Tešanjski dnevnik 25.1-1.2.2021. godine

Ovu sedmicu obilježile su istrage, optužnice, sudski procesi najvišim dužnosnicima u BiH uglavnom za koruptivne radnje. U prošloj godini 151 tužilac u zemlji, a podignuta samo jedna optužnica za korupciju. Da li su se tužioci i sudovi počeli miješati u svoj posao ostaje da se vidi kada se bude znao ishod. Tako počinje suđenje učesnicima afere Respirator (Novalić, Milićević, Solak), Sadiku Ahmetoviću za zloupotrebu položaja dok je obavljao dužnost Ministra sigurnosti, direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću, istraga se protiv predsjednika suda BiH Ranka Debevca koju vodi Ured disciplinskog tužioca. Ovakve istrage i sudski procesi, iz dosadašnjeg iskustva, na početku su euforično prezentirani,dugo traju i na kraju zastarjevaju. Da li se možemo sjetiti afere Čaušević i njenog ishoda? Sada se postavlja pitanje kako će funkcionirati Vlada FBiH kada su dvije najodgovornije osobe pod pritiskom suđenja.

Vrijeme kišovito sa par jutara sa temperaturama u minusu.

Korona virus

Zemlje u susjedstvu se vakcinišu jer nisu čekale mrvice iz EU. Vakcine su postale tržišna roba i do njih dolaze bogati koju mogu da više plate. U BiH nema vakcinacija, a kada će biti niko tačno ne zna i ako se najvaljuje kontigent sredinom februara. Onih 5.000 vakcina do kraja januara niko više i ne spominje. Tek je donesena odluka o kupovini direktnim narudžbama. Sada, kada veliki i bogati stoje u prvim redovima BiH će dijeliti sudbinu siromašnih, a tek kada počnu rasprave kako ih raspodjeliti prema nivoima vlasti? Sada se pojavljuju nove mutirane vrste Covid 19 virusa, engleska, brazilska koje se daleko brže šire. Koliko smo spremni da dočekamo novi vala zaraze kapacitativno u zdravstvu, materijalno i psihološki? Puno je neizvjesnosti.

U svijetu oboljelo preko 100 miliona ljudi ,a preminulo preko1,5 miliona. Vrlo restriktivne mjere uvedene u Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

25.1

U BiH registrovane 203 novozaražene osobe (FBiH 123, RS 72, DB 8), preminulo 5 osoba (FBiH 2, RS 3)

26.1.

U BiH registrovano 100 novozaraženih osoba (FBiH 42, RS 56, DB 2), preminulo 18 osoba (FBiH 10, RS 8).

U Tešnju registrovano 5 novozaraženih osoba.

27.1.

U BiH registrovano 389 novozaraženih (FBiH 261, RS 106, DB 22), preminulo 27 osoba (FBiH 11, RS 13, DB 3).

U Tešnju registrovane 3 novozaražene osobe.

28.1.

U BiH registrovane 332 novozaražene osobe (FBiH 191, RS 125, DB16), preminule 22 osobe (FBiH 17, RS 5)

U Tešnju registrovano 8 novozaraženih osoba.

29.1.

U BiH registrovano 330 novozaraženih osoba (FBiH 180, RS 137, DB 13), premilo 16 osoba (FBiH 11, RS 5).

U Tešnju registrovane 3 novozaražene osobe.

30.1.

U BiH registrovane 303 novozaražene osobe (FBiH 189, RS 101, DB 13), premilo 20 osoba (FBiH 5, RS 13, DB 2).

U Tešnju registrovano 8 novozaraženih osoba

31.1.

U BiH registrovane 394 novozaražene osobe (FBiH 245, RS 140, DB 9), preminulo 17 osoba (FBiH 5, RS 10, DB 2)

Promovisana knjiga Kritičari o Amiru Brki

U tešanjskoj biblioteci održana je promocija knjige Kritičari o Amiru Brki koju je
priredio dr. Muhidin Džanko, što je šesta knjiga o opusu Amira Brke. Učestvovali su dr. Alija Pirić i dr. Enver Kazaz putem skajpa. Promociju je moderirala dr. Almina Alagić, direktorica Opće biblioteke koja je i izdavača knjige.

Dr. Alija Pirić, dr. Almina Alagić i na displeju dr. Enver Kazaz

Naglasivši da je radosna i ponosna što je Biblioteka objavila ovu knjigu, Almina je u uvodnom izlaganju citirala fragmente iz tekstova o Amiru Brki u kojima se naglašava izuzetna vrijednost pjesničkog, kao i ukupnog Amirovog opusa.


Tumačeći ovako izuzetan prijem djela Amira Brke u književnoj nauci i kritici, dr. Alija Pirić rekao je da se “bez ustezanja ustvrditi da je oko Amira Brke postignut kulturni i kritički konsenzus unutar nekad jedinstvenog južnoslavenskog kulturnog prostora, i da je to fenomen za fenomenologe, za antropologe, ali i za politologe”. Dr. Pirić smatra da je takav kritički odziv prvenstveno određen činjenicom da “pred sobom imamo izuzetnog pjesnika koji ima zaokruženo respektabilno pjesničko djelo koje ide u red najvrednijih i najreprezentativnijih pjesničkih postignuća u južnoslavenskoj književnosti”. Segmentirani južnoslavenski kulturni prostor masovno se okupio oko Amirovih poetičkih odrednica. Akademska aura, urođeni dar mišljenja prirode stvari i svijeta kao uslov za svako osvajanja slobode, intelekt koji ne pristaje na zadano mišljenje i stavljanje svog autoriteta za humaniju budućnost su Amirove karakteristike koje su jedna od odrednica za ovakvo okupljanje oko njegovog djela.

Profesor Kazaz je rekao da je Amir istinski baštinik pozicije Tina Ujevića kao najznačajnijeg južnoslavenskog pjesnika u 20. vijeku. Brka je neoegzistencijalist, postmetafizički pjesnik i pjesnik nove osjećajnosti, ali on je i najobrazovaniji južnoslavenski pjesnik. “Kad se pogleda interliterarna južnoslavenska zajednica i poezija naše generacije, onda je Amir Brka pjesnik bez premca”, kaže Kazaz. U Brkinom pjesništvu je naš jezik doživio najviši stepen stapanja filozofije i emocije i kristalizirao se u novu vrstu pjesničkog izraza, i to je najvažnije što bi se mogli reći za Brku kao pjesnika, jer je on osvojio vlastiti pjesnički izraz i istodobno sintetizirao sve što mu je u tradiciji prethodilo. Tu se nalazi i odgovor na pitanje o fenomenu kritičkog konsenzusa o Brkinom pjesništvu, pa je ova knjiga svjedočanstvo da je književna kritika na vrijeme prepoznala klasičnu vrijednost Brkinog pjesništva, a takvu sreću su na južnoslavenskom prostoru imala samo tri velika imena: Ivo Andrić, Mak Dizdar i Vasko Popa. Zaključujući da je Amir Brka ono što bismo mi danas komotno mogli poslati u svjetski književni kanon kao vlastiti prinos svjetskom pjesništvu, jer je on svjetska pjesnička veličina koja je i svoj grad Tešanj uzdigla u fokus evropske književne pozornosti, Kazaz je rekao i da, nažalost, u našoj sredini uvijek postoje i oni koji pokušavaju da najviše, klasične humanističke vrijednosti pogaze i sataru. Međutim, svaki takav pokušaj je unaprijed osuđen na poraz, i to se njima na kraju uvijek vrati kao bumerang.

Promociji su prisustvovali i gosti iz Gradačaca supružnici Mirsa i Nizam Šarić. Mirsa je dipl. bibliotekar i komparativist, radi u Biblioteci
u Gradačcu, ranije je bila i direktorica. Ona se na kraju promocije obratila prisutnim kazavši da je Amir Brka već 15 godina glavni urednik časopisa Diwan koji izdaje Biblioteka iz Gradačca i da su oni na to ponosni, jer je Diwan pod Amirovim vođstvom izrastao u izvanredan evropski časopis.

Direktan prijenos promocije vršila je tešanjska Smart TV, a cijeli snimak se može pogledati na kanalu Youtube.

Održano druženje učesnika i učesnica Akademije političke odgovornosti

U subotu, 23. januara, u Centru intelektualnih vještina održano je druženje učesnika i učesnica Akademije političke odgovornosti. Akademija ima za cilj obrazovati mlade za političko djelovanje promovišući dijalog te moralne i odgovorne politike. Organizator Akademije je Fondacija Boris Divković iz Sarajeva, a dosad je kroz ovu Akademiju prošlo sedam generacija mladih iz različitih političkih stranaka, nevladinog sektora i medija.

Učesnici Akademije na Gradini

Obzirom da je jedna od misija ove Akademije i podsticanje saradnje među mladima iz različitih sektora, pokrenut je i program druženja prijašnjih učesnika i učesnica Akademije zarad razmjene ideja, mišljenja i planova. Jedno u nizu druženja održano je i u Tešnju gdje su polaznici i polaznice Akademije imali priliku pogledati dokumentarni film “Re:Generacija” koji govori o grupi mladih iz čitave Bosne i Hercegovine koji rade na pomirenju i promociji zajedništva. Učesnici i učesnice su potom razgovarali o svojim utiscima sa režiserom ovog filma Emirom Kapetanovićem, a diskusiju je moderirao stručni saradnik Fondacije Alen Krstić. Posjeta Tešnju završena je obilaskom čaršije i Gradine, a iz Fondacije Boris Divković se nadaju da će i u budućnosti organizovati slična druženja, seminare i edukacije u Tešnju.

(Informacija i fotogarfija Anes Hodžić)

Velečasni don Ilija Marinović

U današnje vrijeme sijanja sjemena mržnje u pojedinim dijelovima BiH, ja kao Tešnjak sam zadovoljan što to ne vidim da se pojavljuje u Tešnju u nekom obliku koji bi bio vrijedan pažnje. Veliku zaslugu za to imaju i vjerske zajednice na čelu sa vodećim ljudima. Kako pišem Dnevnik pratim sva događanja pa između ostalog prisustvujem i prijemima povodom vjerskih praznika. Lijepo se osjećam kada vidim na svakom obilježavanju i don Iliju, previzitera Miroslava i Fuada ef. U obraćanju na prijemima čuju se riječi pohvale za lokalnu zajednicu, na čelu sa Načelnikom, kao i za privrednike koji svi skupa doprinose suživotu na prostoru naše Općine. Župnici imaju svoje posebno mjesto kada se govori o proteklom ratu za očuvanje dobrih međunacionalnih odnosa na nivou Općine (izuzev Ravlića) kao što su župnici Anto Bajić, Anto Burić zvani Suljo i fra Ilija Puškarić.

Velečasni don Ilija Marinović, župnik Župe Jelah, je jedan od onih koji doprinosi dobrim međunacionalnim odnosima. Pokazuje to i broj gostiju na Domjenku povodom Božičnih blagadana kada na prijemu možete vidjeti skoro sve istaknute nosice javnog života u Tešnju, ali i u Ze-Do kantonu, FBiH i BiH koji su iz Tešnja (ove godine zbog pandemije bio je znatno manji broj gostiju). Jednostavan, spreman za komunikaciju sa građanima bez obzira na vjersku pripadnost, prisutan na javnim skupovima gdje se očekuje njegovo prisustvo., Voli i šalu, pa je sa njim zadovoljstvo razgovarati o svim temama. To zadovoljstvo imao sam ove sedmice kada sam ga zamolio za jednu kafu u Ukusu kako bi ga zabilježio u Dnevnik kao aktuelnu javnu ličnost.

Don Ilija Marinović, rođen 12.12.1971. u brojnijoj obitelji u Pirama. Osnovnu školu završava u Novom Šeheru, a Klasičnu gimanziju u Dubrovniku. Nakon srednje škole pohađa filozofsko-teološki studij pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu – afilirana teologija u Sarajevu.

Prvu službu nakon primanja svetog reda obavlja u Zenici, župa Crkvice.

Potom je imenovan tajnikom Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije do prelaska za odgojitelja i profesora u Katolički školski centar “Petar Barbarić” u Travniku. Kasnije postaje vojni kapelan u Sarajevu, a zatim odlazi za župnika u Kolibe kod Bosanskog Broda. Župnikom župe sv. Ivana Krstitelja u Jelahu-Tešnju, imenovan je u svibnju 2013. godine.

Osnovano i registrovano udruženje građana STEM Lab

Na incijativu nastavnika OŠ Huso Hodžić pomočnika direktora Tarika Kantića, Adnana Čamdžića i Harisa Mularifovića nastavnika informatike osnovano je, a nedavno i registrovano udruženje STEM Lab. Osnivačka skupština održana je 22.10.2020. godine, a registovani su krajem decembra.

Predsjednik Udruženja je Adnan Čamdžić, a potpredsjednici su Haris Mularifović i Tarik Kantić.

Djelatnost Udruženja i ciljevi su:širenje i unapređenje svih STEM disciplina i njihova primjena, organiziranje obuke za učenike i studente, unapređenje nastave u STEM područjima na svim nivoima obrazovanja, podizanje nivoa stručnih i naučnih znanja članova Udruženja, organiziranjem stručnih i naučnih predavanja, seminarasavjetovanja, simpozija i razgovora, otkrivanje, podsticanje i pomaganju razvoja talenata za STEM discipline iz reda učenika osnovnih i srednjih škola te studenata na visokoškolskim ustanovama, popularizacija STEM disciplina i njihove uloge i mjesta u ukupnom društvenom razvoju, pripremanje učenika za takmičenje na svim nivoima, izrada elaborata i projekata iz naprijed navedenih oblasti, štampanje časopisa, udžbenika, priručnika i drugih publikacija iz domena djelovanja Udruženja, saradnja sa odgovarajućim organima i organizacijama u zemlji i inostranstvu radi razmjene informacija i iskustava, organiziranja aktivnosti i poduzimanja mjera kojima se unapređuju STEM discipline , afirmira se njihova uloga i značaj, provođenje svih drugih aktivnosti koje bude nametala tekuća praksa i saradnja sa Ministarstvima obrazovanja svih nivoa vlasti.

S lijeva: Haris Mularifović, Tarik Kantić i Adnan Čamdžić, ispred 3D skener urađen u STEM
kabinetu
OŠ Huso Hodžić

Individualni članovi udruženja mogu biti između osatlih:doktori STEM disciplina, magistri STEM disciplina, nastavnici i saradnici koji realizuju neke STEM discipline u srednjim školama, nastavnici STEM disciplina, lica koja su završila I i/ili II stepen studija STEM disciplina , studenti kao i svi građani koji prihvataju Statut i ciljeve Društva.

Stare fotografije

Porodica Safveta Pobrića početkom pedesetih godina prošlog vijeka

S lijeva: Omer, Safvet sa Mejrom u krilu, Havica, Rušto i Zlata

U sredini rođak Osman Berberović.

(Fotografija iz Omerove zaostavštine, dostavio Damir Galijašević)

Pioniri nakon zakletve, 1969.godine, I-1, učiteljica Zuhra Ibrahimpašić.

Stoje s lijeva: Iso Smailbegović, NN, Vahdet Alkaz, Muho Panjalić, Naim Krličević, Midhat r. Ferizbegović, Ekrem??, Amir Medarić, Ahmet Škapur, Advan Ajanović, Hamzalija Braković, Šefket Turalić, Ivica Gavrić, Petar Krištić, Ahmet Brka, Omer Smailbegović, Emina Dizdarević, Šaza Hadžiedhemović, Halida Kahrimanović?, Marica Krištić, Franka Radeljak.

Čuče, s lijeva: Sabina Alkaz, Alma Braković, Nadira Smailbegovic Hadžiedhemovic, Jasna Mandžukić, Šahza Hundur, Samira Husremović, Alma Agić, Nađa Agić, Nasira Medarić, Aida Škapurević, Senija Šaranović, Besima (Rasema) Škapur.

(Fotografija Šefket Turalić, identifikacija: Šefket, Nasira Medarić Galijašević ponajviše, potom Franka Radeljak i Nadira Smailbegović Hadžiedhemović)

Sa table na Gornjoj čaršiji


O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *