Tešanjski dnevnik 11-18.5.2020. godine

U sarajevskoj Katedrali Srca Isusova u subotu je održana misa za žrtve blajburškog križnog puta uz pokroviteljstvo Hrvatskog sabora, Hrvatske biskupske konferencije i Počasnog blajburškog voda.

Upravo pokroviteljstvo Republike Hrvatske i održavanje u Sarajevu izazvalo je niz reakcija. Sa jedne strane postoji mišljenje da se radi isključivo o vjerskom pitanju i sadržaju, a sa druge da je to i političko pitanje i pokušaj revizije ustaškog pokreta i NDH. Na misi je bilo svega dvadesetak prisutnih, a misu je direktno prenosila Hrvatska radio televizija. Prostor oko katedrale kontrolisale su policijske snage.

Sa druge strane na Marin Dvoru, gdje je pred oslobođenje Sarajeva 1945. godine ustaški režim objesio 55 antifašista, organizovano je protestno okupljanje. Organizator je bio SABNOR (Savez antifašista i boraca
NOB-a) u BiH. Prema novinskim informacijama bilo je prisutno oko 5 000 učesnika. I ako su mnogi neprijatelji BiH priželjkivali incidente, njih na sreću nije bilo.

Glavni predmet interesa javnosti u BiH su i dalje nabavke medicinske opreme Štaba civilne zaštite, za koje je pokrenut i istražni postupak. U javnosti postoji mišljenje da je vrijeme krize iskorišteno za koruptivne radnje.

Ne Biro Tešanj, u periodu od 11.05.-15.05.2020. prijavilo se 49 osoba od kojih je 33 iz radnog odnosa. Ukupno od 30.3 do 15.5 na Biro rada u Tešnju prijavljeno je 479 osoba.

Poslije nešto više od dva mjeseca ljubitelji fudbala mogli su na malim ekranima pratiti utakmice Bundes lige koje se odigravaju bez prisustva gledalaca.

Vrijeme sunčano sa povremnim periodima oblačnosti, ali bez ozbiljnih padavina.

Korona virus

11.5

U svijeti zaraženo 4 100 000, a preminulo više od 280 000 osoba, a oporavilo se više od 1 441 000. I dalje su na prvom mjestu SAD sa više od 1 347 000 zaraženih i 80 000 preminulih. U Kini se pojavljuju novi slučajevi zaraze. Broj slučajeva zaraze u Africi je 57 000. U Italiji je Korona virus odnio više od 30 000 ljudskih života, a od 4. maja Italija izlazi iz dvomjesečne blokade postepenim popuštanjem restriktivnih mjera.

U BiH je 26 novozaraženih, ukupno 2 106 i 7 preminulih, ukupno 111. Troje preminulih je iz Banja Luke, troje iz Doboja i jedna osoba iz Cazina.

Još uvijek se očekuje odluka o otvaranju ugostitelsjkih objekata u FBiH.

Na području općine Tešanj trenutno je  u kućnoj samoizolaciji 208 osoba, a period samoizolacije je završilo 26 osoba. Novih u samoizolaciji je 30. Jučer je na analizu poslano 16 sumnjivih uzoraka i svi su negativni.

Od početka pandemije Korona virusa iz Tešnja na analizu je ukupno poslano 307 uzoraka,  pozitivnih nalaza je evidentirano 5, a 3 pacijenta su ranije izliječena. Trenutno sa  područja općine Tešanj je 1 osoba oboljela od Korona virusa i ista je smještena u KB Zenica i stabilnog je stanja.

Policijska stanica Tešanj u protekla 24 sata je evidentirala 2 slučaja nepoštivanja naredbe Federalnog štaba CZ o obavezi nošenja maske na javnom mjestu.

Sanitarna inspekcija je izvršila 53 provjere boravka osoba u samoizolaciji, kojima je po rješenju inspekcije zabranjeno kretanje od 14 dana.

12.5.

Život se vraća u Evropu. Većina zemalja je ukinula mjere karantina.U mnogim zemljama počeli su raditi vrtići, škole fakulteti, tržni centri, javni i gradski prijevoz. Danska je jučer otvorila fakultete i ugostiteljske objekte, a Češka muzeje, dvorce, kinodvorane i pozorišta. U Nizozemskoj su otvorene autoškole i frizerski saloni, otvorene su crkve i džamije, ali je prisustvo broja vjernika ograničeno. Rusija od jučer ima 221 344 zaraženih, 11 656 više nego predhodni dan. Juče su zabilježena 94 smrtna slučaja.U Vuhanu pet novozraženih.

U BiH je jučer zabilježeno 25 novozraženih, ukupno 2 131, jedan preminuli ukupno 112. U RS su jučer počeli sa radom ugostiteljski objekti (rad od 7-19h), frizerski saloni, predškolske ustanove, autoškole, privatne stomatološke ordinacije, javni prijevoz, teretane i sportski centri na otvorenom.

U Federaciji BiH je najavljeno otvaranje bašta ugostiteljskih objekata za 14.5, dok bi kafići i restorani počeli sa radom krajem mjeseca

Na području općine Tešanj trenutno je  u kućnoj samoizolaciji 210 osoba, a period samoizolacije je završilo 18 osoba. Novih u samoizolaciji je 20. Jučer je na analizu poslano 27 sumnjivih uzoraka, a rezultati će biti dostavljeni naknadno. Od početka pandemije Korona virusa iz Tešnja na analizu je ukupno poslano 334 uzorka,  pozitivnih nalaza je evidentirano 5, a 3 pacijenta su ranije izliječena. Trenutno sa  područja općine Tešanj je 1 osoba oboljela od Korona virusa i ista je smještena u KB Zenica.

Policijska stanica Tešanj u protekla 24 sata je evidentirala 1 slučaj nepoštivanja naredbe Federalnog štaba CZ o obavezi nošenja maske na javnom mjestu.

Sanitarna inspekcija je izvršila pregled više objekata kojima je dozvoljen rad (apoteke, prodavnice prehrambenih proizvoda, mobitel shop, tepih centar, prodavnice autodijelova i saloni namještaja).

Poštuju se higijensko epidemiološke mjere i socijalna distanca, a higijena je na visokom nivou.

13.5.

Evropske zemlje ukidaju najstrožije mjere donesene radi sprečavanja epidemije, međutim u pojedinim zemljama broj zaraženih se ponovo povečava. Tako je jučer registrovano 933 nova slučaja zaraze u Njemačkoj, veliki porast u odnosu na predhodni dan kada je registrovano 357 slučajeva zaraze. Umrlo je 116 osoba. Broj zarasženih u Rusiji premašio je jučer 230 000, čime je ta zemlja postala druga najpogođenija epidemijom nakon SAD. Širom Francuske jučer su otvorene škole. Učenici su na metar distance, a nastavnici nose maske.

Srbija će otvoriti granice za protok ljudi od 1. juna. U potpunosti će se liberizirati kretanje sa Sjevernom Makedonijom, Albanijom, BiH i Crnom Gorom.

U BiH je tokom jučerašnjeg dana evidentirano je 16 novozraženih ukupno 2 147 te 4 preminule osobe, ukupno 117.

Počeli sa radom kafići (bašte), dječiji vrtiči, restorani. Od danas vjernici mogu prisustvovati i noćnim namazima (sabah, akšam, jacija i teravih namaz koji se klanja u vrijeme ramazana), uz primjenu svih mjera zaštite koje su primjenjivane u obavljanju dnevnih namaza.

Federalni Štab civilne zaštite je dana 12.05.2020. godine donio naredbu kojom se dozvoljava rad javnog linijskog  i vanlinijskog prijevoza putnika u cestovnom i željezničkom  prijevozu na području Federacije BiH uz posebne epidemiološke mjere.  Ova naredba će se primjenjivati od 15.05.2020. godine.

Prvi gosti u bašti restorana Teša nakon ukidnaja zabrane

Takođe, Federalni štab civilne zaštite je donio i naredbu kojom se dozvoljava rad privatnih stomatoloških ordinacija i privatnih zubotehničkih laboratorija na području Federacije BiH uz poštivanje posebnih epidemioloških mjera.

Na području općine Tešanj trenutno je  u kućnoj samoizolaciji 219 osoba, a period samoizolacije je završilo 11 osoba. Novih u samoizolaciji je 20. U protekla dva dana na analizu je poslano 46 sumnjivih uzoraka, i svi su negativni.

Općinski štab civilne zaštite je u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, donio naredbu kojom se dozvoljava rad pijaca novom i polovnom robom na području općine Tešanj, uz obavezu pridržavanja svih sanitarno-higijenskih i epidemioloških mjera. Kontrolu će i dalje vršiti nadležni inspekcijski organi Općine u saradnji sa upraviteljem pijace.

Policijska stanica Tešanj u protekla 24 sata nije evidentirala niti jedan slučaj nepoštivanja naredbe Federalnog štaba CZ o obavezi nošenja maske na javnom mjestu.

Sanitarna inspekcija je vršila nadzor nad zelenom pijacom u Tešnju. Zelena pijaca u Tešnju, uredno se poštuju higijensko epidemiološke mjere i nošenje zaštitne opreme. Vršena je dezinfekcija ulaza u pijacu, prostora ispred pijace i prilaznih puteva. Izvršen je i pregled pijace u Jelahu, izvršena je dezinfekcija štandova i frižidera, košenje trave i čišćenje i dezinfekcija mokrog čvora, kao priprema za puštanje u rad prodaje nove i polovne tekstilne i tehničke robe na pijaci.

14.5.

Sve granične kontrole na šengenskom prostoru trebale bi biti ukinute do 15.5. Austrija ukida kontrolu na granici sa Švicarskom, a Hrvatska sa Slovenijom. Poljska će produžiti granične kontrole do 12. juna. Ukupan broj žrtava u Velikoj Britaniji je 40 000, a među nima su 144 medicinska i 131 socijalni radnik. Saudijska Arabija će tokom Bajrama uvesti policijski sat u trajanju 24 sata. Zbog litije u Nikšiću na kojoj se okupilo više hiljada građana, pored zabrana zbog epidemije. Uhapšen je vladika Joanikija i sedam sveštenika Srpske pravoslavne crkve. Nakon 40 dana izolacije Turska dozvolila izlazak djeci mlađoj od 14 godina.

U BiH su tokom jučerašnjeg dana zabilježena 24 nova slučaja zaraze, ukuopno 2 171, troje preminulih, ukupno 120.

Na području općine Tešanj trenutno je  u kućnoj samoizolaciji 203 osoba, a period samoizolacije je završilo 25 osoba. Novih u samoizolaciji je 9. Jučer na analizu je poslano 20 sumnjivih uzoraka, 19 nalaza je negativno, a 1 nalaz pozitivan. Radi se o ženskoj osobi sa područja općine Tešanj. Od početka pandemije Korona virusa iz Tešnja na analizu je ukupno poslano 375 uzoraka,  pozitivnih nalaza je evidentirano 6, a 3 pacijenta su ranije izliječena. Trenutno sa  područja općine Tešanj su 2 osobe oboljele od Korona virusa, novootkrivena pacijentica je prebačena u  KB Zenica.

Sanitarna inspekcija vršila je nadzor nad radom zelene pijace u Jelahu. Svi prodavci unutar pijačnog prostora poštuju higijensko epidemiološke mjere i poštuju socijalnu distancu. Uočen veći broj prodavaca drugim robama izvan pijačnog prostora koji predstavljaju epidemiološki rizik obzirom da su okupljali oko sebe ljude bez bilo kakvih zaštitnih mjera, na što je intervenisala policija.

15.5.

U dnevnim novinama i portalima sve manje informacija o zaraženim i preminulim u svijetu i okruženju. Epidemija nije završena, ali u prvi plan dolaze informacije o smanjenju restrikcija, ukidanja zabrana rada, otvarnja granica i dr. U prvi plan su izbile afere kod nabavke medicinske opreme, održavanje mise u sarajeveskoj katedrali žrtvama iz Blajburga na završetku Drugog svjetskog rata.

U BiH je evidentirano 38 novozaraženih, ukupno 2 210, dva preminula ukupno 122 i 1 178 oporavljenih.

Federalni štab civilne zaštite je jučer donio više naredbi kojima se produžavaju utvrđene mjere u borbi protiv širenja virusa Korona virusa.

Pored ostalog van snage stavljena je naredba o zabrani kretanja osobama starijim od 65 i mlađim od 18 godina na području FBiH, tako da se mogu kretati bez ograničenja uz poštivanje propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Do 30. maja produžena je i naredba o zabrani održavanja svih javnih skupova u FBiH u skladu sa propisima o javnom o okupljanju, s tim da je donijeta i nova dopunjena naredba sa primjenom do 30. maja kojom se dozvoljava javno okupljanje u zatvorenom prostoru uz osiguranje 10 mprostora po osobi i poštivanje epidemioloških mjera.

Naredba kojom je bilo privremeno obustavljeno pružanje usluga kina, muzeja, pozorišta, koncertnih dvorana, umjetničkih galerija, javnih bazena i kupališta, sportskih i rekreacijeskih centara i slično nije više na snazi, a zamijenjena je novom naredbom koja će se primjenjivati do 30. maja ove godine i po kojoj ostaje privremena obustava pružanja usluga za javne bazena i kupališta. Stupanjem na snagu ove naredbe prestaje primjena naredbi od 17.i 27. marta, te od 17. i 29. aprila ove godine.

Do 30. maja  važi primjene naredbe centrima za pružanje usluga / šalter salama na području FBiH da rad sa strankama organizuju uz osiguranje protoka stranaka i klijenata na način da se omogući potrebna socijalna distanca od najmanje 1,5 metar između osoba uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera.

Do 30. maja produžena je primjena naredbi o obustavi rada svih djelatnosti u shopping-tržnim centrima na području FBiH (izuzimajući trgovine prehrambenih i higijenskih proizvoda, apoteke i veledrogerije), odnosno kojom se dozvaljava rad trgovina na veliko i malo koje vrše promet svih vrsta proizvoda i uslužnih djelatnosti malih obrta u smislu Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima izvan shopping – tržnih centara, uz obavezne mjere zaštite (lična zaštitna oprema – maske, rukavice, socijalna distanca od najmanje 2 metra između osoba uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera, temeljno čićenje i dezinfekcija prostora prije početka svakodnevnog rada) i postupati po preporukama za sprečavanje infekcije tokom rada u trgovinama i obrtima.

Još uvijek je na snazi naredba građanima za obavezno korištenje lične zaštitne opreme (maska, pamučna traka, šal i sl) i poštivanje socijalne distance od najmanje 2 metra na javnim površinama i zatvorenim javnim objektima na području FBiH.

Na području općine Tešanj trenutno je  u kućnoj samoizolaciji 200 osoba, a period samoizolacije je završilo 15 osoba. Novih u samoizolaciji je 12. Jučer na analizu je poslano 34 sumnjivih uzoraka,  3 uzorka su pozitivni, radi se o muškim osobama koje su u porodičnoj vezi sa pacijenticom koja je od ranije zaražena i u vezi sa poznatim klasterom Bontex-Maglaj. Od početka pandemije Korona virusa iz Tešnja na analizu je ukupno poslano 409 uzoraka,  pozitivnih nalaza je evidentirano 9, Trenutno sa  područja općine Tešanj su 2 osobe oboljele od Korona virusa, 1 pacijentica je smještena u Izolatorij KB Zenica, a 1 pacijentica na Infektivni odjel KB Zenica. Novootkriveni pozitivni pacijenti su prebačeni u KB Zenica. Od početka pandemije 3 pacijenta sa područja naše općine su izliječena od Korona virusa.

Pijaca u petak

Sanitarna inspekcija je vršila nadzor higijensko epidemioloških mjera u objektima za prodaju prehrambenih proizvoda, naročito voća i povrća gdje su primjećena nepoštivanja propisanih mjera. Skrenuta je pažnja vlasnicima te su na licu mjesta odklonjeni nedostaci. U objektima tehničke i tekstilne robe provođenje higijensko epidemiloških mjera je na visokom nivou.

Jedna novozaražena osoba je radnica Alpina Bromy. Na sreću zaražena je u vrijeme 14 dnevnog odmora nije dolazila u firmu tako da nije došlo do širenja zaraze u kolektivu.

16.5.

U svijetu je Korona virusom zaraženo 4,6 miliona ljudi. Najviše zaraženih je u SAD, 1 472 000, Španiji 274 000, Rusiji 262 000, Velikoj Britaniji 234 000, Italiji 224 000, Brazil 212 000 i Francuska 179 000.

U BiH 21 novozaraženi, ukupno 2 236, 6 preminulih ukupno 128 i 1 336 oporavljenih

Na području općine Tešanj trenutno je  u kućnoj samoizolaciji 195 osoba, a period samoizolacije je završilo 19 osoba. Novih u samoizolaciji je 14. Jučer na analizu je poslano 14 sumnjivih uzoraka,  rezultati će biti dostavljeni naknadno.

Sanitarna inspekcija je vršila kontrolu pijace u Tešnju, mjere zaštite i socijalne distance u pijačnom prostoru se poštuju. Prodavcima drugim robama ispred pijace nije dozvoljen rad te je  u dva navrata policija intervenisala. Pozitivan primjer je rad redara na pijaci koji je sve standove, prostor u pijaci i ispred dezinfikovao i tokom rada pijace konstantno provodi dezinfekciju. Ugostiteljski objekti su upoznati sa Preporukama za rad i usklađen je sa svim odredbama.

17.5.

Najviše smrtnih slučajeva zabilježeno je u Sjedinjenim Američkim Državama gdje je od Korona virusa umrlo 88. 678 osoba.

Glavni zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu kazao da bi evropske države trebale da se pripreme za smrtonosni drugi talas zaraze virusom korona.

Brazil je u subotu zabilježio 14.919 novih slučajeva zaraze u 24 sata, odnosno ukupno 233.142, iza SAD-a, Rusije i Velike Britanije. Novih smrtnih slučajeva u Brazilu je 816 odnosno ukupno 15.662.

U Srbiji je početak izborne kampanje potisnuo informacije o epidemiji u drugi plan. Predsjednik Srbije  Aleksandar Vučić je održao skup koji se prenosio na Facebooku, Instagramu i YouTubeu.

To je bio prvi online predizborni skup. U Hrvatskoj prvi turisti na Jadranu, najviše Slovenaca.

U BiH 30 novozaraženih, ukupno 2 264, troje preminulih ukupno 131.

Prema službenim podacima Doma zdravlja Tešanj na području općine Tešanj trenutno je  u kućnoj samoizolaciji 207 osoba, a period samoizolacije je završilo 14 osoba. Novih u samoizolaciji je 26. Jučer na analizu je poslano 31 sumnjivih uzoraka, svi su bili negativni. Od početka pandemije COVID-19 iz Tešnja na analizu je ukupno poslano 423 uzoraka, pozitivnih nalaza je evidentirano 9. Trenutno sa područja općine Tešanj su 5 osobe oboljele od COVID-19. Od početka pandemije 3 pacijenta sa područja naše općine su se oporavila od COVID-19.

Brijačnica Ahbab

U Titovoj ulici nalazi se brijačnica koja nosi naziv Ahbab kroz dvije generacije. Osnivač je Osman Sejmenović, a sadašnji vlasnik je njegov sin Elvir.

Osman Sejmenović je zanat završio kod majstora Sabita Mujagića. Imao je uvijek riječi hvale za svog majstora i rado sjećao vremena kada je radio kod njega (autor Dnevnika se šišao kod

r. Osmana i dobro ga poznavo).

Nakon završetka vojnog roka početkom šezdesetih godina otvara svoju radnju, nazvani po Osmanovom nadimku Ahbab, kod Riječke džamije. Nakon par godina radnja se seli u dućan dr Hamzalije Hundura. Tu radi sve do odlaska u penziju. Tokom rata radnja je oštećena te se morao iseliti na drugu lokaciju, upravo onu gdje je sada brijačka radnja pod istim nazivom u vlasništvu sina Elvira.

Osman je jedan od osnivača prvog Udruženja privatnika u Jelahu iz koga je proizišlo Udruženje privrednika Biznis centar Jelah Tešanj.

Osman Sejmenović

Elvir je rođen 1974. godine u Doboju (majka Halida rođena Zejnilović). Nakon završetka osnovnog obrazovanja u OŠ Huso Hodžić završio je, pred sami rat 1992. godine, Srednju ekonomsku školu smjer Finansije u Doboju.

Već po završetku sedmog razreda osnovne škole počinje raditi sa ocem u njegoovj radnji. Pojedine novinske agencije su tada objavile vijest o majmlađem frizeru u bivšoj Jugoslaviji. Otac Osman je imao jako dobre odnose sa svojim kolegama pa ga je preko ferija slao da radi kod njih, da bi što bolje izučio zanat. Najviše vremena na obuci je proveo kod majstora Huse Kondžića i kod majstorice Hajre Skopljak iz Tešanjke.

Od 1991 godine radi aktivno, ali dolazi rat i Elvir je regrutovan u Armiju BiH, od decembra 1993 do 1995. godine. Bio je ranjen 1994. godine, a nakon oporavka vratio se u Armiju i ostao do kraja

rata.

Od oca, koji odlazi u penziju, preuzima radnju 1996. godine i sve do danas radi kako bi obezbijedio egzistenciju sebi i porodici.

Aktivan je član kick box kluba CBS Tešanj gdje obavlja dužnost predsjednika kluba. Dobitnik je više priznanja, od kojih mu je najdraže Zlatna plaketa od Balkan open turnira i priznanje Sportskog saveza Tešanj za razvoj sporta u Tešnju. Zajedno sa direktorom Alijom Ogrićem radi na unapređenju kick boxa, pri tom razvijajući kod mladih pozitivne osobine, druženje i humanitarni rad. Pravili su hunanitarnu akciju i ekskuziju u Memorijalni centar Potočari.

Leyla Sejmenović-vicešampion Evrope u kick boxu

Iskoristio sam priliku prikupljajuči podatke o Osmanu i Elviru Sejmnenoviću da to isto uradim i za Elvirovu kćerku Leylu, vicešampiona Evrope u kick boxu u njezinoj kategoriji

Rođena je 16.6.2007. godine. Učenik je sedmog razreda OŠ Rešad Kadić. Kick boxom se počela baviti kada je imala 8 godina u klubu Centar borilačkih vještina (CBS) u Tešnju. Osnivač kluba i prvi Leylin trener je Alija Ogrić. Nastup na prvom turniru imala je u Sarajevu (Ilidža). Iako je veoma mlada Leyla je postigla niz značajnih sportskih rezultata:viceprvakinja Evrope, prvakinja Balkana dva puta, viceprvakinja Balkana dva puta, državna viceprvakinja pet puta i osvajačica niza međunarodnih turnira.

Leyla Sejmenović

Leyla kaže da ovakve rezultate ne bi postigla da nema pored sebe osobe koje su joj podrška. To su članovi stručnog štaba kluba CBS:Amar Hotić, Elvir Sejmenović, Leylim otac ujedno i predsjednik kluba i trener Alija Ogrić. Karijera pred Leylom tek pretstoji, a na tom putu svakako će imati podršku porodice, prijatelja, kluba, a za veće rezultate očekivati je pomoć i šire društvene zajednice.

Foto zabilješka

Nakon odobrenja o za rad ugostiteljakih objekata u baštama, kafe bar Tradicija u ulici Saliha Sarića otvorio je novu, skoro izgrađenu, baštu koja je ukrasila ovaj dio grada.

Stare fotografije

Kupanje sredinom šezdesetih godina prošlog vijekana Usori iznad mosta u Jelahu

Iza leđa onog koje načinio ovu fotografiju bio je mlin ispod koga je voda produbiola korito i tako ga načinila pogodnim za kupanje. Sjećam se kao dijete da me je otac spuštao niz brzac iza mlinskog točka samog jer bi me voda brzo donijela do plićaka.

Na fotografiji su s lijeva:Enes Galijašević, Džemal Zejnilović, Muharem Hatibović Hare i Abdurahman Hodžić Avdo. Djeca nepoznata.

Sa table na Gornjoj čaršiji

Stare smrtovnice i sjećanja


O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *