Tešanjski dnevnik 10-17.2.2020. godine

Vlast na nivou države, taman što se konstituisala, blokiran je. Predstavnici RS-a nezadovoljni odlukom Ustavnog suda BiH o statusu poljoprivrednog zemljišta kao javnog dobra u RS, prekinuli rad. Dodik najavljuje referendum o odcepljenju RS, niko nezna po koji put.

Broj žrtava Korona virusa popeo se na 1500, a oboljelih 66 000. Odnio je prvu žrtvu u Evropi, tačnije to je kineska turistkinja na boravku u Francuskoj.

Vrijeme bez snijega, povremeno sa jutarnjim mrazevima, a tokom dana oblačno sa veoma malo padavina ili sunčano sa temperaturama blizu 20°C.

NHU Oslonac predalo ključeve 62. objekta porodici Kapić iz Željeznog Polja

NHU Oslonac i dalje uspješno nastavlja svoju misiju i svoje djelovanje pomjera izvan granica naše Općine. Zadnji 62. objekat po redu izgrađen i predat četveronočlanoj porodici Ismeta Kapića iz Željeznog Polje. Vrijednost objekta je 28.360,86 KM, a izvođač radova firma Hunes iz Žepča.

Predsjednik Savjeta Oslonca Fuad Šišić i Husein Alić na primopredaji objekta

Ovaj objekat je građen prvi puta u partnerstvu sa drugom humanitarnom organizacijom. To je humanitarna organizacija Osmijeh –BH Begov Han kod Žepča. Oslonac je iz sredstava članarine obezbjedio 14.180,43 KM.

Među donatorima, kojima su dodijeljene zahvalnice, bili su: Humanitarni fond Želejzno Polje iz Švicarske; Medžlis IZ Žepče, Almy d.o.o. Zenica, Hadžić gradnja d.o.o., PVC Stolarija Yavuz Company Srebrenik; Areal d.o.o Zenica, GO Brajko Žepče, Hebi d.o.o., Žepče; Klaus Lehman Gmbh Gračanica, Udruženje za afirmaciju univerzalnih vrijednosti Prosvjetitelj te drugi donatori koji su željeli ostati anonimni.

Saradnja je rezultat posjete predstavnika Osmijeh-BH Rešida Hadžića, Amera Ahmića i Nijaza Derlića Osloncu u septembra prošle godine.

Protokol primopredaje vodio je predsjednik Savjeta Oslonca Fuad Šišić a ključeve porodici je uručila predsjednica Osmijeh-BH Emina Dedić-Kamerić.

Ismet Kapić je iz Kamenice, općina Teslić. Ostao je ratni invalid braneći linije odbrane na području općine Tešanj.

Organizirana eko-akcija pod nazivom Sram te bilo

Saznadoh da je, bez najave i pompe, jedna grupa formirana na Facebooku, organizirala veoma uspješnu akciju čišćenja pod nazivom Sram te bilo. Cilj akcije je uklanjanje smeća sa divljih odlagališta i prozivanje neodgovornih. Ideja je nastala prošle semice da bi u subotu bila i realizirana. Podaci koje sam dobio su zaista impresivni.

Jedna grupa volontera

Podršku je pružilo preko 2000 ljudi i taj broj raste. Preko 80 volontera skupilo je preko 300 vreća smeća koje je preuzeo i odvezao na deponiju JP Rad. Najbolji odziv je bio u Koprivcima gdje je ekipa, koju je vodio Enver Bešo, sakupila 18 vreća, a odvezao Muharem Nakić. Emir Mulabdić obezbjedio j 100 rukavica. Akcija je vođena u Mrkotiću, Tešnju, Raduši, Kraševu, Medakovu, Kotlanicama.

Pored ove grupe akciju čišćenja napravili su i tri penzionera iz stambene zgrade kod BBI banke (bračni par Hadžiabdić i Fata Galijašević).

Pratim već godinama sve akcije, posebno one velike u aprilu u organizaciji Općine uz učešće učenika, ribara, izviđaća…. Svaka akcija je za pohvalu. Ono što mene raduje u ovoj akciji je identifikacija neodgovornih i njihovo javno obznanjivanje. Društvo nema oštru represivnu politiku prema autorima divljih deponija (veće novčane kazne) i nešto blaže novčane kazne za neselektivno odlaganje otpada gdje su obezbjeđeni uslovi. U svakoj šetnji okolinom mogu se uočiti divlje deponije pa čak i u Crnom Vrhu. Nemoguće je, uz veliku želju volontera, sve očistiti koliko neodgovorni mogu “zaprzniti”. Jedan pogled u kontejnere u Simetralama pokazuje da se kartonske kutije i PVC ambalaža trpa u prepuni kontejner, a samo dva metra dalje su dva kontejnera za plastiku i papir.

Danas većina ima mobitele pa se mogu registrovati autori divljih deponija i javno osuditi. Grupa može na tome puno uraditi obzirom na broj volontera koji se povečava.

Grupa je imala dogovor u restoranu Teša za sljedećeu akciju, a ja sam ih zamolio da mi daju nešto više podataka, kako bi ih zabilježio.


Sastanak u Teši, 11.02.2020. godine. S lijeva na desno: Miralem Mulabdić, Ago Mujkanović, Ernes Ćostović, Šefket Turalić, Mahir Muminović, Esad Ćosatović, Haris Mularifović, Nedžad Unkić, Enver Bešo

Ove sedmice akcija je nastavljena u subotu i nedjelju.Ovaj put učešće u ukciji uzelo je 184 volontera, prikupljeno 605 vreća smeća i dva kamiona u rifuzi, a mjesta i pravci prikuplajnja su:Kalošević dvije grupe, Medakovo, Vukovo, Koprivci, Jezero Mrkotić, Dobro Polje-Vehabi, Crni Vrh, Cerovac, Tugovići, Bukva, Drinčići, Mrkotić-Putešić. Svaka čast svim učesnicima.

Hvala Nedžadu Unkiću koordinatoru askcije na podacima i fotogarfijama.


Volonteri na akciji u Cerovcu

Tacex, asistencija pri osnivanju Tehnološkog centra za inovacije u Tešnju

Prateći neke događaje zaokupe me pa ih ispratim sa velikom pažnjom. Tako je bilo i sa dvodnevnom obukom koju je organizirala TRA u prostorijama Centra za pružanje usluga
poslovne izvrsnosti. Radi se o realizaciji projekta Taces, koji podržava Ministrastvo industrije i
trgovine Republike Češke. Obuku je na direktnoj liniji preko skypa obavljao iz Brna Jindrih Weiss, šef Odjela za pružanje usluga u JIC-u (Južnomoravski inovacioni centar). On je održao prezentacije na teme:Kako osnovati tehnološki/inovacioni park, Kakve usluge može pružati,

Kako finansirati rad i Pozitivni primjeri iz prakse.

Na radionici je bio prisutan Ondrej Picka, Ekonomski savjetnik Ambasade Češke, Damir Kasum iz firme Geotest iz Brna koja ima svoju filijalu u Sarajevu i koja je dala tehničku podršku realizaciji radionice, Seid Brka predsjednik Obrtničke komore Ze-Do kantona i dr. Ismar Alagić direktor TRA. Održana je i press konfernecija. Delegacija iz Republike Češke obišla je firme Mann und Hummel BA i Koala Paintings.

Jindrich Weiss

Učesnici press konferencije s lijeva:Seid Brka, Damir Kasum, dr. Ismar Alagić, Ondrej Picka i prevodilac

Na osnovu onog što sam ranije znao o tehnološkim parkovima i na osnovu onog što sam čuo na radionici jasno je da bez jedinstvenog pristupa privrede, obrazovnih ustanova i Općine nije moguće ništa ozbiljno napraviti. I Česi su se pet godina tražili u sadržaju, a danas nakon 17 godina imaju odlične rezultate. Kod nas to neće ići jer na ovoj radionici nisam zapazio predstvnike tešansjkih firmi preko Udruženja Biznis Centar, nije bilo nikog iz obrazovnih ustanova, nije bio ni jedan član UO TRA. Bio je samo direktor uspješne IT firme i predsjednik Obrtničke komore. Po ovom pitanju ne treba se zanositi velikim idejama, ali ne treba ni stati. Treba tražiti izvodljiva rješenja na liniji TRA, škole, male firme u nastajanju ili one koje su nedavno startovale uz korištenje raspoloživih ljudskih i materijalnih resursa.

Održan seminar za sudije i trenere Federalne lige u streljaštvu

U organizaciji Streljačkog kluba Tešanj uz pokroviteljstvo Federalnog streljačkog saveza FBiH-serija vazdušna puška održan jer seminar za sudije i trenere. Teoretski dio održan je u sali Opće biblioteke, a praktičan rad u streljani sportske dvorane Musala.

Učistvovalo je oko 60 predstavnika sljedećih klubova:SSK Doboj Jug, SSK Target Travnik, SK Konjuh Živinice, SK Sretno Kakanj, SSK Bratsvo Novi Travnik,SK Olovo, SK Jajce, SK Sagitavus Vitez, US Kalin Bugojno, US 20 JUNI 92 Visoko, SK Zavidovići, SK OSI Maglaj, SSK Pepeljuga. Prisutni su bili i predstavnici SK Meta iz Travnika koji se tek spremaju za ulazak u Federalnu ligu.

Seminaru je prisustvovala Admira Škaljo predsjednica Streljačkog saveza FBiH.

U ime domaćina goste je pozdravio predsjednik SK Tešanj Izudin Handžić Ćiro, zatim se obratila predsjednica Škiljo. Uslijedila su teoretska predavanja po temama i predavačima: Mjere sigurnosti i zakonski okvir za upotrebu vazdušne puške-Bećar Džinić, Pravila takmičenja u
Federalnoj ligi-Muhamed Ibrahimović, Dužnosti rukovodećih organa Federalne lige (delegat, sudije)-Rašid Kasumović, Obaveze i ograničenja takmičara-Nesib Čakić.

Praktičan rad na strelištu demonstrirao je Sakib Plančić.

Samo prije par godina na inicijativu SK Tešanj formiran je Savez , a rezultati su vidljivi. Predsjednica Škiljo je navela da je nekoliko klubova ostvarilo veliki napredak u protekle dvije godine (među njima je svakako SK Tešanj).

S lijeva: Muhamed Ibrahimović, Bećar Džinić i Admira Škaljo

Koncert Aleksandre Radović

Nigdje plakate, a ja dobio informaciju da je koncert u velikoj sali Cko održala popularna pop zvijezda iz Beograda Aleksandra Radović. Kada je u pitanju rok ili pop muzika tu je Zoraid Mehičić da pomogne. Poslao mi je fotografije i tekst:

Pop diva Aleksandra Radović je održala koncert u Tešnju u Domu kulture koje je bio rasprodan do zadnje ulaznice. Tražilo se mjesto više i to sa razlogom, jer Aleksandra je potvrdila da je neprikosnovena vladarica scene. Zanimljivo da je baš danas izašao i novi album ove popularne pevačice.
Za svaku pohvalu je takođe i prateći bend koji je fenomenalno odradio svoj dio posla.
Valentinovo je bio povod za organizovanje koncerta i publika se fenomenalno zabavila pjevajući doslovce svaku pjesmu.

Foto zabilješka


Na tabli za oglašavanje na Gornjoj čaršiji pojavio se i ovaj plakat koji je izazivao pažnju sugrađana, ali i moju. Negdje sam čuo da je sihir svako djelo kojim se čovjek približava šejtanu. Drugo mišljenje je da je to crna magija.

Vjerovatno su svi bh belaji došli od šejtana. Neko nam je bacio sihire jer kako dugačije objasniti da se ne možemo maknuti već četvrt vijeka, pa konstantno zaostajemo za susjedima. Koji su uzroci zna se, koji su simptomi zna se, ko je bacio sihre zna se, ali nema lijeka. A možda i ima. Liječenje već profesionalno radi nekoliko iscjeditelja iz Tešnja koji pišu zapise protiv sihira. Pored gosta na tribini u Mekišu ima jedan iz Miljanovaca, jedan iz Kraševa, vjerovatno još njih za koje se manje zna. Krenulo je iz džemata, ali kada bi se objedinili kapaciteti na nivou Medžlisa, pa Rijaseta, predvidjela sredstva u budžetima, eto nam lijeka. Ma šejtan je obuzeo sve od predsjednika, predsjedavajučih, ministara, zastupnika. Na sve njih bačene su sihire. Sve ih je šejtan uzeo pod svoje.

Stare fotografije

S lijeva: Mesud Kahrimanović, Enver Hasaničević, Hakija Bašić, Alija Škapur, Muharem Kadić, Sakib Zejnilović, Muhamed Hundur, Muhamed Tahirović Šen, Fuad Sarić i Husein Kahrimanović Huska.

Zaposlenici Doma zdravlja. S lijeva;Sadeta Hodžić, Vasva Turalić, Muhamed Jahić, Zulejha Pašalić, Alija Ibrahimović i Alija Škapur

(Fotografije Alije Škapura)

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *