Tešanjski dnevnik 12.-19.10.2020. godine

Ovu sedmicu je obilježio nagli porast novozaraženih Korona virusom u svijetu i kod nas u BiH. Vraćaju se neke mjere iz marta, ograničava se broj prisutnih na otvorenom i zatvorenom prostoru. U nekim kantonima obavezno nošenje maske i van prostorija. Inspekcija prekinula rad Parlamentarne skupštine FBiH jer ih je bilo u zatvorenom prostoru više od 30. Obolio i Bakir Izetbegović. U Tešnju skok na sedam novozaraženih u petak.

Sa druge strane počela predizborna kampanja za lokalne izbore. Ako se ovako nastavi rast novozaraženih pitanje je kako održati predizborne skupove i same izbore.

Predizborna kampanja u Tešnju, prema meni dostupnim informacijama, počela je javnim prestavljanjem kandidata SDA, SDP-a, pojavom fotografija kandidata na reklamnim panoima na gradskoj rasvjeti, podjelom izbornog materijala (BPS, SPU).

Vrijeme kišovito, prohladno, povremeno sunčano tokom dana sa višim temperaturama.

Sezona grijanja krenula pa je očekivati i veću zagađenost vazduha.

Korona virus

12.10.

U svijetu od početka pandemije zaražene 37.267.824 osobe, a preminule 1.073.824.

U BiH otkriveno 302 novozaraženih (FBiH 179, RS 123), Preminula jedna osoba u RS.

13.10.

U BiH otkriveno 186 novozaraženih (FBiH 82, RS 102, DB 2), preminulo je 8 osoba (FBiH 6, RS 2).

U Tešnju otkrivene 2 novozaražene osobe.

14.10.

U BiH otkriveno 334 novozaraženih (FBiH 228, RS 106), preminulo 11 osoba (FBiH 10, RS 1).

U Tešnju otkrivena jedna novozaražena osoba.

15.10.

Broj zaraženih raste u svijetu i Evropi. Jučerašnji dan je pokazao da će se pretpostavke o povečanju broja zaraženih, dolaskom zimskih dana i većeg korištenje zatvorenih javnih prostora, ostvariti. U Našoj zemlji i u susjedstvu oboreni su rekordi dnevnog broja zaraženih. U Hrvatskoj ih je bilo 748, u Sloveniji 707, najviše od početka epidemije. U Srbiji ih je bilo 245.

U BiH je takođe ostvarena rekordna cifra broja zaraženih u jednom danu, Otkriveno je 476 novozaraženih (FBiH 335, RS 141), preminulo je 11 osoba (FBiH 8, RS 3)

U Tešnju svi sumnjivi uzorci su bili negativni.

16.10.

Trend rasta broja zaraženih kod nas i u okruženju se nastavlja.

U BiH je otkriveno 569 novozaraženih (FBiH 386, RS 181, DB 2), preminolo je 14 osoba (FBiH 10, RS 4).

U Tešnju otkrivene 2 novozaražene osobe.

17.10.

Svaki dan novi rekordi novozaraženih kod nas, u okruženju i svijetu. U Hrvatskoj je jučer otkriveno 1.131. slučaj zaraze, u Sloveniji 834, Sjevernoj Makedoniji 535,    Crnoj Gori 211 i u Srbiji 265.

U BiH otkrivena je 521 novozaražena osoba (FBiH 371, RS 242 i DB 8). Preminulo je 8 osoba (FBiH 6, RS 2). Među pozitivnim je predsjednik SDA i dopredsjednik Doma naroda Parlamentarne skupštiune BiH Bakir Izetbegović.

U Tešnju skok broja novozaraženih. Jučer je otkriveno 7 novozaraženih.

18.10.

Broj do sada zaraženih u svijetu približava se 40 milona, a preminulih je milion i sto hiljada, Broj zaraženih raste iz dana u dan dolaskom hladnijih dana. Najveće žarište je u Češkoj. U Sloveniji zadnja 24 sata otkriveno 898 novozaraženih.

U BiH je otkriveno 716 novozaraženih (FBiH 485, RS 226, DB 5), preminula jedna osoba u FBiH.

Općina Tešanj pristupila Inicijativi za zelenu i odživu budućnost

Razvojni program UN-a (UNDP), zajedno sa 15 lokalnih zajednica u BiH počeo je 12.10, realizaciju Inicijative za zeleniju i održivu budućnost. Cilj Inicijative je sadnja 10.000 sadnica stabala u ovoj godini, od čega će općine finansirati sadnju 7350 sadnica, a ostalo UNDP. Incijativi su se pridružile općine:Banja Luka, Doboj Teslić, Bosanska Gradiška, Modriča, Novo Sarajevo Bihać, Cazin Jablanica, Odžak, Sanski Most, Srebrenik, Tuzla, Zenica i naša općina. Pristupanje Inicijativi u ime naše Općine potpisao je načelnik mr. Suad Huskić, a UNDP-a Alisa Grabus.

Naša općina se obavezala da će finansirati 500 sadnica godišnje u sljedećih pet godina, a za prvu godinu UNDP će finasirati sadnju 125 sadnica. Sadnice će biti zasađene na 12 lokacija od kojih su dvije najznačajnije, Rastoke i deponija smeća u Bukvi.

Realizacija ovog projekta je samo nastavak dosadašnje uspjeršne saradnje naše općine sa UNDP-om.

Ovaj projekat pruža mogučnost uključivanja i firmi (sađenje u krugu firme ili u blizini) i pojedinaca. Svima je cilj da imamo više kiseonika u zraku.

Menadžer projekta je Hasan Plančić, koordinator rada sa mjesnim zajednicama Općine.

Mr. Suad Huskić i Alisa Grabus nakon potpisivanja Inicijative

SK Tešanj prvi u konkurenciji 18 streljačkih klubova na turniru Kup
Novi Travnik 2020

Nakon uspjeha u Visokom na prvenstvu Ze-Do kantona 30.8., strijelci SK Tešanj ostvarili su izvanredne rezultate na turniru Kup Novog Travnika2020, koji je održan u subotu 18.10. Nastupili su sa pet strijelaca što je bilo ograničenje obzirom na epidemiološke zahtjeve.

U konkurenciji kadetkinja Esida Halilović je osvojila prvo mjesto. Izvanredna Nadina Omerbašić je proglašena za najboljeg strijelca turnira, osvojila je zlatnu medalju u konkurenciji juniorki i dobitnik je novčane nagrade. Asima Halilović je osvojila zlatnu medalju u konkurenciji juniorki, a Fadil Hadžan u konkurenciji juniora. Elvira Turkeš u konkurenciji seniorki osvojila je srebrenu medalju.

Završeno je kantonalno i federalno prvenstvo u streljaštvu i rezultati su trebali biti objavljeni i proglašeni pobjednici u ovoj sedmici, ali zbog porasta broja zaraženih i ograničenja koja su uvedena proglašenje u Bugojnu je odgođeno za 30.oktobar. Ova godina je uspješna za Streljački klub Tešanj. Šteta je što je epidemija Korona virusa onemugučila nastupe na jačim turnirima posebno za Nadinu Omerbašić. Međutim ona je mlada kao i njene kolegice i vrijeme uspjeha je pred njima.

U SK Tešanj se radi sa mladim uzrastima. Trener Zijad Spahić, koji radi sa najmlađim, kaže da ima talentovane djece. Planirao sam posjetiti jedan njihov trening do kraja godine. Uz TOŠK, koji je trenutno na prvom mjestu Federalne lige, SK Tešanj je po rezultatima najuspješniji tešanjski sportski kolektiv.

Stoje sd lijeva:Zijad Spahić, trener, Asima Halilović, Sakib Plančić, glavni trener, Nadina Omerbašić, Elvira Turkeš

Čuče :Esida Halilović i Fadil Hadžan

Nadina Omerbašić, najbolji strijelac turnira

Izbori 2020

Zvanično je 16.10. počela predizborna kampanja za lokalne izbore u BiH koji će se održati 16.11., izuzev Mostara gdje su izbori mjesec kasnije. Loklni izbori u svijetu su pokazatelj trenutnog raspoloženja glasača prema strankama, ali takvo što se ne može očekivati u BiH. Lokalne izbore ne dobijaju programi, politike stranaka i rezultati na višim nivoima organiziranja vlasti. Po aferama koje je imala SDA, najveća stranka Bošnjka očekivalo bi se smanjenje broja glasova u odnosu na prošle izbore. Međutim ovdje će odlučivati lokalna politiika i rezultati koji su ostvareni u protekle 4 godine. Stanje u općinama je šaroliko pa je očekivati i raznolikost rezultata u odnosu na stanje u višim nivoima vlasti.

Puno je ambicioznih krenulo u borbu za vijećnička i načelnička mjesta. Ima puno malih stranaka i samostalnih kandidata koji imaju šansu samo na lokalnim izborima .

Reklamni panoi na gradskoj rasvjeti se popunjavaju fotografijama kandidata i sloganima stranaka SDA, A-SDA, BPS i jedan SPU (stranka penzionera) ulicom Braće Pobrić, ulicom kralja Tvrtka (Zvečaj), od kružnog toka do zgrade Suda prema Krndiji i put prema Bukvi. Očekivati je da će slobodni panoi biti popunjeni do Jelaha.

Ulica Braće Pobrić do OŠ Huso Hodžić ima 11 panoa (sa po dvije fotogarfije) SDA. A SDA 3 i BPS jedan

SDA predstavila svoje kandidate.

Prvog dana izborne kampanje SDA je pretstavila biračima svoje kandidate za Načelnika i vijećnike. Pretstavljanje je održano ispred zgrade gdje se nalaze prostorije stranke, odnosno ispred zgrade Opće biblioteke.

Kandidate je predstavio donedavni predsjenik stranke i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Šemsudin Mehmedović.

Mr. Suad Huskić je ponovo kandidovan za mjesto Načelnika. Govorio je kratko o kontinuitetu u radu i uspješnim rezultatima koji su ostvareni pod rukovodstvom ove stranke i njega kao Načelnika. Spomenuo je povečanje broja privrednih subjekata, broja radnika, inrastrukturne projekte. Zatim je govorio predsjednik stranke Amir Kurtić. Skupom je moderirala Irma Hadžimehić kandidatkinja za OV.

SDP predstavio svoje kandidate

SDP je u nedjelju predstavio svoje kandidate za OV-e i Načelnika na trgu Gazi Ferhad-bega na Gornjoj čaršiji. Kandidate je predstavio predsjednik OO SDP Senad Subašić. Naglasio je da je SDP jedina multietnička stranka i da SDP shodno tome ima multietničku listu za OV Tešanj. Govorio je i o rezultatima na koje su uticali kao konstruktivan opozicija u proteklom mandatu, ali i onima koji nisu ostvareni i ako su predlagali rješenja. Imaju najmlađu kandidatsku listu. Pozvao je na korektnu izbonu utrku i pozvao građane da izađu na izbore.

Poslije njega govorio je nosilac liste za OV-e dr. Enes Hodžić, zatim kandidat za Načelnika Edin Hasaničević, koji je naglasio je da Teršasnj mora biti bolji i kada je u pitanju zadovoljstvo radnika, jer Tešanj je radnički grad u grupi sa najnižim prosjecima plate u FBiH. Kazao je da Tešanj mora pokretati inicijative za promjene na višim nivoima vlasti.

Skup je moderirala Mirela Buljubašić koja je kandidat za OV-e.

Sa obraćanja dr. Enesa Hodžića nosioca liste za OV

Početak predizborne kampanje BPS započeo podjelom izbornog materijala

BPS je predizbornu kampanju započeo ispred svojih prostorija, koje se nalaze na Gornjoj čaršiji, postavljanjem pulta i dijeljenjem izbornog materijala. U letku se obraćaju biračim i predstavljaju svoje kandidate fotografijama. Izborni materijal je dijelila kandidatkinja za vijećnika Armina Hodžić.

Primopredaja 65 objekta, zbrinuta nena Vezira Alkaz

Iako se možda očekivala primopredaja objekta broj 64. (objekat je u završnoj fazi gradnji u Željeznom polju), ipak objavljujemo vijest o izvršenoj primopredaji objekta broj 65. na dan 16.10.2020. godine.

Nena Alkaz Vezira je živjela u započetoj gradnji, podrumskim veoma neuslovnim prostorijama, a sada je dobila nov i suh prostor sa uređenim kupatilom. Svoje staračke dane će moći s manje brige i bez daljeg narušavanja zdravlja zbog uslova stanovanja u miru provoditi. Izgradnju objekta je u predviđenom roku i na zadovoljstvo nene Vezire završila firma Nedjing, Tešanj – dugogodišnji izvođač radova na objektima koje finansira NHU “Oslonac”. Vrijednost ugovorenih radova je bila 18.314,00 KM u novcu te osiguran crijep za pokrivanje koju je donirala porodica Meškić Miralema sa bratom i sestrom. Općina Tešanj je sudjelovala sa grantom od 5.000,00 KM a 13.314 KM je izdvojeno iz sredstava članarine koju uplaćuju članovi NHU “Oslonac”. Objekat je dimenzija 3,65×6,45m (soba, kupatilo, mali hodnik sa predulazom), predviđen za situacije kada se radi o zbrinjavanju jedne osobe.

Objekat koji je izgrađen uorganizaciji NHU Oslonac

Stari objekat u kome j eživila Vezira

Primopredaji su prisustvovali članovi rukovodstva NHU “Oslonac”, mjesni imam iz Novog Sela Esad ef. Smajić (koji je proučio dovu za useljenje), predstavnik MZ Novo Selo kao i redovni pratilac svih događaja NHU “Oslonac”, lokalna TV SMART. Ključeve neni Veziri je uručio predsjednik Skupštine NHU “Oslonac” hadži Husein Alić.

(Preneseno sa stranice Oslonac)

Promovisana knjiga Ozbiljni razgovori Umihane Krličević Omerović

Dobio sam pozivnicu da prisustvujem promociji knjige Ozbiljni razgovori autorice mr. Umihane Krličević Omerović u organizaciji JU Opća
biblioteka Doboj Jug. Obzirom da sam dobio informaciju da autorica (jedan od osnivača i predsjednica tešanjskog Udruženja za kulturu Kontrakst), neće promovisti knjigu Tešnju zamolio sam učesnike promocije da mi dostave fotografije i informaciju (iz više razloga nisam mogao otići lično na promociju).

U petak, 16. 10. 2020. u organizaciji JU Opća biblioteka Matuzići upriličena je promocija prve knjige poezije Ozbiljni razgovori autorice Umihane Krličević Omerović.

S lijeva na desno: Amra Mujezinović, mr. Umihana Krličević Omerovići idr. Melida Travančić

O knjizi su govorile dr. Melida Travančić i profesorica Amra Mujezinović koja je istaknula da je “Zbirka poezije Ozbiljni razgovori konstruirana kao neka vrsta gradacije, gdje se razmišljanja lirskog subjekta šire u koncentričnim krugovima: lirski subjekt prvo razmišlja o sebi u svijetu u kojem živi, onda o svijetu i životu uopće i na kraju o smrti. U jednoj zbirci poezije zaokružena je sva životna filozofija i zato je ova knjiga vrijedna čitanja.Umihana Krličević Omerović rođena je u Doboju 1987. godine. Fakultet političkih nauka završila je u Sarajevu, te stekla zvanje Bachelor komunikologije, a potom i magistar komunikologije. Certificirana je trenerica za upravljanje lokalnim razvojem i koordinatorica Mreže za upravljanje loklanim razvojem u FBiH. Zaposlena je u Općini Doboj Jug na mjestu savjetnice za upravljanje lokalnim razvojem.

Mahmut Galijašević izabran za predsjednika Udruženja Wirtschaftsverein BH

Njemačka Privredna komora ima svoje Predstavništvo u BiH, ali i Udruženje firmi njemačkog kapitala u BiH. Jedna od članica Udruženja Wirtschaftsverein BiH je i firma Mann und Hummel
BH.

Održana je izborna Skupština Udruženja Wirtschaftsverein BiH online 15.10., na kojoj su birani predsjednik i Upravni odbor.Za predsjednika Udruženja izabran Mahmut Galijašević, direktor Mann und Hummel BH.

U  Upravni odbor su izabrani: Snježana Köpruner, direktorica GS-TMT d.o.o. Travnik, Branimir Muidža, direktor Tvornica cementa Kakanj dd, Muamer Peljto, direktor TüV Adria d.o.o. Sarajevo, Mahmut Galijašević, direktor Mann + Hummel BiH Tešanj, Thomas Herbert Drittenpreis, direktor Tehpro CNC d.o.o. Derventa, Adela Rizvić, advokat Ernst&Young d.o.o. Sarajevo.

Mahumut Galijašević

Preminuo Besim Hotić Sumbul

U 73. godini života preminuo je Besim Hotić Sumbul.

Nakon završene osnovne škole u Tešnju zvaršava Školu učenika u privredi, zanimanje mašinbravar. Obavljao je praksu u Tvornici čarapa gdje se zapošljava i radi na održavanju mašina Uz rad stiče zvanje visokokvalifikovanog tekstilnog mehaničara. U Tvornici čarapa provodi cijeli radni vijek.

Besim i Slobodan Janjuš, golman Željezničara, na utakmici u Tešnju 1971. godine kada je Tošk pobjedio 2:0

Ono po čemu će ostati zapamčen je njegov igrački doprinos jednoj uspješnoj generaciji Toška koja je ostvarila i onaj historijski uspjeh tešanjskog sporta, eliminacija tadašnjeg državnog prvaka Željezničara iz takmičenja KUP Maršala Tita. Besim je pripadao onoj čuvenoj generaciji Bukvića, Dautefendića, Šeremeta, Gverića, braće Hadžiselimović i Sofića i dr.

Stare fotogarfije


Pobjedovci na izletu u Sloveniji sedamdesetih.

Čuče:

Hamzalija Mahmutefendić, Ismet Bedak, Meho Omahić, Živko Jerković NN

Stoje: NN, Munevera Sofić, Sajma Saračevićm, Ibro Sračević, Hidajet Smailbegović i NN

Sa sahrane Ejuba Karahodžića radnika Pobjede 1989. godine.

Stoje s lijeva: Enver Karahodžić, Franjo Martinović Dugi, Senad Ibrahimkadić, Kemal Prnjavorac Kermo, Izudin Kotorić Izo, Atif Terzić,.

Čuče:Miralem Unkić i Mehmed Hotić Hota

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *