteke u Zenici bio je moderator skupa.

Profesor Kujundžić je govorio o starim i rijetkim knjigama u BiH, šta se pod tim imenom podrazumijeva, statusu stare knjige u zakonima FBiH i RS-a i  ljudima koji su dali svoj doprinos evidentiranju i čuvanju starih knjiga kao što su: Fernand Velc, Hamdija Kreševljaković, Đorđe Pejanović, Osman Sokolović i drugi.

Naslov teme prof. dr.  Lejle Hodžić Zaimović sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu  je Akademski curriculumi i stara i rijetka knjiga u BiH: mogućnost digitalne humanistike.

Osman Lavić je imao temu Devet stoljeća rukopisne knjige u BiH, govorio o starim i rijetkim knjigama u Gazi Husrev-begovoj biblioteci,  posebno je govorio o najstarijoj knjizi Oživljavanje vjerskih nauka Gazalija iz 1106. godine. Od 12 primjeraka prepisa knjige koje se nalaze u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, jedan je poklonio Općoj biblioteci (Prepisivač knjige je Tešnjak).

S lijeva: mr. Enisa Žunić, dr. Almina Alagić i prof.dr. Mirza Hasan Ćeman

Mr. Enisa Žunić govorila je o Istoriji informacijske kulture u BiH, Hamza Lavić obradio je temu Stare štampane knjige u Gazi Husrev-begovoj biblioteci., a mr. Esmir Bašić  je govorio o izložbi povodom 20 godina od smrti Mustafe Ćemana.               .

Komisija u sastavu prof. dr Enes Kujundžić, Midhat Kasap i dr. Almina Alagić donijela je odluku da dobitnica nagrade Mustafa Ćeman za ovu godinu bude mr. Enisa Žunić iz Tuzle. Nagradu, slika Hasana Mehinovića, uručio joj je prof. dr. Mirza Hasan Ćeman sin Mustafin.

Izložbu o Mustafi Ćemanu, na kojoj su predstavljeni radovi i tekstovi iz različitih novina i časopisa otvorio je Mirza Hasan Ćeman. On je prije otvaranja izložbe govorio učesnicima skupa, između ostalog, o svom radu na dvije značajne knjige za čiju realizaciju mu nedostaje finansijska podrška, a koje dobrim djelom tretiraju i historiju Tešnja.

Mirza Ćeman otvara izložbu, desno Esmir Bašić

Okruglom stolu su prisustvovali i načelnik mr. Suad Huskić i pomoćnica Azra Muslija. Iznesena je informacija da je Općinsko vijeće donijelo odluku da se članstvo u Općoj biblioteci od početka iduće godine ne plaća, a mr. Enisa Žunić, ustvrdila da je to prvi takav slučaj u BIH.

Tešanj od 16 stoljeća počinje stvarati svoj poseban odnos prema knjizi. Tokom 17. i 18. vijeka u Tešnju je bilo 18 prepisivača koji su prepisali 25 knjiga na persijskom, turskom, arapskom i bosanskom jeziku. Emin Ahmed Misir je 1793. godine uvakufio jednu knjigu a, 1870.godine  Mustafa Šefki Užičanin uvakufio je svoju biblioteku. U zaostavštini Jove Tanasića nalazi se knjiga iz 1756. godine. Zgrada čitaonice izgrađena je 1890. godine. Biblioteka Hamida Dizdara kupljena je 1968. godine, a mnogi Tešnjaci i danas ostavljaju svoje knjige tešanjskoj biblioteci. Od kćerke Edhema Pobrića Jagode sam saznao, da je nedavno preminuli, njen brat Goran knjige iz svoje zaostavštine poklonio Općoj biblioteci, a i ona to ima najmeru učiniti (Ranije je porodica poklonila  biblioteku Edhema Pobrića).

Potpisani ugovori sa izvođačima za tri infrastrukturna projekta

U kabinetu Načelnika potpisani su ugovori za radove na tri infrastrukturna objekta na području Općine.

Prvi je izgradnja bunara, podstanice i tlačnog voda u Mrkotiću. Vrijednost radova je 106 766,47 KM. Radove će izvoditi Konzorcij AB TRANS d.o.o. i HG d.o.o. Tešanj.

Drugi je radovi na  rekonstrukciji i izgradnji objekta Dom zdravlja-ambulanta Novi Miljanovci gdje će biti urađeni završni radovi i vanjsko uređenje. Vrijednost radova je 77 132,13 KM, a izvođač radova je Nedjing d.o.o.

I treći je nastavak izgradnje kanalizacije u Šijama. Vrijednost radova je 86 872, 50 KM, a izvođači radova su ponuđači grupne ponude KM Gradnja d.o.o.  Tešanj i Inter d.o.o. Tešanj. Ugovore je, sa predstavnicima izvođača,  potpisao načelnik mr. Suad Huskić.

Božić

Dolazak katoličkog Božića i Nove godine donesu živost cijelom tešanjskom prostoru. Svake godine je sve više lampiona. Tako je Tešanj ove godine, pored onih u glavnoj ulici dobio i lampione vertikalno postavljene na stubove rasvjete duž cijele ulice braće Pobrić (od UniCredit Bank  do policijske stanice).

U župi Svetog Ivana Krstitelja upriličeno je paljenje prve adventske svijeće. Pripremljen je veliki vijenac u župnom dvorištu te mala pozornica za fotografiranje. Župnik don Ilija Marinović je u obredu pojasnio značenje adventske svijeće (fenjera). Prvu svijeću je pripalio najmlađi minstrant Emanuel Mandić

S lijeva: prezviter Miroslav Todorović, mr. Fuad ef. Omerbašić, Kasim Alić, Izudin Ahmetlić, Ženski zbor HKD Napredak podružnice Tešanj i Usora, don Ilija Marinović i mr. Suad Huskić

Župnik don Ilija Marinović je zajedno sa predsjednikom  HKD Napredak Podružnica Tešanj Ivanom Bošnjakom organizirao Božićni domjenak (poznat i kao Božićni prijem) u župnoj dvorani u Jelahu. Prisustvovao je veli broj gostiju, a među njima načelnik mr. Suad Huskić (koji se gostima obratio poslije župnika), glavni imam Fuad ef. Omerbašić,  prezviter Miroslav Todorović, načelnik općine Usora Zvonimir Anđelić, direktori javnih ustanova, privrednici, vijećnici i dr. 

Kao i prethodnih godina nastupio je i Ženski zbor HKD Napredak podružnice Tešanj i Usora sa pjesmama posvećenim Božiću.

(Obzirom da je Izbor sportiste na kome mi je uručeno priznanje održan u isto vrijeme  nisam prisustvovao ovom događaju. Zahvaljujem Edinu Jabandžiću na dostavljenoj fotografiji)

Otvorena izložba Priča o čovjeku posvećena Smailu Terziću

JU Muzej je napravila izložbu Priča o čovjeku  i organizirala otvorenje u okviru Dana grada Tešnja 2019. Izložba je povodom 20-godišnjice smrti posvećena Smailu Terziću, kulturnom radniku, arhivisti, hroničaru, tešanjskom novinaru, osnivaču Radio Tešnja i autoru i priređivaču knjiga. Izložba je otvorena u prepunoj maloj sali Cko. Na otvaranju izložbe govorila je autorica izložbe direktorica Muzeja mr. Mensura Mujkanović. Ona je govorila o tome kako je  došla na ideju da napravi izložbu, saradnji sa Smailovom suprugom Zulejhom koja joj stavila na raspolaganje bogatu Smailovu zaostavštinu. 

Ramiz Brkić, prijatelj Smailov,  govorio je o Smailu, njegovom radu i životu. U otvaranju izložbe učestvovala je i dr. Melida Travančić,  Edina  Artuković koja je čitala prigodne tekstove. Smailova supruga Zulejha je sa puno emocija  govorila o  trenutku koji je čekala 20 godina. Govorila je Smailu i njegovim svim strahovima,  predratnim  kada ga  je privodila DB  zbog njegovih istraživanja o Musi Ćazimu Ćatiću i kontaktima koje je imao u vezi toga, a i poslije rata kada su ga neki zvaničnici u Tešnju marginizirali. Govorila je o njegovoj ljubavi prema Tešnju kazavši da je ta ljubav ponekad bila iznad ljubavi prema porodici.

S lijeva: Ramiz Brkić, dr. Melida Travančić, Edina Artuković, Zulejha Terzić, mr. Mensura Mujkanović, Amrun Terzić i mr. Suad Huskić

Posjetiocima se obratio i sin Smailov Amrun i načelnik mr. Suad Huskić. Na početku je prikazan film o Smailu koji je svojevremeno objavila televizija..

Po mnogo čemu je ovo bila jedinstvena izložba. Možda i najveća posjeta jednoj izložbi kao i njeno trajanje. Izložbu je obogatio Smailovim portretima slikar Ahmet Hundur koje je uradio za ovu priliku.

Izložba je sadržajno i dizajnerski odlično urađena. Za ovu priliku urađen je prospekt izložbe.

Zulejha Terzić predaje vrijedan poklon Muzeju

Smailova supruga Zulejha na otvaranju izložbe predala je poklon direktorici Muzeja, vrijedan ručno pisani Kuran, koji je Smail svojevremeno kupio u Sarajevu.

Izložba se sastoji od nekoliko tematskih cjelina: Biografski podaci, Pobjeda kroz objektiv Smaila Terzića, Glas Smaila na talasima Radio Tešnja, Riječi, misli i koraci Smaila Terzića kroz pozorište, Riječ o privredi, Izvještaji Smaila Terzića, Riječ o sportu, Svakodnevnica kroz objektiv Smaila Terzića i Zahvalnice pohvale i priznanja.

Smail Terzić (1940-1999) je rođen u Tešnju gdje je završio osnovnu školu, a Srednju poljoprivrednu u Maglaju. U vrijeme srednjoškolskih dana uređivao je list Neven. Višu pedagošku školu završio je u Sarajevu, a Filološki fakultet u Beogradu. U OŠ Huso Hodžić predavao je maternji jezik, a u Narodnom univerzitetu je jedan od osnivača i glavni i odgovorni urednik  Radio Tešnja. Priređivao je uređivao mnoga izdanja u Narodnom univerzitetu. Pokrenuo je izdanje šaljivog lista Bockalo 1973. godine. Bio je dopisnik Oslobođenja, Glasa Komuna, Svijeta, Ježa, Odjeka, Zadrugara, Večernjih novosti, Politike, Prosvjetnog lista, VEN  i drugih. Bavio se dramskim amaterizmom, glumio, režirao i postavljao scenografiju u Amaterskom pozorištu Stevo Petranović. Bio je dopisnik Radio Sarajeva i TV BiH. Bio je referent za informisanje u Unis Pobjedi gdje pokrenuo izlaženje lista Unis-Pobjeda čiji bio urednik. Napravio je i prikupio veliki broj fotografija Tešnja i Tešnjaka.. Za života je objavio dvije knjige iz oblasti dramskog amaterizma i knjigu pjesama. Koautor je knjige Sa Gornjeg čardaka, a pred kraj života objavio je knjigu Musa Ćazim Ćatić.

Ovo je naš AS-proglašeni najbolji sportisti i sportski radnici za 2019. godinu

Sportski savez općine Tešanj je, jubilarni deseti put zaredom, organizirao manifestaciju pod nazivom Ovo je naš AS, na kojoj su proglašeni sportisti godine, sportski radnici, treneri, privrednici koji su pomagali sportske organizacije, novinari. Ovo je jedan od sadržaja Dana grada Tešnja 2019, a održana je u sportskoj hali SRC-a.

Na početku programa prisutnima se obratio predsjednik Sportskog saveza Općine Edin Alić, a polije njega načelnik mr. Suad Huskić. Načelnik je govorio o odnosu Općine prema sportu i sportskim kolektivima kojih ima oko 50 sa oko 2000 članova. Govorio je o završetku školskih sportskih dvorana u narednoj godini, otvorenom bazenu na Kiseljaku i početku gradnje sportske dvorane u Jelahu iduće godine čime će se značajno poboljšati sportska infrastruktura u Općini.

Program proglašenja najboljih popratili su svojim izvedbama plesna grupa WIN i članovi Karate kluba Unija. Svoju vještinu demonstrirale su članice streljačkih klubova  SK Tešanj i SK Paljuge iz Šija, a rezultate gađanja posjetioci su mogli pratiti na displeju.

Program su vodile mlade voditeljke Jasmina Vrabac i Belma Srkalović. Pokrovitelj manifestacije je bila Općina.

Po kategorijama za najuspješnije su proglašeni:

Najuspješniji sportisti, s lijeva:Nadina Omerbašić, Belma Srkalović, Mevludin Bešo i Nermin Piknjač

Najuspješnija sportistkinja:

-Nadina Omerbašić iz SK Tešanj, u individualnom sportu,

-Belma Srkalović iz Ženskog odbojkaškog kluba Tešanj, u kolektivnom sportu

Najuspješniji sportista:

– Nermin Piknjač USR Jelah-Tešanj, u individualnom sportu

-Mevludin Bešo KK Gradina Tešanj, u kolektivnom i sport

Najuspješnija sportistkinja – juniorka:

-Nadina Mehmedović, Taekwondo akademija Tešanj, u individualnom sportu

-Esida Halilović, SK Tešanj , u kolektivnom sportu

Najuspješniji sportista – junior:

-Ajdin Salkičević,  Karate klub Tešanj u individualnom sportu

-Sanjin Kršić, KK Gradina Tešanj, u  kolektivnom sportu

Najuspješniji sportista u kategoriji lica sa invaliditetom:

-Mirsad Čaplja, SRD Blinker Kalošević

 Najuspješnija sportska organizacija:

-Udruženje sportskih ribolovaca Jelah-Tešanj

Sportski događaj godine:

-Međunarodni memorijalni nogometni turnir za djecu Ibrahim Đonlagić – Ibro, u organizaciji FK Borac Jelah

 Sportske nade općine Tešanj:

Lamija Smailbegović, RK Bosna TS Tešanj, Amir Mehuljić, KK Unija Tešanj, Ena Popržanović, ŽOK Tešanj, Adin Mandžukić, KK Gradina Tešanj, Emina Hafizović, SK Paljuge Šije, Adnan Salkičević, Karate klub Tešanj, Sabina Balić, Taekwondo akademija Tešanj, Husein Jašić, STK Nec Tešanj, Zejfa Ahmetović, CBS Tešanj, Tarik Dubravac, NK Napredak Šije, Lejla Hasanbašić, KBS Borac Jelah, Mirzet Delić, USR Blinker Kalošević, Ajla Plančić, SK Tešanj, Benjamin Ajkunić, FK Borac Jelah, Almedina Dugalić, SEC Basket Plus Tešanj

Sportske nade Općine

Najuspješniji treneri:

-Maid Jabandžić, KK Gradina Tešanj

-Ajdin Mrguda, NK TOŠK Tešanj

-Ernes Ćostović, SEC Basket Plus Tešanj

Najuspješniji sportski radnici:

-Edin Jabandžić, NK TOŠK Tešanj

-Izudin Handžić, Streljački klub Tešanj

-Hasan Galijašević, Paintball klub „Lasta“ Vukovo

 Sportski novinar općine Tešanj:

-Husein Galijašević, Tešanjski dnevnik

 Pedagog tjelesnog odgoja:

-Zaim Hadžan, Društvo pedagoga fizičke kulture Tešanj

Lica sa najdužim stažom u sportu:

-Mehmed Kantić, FK Borac Jelah

-Željko Kršić, KK Gradina Tešanj

 Specijalna priznanja za zasluge u razvoju sporta općine Tešanj

– Suad Huskić, Općinski načelnik, za doprinos u razvoju sporta općine Tešanj 

– Nogometni klub Napredak Šije, za doprinos u razvoju sporta općine Tešanj,

– Elvir Sejmenović, CBS Tešanj, za doprinos u razvoju sporta općine Tešanj

Zajednička fotografija nagrađenih

Sponzori i pokrovitelji koji su dali svoj doprinos razvoju sporta općine Tešanj

-INTER d.o.o. Tešanj, sponzor sportskih klubova

-NORD STAR d.o.o.Tešanj, sponzor sportskih klubova

-HIFA OIL d.o.o. Tešanj, sponzor sportskih klubova

Mediji koji su dali svoj doprinos razvoju sporta općine Tešanj 

-TV SMART Tešanj

-FB stranica – Ddizajn plus sport , novinar Jasminko Sadiković

-Federalna televizija, novinar Muhamed Čabrić

Odigrana pozorišna predstava Crvenkapica i zbunjeni vuk

Bosansko pozorište Tešanj je svoj doprinos manifestaciji Dani grada Tešnja 2019 dalo izvođenjem predstave za djecu Crvenkapica i zbunjeni vuk. To je moderna pozorišna predstava autora Radoslava Pavelikća, napravljena na motivima klasične bajke o crvenkapici i vuku. U ovoj predstavi vuk (koji se zove Vuk) bježi iz ZOO  želeći da živi kao psi ljubimci.U gradu je uzbuna zbog opasnog  odbjeglog vuka, samo Crvenkapica uvjerava baku da je vuk dobar i usamljen i da bi ga trebali usvojiti….

Uloge u predstavi igrali su:Narcis Halilović, Amina Alić, Saira Čamdžić, Haris Agić, Berina Brka i Ilma Omahić. Predstavu je režirao Nermin Ajanović

Narcis Halilović-Vuk i Saira Čamdžić –Caca pudlica na sceni

Predstava je bila dobro posjećena, puna velika sala Cko. Nakon nastupa KUD Pobjeda, Izložbe Priča o čovjeku i ove pozorišne predstave očito je to domaća publika voli domaće.

Fotografija je napravljena pet minuta prije početka predstave (nisam znao kada će ugasiti svjetlo), a do početka je bilo popunjena svaka stolica

Informacije iz SRC

Prema program manifestacije Dani grada Tešnja 2019. godine planirano je  održavanje turnira mjesnih zajednica u malom nogometu u organizaciji SRC koji je u programu Dani grada Tešnja 2019. Na turnir se prijavilo 20 ekipa od čega iz četiri mjesne zajednice,  po dvije ekipe. Ove ekipe će igrati baraž tako da če samo jedna ekipa zastupati jednu mjesnu zajednicu. Baraž će biti završen do Nove godine, a takmičenja u 4 grupe po četiri ekipe trajaće od 2-7.1.2020. godine.

Žrebanje je izvšeno u Općoj biblioteci, a prisustvovali su ispred Općine pokrovitelja turnira, pomoćnica Načelnika Azra Muslija i viši referent za rad sa Mjesnim zajednicama Hasan Plančić.

 Lijevo: Safet Jašić, Azra Muslija i Hasan Plančić.

Pobjednička ekipa sa direktorom SRC Safetom Jašićem i direktoricom BME Amirom Čengić  

Prilikom žrijebanja dobio sam informaciju od direktora Safeta Jašića da je SRC organizuje drugu godinu Biznis ligu u kojoj učestvuju ekipe privrednih subjekata sa područja Tešnja, Doboj Juga i Usore. Ove godine učestvovalo je 13 ekipa. Treće mjesto osvojila je ekipa Preisa iz Usore pobijedivši MIZ Tešanj. Prvo mjesto osvojila je ekipa BME iz Kraševa koja je pobijedila u finalu ekipu IMACO Systemtehnick

Ekipe koje su osvojile prva tri mjesta dobile su pehare, medalje i novčane nagrade (za treće mjesto 300 KM, drugo 600 KM I prvo 1000 KM). Ekipa BME bila je pobjednik i prošle godine.

Učenici Muzičke škole OŠ Rešad Kadić na internom času izveli izveli Novogodišnji koncert

Učenici Muzičke škole,  koja egzistira u okviru OŠ Rešad Kadić,  u klasi Amela Bedaka i Dženane Deljkić na internom času izveli su u prostorijama škole za roditelje Novogodišnji koncert. Na koncertu su svirali: Dalal Jabandžić, Nejra Mešić, Amina Saračević, Ajna Mehinović, Enver Ramić, Faruk Hasak, Vedad Hundur, Katarina Glavaš, Harun Galijašević, Nejla Bedak, Sumeja Hodžić, Ajla Smailbegović, Lamija Školjić i Smail Durmić.

Svoj nastup imao je i hor Muzičke škole.

Programu je prisustvovao i Ismet Pašalić menadžer projekta Tragom tešanjske tradicije koji je dijelom realizovan u saradnji sa profesoricom Dženanom Deljkić i Muzičkom školom.

Hor muzičke škole

 

Stare fotografije

Stara kuća Smaila Hodžića koja se nalazila u ulici Tabaci na mjestu gdje je danas kuća njegovog unuka Enesa. Fotografija je iz 1964. godine, a kuća je srušena 1965. godine.

(Fotografija Enesa Hodžića)

Fotografiju trga Gazi Ferhad-bega sa pogledom sa Krnja kule objavio sam u Dnevniku 25.2-34.3.2013. godine, ali se na njoj ne vidi stara zgrada iza Vatrogasnog doma (lijevo od tornja) koja ima istu arhitekturu kao i zgrada porodice Hodžić. Šteta što nisu obnovljene u izvornom obliku.

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *