Tešanjski dnevnik 6-13.1.2020. godine

Zoran Milanović je novi predsjednik Republike Hrvatske. Tenzije između Amerike i Irana, koje su najvljivale ratni sukob, splasnule su, a u danu kada se očekivala američka odmazda za raketiranje američkih vojnih baza Iran oborio ukrajinski civilni avion. U BiH ništa novo. Deveti januar obilježen velikom paradom u Banja Luci, a u Srebrenici lijepljeni plakati sa fotografijom osuđenog ratnog ratnog zločinca Ratka Mladića. U Crnoj Gori se ne smirunje stanje nakon donošenja zakona o vjerskim zajednicama.

Trener NK Tošk Nermin Šabić imenovan je za trenera U-17 reprezentacije BiH. Tošk dobio novog-satarog trener Igora Remetića. Vrijeme bez snijega, po noći temperatura silazi par stepeni u minus, a po dani se penje do 10°C.

Namik Širbegović me je prijatno iznenadio viješću da je u požaru totalno uništeni restoran Ukus obnovljen i da će nastaviti sa radom 15.1. Vijest je došla pred sami završetak Dnevnika pa ću sa foto aparatom provjeriti kako to izgleda, a od Namika saznati kako je tehnički uspio tako brzo završiti radove (plan je bio juni ove godine).

Pravoslavni Božić

Obilježavanje pravoslavnog Božića počelo je u pravoslavnom hramu Pokrova Presvete
Bogorodice u Tešnju uoči Božića, na Badnji dan, kada je služeno veliko praznično večernje za dobrobit grada u kome vjernici borave i cijelog svijeta.


Nakon bogosluženja, pored hrama je tradicionalno naložen badnjak, kao simbol drveta kojim je ugrijana pećina kada je u njoj rodjen Hristos, a posebnu čar dao je vatromet, koji je zasjao na nebu iznad Tešnja. U ponoć je služena Sveta Liturgija, kao kruna praznovanja Božića. Nakon Liturgije, tradicionalno je u hramu prelomljena i između vjernika podijeljena božićna česnica. Bogosluženjima su prisustvovali vjernici, kako parohijani, tako i gosti koji su sa strane došli u ovu tešanjsku pravoslavnu svetinju

Pravoslavna crkvena opština tešanjska organizirala je prijem povodom pravoslavnog Božića. Na prijemu su bili načelnik Općine mr. Suad Huskić, župnik don Ilija Marinović, direktori javnih ustanova Opće bolnice i Doma zdravlja dr Hasan Škiljo i dr. Amir Dujsić, predsjednici političkih partija:Senad Subašić (SDP), Amir Hurtić (SDA) i Anto Pešić (HDZ) i niz istaknutih privrednika. Prisutne je pozdravio u ime organizatora prezviter Tomislav Todorović. Iskoristio je priliku da se zahvali Načelniku i drugim koji su pomogli malu pravoslavnu zajednicu, koja nije u mogučnosti da rješava sve svoje probleme. Spomenuo je sanaciju klizišta i kapele na groblju u Rosuljama. Izrazio je i zadovoljstvo saradnjom sa lokalnom zajednicom i pojedincima za protekle tri godine koliko je na službi u Tešnju. Iznio je i nekoliko riječi mira i razumjevanja među ljudima u BiH nasuprot političkoj i medijskoj retorici.


Načelnik mr. Suad Huskić je čestitao pravoslavnim vjernicima tešanjske Općine i šire pravoslavni Božić sa porukom mira, uvažavanja i napretka lokalne zajednice u kojoj će svi njeni stanovnici živjeti bolje.

Završen turnir mjesnih zajednica TEŠANJ 2020.

Posljednji sadržaj u okviru manifestacije Dani grada Tešnja 2019 je šesti po redu Turnir mjesnih zajednica u malom nogometu, stonom tenisu streljaštvu. Završen je finalnom utakmicom u malom nogometu između ekipa MZ Tešanjke i MZ Mrkotić ove sedmice.

Organizator je JU Sportsko rekreacioni centar, uz pokroviteljstvo općine Tešanj. Na turniru je učestvovalo više od 300 sportista sa cijelog područija naše općine. Nagradni fond za ovogodišnji turnir je 2.600 KM, a sredstva je obezbjedila općina Tešanj. Pored novčanih nagrada podjeljeno je 7 pehara, 57 medalja i 19 priznanja.

Nagrade su uručili načelnik mr. Suad Huskić, direktor JU SRC Safet Jašić, Omer Ramić predstavnik MZ Mrkotić, Dževad Bekrić predstavnik MZ Tešanjka i Hasan Plančić Viši referent za rad mjesnih zajednica Općine.

Poredak u takmičenju parova u stonom tenisu je: prvo mjesto MZ Kraševo (Aidin i Kenan Dubravac), drugo mjesto MZ Mrkotić ((Besim Sejdić, Indir Ramić), treće mjesto MZ Tešanj (Alem Prnjavorac i Adel Jusufović).

Poredak stonotenisera u pojedinačnom takmičenjutonom tenisu je:prvo mjesto Alem Prnjavorac MZ Tešanj, drugo mjesto Ibrahim Džafić MZ Piljužići i treće mjesto Aidin Dubravac MZ Kraševo.



Alem Prnjavorac                Asima Halilović

Poredak strijelaca u ekiponom takmičenjuje: prvo mjesto ekipa MZ Karadaglije (Asima Halilović, Esida Halilović, Ajla Bešo), drugo mjesto ekipa MZ Tešanj (Elvira Turkeš, Sajra Handžić, Zijad Spahić) i treće mjesto MZ Novi Miljanovci (Samra Ćeman, Fadil Hadžan, Mirzet Ćeman).

Poredak strijelaca pojedinačno: prvo mjesto Asima Halilović MZ Karadaglije, drugo mjesto Sajra Handžić iz MZ Tešanj i treće mjesto Esida Halilović iz MZ Karadaglije.

U malom nogometu prvo mjesto osvojila je ekipa MZ Tešanjka u sastavu: Ilderin Kurtić, Emir Salkić, Amel Skopljak, Benjamin Djedović, Kenan Bekrić, Ajdin Mujagić, Amel Maglić, Muhamed Begović, Jasmin Muminović, Ernes Djedović.

Ekipa pobjednika MZ Tešanjka

Drugo mjesto osvojila je ekipa MZ Mrkotić u sastavu: Semin Ganjgo, Amer Ganjgo, Elvir Ganjgo, Nusmir Ganjgo, Hakija Ganjgo, Mersudin Ganjgo, Aljo Unkić, Dženan Sejdić, Ramić Jasmin, Zehrudin Džebo, Fahrudin Ganjgo, Armin Unkić.

Treće mjesto osvojila je ekipa MZ Karadaglije u sastavu: Ismet Bahtić, Mahmut Bahtić, Haris Halilović, Tarik Begunić, Zafir Kalabić, Mahmut Softić, Enis Softić, Agim Softić, Elmin Kovačević, Belmin Kovačević, Meris Halilović, Nurudin Softić .

Pobjednici u ekipnim takmičenjima u streljaštvu i stonom tenisu dodijeljene su novčane nagrade od 150 km za prvo mjesto, 100 za drugo mjesto i 70 za treće mjesto, pehar i medalje za pojedince

Pobjednici u nogometu osvojili su pehar i novčanu nagradu od 700 KM i medalje za sve čalnove ekipe, za drugo mjesto pehar i novčanu nagradu od 500 KM i medalje za sve članove ekipe i za treće mjesto pehar i novčanu nagradu od 300 KM i medalje za sve čalnove ekipe.

U malom nogometu sudili su Ismet Ibrahimkadić i Semir Balić. Najstariji učesnik je Adem Ganjgo iz MZ Mrkotić,a takmičio se u streljaštvu, a najmlađi Emin Jašić koji se takmičio u stonom tenisu.

Održana XIV međunarodna i XX međugradska izložba sitnih životinja

U organizaciji Udruženja građana za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Tešanj održana je XIV međunarodna i XX međugradska izložba sitnih životinja. Učestvovalo je 1500 izlagača iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Posjetioce i goste je pozdravio predsjednik Udruženja Edin Jabandžić kazavši u par riječi o Udruženju koje danas ima 75 članova, a koje je prošle godine obilježilo svoju dvadeset godišnjicu postojanja. Govorio je predsjednik Saveza za uzgoj i
zaštitu sitnih životinja BiH , čije sjedište je u Tešnju, Đuro Matraković i predsjednik Društva iz Sremske Mitrovice, Srbija, Vlado Kovačić. Izložbu je otvorio načelnik mr. Suad Huskić. Otvaranju izložbe prisustvovali su pomočnik Načelnik Sabahudin Omerbašić, predsjednik OO SDA Tešanj Amir Kurtić i direktor JU Rad Adnan Lihić.

S lijeva: Edin Jabandžić, Selma Ahmteagić, Adnan Hadžimehić, mr. Suad Huskić, Amir Kurtić, Sabahudin Omerbašić i Adnan Lihić

Na izložbi sam zapazio i članove porodica koji su velika podška tešanjskim uzgajivačima. Zoran Maslić iz Udruženja za zaštitu sitnih životinja Dachau DTC-77 iz Savezne republike Njemačke predao je predsjedniku tešanjskog Udruženja poklon fotografiju za 20 godina rada.

Program otvaranja vodila je Selma Ahmetagić, a program je upotpunio Emir Bajraktarević sa izvođenjem tri kompozicije.

Zoran Maslić i Edin Jabandžić (iza Emir Bajraktarević i Selma Ahmetagić

Članovi porodica tešanjskih uzgajivača

NHU Oslonac predao ključeve novog objekta porodici Hasaničević iz Jevadžija

NHU Oslonac predao je ključeve novog objekta petočlanoj porodici Enesa Hasaničevića iz Jevadžija. Ova je 61. objekat koje Oslonac izgradio za porodice i pojedince koji su imali veoma loše uslove stanovanja. Vrijednost objekta je 25 970 KM, a radove je izvela firma Nedjing d.o.o.

Za izgradnju objekta obezbjeđena su sredstva iz članarina Oslonca, redovnih 5000 KM Općine i manje učešće donatora.

Primopredaji su prisutvovali članovi porodice, rukovodstvo Oslonca predstavnici, izvođaća radova, mjesni imam i TV Smart koja prati svaku primopredaju objekata. Protokol o primopredaji vodio je Husein Alić, a ključeve je predao Adem Huskić.

S lijeva:članovi porodice Enesa Hasaničevića, Edin Mujčić, Husein Alić, Adem Huskić, mjesni imam i Adem Huskić

(Fotografija i podaci Fuad Šišić predjednik NHU Oslonac)

U Katalogu Bošnjačkog instituta 14 knjiga iz zaostavštine Ahmet-ef. Hodžića

Nedavno je objavljen Katalog arapskih, perzijskih, turskih i bosanskih rukopisa sveska III iz zbirke Bošnjačkog instituta iz Sarajeva. Izdavač je Bošnjački institut- Fondacija Adila Zulfirkarpašića. U Katalogu se nalaze 343 kodeksa u kojima je identifikovano 537 djela (316 arapska, 13 perzijska, 184 turska i 4 bosanska). Obradu je izvršio Mustafa Jahić. U navedenom Katalogu nalaze se obrađeno 14 djela od 38 koje su poklonili Bošnjačkom institutu 2012. godine Mesud Hodžić (35) iz Tešnja i njegov bratić Huso (3) iz Sarajeva. Knjige su naslijeđe od Ahmet-efendije, Mesudovog oca i Husinog djeda.

Uvodničar u Katalogu Amina Rizvanbegović Džuvić, direktorica Bošnjačkog instituta piše.. Posebno značajne novopridošle zbirke rukopisa obrađene u ovom katalogu:Ahmet-efendije Hodžića..

Mesud Hodžić sa Katalogom

U knjigama su obrađene teme iz matematike, šerijatskog prava, književnosti, kaligrafije, etimologije riječi na arapskom jeziku, zbirka vazova, rasprave o islamskom pravu i dr.

Posjetio sam Mesuda Hodžića i razgovarao sam o očevoj biblioteci. Sjeća se da je jedan veliki broj knjiga otišao na konjskim tovarima za poznatog orijentalistu Adema Handžića, a da jedan broj kniga preuzeo i Meho Bjraktarević, dok je manji broj ostao kod njega i drugih članova porodice.

Ahmet-ef Hodžić (1880-1955) je bio tešanjski trgovac i poljoprivrednik koji je govorio arapski, perzijski, turski i njemački jezik. Završio je Medresu u Tešnju kod Mesud-ef. Smailbegovića. Bio je veoma učen i ugledan.

U Katalogu se nalazi još jedna knjiga iz ostavštine Tešnjaka, Ahmed ef Mulalića, koju je poklonila njegova kćerka Šahzija Muharemagić.

Koliko još ovakvog blaga ima po tavanima, ili kučnim bibliotekama, a da vlasnici i nisu svjesni njihovih vrijednosti, jer su pisani na jezicima koje ne poznaju? Mesud se odlučio da pokloni knjige Institutu znajuči da su materijalno močniji da ih klasificiraju i digitaliziraju i predstave svjetskoj javnosti nego Opća biblioteka u Tešnju. Međutim mnogo toga u našim kućama ima za našu Opću biblioteku koja takođe vodi računa o starim knjigama, a i za Muzej bi se moglo mnogo toga pronaći.

Ahmet ef. Hodžić

Održana izložba tradicionalnih umjetnost, radova Berise akademije

U Općoj biblioteci održana je izložba tradicionalnih umjetnosti radova Berise akademije- Na izložbi su članice Berise akademije demonstrirale tradicionalnu umjetnost rađenu raznim tehnikama. To su slike, predmeti, kaligrafija i dr.

Menadžer Berise akademije, Tešnjak, Irfan Garić, je govorio o akademiji, predstavio umjetnice koje su demonstrirale tehniku izrade umjetnina. Izložba je bila prodajna.

Posjeta Aliji Škapuru

Najstariji živi igrači Tošk-a su Sakib Zejnilović (veoma bolestan), Adil Bukvić Hare, Mugdim Kadić i Alija Škapur. Uz njihovu generaciju tu su predstasvnici sljedeće generacije:Nedžad i Salko Hadžiselimović, Nesko Huskić, Besim Hotić, Nedeljko Popović, Vlado Kojić, Salih Livnjak i dr. Odavno se spremam da posjetim Aliju Škapura, ali se tek sada pružila prilika.

Alija Škapur je rođen 1942. godine u Tešnju gdje je završio osnovnu školu. Srednju upravnu školu završio je u Zagrebu, a Višu ekonomsku u Slavonskom Brodu. Prvo zaposlenje je imao u Knjigovotstvenom servisu u Zenici (čiji direktor je bio Tešnjak Ferid Ajanović). Poslije povrataka iz JNA 1963. godine počinje raditi u Domu zdravlja sve do 1982. godine kada prelazi u Centar za socijalni rad. U ovoj ustanovi radi sve do odlaska u penziju 2002. godine.

Kao dijete igrao je na placu kod mljekare (sada parking preko puta prodavnice AS na Gornjoj čaršiji). Tu ga je zapazio Smail Handžić Bata i upisao u podmladak Toška 1955. godine. Među vršnjacima je bio Ilija Gverić, Samjo Handžić i deset domaca (djeca iz Doma za ratnu siročad). Uz ljekarski pregled i saglasnost roditelja počinje igrati za prvi tim 1959. godine. U to vrijeme se događaju neredi na utakmici Tošk-Zvijezda Gradačac. Tošk je suspendovan dvije godine i vraćen u najniži rang. Jedan broj igrača, a među njima i Alija prelaze u Borac Jelah. Tu je igrao do odlaska u JNA. Vraća se u vrijeme kada Tošk vrši prepreme na Kiseljaku za odlučujuću kvalifikaciomu utakmicu sa ekipom Natron iz Maglaja. Priključuje ekipi na pripremama i trenira sa njima 4 dana.. Nakon što je Tošk uspješno izboriti kvalifikacije Alija je standardni član tima sljedeći deset godina. Bio je sitne konstrukcije pa je dobio nadimak Alica, ali i kao fudbalski znalac i učinkom na terenu bio je veliki. Cijelo vrijeme trener mu je bio Seid Hodžić, a predsjednici kluba su bili:Seno Šeremet, Muhamed Saračević, Omer Smailbegović i Milan Nesterović. Sekretar je bio Hasan Brkić. U to vrijueme nije bilo novčanih nadoknada. Najveća beneficija je bio posao u firmama za nezaposlenih fudbalere.


Ispričao mi je Alija i neke zgode iz tog vremena. Jednom priliko su igrali u Lukavcu i vodili 1:0. Stadion je bio pored Fabrike sode. U jednom trenutku ispustili su veliku količinu dima iz fabrike koja nas je ošamutila, a domaćini naviknuti na to zagađenje preokrenuše rezultast i pobjediše 2:1.

Na istu utakmicu igrače je vozio Ishak Šehagić Hako. Pošto su u velikoj svađi bili Sakib Zejnilović i Hakija Bašić, obadvojica krastkih fitilja, kad god bi kulminirao sukob da bi moglo doći do tuče, Haki bi prestao raditi motor pa su svi morali izaći da ga poguraju. I tako nekoliko puta dok nisu skontali da je motor u redu, a to je bila Hakina taktika za smirivanje situacije.

Kod Alije i njegove supruge Delve sam duže ostao u prijatnom razgovoru i pregledanju fotografija koje bi mogle biti objavljen u Dnevniku. Alija je fizički veoma aktivan. Radi u plasteniku, odgaja i održava vočnjake i savim dobro funkcionira u odnosu na godine.

Obavljena dženaza prim. dr. Hundur Samiru

Primarijus dr. Samir Hundur je rođen 1963. godine u Tešnju gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju. Mlađi sin je poznatog tešanjskog stomatologa Hamzalije i majke Fikrete rođene Mujičić. Stomatološki fakultet je završio u Sarajevu, kao stipendista Doma zdravlja. Pripadnik je Armije BiH od 1992-1995 pri Ratnoj bolnici u Tešnju. U to vrijeme radi kao stomatolog za djecu poginulih boraca i kao ljekar u Prijemno trijažnom odjeljenju. Jedan je od osnivača i prvih profesora Medicinske škole Tešanj u kojoj je predavao punih 13 godina.

Krajem 1995. godine upisuje specijalizaciju iz preventivne i dječije stomatologije koju sa uspjehom završava 1998. godine.

Godine 2000-te dobiva titulu primarijusa i postaje najmlađi primarijus do tada u BiH. Od 1996. godine bavi se naučnim-stručnim radom, prisustvuje brojnim međunarodnim kongresima stomatologa. Objavio je dvije knjige, dvije brošure, dvije skripte, slikovnicu, a ima tri reference u zvaničnom udžbeniku Stomatološkog fakulteta u Sarajevu. U slobodno vrijeme bavio se kaligrafijom, imao je jednu izložbu. Bio je oženjen i otac dvoje djece.

(Prim dr. Samir Hundur je umro u nedjelju, pa sam uspio samo smrtovnicu objaviti u prošlom Dnevniku. Obzirom da je Prim dr. Samir Hodžić jedan od osnivača Medicinske škole i da je bio najlađi primarijus u BiH kao i jedan od omiljenih sugrađana što je pokazala i njegova dženaza biografiju sa fotografijom objavljujem u ovosedmičnom Dnevniku)

Stare fotografije

Ekipa Borca iz Jelaha 1960. godine

S lijeva:Smail Smailbegović, Jozo Budulica, Mesud Bešić, Safet Durkalić, Safet Saltagić, Marijan Budulica, Alija Škapur, Suljo Travančić, Fuad Sarić, Ćamil Muratović i Muhamed Tahirović Šen

U ekipi Borca igralo je nekoliko standardnih i dugogodišnjih igrača Toška. To se dogodilo nakon što je Tošk 1959. godine suspendovan na dvije godine zbog nereda na uatkmici sa ekipom Zvijezde iz Gradačca. Od 1961. godine Tošk je počeo takmičenje iz najniže tadašnje lige.

Stoje s lijeva: Osman Berberović Šinc, Hamid Bešlagić Bujrum, Avdo Berberović

(fotografije i identifikacija Alija Škapur)

Sa table na Gornjoj čaršiji


U petak 10.1. umro je iznenada Suljo Galijašević, dugogodišnji radnik Pobjede (vozač) i igrač Toška. Obzirom da je umro u Hrvatskoj, zbog svih formalnosti, dženaza je pomjerena za sljedeću sedmicu (vjerovatno utorak)

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *