Tešanjski dnevnik 19-26.10.2020. godine

Sedmicu je obilježio nevjerovatno brz rast zaraženih od Korona virusa, kod nas i u svijetu. Svakodnevno se obaraju rekordi dnevno zaraženih u cijelom svijetu i kod nas. Velike su dileme da li donositi odluke koje će zaustaviti privredu koja i onako radi u otežanim okolnostima, pada tražnja proizvoda, odsustva sa posla i dr. Obrazovanje radi sa velikim teškoćama.

Najavljuju se crni dani i kod nas i u svijetu. Štedi se, pada potražnja, a time i proizvodnja. Budžeti žive na kreditima i pozajmicama. Značajno su pale doznake od dijaspore što će narušiti devizni balans sa inostranstvom i smanjiti potrošnju u BiH. Ekonomski stručnjaci se utrkuju u crnim prognozama. U takvoj atmosferi su nekako potisnute informacije o aktivnostima izborne kampanje. Nek stranke su odustale od predizbornih skupova, ne stavljaju plakate, panoe i drugo (mogu se vidjeti samo panoi SDA, A-SDA, BPS i SPU). Do vikenda sunčano i tokom dana veoma toplo. U subotu kiša, ali još nema visokog pada temperature. Zatvorena Gradska kafana.

Prvi mraz ove godine osvanuo u ponedeljak 19.10.

Korona virus

19.10.

U BiH otkriveno 356 novozaraženih (FBiH 379, RS 177), preminule tri osobe iz RS. Američka firma Pfizera u saradnji sa njemačkom firmom Bajontek počela proizvodnju hiljada doza u Belgiji. Očekuje se godišnja proizvodnja od 100 miliona doza vakcine. Do kraja mjeseca se očekuju konačni rezultati djelotvornosti.

20.10.

Broj novozaraženih veoma brzo raste, pa se svaki dan obaraju rekordi kod nas, ali i u Evropi i svijetu. U Sloveniji uveden policijski sat od 21h do 6h. SAD, Brazil i Indija su i dalje vodeće zemlje po broju zaraženih.

Jučer su u BiH otkrivene 541 novozaražene osobe (FBiH 285, RS 255 DB 1), Broj preminulih je 13 (FBiH 11, RS 2).

U Tešnju otkriveno 5 novozaraženih osoba.

21.10.

U BiH itkriveno 728 novozaraženih (FBiH 483 , RS 245), preminulo 20 osoba (FBiH 17, RS 3)

U Tešnju otkrivene 3 novozaražene osobe.

22.10.

U Hrvatskoj je jučer otkrivene 1.424 novozaražene osobe, preminulo 11, Sloveniji 1503, preminulo 8, Srbiji 512, preminula jedna osoba. U Češkoj otkriveno 12.000 novozraženih, Francuskoj 20.468.

U BiH otkriveno 926 novozaraženih, (FBiH 654, RS 268, DB 4), preminulo 14 osoba (12 FBiH, RS 2 ).

U Tešnju otkriveno 5 novozaraženih osoba.

23.10.

Rekordi broja zaraženih se svakodnevno obaraju kod nas, u regionu i u svijetu. U Češkoj je juče otrkriveno 14.968 novozaraženih, Njemačkoj 11.287, Francuskoj 26.676, Hrvatskoj 1.563 (13 preminulih), Sloveniji 1663.

U BiH otkriveno 999 novozaraženih (606, RS 387, DB 6), preminulo 17 osoba (FBiH 13, RS4).

U Tešnju otkriveno 8 novozaraženih osoba.

24.10.

Jučer je BiH prešla četverocifreni broj broj zaraženih od Korona virusa, registrovano ih je 1.179 (FBiH 732, RS 437, DB 10), preminulo je 14 osoba (FBiH 9, RS5)

U Tešnju je otkriveno 6 novozaraženih osoba

25.10.

U BiH otkriveno 1.251 novozaražena osoba (FBiH 669, RS 582, DB114), preminulo 10 osoba (FBiH 3, RS 7).

Ugovoreno zimsko održavanje puteva za sljedeću zimsku sezonu na području općine Tešanj

Nakon završene procedure javne nabavke, potpisani su ugovori za zimsko održavanje lokalnih puteva i gradskih ulica na području općine Tešanj za pretstojeću zimsku sezonu.

Ugovori su potpisani sa šest specijaliziranih firmi:Trans kop d.o.o. Tešanj, Doboj putevi d.d. Doboj Jug, Hajdić d.o.o. Maglaj, AB trans d.o.o. Tešanj, KM gradnja d.o.o. Tešanj i Geo put d.o.o Maglaj). Ove firme će održavati 82,3 km glavnih cesta, a JP RAD će preuzeti održavanje 30,3 km gradskih i prigradskih ulica, te 29 km trotoara.

Sa svih 25 mjesnih zajednica su potpisani Sporazumi o održavanju 164,56 km cesta i 17 km trotoara u lokalnim sredinama za što će iz budžeta Općine biti prebačeno na račune mjesnih zajednica 171.450 KM.

Kroz Tešanj prolazi cca 63 km magistralnih i regionalnih cesta, zimskim održavanjem obuhvaćeno je 340,16 km puteva i ulica, te 46 km trotoara.

Općina Tešanj, za zimsko održavanje  puteva, izdvojit će preko 430.000 KM, a poslove nadziru četiri ovlaštene osobe za nadzor i putem ugrađenih GPS uređaja ugrađenih u većinu vozila zimske službe.

Ugovor je potpisan za nastavak radova na trećoj traci u ulici Kralja Tvrtka u Tešnju. Vrijednost radova je 140.000 KM, a izvođač je firma Doboj putevi d.o.o. Doboj Jug.

Potpisani ugovri za Start ap ideje mladih

Podrška mladim za pokretanje vlastitog biznisa općina Tešasnj započela je 2011. godine. Uložena su sredstva Općine i Vlade Švajcarske.u iznosu od 603.000 KM. Od 80 dobitnika sredstava podrške njih 59 su aktivni i danas zapošljavaju 134 radnika.

Ove godine bilo je 17 prijava od kojih je 13 podržano.

Ermin Vejsić, Almir Ramić, Sulejman Delić, Almir Maleškić, Tarik Jašić, Haso Delić, Nermin Ibrahimkaić

Stoje: mr. Suad Huskić, Haška Hundur, Safet Turkeš, Elvedin Pašić,, Sumeja Turkić, Adela Žilić, Berina Bošnjak, Mirnes Dedukić

Lista postojećih strat ap ideja mladih koji će biti podržani kroz realizaciju projekata Podrška unapređenju konkurentnosti privrednih subjekata osnovanih od strane mladih u periodu 15.7.2019-15.7.2020.godini:    Mli mutvak d.o.o. Tešanj (proizvodnja pita ispod saća), EURO ES d.o.o. Jelah (proizvodnja ostale građevinske stolarije i elemeata), Agencija za čišćenje Grizly Novo Seloya (usluga čišćenja), Stomatološka ordinacija dr.Turkić (stomatološka ordinacija), Decco stone d.o.o Vukovo. (proizvodnja dekorativnog kamena, Fasaderska radnja Turkeš Raduša gradnja (fasaderski i štukaturski radovi), R&M d.o.o.Vukovo (prijevoz robe), Poljoprivredna djelatnost Ermin Vejsić Cerovac (proizvodnja mlijeka), Autoservis DS Miljanovci), HA-LED Elektro Miljanovci (elektriinstalaterski radovi),.

Dopunska lista korisnika, za koju još nisu obezbjeđena sredstva :AM metal Šije, (mašinska obrada metala), Autolakirer Laky Mrkotić (autolakorerski poslovi), Dal-kop Tešanj (društvo za transport, promet i usluge).

Danas egzistira 59 pravnih lica koja su kroz podršku Općine za firme start up zaposlili 140 radnika.

Podrškom postojećim Start up-om nastalih firmi odvija se kroz subvencioniranje troškova nabavke nove opreme, mašina, alata i repromaterijala do 5.000 KM. Sredstva su obezbijedili Općina Tešanj i Vlada Švicarske putem MEG projekta.

Potpisani ugovori za tri nove kapitalne investicije u infrastrukturu

U sali OV-a, uz prisustvo predsjednika OV-a Senada Subašića načelnik mr. Suad Huskić potpisao je tri ugovora za tri veoma značajne infrastrukterne investicije:Istražni radovi na izvorištoma pitke vode u Bobarskom polju, izgradnja sportske dvorane u Jelahu i utopljavanje OŠ Huso Hodžić

Izgradnja sportske dvorane u Jelahu povlači se dugi niz godina po skupštinskim klupama OV-a, sukobljenim politikama i pitanjima građana. Prvo je bilo pitanje lokacije, drugo, ova investicija se stavljala u kontekst svojevremeno loših odnosa Tešanj-Jelah, odnosno političkih partija SDP, SDA. Predjednik OV-a Senad Subašić je emotivno i kao Jelašanin, izrazio zadovoljstvo početkom izgradnje sportske dvorane.

Dvorana će biti građena u fazama. U prvoj fazi uradit će se noseća betonska konstrukcija sa krovom i tribinama za 750 sjedećih mjesta. Dimenzije dvorane su 51×32 m. Vrijednost ugovorenih radova je 600.000 KM, a radove će izvoditi firma Inžinjering d.o.o. iz Ljetinića.

Ugovor je potpisao vlasnik i osnivač firme Ahmet Hujdur.

Sportska dvorana će biti izgrađena na prostoru između novogradnje HG i OŠ 1.mart u Jelahu

Mr. Suad Huskić i Ahmet Hujdur potpisuju ugovor

Ugovor o istražnim radovima za vodosnabdjevanje , koji će biti urađeni u Bobarskom Polju, potpisao je Admir Bajrić predtavnik firme GeoAVAS Sarajevo. Vrijednost radova je 60.000 KM. Inače Općina finansira istraživačke radove na lijevoj strani puta Jelah Piljužići, a JU Rad na desnoj strani gdje je već u pripremi izgradnja još jednog bunara.

Do sada smo zaista imali uspješna rezultate ispitivanja i sve su šanse da će ovaj vodozahvat sa lijeve obale Usore rijšitiiti. dugoročno, najvažnije infrastrukturno pitanje Općine, snabdjevanje pitkom vodom največeg dijela općine.

Ono što je posebno potrebno naglasiti je da se prvi put koriste finansijska sredstva Kantona dobivenim iz koncesija.

Treći ugovor o izvođenju radova na utopljavanju OŠ Huso Hodžić potpisao je predstavnik firme Arcon d.o.o. iz Zenice Fahrudin Šehanović. Tako će OŠ Huso Hodžić završetkom ovih radova biti u potpunosti obnovljena (ranije je promjenjena stolarija, potpuno obnovljni mokri čvorovi, riješeno pitanje odvoda otpadnih voda koje su često plavile sportsku dvoranu i dr.). Vrijednost radova je oko 100.000 KM

Tri državna prvaka iz Taekwondo akademije

Pratim tešanjske portale ne bi li u ovo vrijeme epidemije pronašao nešto što bi trebalo zabilježiti u Dnevniku. Tako saznadoh da je Omer Mehmedović postao državni prvak u taekwondu. Pronađem na stranici Taekwondo akademije (u daljem tekstu Akademija)
broj telefona, javi se trener i dogovorismo moje prisustvo treningu koji se održava u iznajmljenom prostoru zgrade poznate kao Katanga.

Tamo saznadoh puno više lijepih informacija i upoznah, ne jednog, nego tri šampiona.

U nedjelju 18.10. održano držano je u Zenici Državno prvenstvo u taekwondu. Prvenstvo je istovremeno i kriterijski turnir za izbor reprezentativaca. Kriterijski turnir je bilo i Federalno prvenstvo održano u februaru. Na oba takmičenja učestvovala je ekipa Taekwondo akademije iz Tešnja.

U Zenici je iz Akademije nastupilo je 7 takmičara. Osvojena su dva pehara i 6 medalja. Dobili smo i tri državna prvaka:Nadina i Omer Mehmedović i Benjamin Ibrahimkadić.
Sabina Balić i Nihada Hodžić osvojile su srebrene, dok je Nail Alić osvojio bronzu.

S lijeva: Benjamin Ibrahimkadić, Omer Mehmedović i Nadina Mehmedović

Nadina Mehmedović je rođena 2004. godine od oca Elvina i majke Mirele, djevojačko Mujkić. Drugi je razred Srenje medicinske škole, smjer farmaceutski tehničar u Tešnju. U Zenici je osvojila prvo mjesto u kategoriji juniorke minus 63 kg. Ovim sportom se bavi od svoje 8 godine i do sada je zabilježila nekoliko uspješnih rezultata. Na Evropskom klupskom prvenstvu u Istambulu osvojila je drugo mjestro, Na Olimpijskom kvalifikacijskim turnirima (G1 Turnir) u Austriji 2018 i 2019. godine osvajala je drugo njesto. Na turniru BH OPENING u Zenici 2019. godine osvojila je prvo mjesto.Učestvovala je na Evropskom prvenstvu u Španiji 2018 godine kao reprezentativka BiH.

Proglašena je za sportistu godine u juniorskoj konkurenciji Tešnju i Ze-Do kantona.

Benjamin Ibrahimkadić je rođen 2006. godine od oca Enesa i majke Alije rođene Hrvić. Učenik je OŠ 9. 9eptembar u Tešanjci. Trenira tri godine i osvojio je prva mjesta na Državnom i Federalnom prvenstvu u kategoriji kadeti minus 65 kg.

Omer Mehmdović je brat Nadinin. Rođen je 2008. godiner. Učenik je OŠ Mustafa Mulić u Šijama. Osvajač je prvog mjesta na proteklom Fedralnom i Državnom prvenstvu u kategoriji kadeta (2006. 2007. i 2008. godište) koji je kriterijski za reprezentaciju BiH.

Članovi Taekwondo akademije, starijeg uzrasta (mlađi su bili na treningu prije njih), na treningu.

Osnivač Taekwondo akademije, prije sedam godina, je aktuelni trener Elvin Mehmedović, koji je nosilac pojasa 4. dan. Treneskim poslom bavi se 10 godina. Otac je Nadine i Omera.

Akademija je prije pojave pandemije imala 200 članova, a sada ih ima 150. Aktivnosti se odvijaju kroz tri sekcije u:Tešnju. Šijama, i Miljanovcima.

Dobili smo tri državna prvaka i buduća reprezentativca u taekwondo sportu. Klub egzistira na osnovu podrške Općine kroz projekte redovnog funkcionisanja, što je nedovollno za dalji razvoj talenata i reprezentativaca. Na svim takmičenjima van BiH imaju veće troškove koje snose sami pa i kada član kluba ima reprezentativni nastup. Dopunski se finansiraju isključivo iz članarina članova Akademije. Kada sam pokušao da se učlanim nisu mi dozvolili jer članarainu plaćaju samo polaznici Akademije.

I na kraju ove lijepe sportske priče dolazimo do već dobro poznatog pitanja. Kako obezbjediti talentovanoj djeci mogučnost daljeg bržeg razvoja u bilo kojoj oblasti, posebmno u sportu. Za redovna obrazovanje se može dobiti stipendija, a sporstkih stipendija nemamo. Možda bi je mi u Tešnju mogli uvesti, recimo za sve državne prvake koje imamo u mlađim uzrastima, ne samo u taekwondu nego i u streljaštvu, kick boxu, a možda ih ima ima i u drugim sportovima za koje neznamo kao što ni ja nisam znao za ove iz Akademije.

Potrda o dobivanju crnog pojasa 4 dan dolazi iz Tokija

Održana obuka iz 3D tehnologije

U sali OV-e održana je obuka iz 3D tehmologije. Predstavljene su nove izvedbe 3D štampača i 3D skenera i njihove mogučnosti. Obuku je organizirala TRA u saradnji sa firmom 3D Republika iz Beograda.

Dijelovi izrađeni na 3D štampaču

Foto zabilješke

Azra Šišić i Kasim Burejić dijele izborne materijale Stranke penzionera/umirovljenika (SPU)

Tabačka ulica od Kape do Trga Ferhad-bega pesvučena novim asfaltom

Članice Udruženja žena “Ruka” iz Kaloševića gostovale na Nova TV na čelu sa predsjednicom Suadom Mujkić i upoznale gledaoce o Udruženju i rezultatima šestogodišnjeg rada

Stare fotogarfije

Meho Mešić direktor Sloge uručuje priznanje Husi Krdžaliću 28.12,1982, koji je svojevremeno u Željezari Zenica zaposlio veliki broj naših Tešnjaka.


S lijeva: Ajša Zejnilović, Zejneba Brkić, Zulejha Kerić, Enisa Galijašević i Vahida Ćehajić

Fotografija je snimnjena oko 1955 godine.

(Ova fotografija je objavljena u fragmentima neobjavljene knjige Između sna i jave:Moj Tešanj Ahmeda Bosnića sa nepotpunom identifikacijom. Objavljen aje i fotografija žena na mostu pore Hotela za koje autor nije imao imena. Tu fotogarfiju sam objavio u maju 2016. godine pa je sada nisam uvrstio sa identifikacijom u Stare fotografije).

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *