Tešanjski dnevnik 28.9.-5.10.2020. godine

Centralna izborna komisija objavila 21.9. ovjerene kandidatske liste za učešće na lokalnim izborima 2020. godine. U spiskovima su i kandidati za Općinsko vijeće Tešanj u potpunosti onakvi kakvi su objavljeni na premilinarnoj listi.

Pripreme za izbore prate mnogi problemi. Prvo pitanje je kako će glasati pozitivni na Korona virus, drugo, ko će obezbjediti troškove za ispunjenje epidemioloških zahtjeva na biračkim mjestima i treće, jedno od najčešće spominjanih pitanja, regularnost biračkih spiskova. Naime ustanovljene su veliki nepravilnosti na biračkim spiskovima (umrli ili se pojavljuju imena 50 birača sa jedne adrese u susjednoj državi i sl.). .

Govori se o nedovoljanom nadzoru nad štampanjem glasačkih listića.

Otkrivene afere ukazuju na praksu krađe glasova na dosadašnjim izborima (Sanski Most na izborima 2018).

Predsjednik SAD Donald Tramp i supruga Melani obolili od Korona virusa. Uslijedio je pad akcija na berzama i pala je cijena nafte.

Nakon boravka Dodika Zagrebu i posjete Izetbegovića premijeru Plenkoviću uslijedile reakcije. Neubičajno oštre reakcije uputio predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović na račun politike SDA, kada su u pitanju promjene izbornog zakona i nastojanja da stranke pobjednice na izborima sa hrvatskim predznakom biraju svoje predstavnike na vodeće funkcije (stari problem etničko ili građansko društvo u BiH).

Vrijeme toplo sa povrenom kišom.

Korona virus

28.9.

U svijetu preminulo 1.000.195 osoba, a zaraženo ukupno 33.175.823 osobe. Njviše preminulih je u SAD 209.233 osobe.

U BiH su jučer evidentirane 123 novozaražene osobe (FBiH 62, RS 61), preminule su dvije osobe (FBiH 1, RS 1).

29.9.

Nakon dugog perioda broj novozaraženih je ispod 100. Broj testiranja je bio manji nego inače. Otkriveno je 79 novozaraženih osoba (FBiH 49, RS 30). Jučer je preminulo 8 osoba (FBiH 4, RS 4). U FBiH su prijavljena 4 smrtna slučaja od ranije pa je ukupan broj jučer prijavljenih smrtnih slučajeva 12.

U Tešnju otkrivene 2 novozaražene osobe.

30.9.

U BiH otkriveno 225 novozaraženih (FBiH 155, RS 70), preminulo je 14 osoba (FBiH 9, RS 5).

U Tešnju je jučer 11 sumnjivih uzoraka dato na testiranje i svi su bili negativni.

1.10.

U BiH otkrivene 242 novozaražene osobe (FBiH 191, RS 51), preminulo 13 osoba (FBiH 11, RS 2)

U Tešnju otkrivene 2 novozaražene osobe.

2.10.

U BiH otkrive 280 novozaraženih osoba (FBiH192, RS 88). Preminulo je pet osoba ( 3, RS 2)

U Tešnju otkrivene 2 novozaražene osobe.

3.10.

U BiH otkriveno 225 novozaraženih osoba (FBiH 161, RS 64), preminulo 10 osoba (FBiH 7, RS 3).

U Tešnju otkrivene 3 novozražene osobe.

4.10.

U BiH otkrivene 263 novozaražene osobe (FBiH 181, RS 82), preminulo je 6 osoba, svi iz FBiH

 

Sve

čano otvorena sportska dvorana OŠ Abdulvehab Ilhamija u Kaloševiću

Projekat izgradnje školskih sportskih dvorana u Šijama, Miljanovcima, Jablanici okončan je svečanim otvorenjem sportske dvorane dvorane OŠ Abdulvehab Ilhamija u Kaloševiću.

Vrijednost investice iznosila je 573.000 KM, a investritori su Općina Tešanj sa 306.900 KM, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Ze-Do 231.000 KM, te Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) sa 35.000 KM.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Ze-Do kantona dr. Spahija Kozlić govorio je izgradnji četiri sportske dvorane na Općini ukupne vrijednosti 2,169 miliona KM od čega je Općina izdvojila 1,16 miliona KM, Vlada Ze-Do kantona 828.000 KM, UNDP 105.000 KM, MZ Šije učestvovala u izgradnji tamošnje sale sa 70.000 KM.

Ministar dr. Kozlić kazao je, da pored ovih projekata, za rekonstrukciju i izgradnju školske infrastrukture u Ze-Do kanton u 2020. godini planirano oko 12 miliona KM, od čega su veći dio sredstva kredita Svjetske banke, a predviđeno je utopljavanje, zamjena vanjske stolarije, krovova i kotlovnica te vanjsko uređenje u većem broju škola.

Uspješni mladi Tešnjaci u svijetu-Tarik Sarić

Tragajući za uspješnim mladim Tešnjacima koji svoje karijere grade u inostranstvu, preko Tarika Kazaza, došao sam do Tarika Sarića.

Tarik Sarić je rođen u Tešnju 1978. godine od oca Nedžada i majke r. Elvire rođene Korajlić.

Do svoje 7. godine živio u Čaršiji, a poslije u stanu na Krndiji.

Sa majkom i sestrom, kao i značajan broj drugih porodica sa manjom djecom odlazi iz Tešnja da bi izbjegao ratna razaranja. Kao izbjeglice dolaze u Holandiju gdje Tarik nastavlja svoje obrazovanje:

1994 – 1997​​ HAVO​, ​Physical subjects​, Stedelijke Scholen Gemeenschap, Roermond

​Diploma obtained.

1997 – 2001 ​HTS, electrical engineering, bachelork, ​Telecommunication, Fontys Hogescholen Eindhoven, Diploma obtained.

2001 – 2004​ Technical University Eindhoven electrical engineering, master degree

Mixed Signal Microelectronics, Major subjects: AD/DA converters, IC electronics, Neural networks, HF transceivers, Digital radio systems. University of Technology, Eindhoven, Diploma obtained.

Radno je angažovan:

  • 2005 do 2012 Sitel Semiconductors Den Bosch – Senior RF IC Design Engineer

Project DECT bezicni kucni telefoni

  • 2012 do sada NXP Semiconductors Eindhoven – Principle Research Scientist

Hearing Aid ( Medical, slušalice sa ljude koji slabo čuju)

Car Radar ( Automotive, self driving cars-sensori koji omogučavaju auta da voze sami).

Tarikov proizvod na patentiranom nosaču

Pored uspješnog obrazovnanja i rada u poznatim firmama i na ozbiljnim projektima Tarik ima hobi po kome je šire poznat. To je pravljenje gitara.

Tarik kaže da je od malena volio drvo, rezbario, pravio pištaljke od vrbe. Inače je volio da radi precizne stvari, kao popravljanje satova i video igrica.

Počeo je sa kursom gitare na zadnjim godinama studija, ali nažalost u tom periodu nije mogao da plati kurs. Tada je odlučio da pravi gitare uz kurs koji je svakog utorka trajao tri sata. Poslije godinu i po napravio je svoju prvu gitaru. Kurs nije nastavio, ali je nastavio da pravi gitare kod kuće. Gitare pravi poslije posla i njegove gitare su dostigle nivo kvaliteta koncertne gitare.

To je postigao nakon dvije godine rada na poslu kada je radio dan manje u sedmici, a taj dan se posvetio izradi gitara. Uz pomoć znanja iz elektrotehnike uspio je mjeriti frenkvenciju donje i gornje ploče gitare i tako poboljšao zvuk svojih gitara koje su pozitivno prihvaćene.

Gitare pravi od specijalnog drveta, kao javor rebras, indijski palisander ili brazilijanski palisander koji je jako skup pošto je zaštićen. U BiH je kupovao javor rebras i smrču.

Tarik je razvio ideju za stalak za gitare, koji je patentiro.

(Ukoliko nekog ko je poznavao Traika intereuje više info može naći na stranici: tguitars.com )

Stare fotogarfije

Odbornici Skupštine opštine Tešanj 1963. godine.

U prvom redu s lijeva Fadil Hadžisejdić (prvi), Salih Sarić (drugi), prof Amira Ajanović (treća), Ćamila Ajanović? (četvrta), Nurka Ćehajić (peta), Kasim Salkičević (sedmi), Omer Kerić (deveti)

Drugi u drugom redu Hakija Ljevaković,

Treći u trećem redu Alija Galijašević, Ivan Bratić (peti)

Jedna od zgrada u kojoj je bila ambulanta za prihvat i liječenje pacijenata je Špitalj (zgrada za smještaj i liječenje bolesnika) na Tepetu. Danas je na tom mjestu izgrađena nova zgrada u kojoj su prostorije boračkih organizacija. Ambulanta u ovoj zgradi počela je sa radom1895. godine, a prvi ljekar moderne medicine bi je dr. Jaroslav Werthemer. Ambulanta je radila i poslije Drugog svjetskog rata (sjećam se da sam pedesetih u njoj primio vakcinu). Pored ove zgrade za potrebe smještaja ranjenika nakon oslobođenja korišten je Šareni mekteb, gdje je kasnije bilo i porodilište, a zubarija je pedesetih godina bila u zgradi Medžlisa IZ-e.

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *