Tešanjski dnevnik 16-23.3.2020. godine

Cijeli svijet preživljava teške trenutke nastale pandemijom Korona virusa, a posebno Evropa. Intenzitet pandemije povećava se u zemljama Balkana. Vijesti prestižu jedna drugu, pa ih je teško sve registriratii. Zato sam se odlučio informacije dnevno evidentirati prenoseći podatke iz svijeta, okruženja, naše države i Tešnja koje prenose sredstva informisanja. Kod evidentiranja događaja uspostavom telefonske veze prikupljam podatke iz privrede, zdravstvenih ustanova, Općine, škola….Zadnji izlazak imao sam u firmu Zemi koja je počela proizvodnju maski za lice, jer od subote n eizlazim iz kuće shodno nardbi Štaba civilne zaštite.

Zagreb potresla dva zemljotresa u nedjelnim jutarnjim satima jačine 5,2 I 5,3 stepena po Richteru. Ima štete na objektima i vozilima, a nesreća pristiže u vrijeme druge nesreće, Korona virusa.

Cijele sedmice lijepo i sunčano vrijeme. Ovi lijepi dani ne mogu se ni primjetiti jer su misli i pogledi isključivo usmjereni prema epidemiji. Ujutro slab mraz, a po danu temperatura i preko20°C.

Epidemija Korona virusa

Ponedeljak 16.3.

    Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Korona virusom je zaraženo 162 390 ljudi, a umrlo je više od 6 000. Izliječene su 74 000 osobe.

U dvije najveće članice EU, Francuskoj i Španiji uvedene su stroge mjere. U Španiji je vanredno stanje, veći dio zemlje je u potpunom karantinu. U većem broju zemalja uvedene su vanredne mjere. Zatvorene su granice, otkazani svi javni skupovi, zatvorene prodavnice, institucije ne rade, a građanima je zabranjeno da bez posebne potrebe napuštaju domove. U SAD se najavljuje mogučnost potpunog karantina. Njemačka zatvorila granice sa Francuskom, Austijom i Švajcarskom. U Italiji najteže stanje. Svakodnevno se donose nove mjere. Ništa ne smije raditi osim apoteka, samoposluga, benzijskih pumpi i trgovina hranom. U samoposlugama se čeka u dugim redovima sa rastojanjem od metra i više, jer se pušta mali broj da odjednom uđe u prostor prodavnice. Australija i Novi Zeland uveli samoizolaciju svima koji dolaze u ovu zemlju. U Iranu za jedan dan umrlo 113 osoba.

Stanje u okruženju se pogoršava svakim danom. Broj oboljelih raste u državama od zapada prema istoku. Slovenija ima 219 zaraženih. Privremeno je zabranjen autobuski i željeznički saobraćaj. Zabranjen je rad ugostiteljskih objekata. U Hrvatskoj je 49 zaraženih, a među njima i dva ljekara. Srbija ima 46 zaraženih, proglasila vanredno stanje. Data preporuka svim građanima koji imaju preko 65 godina da ograniče svoje kretanje i bez nužne potrebe ne izlaze.

Na nivou BiH radi Kooordinaciono tijelo BiH za zaštitu i spašavanje koje donosi konkretne mjere na nivou BiH. Na čelu je Fahrudin Radončić ministar bezbjednosti u Vijeći ministara. Sačinjavaju ga:devet predstavnika Vijeća ministara, po pet prestavnika vlada entiteta i dva predstavnika Vlade distrikta Brčko. Na nivou FBiH to je Federalni štab CZ čija komadantica je Jellka Miličević, ministrica finansija.

Donesena je mjera, čija primjena počinje od 16.3., o uvođenju 14-to dnevne izolacije za sve građane koji ulaze u našu zemlju, a stranim državljanima koji dolaze iz rizičnih područja zabranjuje se ulaz.

U BiH su registrovana 24 oboljela Dvadeset zaraženih registrovano je u Banja Luci, 3 sa posručja Zenice i jedna iz osoba Orašja. U RS je 1186 osoba pod zdravstvenim nadzorom. Sve se više koristi izraz klaster za oboljele sa jednog izvora. Za sada BiH ima dva klastera zenički i banajlučki, a svaki novi slučaj može biti starter novog klastera.

Direktor Opće bolnice u Sarajevu uputio apel za pomoć slobodnih ljekara obzirom na veliki pritisak na postojeće osoblje. Vlada FBiH zamrznula sve cijene na cijene koje su zatečene 5. marta. Odluka se, između ostalog, odnosi na sve vrste brašna, hljeba i peciva, mlijeko. šećer, so, tjestenine, margarin, sve vrste mesa i ribe, konzerve, ulje, hranu za dojenčad, pelene, sapun, toaletni papir i zaštitnu odjeću.

Nakon blokade kamiona koji su prevozili robu iz Italije, oni su počeli stizati u BiH, predhodni dan ih je stiglo 50.

U Tešnju još nema registrovan oboljelih. Općinski štab CZ donio je mjere koje između ostalog sadrže:

  • Ograničava se rad na zelenim i stočnim pijacama do 11 h
  • Zabranjuje se organizacija pijace sa polovnom i novom robom
  • Zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata nakon 18h, osim hotela i motela, samo za smještaj i ishranu gostiju.
  • Zabranjuje se upotreba nargile u objektima koji imaju tu uslugu
  • Zabranjuje se sportsko rekreativna aktivnost (teretane, fitnes klubovi i dr.)
  • Zabranjuje se organizacija svadbi u svadbenim salonima
  • Naređuje se dezinfekcija ulica, dječijih poligona, školskih dvorišta

Privreda ima velike probleme. Svaki dan dolaze nove mjere zabrana u okruženju i EU koje samo dalje blokiraju proizvodnju. Propuštanjem transporta dolaze neki potrebni repromaterijali iz Italije, ali je problem što je proizvodnja u Italiji potpuno obustavljena, a transport skoro da je ukinut.

Na ulicama još uvijek ima prolaznika dovoljno da se još ne osjeti vanredno stanje.

Utorak 17.3.

Svoje granice zatvorile su:Madžarska, Češka, Kipar, Danska Litvanija, Latvija, Poljska i Slovačka i Austirja. Italija i Španija te nekoliko drugih država granice je zatvorilo djelimično i uvelo dodatne granične kontrole. SAD zabranile ulazak stranih državljana koji dolaze iz EU, Velike Britanije i Irske. Turska zatvorila granice za devet država članica EU, a Rusija prema Poljskoj i Norveškoj. U Italiji je u subotu na nedjelju za 24 sata umrlo 368 osoba od čega 205 u Lombardiji, a sljedeći dan 349. U Italiji je zaraženo 27980. Drugo veliko žarište je Španija. Za 24 sata registrovano skoro 1000 zaraženih, a umrle je 297 osoba. U Turskoj koja ima registrovano 18 slučajeva zaraze zabranjene su grupne molitve u 90 000 džamija.

U Sloveniji registrovane zaražene 334 osobe pa se ukupan broj oboljelih popeo na 253. U Hrvatskoj 56 oboljelih, a Srbiji 55. U Crnoj Gori još uvijek nema registrovan slučaj zaraze. Srbija uvela karantin građanima koji ulaze u ovu državu, a zatim potom bh. državljanima zabranila ulazak.

U BiH uvedeno vanrednos stanje, stanje prirodne i druge nesreće. Broj oboljelih se popeo na 25. Svi građani koji dolaze u BiH stavljaju se pod medicinski nadzor izricanjem mjera izolacije. Odlukom su izuzeti samo profesionalni vozači kamiona, domaći i strani, a njihov status se definiše posebnim protokolom. Od momenta uvođenja mjera izolacije izdato je 2498 rješenja I samoizolaciji koja traje traje 14 dana, a građani svaku promjenu zdravstvenog stanja moraju javiti medicinskoj ustanovi u mjestu boravka. Na proslavi 70 godina firme Igman iz Konjica bilo 180 gostiju među kojima i jedan gost iz Srbije za koga je utvrđeno da je obolio od Korona virusa. Ovaj budući klaster bi se mogao proširiti na privrednike i zvaničnike sa širih prostora BiH .Strah sve više ulazi u građane, Kupuju se zalihe za prehrambene proiizvode.

Očekivanja su se ostvarila, otkriven je prvi oboljeli sa područja naše Općine. Premješten je u Izolatorij Kantonalne bolnice Zenica. Prikupljene su informacije o njegovim kontaktima na osnovu kojih su preduzete mjere,

Osoba je 1971. godište. Vratila se iz Italije i bila je pod mjerama izolacije. Na području općine Tešanj u samoizolaciji je 161 osoba, a kontrolu nad njima preuzimaju sanitarni inspektor i Policijska stanica Tešanj..

Ovakvo Rješenje je u utorak osvanulo na svim ugodtiteljskim objektima

U Tešnju su u utorak ujutro osvanuli zatvoreni svi ugostiteljski objekti shodno odluci Štaba civilne zaštite FBiH. Na njima su zalijepljena Rješenja koje su donijeli nadležni organi. U Rješenju piše da se privremneo obustavlja rad u ugostiteljskim objektima svih kategorija (restorani, pizzerije, slastičarne, ćevabdžinice, čajdžinice, fast food). Izuzimaju se proizvodnja i dostava hrane, rad javnih kuhinja proizvodnja hrane i usluga za goste hotela i motela. Pijaca je radila, ali sa manjim brojem prodavaca i kupaca. Redovno se peru ulice.

Srijeda 18.3.

Širom Evrope i svijeta uvode se vanredne mjere, građanima se ograničavaju kretanja kako bi se suzbilo širenje Korona virusa. Većina zemalja mobilizirala je vojsku na granicama (Slovenija, Austrija, Češka, Ukrajina, Francuska, Španija Švajcarska..) u svijetu je zaraženo 190 000 ljudi, a umrlo je 7500. Na ulicama Francuske je 100 000 policajaca kojima će stići u pomoć i vojska.

Srbija uvela policijsko sat od 20h do 5h ujutro, jer se građani nisu pridržavali predhodno donesenih mjera. Svim stanovnicima starijim od 65 godina zabranjeno izlaženje iz domova. Nakon registrovanih novih osam zaraženih, ukupan broj je 72.

Hrvatska takođe pooštrava mjere. Nacionalni štab civilne zaštite dobit će veće ovlasti, a tome u prilog donešeno je novih dvadesetak zakona. Broj zaraženih je 65.

Danas sam vidio obavijest vjernicima na ulazu u Riječku džamiju

Nakon zatvaranja ugostiteljskih i drugih objekata i nakon što se pojavio prvi slučaj zaraženog u Tešnju nema više puno prolaznika. Sve veći broj lica nosi maske na licu.

Nakon zabrane rada ugostititeljima nastao je problem radnika koji su zaposleni u ovoj oblasti. Jedan broj poslodavaca kaže da će isplatiti ovomjesečne plate i onda radnike poslati na Biro zapošljavanja. U večem broju firmi odvija se proizvodnja. Mjere zatvaranja granica, zaustavio je mnoge kamione sa potrebnim robama za stanovništvo i privredu. Jedan privrednik mi se požalio da ima zastoj u naplati potraživanja pa je zabrinut do kada će to trajati. Hrane ima dovoljno, još se ne javljaju nestašice. Građani se sjećaju i klimatskih problerma koji su uzrokovali nestašicu nekih prehrambenih proizvoda kada su zemlje od kojih uvozimo zabranile izvoz hrane. Ako ovo potraje postoji bojazan da se takve odluke ponovo donesu.

Četvrtak 19.3.

U Kini se stanje smiruje. Broj uvezenih slučajeva nadmašio je broj lokalnih prijenosa. U Vuhanu odakle je sve krenulo potvrđen samo jedan slučaj zaraze.

U Evropi vanredno stanje. Nakon zabrane putovanja u EU pristigli putnici na aerodromima se vraćaju. U Italiji je za jedan umrlo 475 ljudi. U Španiji je za predhodni dan otkriveno 2084 osobe pozitivne na virus, a umrlo ih 90. Ukupno je zaraženo 13 910 stanovnika. U Iranu je umrlo 147 osoba, u Nizozemskoj 15, a u Indoneziji 12.

U Hrvatskoj broj zaraženih 97, a u Srbiji 89, Slovenija 286 i prvi smrtni slučaj, Makedonija ina 35 zaraženih, a Kosovo 19. Crna Gora, koja je zadnja dobila zaraženog virusom, ima dva oboljela.

Predjedništvo BiH donijelo odluku da Oružane snage idu na granicu. Radit će kao ispomoć za smještaj osoba koja dolaze u BiH iz inostranstva. Migranti postaju problem jer ih se može naći u većim grupama po gradovima i mogli bi postati veliko žarište Korona virusa. Drugi veliki problem se javio u Mostaru kada je virus došao u zdravstvenu ustanovu i njeno osoblje. Preduzimaju se mjere prema onima koji se ne pridržavaju mjera samoizolacije. Jedan graničar je za 20 € nakon stupanja na snagu zabrana propustio jednog stranog državljnina i dvojicu domaćih, a da nisu proveden mjere vračanja sa granice ili sanitarne mjere i upute u samoizolaciju.

Provode se istrage o poštovanju Rješenja za samoizolaciju, a u Mostaru se provodi istraga o dolasku pacijenta u Sveučilišnoj bolnici u Mostaru koji je zarazio osoblje.

U BiH je ukupno 39 oboljelih: Banja Luka 21, Mostar 4, Zenica 3, Čelinac 2, a u Bihaću, Srpcu, Laktašima, Modrići, Tešnju, Prnjavoru i Orašju po jedan. Dva prva pacijenta u RS su izliječena.

Rijaset IZ-e uputio je instrukcije imamima i džematskim odborima:

  • Obustavlja se do daljnjeg obavljanje namaza u džematu u džamijama kao i džuna namaz.
  • Ezanom će imam ili mijezin najaviti vrijeme namaza i sami će klanjati u džamiji dnevne namaze
  • Muslimani će dnevne namaze i džuma namaz klanjati klanjati u svojim domovima
  • Imam, mujezin i članovi Džematskog odbora će jedini klanjati džuma namaz u džamiji kako bi sačuvali kontinuitet obavljanja džume. Izuzimaju se oni članovi koji spadaju u rizičnu kategoriju stanovništva

U Tešnju tiho, sa malim brojem prolaznika. Naredbe se uglavnom poštuju. Nema novih registrovanih zarazom. Usaglašene su aktivnosti na kojima će raditi Općinski štab CZ:

  • javni i taxi prevoz,
  • nabavka dodatne opreme,
  • koordinacija medicinskih ustanova,
  • poziv za volontere u medicinskim poslovima),
  • plan informisanja javnosti,te razmijenjena mišljenja o određenim novim naredbama.

Nastavljene aktivnosti na pranju i dezinfekciji nsaobraćajnica, trotoara i unutrašnjih javnih prostora.

Privreda je u problemima. Poseban problem je kod specifične proizvodnje pilećeg mesa. Izvršni direktor Madi d.o.o. Edin Jabnsdžić kaže da su imali veliki problem zaustavljanja transporta roba na granicama. Više od 80% hrane za uzgoj pilića dolazi iz Srbije. Dnevna potrebna količina je 100-110 tona za perad koju imaju u uzgoju. Prekid u lancu snabdjevanja bi značio pravu katastrofu za firmu pa i društvo u cjelini je je ishrana u ovakvoj situaciji strateško pitanje. Problem je prevoza. Usluge prevoza se fakturišu u istoj cifri samo umjesto u KM cijene su u eurima.

Petak 20.3.

Širom svijeta zaraženo je 230 000 ljudi, a oko 9400 umrlo. U Evropi je žarište Oboljelo do sada 100 000 ljudi. Na ulicama njemačkih gradova je oko 2300 vojnika U Švajcarskoj su registrovana nova 824 slučaja, a umrlo 36 osoba. U Španiji je zaraženo 17 000 ljudi, a umrlo 800. U Nizozemskoj je zaraženo 2460. Broj umrlih u Italiji se popeo na 3000, a samo u Lombardiji je umrlo 300 osoba. Iz Bergama vojni kamioni odvoze kovčege sa tijelima preminulih u susjednu provinciju, jer domaće službe ne mogu obaviti poslove sahrana.

Prosječna starost Italijana koji su do sada umrli od Korona virusa iznosi 80,5 godina, a prosjek godina zaraženih je 63 godine. Većina preminulih imala je dva ili tri velika zdravstvena problema, a najčešće visoki krvni pritisak, srčane tegobe ili dijabetes.

Vuhana, odakle je sve krenulo, prvi dan bez novozaraženih.

U Sloveniji su zabilježena nova 33 slučaja zaraze. U Crnoj Gori su registrirana dva nova slučaja pa ih je sada 10 zaraženih. Broj zaraženih u Hrvatskoj (nakon 24 dana od prvog slučaja) je 105. Srbija provodi mjere policijskog sata i ograničenja kretanja starijih od 65 godina. Od danas u 8 h zatvorene su svi granični prelazi. Za drumski, željeznički i riječni saobraćaj. Avioni polijeću samo po odobrenju Vlade. Prolaz graničnim prelazima imaju samo transportni kamioni uz samoizolaciju vozača. Tako je i na granici sa Hrvatskom.

U BiH novih 25 slučajeva zaraze pa ih je ukupno 64. U RS je zaraženo 16, u Zenici jedan, u Bihaću jedan, u Mostaru dva i Konjicu šest..Epidemija u Konjicu je krenula od gosta na proslavi godišnjice kompanije Igman. Zaražen je direktor ove kompanije kao i direktorica Ginexa iz Goržda, pjevač koji je nastupao na proslavi…

Oružane snage BiH su podigle ili podižu šatore na osam graničnih prelaza (Izačić, Bijača, Bosanski Brod, Bosanska Gradiška, Rača, Šepak, Vardište i Zupci). Radi se na obezbjeđenju higijesnkih uslova za boravak i prihvat prvih građana.

Vlada FBiH je donijela nekoliko mjera koje treba da pomognu građanima i kompanijama da prevaziđu ovo stanje. Odgođeno je plačanje rata kredita za tri mjeseca. Donesene su odluke o uspostavljanju dva posebna fonda, fond za stabilizaciju privrede i garantni fond radi održavanja i poboljšanja likvidnosti kompanija. Premijer je u svojoj izjavi za TV naveo da se radi o sredstvima blizu milijardu KM. U toku je postupak donošenja odluka i načina realizacije. Uslov za dobivanje sredstav je je da nema otpuštanja radnika.

U Tešnju nema novih slučajeva zaraze. U samoizolaciji je 320 osoba. Zelena pijaca radila u petak sa smanjenom ponudom i potražnjom.

Izudin Ahmetlić mi je kazao da je Hifa oil imala probleme sa zastojima u transportu. U jednom trenutku imala je 27 vozila na granici sa Srbijom. Poslovi nabavke, transporta i distribucije finkcioniraju u potpunosti uz strogu primjenu svih potrebnih sanitarnih mjera uvedenih nakon eduakcije osoblja od strane stručnih zdravstvenih radniak.

Zemi d.o.o je počela sa proizvodnjom maski o čemu sam napisao poseban tekst.

AS Holding takođe radi intezivno u svojim kompanijam,a koje se bave proizvodnjom hrane.

Nastava u školama je moguća jedino putem interneta. Nadležno ministarstvo je dalo instrukcije kako se može odvijati takva nastava.

Subota 21.3.

Prvi dan proljeća, lijep i sunčan, ali i tmuran u našim glavamn zbog okolnosti u kojima živimo. Broj zaraženih u svijetu je 276468, a broj umrlih 11417. U Španiji je registrovano 21571, a umrlih 1093. U SAD je registrovano 19774, a umrlo 275. U Evropi je umrlo 4932 osobe, a u Aziji 3431. Italija je zemlja sa najviše smrtnih slučajeva, 3 405, slijedi Kina sa 3248 žrtava i Iran sa 1433 umrle osobe. Danas je objavljena cifra da su u Italiji za jedan dan umrle osobe

U BiH od danas ograničeno kretanje svim osobama starijim preko 65 godina i mlađim od 18 godina

Širenje virusa je intezivno pa se podaci mijenjaju svaki čas.Novo veliko žarište je u Konjicu gdje je zaraženo 10 osoba. U BiH broj zaraženih je stigao do broja 90. Među njima je drugi oboljeli iz Tešnja. To je sestra prvooboljelog. Ona je među 6 novoregistriranih objavljnih od Kliničkog centra u Sarajevu. Najviše zaraženih je u Banja Luci, njih 45. Jedan slučaj je registrovan u Goraždu. Tako su u BiH zaražen 84 osobe.

Vojska je završila postavljanje šatora na graničnim prijelazima. Vrlo brzo se očekuju uslovi za smještaj prvih korisnika 14 dnevne izolacije svih građana koji ulaze u BiH.

Ukinut je javni saobraćaj, jedino taxi vozila ostaju prevozno sredstvo sa ograničenim brojem putnika na dva. Izuzet je i ugovoreni prijevoz, što je vrlo važno za privredu koja radi.

Juče je u Tešnju bilo življe nego što bi se očekivalo, ali nakon uvođenja nove mjere zabrane kretanja sada je puno mirnije.

Danas sam saznao da je i firma Daniel S počela sa proizvodnjom maski još ranije.

Kada nazovem privrednike sa zebnjom očekujem odgovore. Međutim, razgovor sa Fadilom Ćostovićem suvlasnikom Artisana zvučao je za ovo vrijeme posve optimistički.. Naime Artisan je upravo danas isporučio kamion proizovda za Južnu Koreju, sprema za iduću sedmicu drugi, a ima narudžbu i za treći. Fadil kaže da je ova godina krenula izuzetno dobro. Imao je na početku godine 2,5 miliona vrijednosti narudžbi. Intenzivirane su investicije. Međutim situacija je takva da je jedan broj salona koji su naručili proizvode zatvoren, pa bi se njihova roba morala skladištiti. Stasnje sa virusom eskalira pa će već od reducirati proizvodnju na oko 20% zaposlenih, a onda pratiti situaciju i donositi odluke. Fadil je bio pomalo i začuđen nekim gestovima kupaca. Tako je iz Italije primio avnsnu uplatu i ako je nije očekivao obzirom na stanje u Italiji, a nekoliko uplata je imao ovih dana. Očekuje i jedan ozbiljan posao u BiH. Sve će zavisiti kako će se stanje mijenjati kod nas i kod kupaca.

Kamion sa proizvodima za Južnu Koreju

Nedjelja 22.3.

U svijetu obolilo od Korona virusa 308 564 ljudi, umrlo 13 069. U Italiji umrle 793 osobe za posljednja 24 sat, a ukupno 4825. U bolnicama je blizu 16 000 ljudi od čega 2655 u intezivnoj njezi. SAD sa novih 2685 ima 27000 oboljelih. U Španiji je obolilo 25 496, Njemačkoj 22364, Iran 20610.

U Srbiji je novih 17, a ukupno 188 oboljelih, a u Hrvatskoj 206..

U Tešnju je u samoizolaciji 457 ljudi, oboljela dva. Na donjem parkiralištu Doma zdravlja postavljen je trijažni šator za Opću bolnicu, a za dan, dva bit će postavljen i pred Hitnu pomoć za Dom zdravlja. Večera u 18h stupa na snagu policijski sat, a završasva se u 5h ujutro. U razgovoru sa načelnikom mr. Suadom Huskićem dobio sam informaciju da će 370 osoba neophodnih za rad u zdravstvenim, komunalnim i drugim ustanovama dobiti iskaznice Štaba civilne zaštite, a u pripremi su rješenja za zaposlene u drugoj i trećoj smjeni po instrukcijama Štasba civiln ezaštite FBoH. Jedan broj firmi i pojedinaca ponudio je svoju pomoć u rješavanju nastalih potreba u zdravstvenim i drugim ustanovama.

Protiv tri sugrađanina su podignute bprekršajn eprijave zbog nepoštivanja odluka.

.

Trijažni šator.

S lijeva:dr. Sead Rožajac, načelnik mr. Suad Huskić, dr. Amir Dujsić, dr. Hasan Škiljo i dr. Emir Smailbegović

Galvni imam mi je prenio informaciju da se provode privremene institucija i instrukcije Reis-uleme Kavazovića bez problema. Pokušavaju uticati na porodica kod dženaza da što manji broj bude na dženazi. Ddženaza se ne klanja u džamiji, nego na mezarju, “sala” se uči samo u džematu rahmetlije (lokalna odluka), a na ulazu u Medžlisu primjenju se mjere dezinfekcije i zaštite. Kaže da je džumu klanjao u svojoj kući.

U BiH oboljele 94 osobe. Klaster koji krenuo iz Konjica proširio se na Sarajevo i Travnik. Velik broj iz grupe koja je bila na proslavi Igmana je u kučnoj izolaciji. U RS-u je od sinoć uveden policijski sat, a od večears od 18h-5h ujutro u Federaciji BiH.

Katolička crkva je reagovala na pojavu epidemije Korona virusa. Predsjednik Biskupske konferencije BiH, kardinal Vinko Puljić, uputio je 13. marta svim župama na području ove BK upute i odredbe za ponašanje u novoj situaciji.

  • Pridržavati se uputa koje izdaju civilne vlasti i mjerodavna ministarstva.
  • Do daljnjeg se neće održavati župni vjeronauk.
  • Kod održavanja euharistijskih slavlja primjenjuju se propisi o javnom okupljanju..
  • Starijim osobama i drugima koji su, prema mišljenju struke, izloženije opasnosti virusa, preporučamo da dobro razmisle i sami odluče o dolasku na euharistijska slavlja.
  • Vjernici, koji imaju običaj koristiti blagoslovljenu vodu kod ulaska u crkvu, zbog opreza mogu to ispustiti. Ako se smatra razboritim, može ispustiti poziv na pružanje ruke kod davanja znaka mira prije pričesti.
  • Sveta pričest se dijeli na uobičajeni način, ali svećenici pri tomu treba dabudu vrlo oprezni i poštuju volju vjernika.

Nakon svih mjera Štaba civilne zaštite i objavljenih odluka, te imajući u vidu odluke drugih nadležnih državnih i kantonalnih vlasti, i medicinske službe i institucija, uz već objavljene Upute i odredbe dijecezanskih biskupa za ponašanje u situaciji proglašene pandemije koronavirusa, kardinal Vinko Puljić daje i dodatne odredbe kojih se treba pridržavati – do daljnjega – na području cijele Vrhbosanske nadbiskupije. Između ostalog u njmima stoji::

  • Crkve ostaju otvorene, ali bez naroda, a u koncelebriranim misama preporučuje se da se svećenici pričeste umakanjem, a predsjedatelj da se pričesti posljednji pod obje prilike.
  • Neće se održavati zajedničke priprave i ispovijedi prije Uskrsa. Ali, ako netko od vjernika zamoli za ispovijed pojedinačno, posebice bolesnici, neka svećenik bude na raspolaganju uz strogo poštivanje uputa za zaštitu od infekcije.
  • Ispovjedanje se vrši u sakristijama ili drugim prostorijama uz obavezu da razmak između svećenika i osobe koja se ispovijeda bude barem jedan metar.
  • Crkveni sprovodi će se obavljati samo s najbližima i bez pogrebne mise, koja se može prikazati nakon prestanka važenja ovih mjera.

Pravoslavna Eparhija Zvorničko-tuzlanska izdala je Saopštenje u kome piše:

    Shodno najnovijim odlukama Vlade Republike Srpske, Republičkog štaba za vanredne situacije, pozivamo sve naše vjernike da se pridržavaju donesenih odluka u cilju borbe protiv širenja epidemije Korona virusa.

    -Posebno pominjemo naše vjernike starije od 65 gpdina da se pridržavaju odluka o cjelodnevnoj zabrani kretanja kako ne bi ugrozili svoje živote. Ako imaju bilo kakvih vjerskih potreba pozivamo ih da se obrate svom nadležnom parohijskom svešteniku telefonskim putem.

    -U cilju poštovanjadonesnih odluka skrečemo pažnjuostalim vjernicima da prilikom boiravka u hramu budu propisno udaljeni jedni od drugih na način kako to zakon propisuje.

PS. Zvorničko-tuzlanska eparhija prostire se i na prostor FBiH. Odluke entiteta nisu istovremene pa poneke su I različite. U Saopštenju se ne spominju odluke državnih I Fedralnih organa

Rad škola u novim uslovima

Na moj upit o radu škola u novim uslovima dobio sam sljedeće informacije:

Konsultativna nastava sa google classroom u Gimnaziji

Od četvrtka, 12. marta, zbog pandemije koronavirusa, iz mjera predostrožnosti, obustavljena je nastava u cijelom Zeničko-dobojskom kantonu,te nakon uputstva Ministarstva za obrazovanje, nauku,kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona o izvođenju konsultativne nastave, naša škola je spremno dočekala ovakav vid izvođenja nastave putem besplatnih alata. Nakon održane sjednice Stručnih aktiva u ponedjeljak 16.03.2020., a zatim i sjednice Nastavničkog vijeća, gdje smo donijeli odluku da naša škola koristi GOOGLE CLASSROOM aplikaciju za učenje na daljinu,koja je isključivo namjenjena razmjeni edukativnih materijala, kreiranju virtuelnih učionica sa učenicima, profesori su počeli koristiti ovakav način izvođenja konsultativne nastave i ne bi trebali da imaju velikih poteškoća sa korištenjem online alata za izvođenje nastave, jer je naša škola već započela pilot projekat korištenja elektronskog dnevnika od oktobra 2019.godine.

Fotografija sa obuke, a sada rade od kuće

Ova aplikacija omogućuju da svaki učenik iz odjeljenja bude pozvan isključivo preko mail-a i da se priključi određenom predmetu putem šifre, koji nastavnik dobije nakon aktiviranja za pristup i na taj način učenici prate postavljanje nastavnog materijala, sami izrađuju zadatke, postavljaju pitanja i rješavaju domaću zadaću. Svi učenici mogu jednostavno da preuzmu ovu besplatnu aplikaciju, gdje im nastavnici nakon toga postave termine održavanja online časova i rokove za izvršenja zadataka. Direktorica škole ima pristup svakoj “učionici” i redovno prati nastavne sadržaje,koje profesori postavljuju učenicima. Učenici su zadovoljni i ovakva online nastava im se čini mnogo zanimljiva i interesantna.Nadamo se da će online nastava i u našoj Gimnaziji pokazati učenicima sve prednosti koje nam nosi savremena tehnologija i da ćemo se truditi da uvijek budemo korak ispred svih za naše buduće generacije.(Info direktorica Adela Ibraković)

Mješovita srednja škola

    Nastava u našoj školi je organizovana prema mogućnostima, a po preporuci Ministarstva
Nastavnici rade od kuće. Putem e-mail (viber, fb,…) dostavljaju nastavne jedinice učenicima i razrednicima. Razrednici blagovremeno dostavljaju radni materijal na uvid pedagoškoj službi pa se na taj način vodi evidencija o radu. Učenici elektronski komuniciraju sa razrednicima i predmetnim nastavnicima. Većina učenika je obuhvaćena nastavom. Izuzetak čine učenici koji nemaju mogućnosti za ovaj način rada.

Neki nastavnici koriste platforme za on-line učenje preporučene od Ministarstva ili samostalno nalaze adekvatnije platforme koje se nude na net-u. Suština je doprijeti do učenika sa nastavnim jedinicama elektronskim putem. Rukovodno osoblje radi tekuće poslove, komunicira sa nadležnim, prati nastavni proces i opštu situaciju vezanu za stanje nesreće u FBIH.

(Informacija direktorice Jasminke Mujkanović):

Srednja tehnička škola

Informacija koju sam dobio iz Srednje tehničke škole glasi:

U skladu sa Upustvom Ministarstva za obrazovanje,nauku, kulturu i sport Ze – Do kantona a u cilju nastavka obrazovanja učenika i u ovim izazovnim vremenima škola je organizovala nastavu dostavljanjem edukativnih materijala učenicima. Predmetni nastavni svakodnevno, po rasporedu časova dostavljaju materijale školi. Nakon prikupljanja o objedinjavanja svih materijala, materijali se prosljedjuju razrednicima koji ih dalje preko organizovanih odjeljenskih grupa dijele učenicima. Na svakom materijalu je kontakt predmetnog nastavnika i učenici sva pitanja, nejasnoce te gotove zadatke upućuju direktno predmetnim nastavnicima.

(Informacija JU Srednja tehnička škola)

Škola slikanja

U planu Tešanjskog proljeća 2020 bila je planirana izložba slika koje su nastale u Školi slikanja.

Škola crtanja i slikanja sa izložbom je projekat udruženja Stari grad  koji je realiziran od 01.08. 2019. do 31.03.2020. godine u saradnji i uz podršku #ReLOaD Regionalnog programa lokalne
demokratije na Zapadnom Balkanu. Pod motom “družimo se uz slikanje” udruženje Stari grad i nakon višegodišnje uspješne realizacije ljetne likovne kolonije  osmišljen je projekat šire akcije popularizacije slikarstva uz podršku lokalnih institucija, istaknutih pojedinaca i građana/građanki općine Tešanj. Škola crtanja i slikanja je projekat koji je uz stručno vodstvo 5 edukatora i 40 održanih radionica imao za cilj približiti likovnu umjetnost u pozitivnoj atmosferi kreativnih ljudi, očuvati i nadograditi postojeće, te pokrenuti nove kulturne i turističke sadržaje.

Škola se odvijala u tri grupe prema uzrastu (Foto zabilješku najmlađih sam objavio Dnevniku). Predavači su bili: Kadribašić Mirsada, Zdena Šarić Pisker, Brkić Miralem,Meliha Bičo Družić, Šarić Amina

Polaznici škole su bili:

Prva grupa (djeca): Delić Džana, Delić Nejra, Huskić Farah, Huskić Lejla, Karahmet Danija, Karahmet Kanita, Krličević Nedžma, Mešić Nejra, Terzić Amila, Terzić Edin, Saračević Amina     Druga grupa (učenici): Bejtić Samira, Čamdžić Samira, Deljkić Elma, Deljkić Mirnela, Dudić Tarik, Alić Amina, Ahmetlić Saira, Hodžić Hena, Hadžan Lamija, Ibrahimkadić Abdulah, Ibrulj Edin, Jahić Aldin, Mulabdić Ajna, Navrboc Nejra, Kusur Selmir, Sejranić Zakira, Smailbegović Iman, Ramić Jasmina, Turalić Farah, Užičanin Haris.

Treća grupa (odrasli): Bajrić Nerma, Ajkunić Mirsad, Bedak Amela, Denjalić Azra, Didić Lejla, Dobrijević Prnjavorac Nerma, Hadžismajlović Jasmin, Isić Emina, Mešić Fuad, Osmić Venan, Salkanović Emina, Turalić Jasminka, Turalić Safet Beca, Užičanin Sabina

Slika Sama autorice Jasminke Turalić

Poznavajući Jasminku Turalić posjetio sam je u stanu (prije zabrana kretanja), zainteresirao se za njene slike i uopće ideji majke da počne slikati dok ima dva sina na studijama. Iznenađenje je bilo veliko i lijepo.:

    Početkom maja uz kafu sa suprugom izrazola sam želju da bih slikala i odemo u FIS i kupimo sve što je bilo potrebno. Slikala je sluku za slikom, a onda od Zoraida Mehičića predsjednika UG Gradina sazna za školu slikanja koju vodi naš akademski slikar Miralem Brkić.

Paralelno radila i crtala kući, istraživala po intenretu tehnike, slikanje, kombinacije jer do početka maja nikada ni9je naslikala ni jednu sliku.

I onda sam se našla u Literarnoj apstrakciji, kada je suprug pozvao u stan slikara Hasana Mehinovića koji je to prepoznao kao apstrakciju  i rekao da se “držim tog pravca”

to mi je dalo krila i kao i vijest kada sam saznala da su moje 3 slike uokvirene i trebale su biti na izložbi slika svih nas koji smo pohađali školu slikanja.

Zemi d.o.o. proizvodi zaštitne maske za lice

Jedna od najtraženijih proizvoda, nakon pojave pandemije, su zaštitne maske za lice. Zemi d.o.o. bavi se proizvodnjom zaštitne opreme, ali ne i maski. Velika potreba je nametnula ideju da se u ovoj fazi uvedu u proizvodnju. Proizvodnja je počela 18.3. Planirana je proizvodnja 5000 komada dnevno, a u ovoj fazi imaju materiijal za 100 000 maski, sa mogučnošću nabavke i sljedećih količina. U razgovoru sa direktorom Erminom Ruštićem i izvršnim direktorm Jasminom Hotićem saznao sam da im je cilj da prije svega podmire potrebe tešanjske općine i bližeg okruženja.

Jasmin Hotić, Ermin Ruštić desno sa maskama vlastitim proizvodom

Narudžbe u redovnoj proizvodnji imaju, ali i rokove koji dozvoljavaju da se u ovom trenutku svi kapaciteti oslobode za proizvodnju maski. U ovoj fazi uopšte ne razmišljaju proizvodnji maski u normalnim okolnostima.

Dolaskom u firmu zatekla su me zatvorena vrata, na telefonski poziv su otvorena, izvršena dezinfekcija, dali su mi masku i rukavice. Sa vrata sam uspio snimiti pogon.

Ne trebaju nama Kinezi, možemo mi u Tešnju sve napraviti kada zagusti. Pokazuju to Zemi I Danijel S

Zemi u ovom trenutku ima zaposlenih 38 radnika i svi rade

Poema San o gradu Amira Brke

Prvog dana Tešanjskog proljeća 2020 bila je planirana promocija poeme Amira Bke San o
gradu. Pjesnici vole svoj grad pa i poema San o gradu počinje tesktom iz pisma Muse Ćazima ĆatićaizMađaarske Salihu Mešiću :

Nejse, o svemu ću Ti pripovjedati dođem li živ u moj dragi Tešanj, u najviše svetište moje mladosti i pjesničkog života.

Živi pjesnik je svom gradu poklonoio pemu i tako ga postavi u mali broj gradova koji se time mogu pohvaliti.

Poema je ilustrovana prelijepim slikama Tešnjaka Lale Srkalovića

..

Recenzent Milan Garić:

    Darovi i uzdarja koja od prve Brkine knjige razmjenjuju taj pjesnik i njegov rodni Tešanjn najobilniji su i njadragocjeniji u savreneom bosanskohercegovačkom i južnoslovenskom pjesništvu. U književnom i kulturnom svijetu Amir Brka i njegov rodni Tešanj svojevrsni su sinonimi. San o gradu, međutim drugačija je od svih Brkinih pjesama koje se dotiču i tiču grada…. Nema egzegzistencijalije koju on nije pjesnički doveo do riječi-gledajući se sa svijetom kroz lice rodnog grada oči u oči. Ova poema, kao nijedna druga Brkina pjesma, ne krije da je iza tog do bola iskrenog pogleda stajala rodbinska ljubav prema rodnom gradu.

Recenzent dr Enver Kazaz:

    Sve je u toj pemi obilježeno lebdenjem prostora na granici snovidog i realnog, s domonirajućom sniježnom bjelinom kao sugestijom ovozemne harmonije koja će na kraju, u finalu poeme, otići u metafizički beskraj i projekciju vječne, dženetske harmonije…Onako kako je Tešanj za Ćatića svetište mladosti i pjesničkog života-on je to i za Brku, da bi njih dvojica poetski srasli iu univerzumu poezije i pretočili Tešanj u grad pjesnika, a u versima će tajno čuvana biti njegova iskonska slika. U estetskom nadvremenu stopljeni s gradom, dva pjesnika dostižu u jezičkoj ontološkoj dubini njegovu konačnu harmoniju i slobodu.

Foto zabilješka

Na vanjskoj sofi Ferhad-begove džamije u utorak ujutro mujezinSuljo ef. Bejtić I uposlenik Medžlisa Omer Pobrić zatekli su dvojicu migranta omotane u ćilimima kako spavaju

Elegantni namještaj iz BiH prvi put zablistao na francuskom sajmu među 3.000 brendova

o: Artisan

Zastava Bosne i Hercegovine prvi put se zavihorila među 3.000 i više dizajnerskih brendova izloženih na francuskom sajmu namještaja, i to pored svog drvenog namještaja elegantnog oblika i fine završne obrade.

“Ovo je prvi put da vidim ovu zastavu na prolazima Maison & Objet”, obradovao se Philippe Fouchard, predsjednik sajma koji je održan krajem februara u francuskom gradu Villepinte.
Pod etiketom Artisan, visokokvalitetni namještaj ručne proizvodnje koji se proizvodi u našoj zemlji, oduševio je Francuze i mnogobrojne posjetitelje sajma.
Ovaj bosanski proizvođač, kako piše francuski Le Monde, nudi stolove, stolice i fotelje izrađene od punog drveta i ručno polirane i tretirane prirodnim uljima i pčelinjim vokom.
“Ovaj prekrasan rad je priča koja započinje s proizvođačem Ćostović, porodičnim preduzećem specijaliziranim za drvopreradu više od pola stoljeća koje se nalazi 150 kilometara sjeverno od Sarajeva, na rubu šuma”, piše Le Monde.
Posao kompanije Artisan počeo je cvjetati desetak godina poslije završetka rata u BiH. Nekad u 2007. godini, Fadil Ćostović i njegov prijatelj Dražen Poznanović osnovali su Artisan. Njihova vizija bila je postati prva svjetski poznata marka namještaja vrhunske klase iz istočne Evrope.
Od tada pa do danas, Artisan je predstavljao svoj namještaj u cijelom svijetu na najvećim sajmovima, osvajajući visoko cijenjene nagrade za dizajn i ugled te iznimnu kreativnost i umijeće. Danas se komadi iz Artisana mogu naći u brojnim vrhunskim stambenim i komercijalnim salonima širom svijeta.
Le Monde dalje ističe da bosanska kompanije izrađuje namještaj od hrasta, bukve, javora i drugih stabala kojima se opskrbljuje na području BiH, gdje šume zauzimaju 65 posto teritorija. Međutim, francuski list podsjeća da Artisan nudi i namještaj od uvoznog američkog oraha.
“Kupci imaju mogućnost izbora između različitih vrsta drveta, različitih ulja, veličina namještaja, boja tkanina i kože… Trebat će vam osam do devet sedmica da vam proizvod stigne u Francusku. Uvijek možemo testirati udobnost elegantnih stolica Mela koje je Helene Darroze odabrala 2019. godine za ponovno otvaranje svog gurmanskog restorana Marsan u Parizu. Sa svojim zategnutim naslonima za ruke koji se savijaju, stolice imaju izgled visoke mode”, piše Le Monde.

(Objavio portal klix.ba)

Stare fotogarfije

Tešanjki Kiseljak 1953. godine.Na fotografiji su: Nada Mamula poznata pjevačica narodne muzike, Mile Bogunović, Hakija Kulenović, Hamdo Mulalić, Mitar Mitrović, Stipo Jurišić, Osman Deljkić, Delveta Hadžiahmetović, Fikret Ruštić

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *