Tešanjski dnevnik 27.7-3.8.2020. godine

Federalna vlada konačno donijela odluku o raspodjeli 200 miliona KM dobivenih od MMF-a. Dogovor je napravljen o raspodjeli 30 miliona KM općinama.

Dom naroda Parlamenrtarne skupštine BiH jednoglasno usvojio budžet za ovu godinu. To je bio jedan od uslova da se održe izbori 15.11.

Epidemija Korona virusa se i dalje širi. U ovoj sedmici je otkriven njaveći broj novozaraženih za jedan dan, 467 osoba. Od Korona virusa preminuo minstar Federalne vlade Salko Bukvarević.

Najavljeno da su obezbijeđeni svi uvjeti za početak radova na gradnju Bloka 7 u Tuzli.

Zabrana ulaska građana BiH u EU produžena.

U drugoj polovici sedmice velike vrućine.

Korona virus

Korona virus ne posustaje, nego je u ovoj sedmici dostizao rekordne brojeve dnevno novozaraženih Neki stručnjaic kažu da ulazimo u italijanski scenario. Mjere se ne poštuju. Svakodnevno se mogu vidjeti bliski susreti bez maski na bazenima, u restoranima i kafićima. Uzlazio sam uz Karaulu sa maskom, kada mi jedan mladić dobaci:

-Djede ne treba ti ta maska, samo ti je teže disati. U nas u Njemačkoj se maske ne nose!

Kakve će posljedice imati mnogi bajramski kontakti tek ćemo vidjeti. Međutim, činjenica je da virus ne bira samo starije, nego sve uzraste. Umiru i mlađi.

27.7.

Jučer je u Srbiji oboren rekord kada su u pitanju novozaražen. Otkriveno ih 467, a umrlo je 8 osoba.

U BiH je otkriveno 263 novozaražena, a dvije osobe su preminule.

U Tešnju su testirano 14 osoba i svi su nalazi bili negativni.

28.7.

U BiH potvrđena 183 slučaja zaraze (FBiH 158, RS 14, DB 11), preminulo je 7 osoba (FBiH 6, RS 1).

U Tešnju jučer testirana 33 sumnjiva uzorka 13 bilo pozitivnih.

29.7.

U BiH je potvrđeno 229 novozaraženih i tri preminule osobe. Premijer Novalić izliječen od Korona virusa, vodio sjednicu vlade.

Nije bilo podataka o novozarženim u Tešnju

30.7.

Novi crni rekord novozaraženih za jedan dan u BiH. Jučer ih je otkriveno 363 (FBiH 227, RS 136). Preminule su tri osobe.

U Tešnju jučer testrirano 19 sumnjivih uzoraka 4 pozitivna.

31.7.

Jedini podatak koji sam našao za jučerašnji dan je otkrivena 152 slučaja zaraze u KCU Sarajevo. Od toga u Sarajevu je ostvaren rekord od 127 novozraaženih, Ze-Do kanton 12, Fojnica, Bugojno i Kreševo po 3 , Vitez i Donji Vakuf po 2 novozaražena.

U Tešnju su otkrivene 4 novozaražene osobe.

1.8.

Epidemija Korona virusa ponovo dostiže rekordne vrijednosti broja zaraženih kod nas i u svijetu. SAD su imale najveći dnevni porast broja umrlih od 1.453 osobe, ukupno 153.882. U Njemačkoj jučer 955 novozaraženih. EU produžila zabranu ulaska osoba sa bh pasošem.

U BiH ponovo rekordna cifra novozaraženih od 434 osobe (FBiH 309, RS 123 i DB 2), preminulo je 11 osoba (FBiH 6, RS 5).

U Tešnju su otkrivene dvije novozaražene osobe.

2.8.

U svijetu zaraženo ikupno 18 miliona osoba.

U protekla 24 sata u BiH su registrovana 232 nova slučaja zaraze (FBiH 162, RS 69, DB 1), preminulo je 8 osoba.

Prva grupa Škole plivanja naučila plivati

Od šezdesetoro djece koja su se prijavila u Školu plivanja, koju je organizirao SRC, u prvoj grupi od njih 20, 18 je naučilo plivati. Završetak Škole plivanja za prvu grupu završen je podjelom diploma i majica. Podjeli diploma prisustvovali su: direktor SRC-a Safet Jašić, Adem Šišić osnivač firme Belif, koja besplatno dostavlja hemijska sredstva za održavanje kvalitetne vode i Besim Sejdić koji je sve fotografisao i snimao. Među njima bio je i autor Dnevnika. Svi smo dobili majice sa natpisima Škola plivanja.

Polaznici prve grupe Škole plivanja su:Emre Mujčić, Imran Mulabdić, Ajnur Svrzo, Ajdin Svrzo, Nail Alić, Nedim Alihodžić, Ajnur Brkić, Rejhana Brkić, Ismail Huskić, Harun Huskić, Sajra Plančić, Tarik Ćerimagić, Tarik Bašić, Amar Brka, Ermina Roša, Ismail Omerbašić, Eldar Artuković, Ahmed Alić, Suljo Alić i Abdurahman Bedaković

Sa djecom su radila tri profesora Tjelesnog odgoja :Ahmet Muminović, Benjamin Alić i Kenan Kurbašić.

Dolaskom lijepog i sunčanog vremena broj kupača je povečan na preko 200 (četvrtak 220).

Čuče s lijeva: Eldar Smajić, Zenun Memić, Imran Mulabdić, Tarik Ćerimagić, Iza Tarika Eldar Artuković, Muhamed Bedaković i Tarik Bašić

Stoje prvi red:Ajdin Svrzo, Abdurahman Bedaković, Harun Huskić, Nedim Alihodžić, Ajnur Svrzo,     prof. Ahmet Muminović,Ermina Roša, Ismail Omerbašić, Nail Alić, Suljo Alić, Ahmed Alić i prof. Benjamin Alić.

Treći red:SafetJašić, Adem Šišić i prof. Kenan Kurbašić

(Na fotografiji nedostaju neka djeca iz prve grupe, a imaju djeca koja su učila plivanje van programa Škole pa su “ušli” u kadar).

Održana promocija knjige Moja generacija Avde Hume

U organizaciji Cko održana je promocija knjige Moja generacija autora Avde Hume. Knjigu su promovirali akademik dr Mirko Pejanović i dr Husnija Kamberović, histroičar i profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. U promociji je učestvovao i urednik knjige Muamer Spahić koji je govorio o tome kako je nastala odluka za štampanje ove knjige u okviru edicije Bosanski portreti izdavačke kuće Vrijeme. Promocijom je moderirao Amir Brka.

Avdo Humo je revolucionar iz Drugog svjetskog rata, rođeni Mostarac, ali je dobar dio ilegalnog rada proveo uSarajevu. Knjiga nije biografija autora, ali je njegova ličnost u prvom planu. U prvom dijelu govori o životu u Mostaru između dva svjetska rata gdje opisuje život mahale, propadanje muslimanskih zemljoposjednika i dr. Drugi dio govori o ilegalnom radu u Srajevu i Huminom učešću u donošenju važnih odluka NOR-a u Bihaću i Jacu koje će uticati na profilisanje nove zajednice Jugoslavije sa federalnim jedinicama.

Moamer Spahić je kazao da je na ideju o štampanju drugog izdanja došao nakon izdanja knjige Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu Marka Attile Hoare (koja bila promovisana u Cko). Tada se susreo imenom Avde Hume kao važnim akterom u stvaranju federalne jedinice BiH u okviru Federacije Jugoslavije. Ocijenio je da knjiga potrebna čitalačkoj publici baš u vrijeme pojave reviozinizma historije Drugog svjetskog rata.

Dr Pejanović je govorio o Huminom učešću u formiranju Prve oružane formacije NOR-a, Bataljona prve udarne brigade, koji će prerasti u Šestu istočnobosansku brigadu i pripremi odluka ZAVNOBIH-a, kojima je Bosna i Hercegovina definisana kao federalna jedinica u okviru Jugosalvije.

S lijeva: Amir Brka, akademik dr Mirko Pejanović, dr Husnija Kamberović i Muamer Spahić

Kurban -bajram

Ovogodišnji Kurban Bajram obilježila je epidemija Korona virusa. Nakon dugo vremena nije bilo organiziranog odlaska na hadž. Ove godine hadž su obavili samo Saudijci i stranci koji se nalaze u ovoj državi. Tako je hadž obavilo nekoliko hiljada vjernika, a prošle godine ih je bilo 2,5 miliona.

Rijaset islamske zajednice, odnosno reis dr Husein ef Kavazović dao je instrukciju za obavljanje svih vrsta namaza u džamijama tokom Bajrama.

Između ostalog, naloženo je da se u džamijama klanjaju samo farz namazi, radi što kraćeg zadržavanja vjernika u zatvorenom prostoru. Isto pravilo važi i za džuma-namaz. Hutba je ograničena na pet do sedam minuta.
Sabah namaz na dan Kurban-bajrama u džamiji su klanjali samo imam i članovi džematskog odbora, dok su ostale džematlije došle samo na bajram-namaz.Tokom obavljanja džuma namaza vjernici su nosili maske i bili poredani u safove na propisanoj distanci. Džamije su otvorene 15 minuta pred bajram-namaz, a u njim,a su provedene mjere zaštite.
Naloženo je otkazivanje masovnih bajramskih svečanosti i prijema, kao i drugih vjerskih manifestacija.
U Instrukciji se vjernici pozivaju na pridržavanje i svih ranije mjera, kao što je nošenje maske u džamiji, dezinfekcija prilikom ulaska i održavanje potrebne fizičke
distance, nošenje svoje serdžade.

Ove godine Medžlis IZ-e je prikupio 35 tona kurbana koji je dostavljen u Duje, Klokotnicu kao i prethodnih godina nije prikupljao kurbansko meso.

Braća, Smail i Amel Saračević uspješni tešanjski mladi poduzetnici

Kada su počeli radovi na izgradnji stambeno poslovnog objekta preko puta INA pumpe potražio sam informaciju o investitoru. Saznadoh da se radi o firmi u vlasništvu Amela Saračevića koji sa bratom Smailom ima više uspješnih firmi. Pronašli smo nekako termin da se vidimo kako bih prikupio informacije. U razgovoru sam saznao da je njihova firma registrovana u Tešnju, a da u općini Doboj Jug imaju poslovnicu. To je bio razlog da predstavim ukupan njihov biznis, a ne samo investitora objekta u izgradnji u ulici Braće Pobrić.

Smail i Amel su sinovi r. Alije i majke Hajrije rođene Mujanović. Porodica Saračević ostavila je velikog traga u Tešnju kada je u pitanju obrt, sport i vjera.

Djed Vejsil ef, sin Alije,  bio je ugledni tešanjski mualim koji je radio u Šarenom mektebu 1946. godine. Vodio je ženski mekteb. Njegov sin Smail, Smailov i Amelov djed bio je zanatlija, opančar. To je ostavilo uticalo da i njegova djeca Alija, Jusuf i Husein svoju egzistenciju nalaze u zajedničkim obrtima.

Alija

Alijin amidžić r. Hamdija je bio vrhunski rukometaš  po meni je najbolji tešanjski sportista svih vremena po rezultatima koje je postigao igrajući za banjalučki Borac i reprezentaciju bivše  države. Njegov sin Zlatan je rukometaš  svjetskog ranga. Igrao je za reprezentacije bivše Jugoslavije i Hrvatske. Drugi amidžić iz drugog braka amidže Abdurahmana, Zlatan, je najveći atletičar Bosne i Hercegovine kojeg je imala BiH, do dolaska Tuke.

Alija je počeo raditi kao privatnik zanatlija jos početkom 60-ih godina kada je otvorio pekaru na Tešanjci. Nakon 4-5 godina prodao je pekaru i otvorio ćevapdžinicu u čaršiji u Tešnju (na mjestu gdje je bio studio 111) kod apoteke Tefarm. Tu je bio kratko da bi onda preselio u kuću na uglu preko puta Riječke džamije gdje je otvorio veliku ašćinicu.

Alija se oženio 1969. godine Hajrijom Mujanović iz Doboja. Početkom 70-ih godina Alija je zatvorio ašćinicu i udružio sa braćom Jusufom i Huseinom započevši zajednički posao izrade/proizvodnje školskih i ženski modnih torbi od skaja i kože. Torbe se se u to vrijeme prodavale najviše na pijacama  na potezu od Dervente do Zenice, a imali su i vlastitu prodavnicu popravki i prodaje torbi na Gornjoj čaršiji. Hajrija je u početku radila na šivanju torbi da bi kasnije nastavila samostalno šiti modnu žensku konfekciju po mjeri.

Taj biznis je dugo bio uspješan. Godine 1990. otvorili su svoju prvu zlataru u Tešnju, a Alija je ponovo samostalno otvorio  ašćinicu na Gornjoj čaršijii u sklopu Zanatskog centra gdje je sa suprugom Hajrijom radio do smrti 1991. godine.

Nakon Alijine smrti ašćinicu preuzimaju Hajrija i stariji sin Smail. Ašćinica je radila tokom cijelog trajanja rata i kraći period nakon 1996. godine kada počinje sa radom i prva zlatara u Jelahu koju je otvorio Smail. Amel otvara zlataru u Tešnju 1999. godine, a u godinama nakon toga krenuo je rasti i širiti se posao sa zlatarama. Osnivaju se nove firme i nove djelatnosti.

Smail lijevo i Amel sa majkom Hajrijom

Danas Grupaciju sačinjava 5 firmi/pravnih lica: Nord Star d.o.o.,
SNS Silver Star d.o.o., Star-S
d.o.o., Dar d.o.o. i Intermezzo d.o.o.

Vlasničku strukturu čine članovi porodice. Ono što im je zajedničko je firma Nord Star.

Zapošljavaju ukupno preko 150 radnika. Bave se sljedećim djelatnostima: proizvodnja, uvoz i distribucija/veleprodaja zlatnog i srebrnog nakita, proizvodnja/izrada nakita i vjenčanih burmi na najmodernijim CNC mašinama, maloprodaja nakita (lanac od 20 maloprodajnih objekata širom BiH poznati brend Zlatarna Dar), veleprodaja i  distribucija te maloprodaja satova, maloprodaja parfema i naočala poznatih svjetskih proizvođača, veleprodaja i distibucija opreme mašina i ambalaže za nakit, veleprodaja i maloprodaja rezervih dijelova, motocikla i opreme, iznamljivanje poslovnih, skladišnih i kancelarijskih prostora, izgradnja stambeno-poslovnih objekata i prodaja nekretnina, ugostiteljska djelatnost – restoran Intermezzo.

Aktuelna je izgradnja četvrte zgrade u sklopu poslove zone Nord Star koja se prostire na preko 13.000 m2 prostora sa kompletnom infrastrukturom u Matuzićima. Trenutno imaju preko 15 zakupaca u objektima Nord Star. U fazi gradnje je nova skladišna zgrada na 800 m2. Polovinu će koristiti Nord Star,  a drugu polovinu će pod zakupom koristiti firma Express one d.o.o. Sarajevo. Planirano je da se objekat pusti u funkciju za mjesec dana.

Sve firme grupacije, pa tako i Nord Star, imaju sjedište na području općine Tešanj, a u Doboj Jug-u i drugim gradovima širom BiH su podružnice.

Nord Star ima tendenciju širenja i planirao širenje poslove zone uz izgradnju i širenje vlastitih saobraćajnica kroz nove potenijalne partnere koji imaju potrebe za većim površinama za dugoročni najam skladišnih, prodajnih i kancelarijiskih prostora.

Lokacija Poslovnice u općini Doboj Jug

Što se tiče drugog trenutno aktuelnog projekta izgradnje to je stambeno poslova zgrada Star-S
d.o.o u Tešnju.

Firma Star-S Tešanj je započela izgradnju stambeno poslovnog objekata u centru Tešnja na vrlo atraktivnoj lokaciji u ulici Braće Pobrić 93-95 (preko puta INA benzinske pumpe). Zgrada se sastoji od 7 etaža i prostire se na ukupno oko 4.000 m2 korisne površine.  Gradi se u modernom i inovativnom stilu. Na etaži -1 nalazi se veliki parking koji je ponuđen za kupovinu vlasnicima stanova. Poslovni prostori su u prizemlju sa dodatnih 13 vanjskih parking mjesta ispred poslovnih prostora. Stambena površina se prostore na oko 2.770 m2 korisne površine raspoređeno na 5 spratova (4 sprata i visoko potkrovlje). U ponudi su ukupno 42 stana a površine stanova je u rasponu od 46 m2 do 145 m2 površine. Svih 7 etaža su povezane i liftom. Zgrada je udaljena od saobraćajnice oko 7 metara, na svakom spratu raspoloživo je od 8 do 9 stanova što kupcima osigurava intimniji prostor stanovanja. Zgrada će imati obezbijeđen i priključak na gradsko grijanje.

Kada se pogledaju respektabilni rezultati mladih poduzetnika Smaila i Amela očekivati je da u razgovoru preko puta sebe imate ljude sa karakteristikama  nametanja važnosti svoje ličnosti. Međutim ovdje to nije slučaj. Zaista lijepo odgojena djeca zadržala su sve osobine skromnosti i humanosti koje su nasljedili od roditelja i amidža. Imao sam priliku vidjeti organizacione sposobnosti i humanost majke Hajrije kroz rad Udruženja penzionera. Imao sam priliku u zadovoljstvo poznavati Aliju, Jusufa i Huseina koji su u sebi imali neku posebnu blagost, dobrotu i humanost.

Teško mi je bilo saznati sve humane aktivnosti Smaila i Amela, jer oni jednostavno ne žele da se to ističe u javnosti. Ono što sam mogao saznati iz druge ruke je izgrađena abdestasna/ hajr česma u Riječkoj (Dibekhana) džamiji. Na samom početku pandemije donirali su Općoj bolnici dva respiratora i mnoge druge potrebe. Svake godine, kada sam pratio otpremu humanitarne pomoći za Sebrenicu uduženja žena Naša porodica vidio sam vozila Nord stara koja su pomoć prevozila besplatno. U razgovoru sam saznao da prikupljaju potrebnu dokumentaciju i saglasnost za igradnju dječijeg igrališta u Tešnju. Obećali su mi dati podatke o tome kada dobiju potrebne saglasnosti I dozvole.


Izgled objekta čija je gradnja počela u ulici Braće Pobrić


Abdestana u Riječkoj džamiji

Jergovićeva lauda Tešnju i Amiru Brki

Miljenko Jergović objavio je na svoj internet-stranici (jergovic.com) esej dr. Envera Kazaza o poemi Amira Brke Sa pjesnikova odra. Najvaljujući Kazazov tekst, Jergović je izrekao krasnu pohvalu Tešnju i Amiru – koja glasi ovako:

Tešanj je čudno mjesto na ovome našem postjugoslavenskom dunjaluku. Ako ćemo mjeriti veličinu gradova aršinima kulture i književnosti, a drukčiji način mjerenja gradova nije u posljednjih dvije tisuće godina izmišljen, dok se većina naših čaršija i varoši, uključujući i one glavne, nakon raspada Jugoslavije smanjivala, urušavala, usukavala i skupljala – kao da su, božemiprosti, svi ti zagrebi, sarajeva i beogradi nakon Jugoslavije prekuhani u vešmašini – Tešanj kao da je u međuvremenu narastao, progospodio se, osuvremenio, poevropio i prosvjetskio. Objavljuju se u Tešnju i pišu neke važne knjige, odigravaju književne manifestacije, nikome i ničemu osim književnosti samoj ukorist, što je sve skupa neko malo čudo. Ali kako iza svakog čuda u pravilu stoje jedan čovjek i jedna dobrohotna i nagodna čaršija, te poneko pametan iz lokalnih vlasti, to je i u Tešnju bezbeli tako. S tim da je taj jedan čovjek Amir Brka. Danas, Tešnju i Brki u čast objavljujemo esej Envera Kazaza u povodu Brkine poeme o Musi Ćazimu Ćatiću.

Damir Galijašević magistrirao

Proteklih mjeseci imao sam čestu komunikaciju sa Damirom Galijaševićem. Raspitivao se za informacije o ljudima Tešnja koji su vezani za muziku, za njihove fotografije i fotografije muzičkih događaja.

Damir sa roditeljima, Enesom i Bernadetom, bratom Malikom nakon odbrane magistarskog rada

Damir je dobro poznat bh javnosti kao instrumentalista na harmonici, ali je manje poznat kao istraživač iz oblasti muzike, posebno tešanjskog kraja. Nedavno je odbranio magistarski rad na temu Sevdalinka u Tešnju od prvih pisanih tragova do danas. Uvijek se radujem novim knjigama koje govore o našem mjestu, a od Damira ubrzo očekujem takvu knjigu. Ima dosta Tešnjaka koji su magistrirali u struci, ali koliko znam ovo je prvi magistarski u Tešnju iz oblasti historije muzike.

Foto zabilješka

Drugi dan Kurban bajrama u gradu, tih, bez uobičajne živost. Sa jedne strane epidemija, a druge tropska vrućina. Međutim u jednom trenutku začuli su se trubači. Fotografisao sam ih, kažu dolaze iz Vranja (Srbija)

Stare fotografije

Na mjestu današnje pijace na Gornjoj čaršiji nalazio se dućan i skladište Đonlagića. Nakon Drugog svjetskog rata tu se nalazio Zadržni magazin. S lijeva: Bećir-beg Đonlagić, Ahmet Hadžisić, Hamdo Hatibovoć, Mesud Smailbegović, Reuf-beg Đonlagić, Ahmet Školijić i Ahmet Eminagić.

Stadion Borca u Jelahu. Utakmica Borac-Sarajevo 31.10.1978. godine

S lijeva:Seid Hodžić, Sead Galijašević, Pejo Lukić, Smail Galijašević, Mujo Đonlagić (Husein-begov) i Muhamed Agić.

(Fotografije iz knjige Svjedoci jednog vremena Smaila Galijaševića)

Sa table na Gornjoj čeršiji

 

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *