Tešanjski dnevnik 21-28.12.2020. godine

Kulminirala migrantska kriza u Krajini. Hladnoća, kiše, snijeg, a 1.500 migranata nemaju ni šatorski krov nad glavom. Na sceni su prepucavanja lokalne vlasti i viših nivoa vlasti, te predstavnika međunarodne zajednice, a brzog rješenja nema. Mnogi migrante samtraju tempiranom bombom, koji mogu u očaju svašta napraviti.

Ikona koju je Dodik poklonio Lavrovu nije vraćena Interpolu, kako su neki mediji pisali, nego ambasadoru BiH u Moskvi Željku Smardžiji. Samardžija je lično ikonu donio u Srajevo u kabinet Milorada Dodika, a ne Ministrastvo vanjskih poslova, kako iz Ministrstva tvrde. To je izazvalo nova nagađanja.

    Hifa oil sponzor najboljih takmičara Taekwondo Akademije
Tešanj-Šije, Benjamina Ibrahimkadića i Omera Mehmedovića dobitnika medalja na Evropskom prvenstvu u Sarajevu.

U Srbiju stiglo prvih 5.000 komada Pfizerove vakcine. Prva je vakcinisana premijerka Ana Brnabić, a u Hrvatskoj najavlju početak vakcinacije 27.12. U BiH? Bit će, ako Bog da.

U subotu 26.12. krovove zabijelio snijeg koji je nastavio padati tokom dana, ali nije ostao na ulicama. Njegova visina ga ipak svrstava u prvi snijeg ove zime.

Korona virus

21.12.

U BiH registrovane 482 novozaražene osobe (FBiH 344, RS 125, DB 13), preminulo 27 osoba (FBiH 9, RS 18)

22.12.

U BiH registrovano 216 novozaraženih (FBiH 157, RS 57, DB 2), preminule 52 osobe (FBiH 29, RS 22, DB 1).

U Tešnju registrovano 7 novozaraženih osoba.

23.12.

U BiH registrovano 766 novozaraženih osoba (FBiH 463, RS 180, DB 123), preminulo 86 osoba (FBiH 62, RS 22, DB 2).

U Tešnju registrovano 6 novozaraženih osoba.

24.12.

U BiH registrovane 674 novozaražene osobe (FBiH 361, RS 180, DB 123), preminulo 86 osoba ( (FBiH 62, RS 22, DB 2).

U Tešnju registrovane 4 novozaražane osobe.

25.12.

U BiH registrovano 728 novozaraženih osoba (FBiH 472, RS 233, DB 23), preminulo 38 osoba (FBiH 17, RS 18, DB 3).

U Tešnju registrovano 7 novozaraženih osoba.

26.12

U BiH registrovane 593 novozaražene osobe (FBiH 324, RS 240, DB 29), preminule 22 osobe (FBiH 5, RS 16, DB 1).

U Tešnju registrovane 4 novozaražene osobe.

27.12.

U BiH registrovano 439 novozaraženih osoba (FBiH 187, RS 241, DB 11), preminula 21 osoba (FBiH 7, RS 13, DB 1)

Potpisani ugovori o nastavku radova na vodovodnoj i kanalizacionoj infrastrukturi

Općinski načelnik mr. Suad Huskić potpisao je tri ugovora o nastavku radova na izgradnji vodovodne i kanalizacione infrastukture u Raduši, Lepenici i Šijama. Svi ovi projekti finansirani su iz sredstava vodnih naknada Ze-Do kantona, Općine i JP Rad. Vrijednost projekata je 590.000 KM.

S lijeva:Emina Hasanbašić (KM Gradnja i Inžinjering1), Almir Brka (AB-trans i Nedjing) mr. Suad Huskić, Adnan Lihić i Adil Delmanović (Ted invest)

Prvi ugovor odnosi se na rekonstrukciju vodovodne mreže kod rezervoara Jugozapad Tešanj i spajanje vodovoda Raduša. Ovim ugovorom planirana je izgradnja novog šahta, rekonstrukcija postojećeg rezervoara sa potrebnim montažerskim radovima, te iskop trase cjevovoda u dužini od 550 m. Sredstva su obezbijedili Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK (60.000 KM), JP Rad dd (106.000,00 KM i nabavku potrebnih cijevi u vrijednosti cca 35.000,00 KM (koje se nabavljaju nevezano za ovaj ugovor) i Općina Tešanj (32.288,93 KM). Izvođač radova je Konzorcij: AB-trans d.o.o. Tešanj i Nedjing d.o.o Tešanj.

Drugi ugovor se odnosi na izgradnju vodovoda Tešanjka-Lepenica. Projekat obuhvata izgradnju rezervoara zapremine 200 m3, pumpnu stanicu za visoku zonu Lepenica, distributivne i potisne mreže cjevovoda dužine 3.600 metara. Sredstva od 313.406,96 KM je obezbijedilo Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Ze-do kantona. Izvođač radova je firma Ted invest d.o.o Sarajevo.

Treći ugovor se odnosi na na nastavak izgradnje kanalizacije u Šijama. Projekat obuhvata izgradnju primarnog kolektora dužine 950 metara sa izgradnjom i montažom 34 komada revizionih šahtova. Sredstva od 77.337,00 KM je obezbijedilo Ministarstvo za poljoprivredu,
šumarstvo i vodoprivredu Ze-do. Izvođač radova je Konzorcij: KM Gradnja d.o.o Tešanj i Inžinjering i d.o.o Jelah.

Posjeta Mann und Hummelu BA

Na FTV gledam direktora Mann Hummel BA kako govori o potpisivanju kolektivnog ugovora o radu iznoseći podatak da su u ovoj godini ostvarili rekordnu proizvodnju. To je bio moj razlog da posjetim ovu firmu i saznam neki podatak više.

Izlazi za otpremu gotovih proizvoda

Mann und Hummel BA je ove godine, bez obzira na epidemiju, dostigao rekordan iznos vrijednosti prihoda od preko 40 miliona € i povećao zaposlenost na oko 700 radnika.

U fazi realizacije je i najveće investicija do sada, izgradnja savremenog Logističkog centra površine 5.000 m2 i visine 13,5 metara, sa 14.000 paletnih mjesta.

Radovi su u završnoj fazi, planirano je da se početkom naredne godine počne sa popunjavanjem paletnih mjesta i stavljanja u funkciju. Nekoliko detalja sa kojima me je upoznao direktor Mahmut Galijašević su zaista impresivni.

Skladište raspolaže sa 14.000 paletnih mjesta

Transport se odvija specijalnim viljuškarima, koji zahtjevaju apsolutno ravan pod i obrušene staze za točkove.

Slovenačka firma je u fazi instalisanja protipožarnog sistema zaštite koji se sastoji od rezervoara sa ca.800 m3 vode, razvoda i mlaznice za svako paletno mjesto koja reaguje na projektovanu temperaturu. Tako se sistem uključuje segmentno za svako paletno mjesto.

U ovom objektu pored skladišta repromaterijala i gotove robe biće smještena prijemna kontrola, radne i druge prostorije (mokri čvor, garderoba, prostorija za odmor) za oko 60 radnika logistike. Na jednoj etaži je slobodan veliki prostor za koji još nije definitivno donesena odluka o sadržaju koji će biti prenesen u njega. Autor arhitektonskog rješenja zgrade je Tešnjak Rifat Osmanović.

Stavljanjem skladišta u funkciju u samom rasporedu postojećih kapaciteta došlo je do promjena i poboljšanja tako da se proizvodnja poluproizvoda približila montažnim trakama, a oslobođeno je oko 3.000 m2 proizvodnog prostora za sljedeće proširenje proizvodnje.

Ukupna investicija je cca.4 milona €.

Najveći rezervoar vode u Tešnju

Potpisan je kolektivni ugovor. Mann und Hummel BA je firma koja ima plate veće od prosjeka u Federaciji BiH. Pored toga radnici koriste i nešto duži odmor od zakonom propisanog tako da radnik sa 20 godina staža stiče pravo na 30 dana odmora. Kod ostvarenih uspješnih rezultata poslovanja firma isplaćuje trinaestu platu. Redovno se isplaćuje i regres. Tako će biti i ove godine, a tako je bilo i proteklih godina.

Firma obezjeđuje mjere protiv-požarne zaštite i zaštite na radu na najvišem nivou, naročito izgradnjom novog skladišta za plinove i zapaljive materijale. Pored toga uložena su velika sredstva za ispunjenje ekoloških zahtjeva tako da je Mann und Hummel primjer odnosa prema okruženju, ne samo u Tešnju, nego i u cijeloj BiH.

Popeo sam se i na krov novog objekta koji je dominantan u industrijskoj zoni Bukva, ali mi je magla onemogućila da napravim dobre fotogarfije. Gledajući sa krova prva misao mi je bila na Izudina Alićehajić, pionira tešanjske moderne industrije. Kada smo razgovarali oko mogućnosti mog dolaska u Pobjedu kazao je :

Ako vi stručni i visoko obrazovani Tešnjaci dođete u Pobjedu (iz koje je nastala firma Mann und Hummel BA) vi ćete pomicati rijeku do one šume, a sve do rijeke biti će fabrika!

Tada je to izgledala fantazija, a sada zgradu Logističkog centra do one šume dijeli transporni put Mann und Hummela, rijeka Tešanjka i put sa druge strane obale.

Katolici proslavili svoj najveći blagdan Božić

    Božične sadržaje uslovila je i ograničila epidemija, ali su katolici župe u radosti proslavili svoj najradosniji blagdan posjećujući svete mise i u krugu porodice. U župi Jelah, posljednjih mjeseci, svete mise slave se na otvorenom.  Tako je bilo i sa svetom misom polnoćkom koja je po preporukama započela na Badnjak u 21h. Na misi polnoćki okupio se velik broj ljudi koji su s radošću pjevali božićne pjesme i započeli sa slavljem najradosnijeg katoličkog blagdana. Vjernici su se pridržavali epidemioloških mjera, ali su Božić dočekali bliski bez obzira na društveni razmak. Župnik je u propovijedi naglasio svjetlost rođenja Isusova koje nitko ne može zatomiti niti sakriti te pozvao župljane da slijede to svjetlo u svom životu.


Župnik Don Ilija Marinović drugog dana Božića organizirao je Domjenak za goste čiji broj ove godine bio ograničen zbog epidemije. Ranijih godina Domjenku je prisustvovao veliki broj gostiju, među kojima ih je veći broj bio iz drugih konfesija. .

Priča o čovjeku: Omer Pobrić (1945-2010)

Povodom 10 godina od smrti Omera Pobrića, a u okviru Dana grada Tešnja, otvorena je izložba posvećena ovom Tešnjaku, maestru na harmonici, kompozitoru, piscu nekoliko knjiga među kojima su i pojedine sa notnim zapisima, bosanskom patrioti, lokalpatrioti prema mjestu rođenja-Tešnju.

S lijeva:Hasan Berberović, mr. Mensura Mujkanović, Abaz Bijedić i mr. Damir Galijašević

Izložbu je organizirala JU Muzej, a autori izložbe su mr. Mensura Mujaković i mr. Damir Galijašević. Za ovu priliku odštampan je izložbeni prospekt u kome se nalazi njegova biografija i njegova djela, njegova povezanost sa zavičajem i pojedini tekstovi o Omeru u sredstvima informisanja.

Na otvaranju izložbe govorili su: mr. Mensura Mujkanović (koja je i opvorila izložbu), Hasan Berberović, rođak i poznavalac Omerova života i djela, mr. Damir Galijašević i Abaz Bjedić, harmonikaš i nekada član Omerovog orkestra.

Ovo je treći događaj koji je posvećen ovom umjetniku. Dva je organizirao Cko: Okrugli sto i obilježavanje desetgodišnjic od smrti ove godine, kada sam detaljnije pisao Omerovoj biografiji. Ovaj put kratko da je Omer rođen 1945. godine u Tešnju, da je završio Šumarsku tehničku školu na Ilidži kod Srajaeva, studirao na Prirodno matematičkom fakultetu, ali se potpuno okrenuo muzici i sav svoj život, svirao, komponovao, istraživao sevdalinku, formirao Institut sevdaha u Visokom.

Foto zabilješke

Prvi dan zime u Tešnju, bez snijega, maglovito i temperaturama iznad 5°


Prvi snijeg ove zime

Stare fotogarfije

Stoje s lijeva:Ahmet Brka, Muharem Berberović Mape, Hamzalija Braković i Sakib Zejnilović Gala. Čuči: Muris Jabandžić Tigar


Stoje s lijeva: Sakib Zejnilović Gala, Edhem Mehinović Tutnjo, Rusmir Bešlagić Rujo i Salih Hadžimehić

Čuče: Bejto Hatidžić, Selim?, Bahrija Kahrimanović Baja

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *