Tešanjski dnevnik 24.2-2.3.2020. godine

Na društvenim mrežama i TV Face u petak se pojavio audio snimak nakon izbora za kantonalno rukovodstvo SDA u Sarajevu. Strana koja je izgubila izbore objavila je snimak, a drugi prenijeli. Akteri su predsjednik Kadrovske komisije SDA, delegati poznati i nepoznati. Iz razgovora se mogu čuti već poznate priče o kupovinama glasova koje se plaćaju foteljama ili zapošljavanjem članova porodice u državnim firmama. U to je uključen sam vrh SDA, a spominje se i čovjek na čelu jedne bezbjednosne institucije.

Iz novinskih izvještaja (novine naklonjene vladajućim strankama SDA i SBB) može se naslutiti već viđeni scenarij. Sva pažnja će se prenijeti na pravno pitanje, da li je neko smio snimati i objaviti snimak, a onda će se do izbora u oktobru sve zaboraviti. I tako do neke nove afere sa istim ili drugim akterima, ali sa velikim posljedicama po državu.

Korona virus i dalje je glavna tema, posebno nakon što se pojavio u državama gdje boravi veći broj naših sugrađana, a to su Italija i Hrvatska. Prema posljednjim podacima u svijetu je zaražena 85 691 osoba, a umrle su 2933. Izliječeno je 39 766 osoba. U BiH još nije registrovan slučaj zaražene osobe ovim virusom.

Ove sedmice imali smo snijeg koji se iz kiše pojavio u srijedu uveče. Međutimć temperature su bile visoke pa i tokom noći počeo da se topi i pada sa krovova, a pričinio je štetu lomeći grane na voćnjcima.

Otvorena izložba radova učenika OŠ Rešad Kadić humanitarnog karaktera

Učenici OŠ Rešad Kadić zajedno sa profesorom likovnog Mehmedom Džananovićem pridružili su se humanitarnoj akciji za obezbjeđenje sredstava za liječenje Rusmira Muslije.

Na otvaranju izložbe fotografisao sam organizatore i neke od autora predmeta izložbe

S lijeva: Emma Handžić, Adna Krdžalić, Senida Mujkić, prof Mehmed Džananović, Arsela Artuković, direktor Adil Bešlagić i Almedin Omerbašić

Svoje radove izložili su na prodajnoj izložbi u atriju Medžlisa IZ-e. To su slike, bakrorezi i zidni satovi sa raznim motivima. Izložba je bila otvorena od 25-29.2.

Promovisana knjiga Informacijske tehnologije u životu djece i nastavi Nezira Halilovića

U organizaciji JU Opća biblioteka održana je promocija knjige Informacijske tehnologije u životu djece i nastavi prof. dr. Nezira Halilovića. Knjigu je promovisao prof.dr. Refik Ćatić, a promociju je moderirala dr. Almina Alagić.

S lijeva: Dr Almina Alagić, Dr Refik Ćatić i Dr Nezir Halilović

Doktor Nezir Halilović je doktor društvenih anuka iz oblasti obrazovnog menadžmenta. Trenutno radi kao univerzitetski nastavnik na Islamsko pedagoškom fakultetu
Univerziteta u Zenici i kao šef odjela za vjeronauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH. Radio je kao nastavnik islamske vjeronauke i nastavnik razredne nastave. Bio je profesor Islamske nauke i viši asistent na predmetu Metodika islamske vjeronauke na Islamskom pedagoškom fakultetu Univerziteta u Bihaću.

Prof.dr. Refik Ćatić je redovni profesor za užu naučnu oblast Pedagogija, Psihologija i Prorektor je Univerziteta u Zenici.

Intenzitet uticaja novih tehnologija je nevjerovatno ubrzan. Poseban afinitet imaju djeca. Kao i kod svake nove tehnologije pored svih prednosti postoje i oni negativni efekti. Kod IT tehnologija, a mislim na mobitele, laptope, kompjutere, pristup internetu omogućuje djeci brz i jednostavan pristup informacijama koje djecu brže čini odraslijim i sposobnijim za brže sazrijevanje. Na neki način dovodi se u pitanje cijeli obrazovni sistem koji bi trebao u potpunosti se prilagoditi novom vremenu. Sa druge strane postoje slučajevi ovisnosti kod djece i gubljenja one ljudske komunikacije sa drugima. Neke škole zabranjuju unošenje u školu mobitela, a neke ne. Profesor Nezirović smatra potrebnim prihvatanje novih tehnologija, ali prije svega potreban je cilj koji se treba ostvariti novim znanjima.

Hifa Oil d.o.o.kupila željeznički naftni terminal kod Prijedora

Kompanija Hifa Oil d.o.o., najveći privatni distributer nafte i naftnih derivata u BiH kupila je terminal u Brezičanima kod Prijedora čiji je kapacitet gotovo duplo veći od zeničkog, kojeg je ista kompanija 2018. stavila pod svoje okrilje. HIFA Oil je terminal kupila od preduzeća Robne rezerve
Republike Srpske u stečaju po cijeni od 1,51 miliona KM.

Kako saznaje portal Klix.ba, terminal kod Prijedora služit će skladištenju nafte, naftnih derivata, mazuta, benzina, dizela, lož ulja, a sam terminal je vezan u željezničku mrežu.Tačnije, u terminal može pristati 18 maršrutnih vozova.
Također, u prijedorski terminal je neophodno investirati kako bi se u potpunosti osavremenio, slično što je HIFA Oil učinila i sa zeničkim terminalom.
Inače, kompanija je prisutna na 10 tržišta, od Austrije, preko Bugarske do Grčke, a tokom 2019. godine kompanija je obavila transport oko 350.000 tona naftnih derivata.


Preneseno sa portala klix.prebaIlustracija: Shutterstock

(Preneseno sa klix.ba)

Održani Poslovni susreti Tešanj 2020

Agencija za razvoj općine Tešanj TRA d.o.o organizirala je Poslovne susrete Tešanj 2020 kao završnu konferenciju projekta u hotelu Villa Ukus, u Industrijskoj zoni Bukva. Poslovni
susreti Tešanj 2020 sastojali su se od konferencijskog dijela, podjele uvjerenja polaznicima obuke i susretima B2B tešanjskih i slovenačkih privrednika.

Na početku konferencije prisutnima se obratio načelnik mr. Suad Huskić, a ispred slovenačke delegacije doc.dr. Štefan Ćelan.

Dr. Ismar Alagić direktor Agencije prezentirao je realizaciju projekta TRA Unapređenja konkurentnosti privrednih subjekata na projektnom području kroz pružanje i unapređenje kvaliteta poslovno-razvojnih usluga.

Doc.dr. Štefan Čelan direktor ZRS Bistra Ptuj Slovenija(Znanstveno, raziskovalno središće) govorio je na temu Industrija 1 2 3 4 5 6 u konceptu održivog razvoja.e

Prezentaciju Projekta za promociju poduzetništva u Sloveniji, SPOT projekat uradila je Brigita Drenevšek-stručni saradnik ZRS Bistra.

Prezentaciju Mogući oblici podrške preduzetništvu sa pozicija općine Markovci uradio je Milan Gabrovec gradonačelnik općine Markovci pri Ptuju.



Učesnici panel diskusije s lijeva:dr Almina Alagić moderator, dr Štefan Čelan, Milan Gabrovec, dr. Ismar Alagić, Zdravko Čerović i Nemanja Vasić podpredsjednik VTK BiH

Amila Šehić stručni saradnik u Vanjskotrgovinskoj komori BiH prezentirala je vanjsko trgovinsku i ekonomsku saradnju između Slovenije i BiH.

Prezentirani su uslovi i način registracije firmi u Sloveniji, poreskoj politici dr.

Održana je panel diskusija na temu Izazovi poslovanja u 21 vijeku. Panelisti su bili:Štefan Čelan, Milan Gabrovec, dr. Ismar Alagić, Pomoćnik Federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta FBiH Zdravko Čerović i Nemanja Vasić potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

Konferencijski dio obuhvatio je dodjelu uvjerenja polaznicima obuka SolidWORKS, SolidCAM i Škole za brizganje plastike, te razmjenu iskustava sa predstavnicima slovenačkih
institucija.

Drugi dio Konfernecije posvećen je poslovnom povezivanju tešanjskih slovenačkih firmi u okviru B2B susreta.

Potpisani ugovori sa udruženjima građana za 2020. godinu

U sali OV-a potpisani su ugovori sa udruženjim građana za ovu godinu. Ugovori su potpisani nakon provedne procedure po javnom pozivu Općine. Ugovore je potpisalo 69 udruženja za 86 projekta (Kultura 17, Sport 46, ostala udruženja12 i dva sajma)
Ukupna vrijednost potpisanih ugovora je 410.700 KM

S lijeva:Edin Mujčić (NK Tošk), mr Suad Huskić, Nedžad Ćorić (Borac) dr. Mesud Ajanović (Udruženje privrednika Bizis Centar Jelah Tešanj-sajam).

U svom obraćanju načelnik mr. Suad Huskić iznio je podatke o konstantnom povećanju izdvajanja sredstava za udruženja građana. Računajući ulaganja u infrastrukturu namijenjenu sportu i kulturi koju će koristiti udruženja građana zadnje četiri godine radi se o godišnjem iznosu od oko miliom KM.

Iskazao je i zadovoljsto povratom uloženih sredstva kroz napredak u organizaciji društava i rezultatima koje ostvaruju.

Potpisani ugovori za stipendije Minisatrstva za boračka pitanja Ze-do kantona

U velikoj sali Cko potpisani su ugovori za stipendije Ministarstva za boracka pitanja ZDK za studente sa tešanjskom područja. Ove godine stipendiju Ministarstva za boračka pitanja dobit će 183 studenta sa područja općine Tešanj. Ukupna vrijednost potpisanih ugovora je je 198 800 KM.

Činu potpisivanja ugovora prisustvovali su načelnik mr. Suad Huskić, Ministar Ministarstva za pitanje boraca Ze-do kantona Fahrudin Čolaković i Premijer Ze-do kantona Mirza Ganić

S lijeva:Fahrudin Čolaković, mr. Suad Huskić, Mirza Ganić i studentica

Prisutnim roditeljima i studentima su se obratili Načelnik,Ministar i Premijer. Ministar Čolaković je iznio podatak da je za boračku populaciju ove godine u budžetu predviđeno 14 milion KM, od čega 4,5 miliona za egzistencijalnu naknadu za boračku populaciju. Oglašavanje i prijavljivanje boraca, koji nisu zaposleni i koji nemaju izvora egzsitencije, se očekuje u narednim mjesecima.

Obilježen Dan poduzetništva i Dan nezavisnosti u MSŠ

JU Mješovita srednja škola i ove godine obilježila je Dan poduzetništva i 1. Mart Dan
nezavisnosti BIH. Za ovu priliku upriličena je u holu škole prezentacija proizvoda ove škole i likovni radovi. Tu su se mogli vidjeti metalni dijelovi obrađeni u školskoj radionici, prehrambeni, tekstilni, poljoprivredni i drugi proizvodi.

Prezentacija proizvoda učenika

U školskom amfiteatru učenicima škole i gostima obratila se direktorica škole Jasminka Mujkanović koja je između ostalog najavila u aprilu domaćinstvo Sajma preduzeća za vježbu na kome će učestvovati 40 škola iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. O saradnji sa privredom govorio je i stručni saradnik za odnose sa privredom Muharem Saračević, inače raniji direktor i pokretač modernog pristupa škole prema tržištu radne snage. Danas škola ima 45 ugovora o saradnji sa proizvodnim firmama, a 294 učenika obavila su praksu u 115 firmi na prostoru općina Doboj Jug, Usora i Tešanj.

Potpisnici ugovora o saradnji: Damir Mandir (Imaco), Jasminka Mujkanović i Enver Kotorić (Abitec)

Posebno je zaimljivo bilo izlaganje Minke Jabandžić iz firme Madi d.o.o. koja je kroz primjer ove uspješne firme govorila učenicima o nastanku porodične firme i rastu biznisa kroz 30 godina. Danas firma Madi d.o.o., koja je krenula od male trgovine prije trideset godina, a 2000. godine krenula sa proizvodnjom pilećeg mesa, predstavlja lidera u BiH u proizvodnji pilećeg mesa i prerađevina koje izvozi i u zemlje EU.

Na svečanosti su potpisana i dva ugovora o saradnji MSŠ sa firmama Imaco Usora i Abitec iz Jelaha.Prestavnik Općine Mirnes Dedukić upoznao je učenike sa podrškom Općine razvoju start up ideja mladih. U 2019 godini za nove firme i podršku postojećim izdvojeno je 85 000 KM. Dedukić je iznio podatak da je desetogodišnja podrška od 500 000 KM finansiranjem ideja i projekata mladih proizvela 126 radnih mjesta.

Svečana manifestacija je posvećena i 1. Martu Danu nezavisnosti BiH. Profesor historije Haris Ibranović je napravio, uz pomoć slajdova, veoma uspješnu retrospektivu hiljadugodišnje historije naše države, a učenik Asmir Hadžikadunić je svoj doprinos dao prigodnom recitacijom.

Svečanu manifestaciju su vodili učenici Belma Ahmić i Anel Mujaković.

Dana nezavisnosti BiH obilježen u našoj Općini

Prema Općinskom programu obilježavanja 1. Marta- Dana nezavisnosti BiH realizovani su sljedeći sadržaji:

U JU Opća biblioteka održana je radionica i izložba Kraljevi i kraljice BiH

U organizaciji JU Muzej u Općoj biblioteci otvorena je izložba slika Emira Durmiševića pod nazivom Kraljevi kraljice Bosne. Otvaranju izložbe prisustvovali su:Azra Muslija pomoćnica Načelnika, Arijana Brkić Općinski pravobranilac i Miralem Brkić promotor izložbe. Učenici su poslije otvaranja izložbe učestvovali u radionici na kojoj su i oni crtali likove iz historije BiH uz pažnju Durmiševića i Brkića.

Direktorica Muzeja mr Mensura Mujkanović je kazala nekoliko uvodnih riječi i predstavila autora, o izložbi je govorio promotor Miralem Brkić, a izložbu je otvorila Azra Muslija.

Autor izložbe Emir Durmišević završio je Akademiju likovne umjetnosti u Sarajevu. Na postdiplomskom studiju, na Odsjeku za grafički dizajn, istražuje ilustracije kao sredstva vizuelne i likovne promocije kulturnog i historijskog naslijeđa.

Profesionalno se bavi ilustracijom od 2000. godine. Izlagao je u SAD, Italiji Švedskoj, Francuskoj, UAE, Grčkoj, Austriji, Kupru, Turskoj, Hrvatskoj, Srbiji i BiH. Dobitnik je mnogih priznanja, a među njima posebno je značajna međunarodna nagrada Zlatno pero koju dodjeljuje Udruženje likovnih umjetnika primjenjene umjetnosti i dizajnera Srbije. Član je ULUBiH.

S lijeva: Miralem Brkić, Arijana Brkić, Azra Muslija, mr. Mensura Mujkanovići Emir Durmišević

Svečano je otvoren novi objekat civilne zaštite

U krugu Vatrogasnog doma otvoren je novi objekat namijenjen civilnoj zaštiti. U njemu će biti smještena oprema civilne zaštite potrebna za vanredne prilike. Vrijednost investicije je 200 000 KM od čeka je Kantonalna uprava civine zaštite uložila 120 000 KM, a Općina preostali iznos. U ovom iznosu, pored građevinskog dijela, finansiran je i dio opreme.

Položeno cvijeće na Centralno spomen obilježje.

Nakon obračanja načelnika mr Suada Huskića cvijeće na Centralno spomen obilježje položile su delegacije:Općine, zastupnika na višim nivoima vlasti, boračkih organizacija, Kantonalne uprave civilne zaštite i općinskih struktura civilne zaštite, Odreda izviđača Crni vrh, Udruženja antifašista Josip Broz Tito,
OO SDP-a, Asocijacije mladih SDA.

Polaganju su prisustvali predstavnici Općine, Medžlisa IZ-e, javnih ustanova, izviđači, učenici i građani.

Održana tribina pod nazivom Buduća historija BiH

U organizaciji Cko održana je tribina pod nazivom Buduća historija BiH. Gost tribine je bio dr. Goran Kovačević, profesor na Fakultetu kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu.

U svom izlaganju dr. Kovačević je govorio o BiH, osvajačima i posljedicama kroz historiju koje su ostavljali. Govorio je veoma jasno i otvoreno o etno elitama u BiH, kriminalu i svim posljedicama po državnost BiH i njenu bidućnost. Spomenuo je i međunarodni kontekst i nastojanja da se poistovjet Bošnjak, musliman terorista. Govorio je i o politikama susjeda na ovoj matrici. I ako nije decizno kazao nameće se zaključak da sa ovakvim etno rukovodstvima i njihovim politikama, politikama susjeda, proizvodnjom i upravljanjem krizom velikih nije daleko od toga da takva situacija može ući u buduću historiju naše države.

Amir Brka lijevo i dr Goran Kovačević

Umro Nedžad Hadžiselimović

Nakon kratke i teške bolesti umro je Nedžad Hadžiselimović. Nedžad je bio svestrana ličnost, volio je svoj grad i dao mu svoj veliki doprinos u oblastima privrede, odbrane države, kulture i sporta.

Rođen je 1947. godine u Kotor Varošu. U Tešnju je završio osnovnu školu, a pripada prvoj generaciji Gimnazije u Tešnju, nakon što je kao odličan đak, završio dva razreda u jednoj godini. Diplomirao je na Građevinskom fakultetu i Fakultetu organizacije rada. Bio je radno angažovan u GP Radnik iz Doboja, Univerzal iz Tešnja gdje je bio direktor, Samoupravnoj zajednici stanovanja u Tešnju. Bio je komadant Opštinskog štaba teritorijalne
odbrane u Tešnju. U ratu je bio pripadnik Armije BiH obavljao značajnu dužnost u komandi operativne grupe 7 jug.

Nakon rata pokreće vlastiti biznis formiranjem građevinske firme Nedjing d.o.o. koja i danas egzistira.

Nedžad je bio sportista. Bio je standradni fudbaler Toška, igrao je rukomet na njegovim samim počecima u Tešnju. Bio je glumac u Amaterskom pozorištu, bio član KUD, član džez orkestra u Tešnju i kao jedini muzičar iz Tešnja svirao trubu i veoma često nastupao na muzičkim koncertima ili raznim gradskim zabavama. Dobitnik općinskog priznanja Devetoseptembarska povelja.

Nedžad Hadžiselimović je svakom od navedenih profesionalnih i drugih angažmana prilazio koristeći svu svoju fizičku i intelektualnu snagu. Njegov širok angažman u raznim aktivnostima obezbjeđivao mu je širok krug poznanstava i prijateljstava.

Kafa sa Mugdinom Mumom Kadićem

Mugdin Mumo Kadić će ostati zabilježen kao jedan od prvih nastavnika Gimnazije, sportista koji je igrao fudbal za Tošk i igrao rukomet gdje je jedno vrijeme bio i trener.

Rođen je 1940. godine u Gračanici. Sa deset godina dolazi u Tešanj gdje završava osnovnu šakolu zatim Nižu gimnaziju. Školovanje nastavlja u Sarajevu gdje završava Srednju fiskulturnu
školu. Poslije je završio Višu pedagošku školu u Tuzli.

Nako završetka Srednje fiskulturne škole radi u Ekonomskoj školi u Doboju 4,5 godine. Bio je nastavnik i jednom broju učenika iz Tešnja koji su išli u ovu školu.

Otvaranjem Gimnazije dolazi u Tešanj i predaje Fizičko vaspitanje i Predvojničku obuku. Pripada grupi prvih nastavnika u ovoj školi zajedno sa Milenkom Jukićem, koji je bio i predavač i direktor, Brankom Peruničićem, Ilijom Vulićem Amirom Ajanović, a iz Doboja je dolazio Borislav Stanković.

Mumo se sjeća da su nastavu u prvo vrijeme izvodili u zgradi gdje je sada SBER banka, zatim u Vatrogasnom domu i zgradi Gimnazije peko puta prtizanskog groblja.

Dolaskom u Tešanj uključuje se u ekipu Tošk-a koji tada, 1961. godine počinje igrati na Lukama u najnižem rangu nakon kazne. Branio je zajedno sa Sakibom Zejnilovićem. Imao je i veću pauzu nakon loma noge u Zvorniku 1963. godine. On i Sakib Zejnilović nastavili su tradiciju Nisima Albaharija, Rašida Dečjkića Tahira Turalića, a iza njih nastavio Salko Hadžismajlović, a kasnije i Muris Jabandžić Tigar.

Rukomet je sport kome se Mumo puno više posvetio.Još kao učenik u Sarajevu igrao je za mlađe uzraste Mlade Bosne. U Tešnju se uključio u igranje rukometa neposredno nakon što se ovaj sport pojavio u Tešnju. Bio je igrač i trener. Prvi trener rukometaša bio je Salih Hadžimehić, a nakon godinu dana zamjenio ga je Mumo. Rukomet se igrao na igralištima:uz stadion Toška na Vaširištu, zatim kod kuće Adema Livnjaka i uz zgradu nekadašnje Gimnazije preko puta Partizanskog groblja. Sjeća se prvih igrača sa kojima je igrao:Asim Kahvić, Fehim Adžamija Adeš , Sead i Salih Livnjak, Mesud Kahrimanović Hero, Rusmir Bešlagić, Nedžad, a kasnije i Salko Hadžiselimović. U rukometu je bio prisutan skoro 20 godina.

Mladi Tešnjaci na putevima nauke, Malik Galijašević

Malik Galijašević rođen je 15.04.1992. godine u Doboju. Osnovnu školu Rešad Kadić i Gimnaziju Musa Ćazim Ćatić završava u Tešnju. Nakon završene gimnazije upisuje Medicinski
fakultet Univerziteta u Sarajevu, koji sa uspjehom završava 2017. godine. Za vrijeme studija aktivno se bavi naučnim radom, te radove izlaže na nekoliko studentskih kongresa (Tuzla, Ohrid, Moskva). Jedan mandat obavljao je i funkciju prvog poslijeratnog studenta prodekata Medicinskog fakulteta u Sarajevu. Dio kliničke prakse obavio na Univerzitetskom kliničkom centru u Ljubljani.

Nakon završenog Medicinskog fakulteta, zaposlen u Općoj bolnici u Tešnju te kratko na Klinici za radiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu.

Trenutno zaposlen na Univerzitetskoj klinici za neuroradiologiju u Innsbrucku, Austrija. Pohađa doktorski studij na Medicinskom univerzitetu u Innsbrucku, gdje radi na temi Osovina mozak-crijeva: funkcionalne i metaboličke promjene mozga kod pacijenata sa iritabilnim kolonom. Tema se tiče promjena detektabilnih funkcionalnom magnetnom rezonancom, te fosfornom i protonskom MR spektroskopijom. Također, aktivno učestvuje u još nekoliko istraživačkih projekata na pomenutoj klinici, kao što je istraživanje endovaskularne terapije kod moždanog udara u odgođenom vremenskom intervalu (Tension studija – finansirana od strane EU- Horizon 2020), istraživanje protoka krvi kroz individualizirane 3D modele moždanih aneurizmi, istraživanje MR spektroskopksih promjena kod tumora mozga itd. Također član je inicijative za uspostavu etičkih principa u manipulisanju velikim količinama podataka (Big Data) vođenom u sklopu Eurolife mreže 9 evropskih univerziteta. Redovni je član Evropskog društva radiologa i Austrijskog društva za funkcionalnu magnetnu rezonancu.

Foto zabilješka

Ćepenci u vlasništvu Medžlisa IZ-e su u potpunosti obnovljeni. Radove je izvela Stolarija Mujkanović iz Miljanovaca, firma koja je radila stolariju i za Kahvu.

Stare fotografije

Stare fotografije rukometaša

Stoje s lijeva: NN, Mugdin Kadić Mumo, Mustafa Dautefendić Bijeli, Adil Bešlagić i Hajrudin Sofić. Čuče Salih Livnjak i Mesud Kahrimanović Hero

Rukometna ekipa TOŠK-a je na turniru povodom 9.septembra Dana oslobođenja Tešnja 1961 ili 1962. Godina odigrala dvije rukometne utakmice. Pobjedili su ekipu iz Doboja rezultatom 23:17, a izgubili od ekipe iz Teslića sa 21:19.

Stoje s lijeva: Sead Kotorić Toto, Abdulah Alićehajić Dule, Edhem Ajanović, Asim Kahvić, Suad Livnjak i Mugdin Kadić Mumo

Čuče: Feto Bukvić, Smajo Hundur, Šemsudin Sofić

(Fotografije Mugdina Kadića)

Sa table na Gornjoj čaršiji


O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *