Tešanjski dnevnik 8-15.3.2021. godine

U BiH stanovništvo se vakciniše samo iz donacije Republike Srbije. Obećanje premijera Novalića se ne izvršava jer Zavod za javno zdravstvo nije potpisao ugovor sa veleprometnicima lijekova, zato što nisu dostavili dokumentaciju i tako dalje. Sada će polemike ko je kriv, Premijer dao rok koji neće biti ostvaren. Vakcine nema, a ne zna se ni kada će je biti.

Sada se svi počinju baviti traženjem novca i nabavkom vakcina:entiteti, kantoni, udruženja privrednika.  Udruženje poslodavaca BiH pokrenulo inicijativu da firme kupe vakcine uz uvjet da dio vakcina bude iskorišten za vakcinaciju njihovih radnika, a ostatak vakcina da se ustupi lokalnim zajednicama u kojima ove kompanije djeluju, pri čemu manji dio ide za vakcinisanje radnika, a veći dio za lokalno stanovništvo. Vlada podržala inicijativu da se napravi lista kompanija i količina.

Molimo sve zainteresovane kompanije/članice UP “Biznis centar” Jelah-Tešanj, koje se žele uključiti u nabavku vakcina, da nam čim prije dostave povratnu informaciju o broju uposlenika firme, odnosno o željenom broju vakcina koje su spremne naručiti za sebe i za svoje uposlenike- uključilo se i Udruženje privrednika Biznis centar Jelah, Tešanj.

I tako nestaje države svakim danom u svakom pogledu sve više, a ko god stigne preuzima njene poslove.

Vlada će namirivati privrednicima štetu nastalu epidemijom iz zaduženja, a oni će obezbjediti novac za kupovinu. Samo, šta sa općinama u kojima nema privrede ili je ima tako malo da neće moći pomoći u nabavci vakcina svojim radnicima i svom lokalnom stanovništvu. A mi Bosanci ćemo kukati na bogate zemlje i nehumanu raspodjelu vakcina.

Škole u Ze-do kantonu prešle na online rad u svim srednjim školama i osnovnim iznad petog razreda. Posljedice u obrazovanju su, u ovom trenutku, nesagledive

Međunartodni dan žena 8. mart ni ove godine nije obilježen na tradicionalan način. Na Donjoj čaršiji štand sa cvijećem, manji broj karanfila i saksija sa cvijećem u Zemi. Udruženje Kontrast iz Tešnja imalo aktivnost povodom Međunarodnog pranika Dana žena u Maglaju

Vrijeme toplo sa kišom krajem vikenda i povremeno hladnim jutrima sa mrazom.

Korona virus

Epidemija ponovo u zamahu u cijeloj BiH, okruženju, Evropi, svijetu. Preduzimaju se mjere zatvaranja. Sarajevski kanton, koji je postao žarište, za vikend zatvorio sve ugostiteljske objekte i trgovačke centre izuzev prodavnica hrane i lijekova. Prelaskom entitetske linije mjera nema pa i to pokazuje o loklanom odlučivanju po svim pitanjima koja bi trebala da centralno vodi država ili bar entitet.

8.3.

U BiH registrovano 405 novozaraženih uz smanjeni broj testiranja (FBiH 297, RS 97, DB 11), preminulo 12 osoba (FBiH 8, RS 3, DB 1).

9.3.

U BiH registrovane 393 novozaražene osobe (FBiH 304, RS 86, DB 3), preminulp 38 osoba (FBiH 25, RS 12, DB 1).

U Tešnju registrovano 16 novozaraženih osoba.

10.3.

U BiH registrovana 1.251 novozaražena osoba (FBiH 949, RS 283, DB 19), preminulo 48 osoba (FBiH 30, RS 18).

U Tešnju registrovano 8 novozaraženih osoba.

11.3.

U BiH registrovana 1.110 novozaražena osoba (FBiH 808, RS 263, DB 39), preminulo 37 osoba (FBiH 27, RS 8, DB 2).

U Tešnju registrovano 10 novozaraženih osoba.

12.3.

U BiH registrovano 1338 novozaraženih osoba (FBiH 904, RS 407, DB 27), preminuilo 28 osoba (FBiH 21, RS 7).

U Tešnju registrovano 9 novozaraženih osoba

13.3.

U BiH registrovano 1.170 novozaraženih osoba (FBiH 856, RS 278, DB 36), preminulo 36 osoba (FBiH 28, RS 8).

U Tešnju registrovano 19 novozaraženih osoba.

14.3.

U BiH registrovano 1058 novozaraženih osoba (FBiH 679, RS 351, DB 28), preminule 42 osobe (FBiH 29, RS 11, DB 2).

Pjesnička večer Kontrasta u Maglaju: Pjesnikinje u fokusu

Na Međunarodni Dan žena u Galeriji i ateljeu AB Maglaj održana pjesnička večer Pjesnikinje u fokusu koju je u sklopu projekta Pjesničko veče autora sa područja Ze-do kantona organiziralo Udruženje za kulturu Kontrast.

S obzirom da je pjesnička večer održana na Međunarodni dan žena, moderatorica Selma Salihbašić je sa pjesnikinjama Melidom Travančić, Umihanom Krličević Omerović i Eminom Selimović pored poezije, razgovarala i o položaju žena u bh. društvu i umjetnosti, te o tome kako je biti savremena žena i umjetnica u savremenom svijetu. Pored njih, poeziju je govorioi mladi pjesnik Mahir Rešidović.

Umihana Krličević Omerović predstavila je svoju prvu knjigu poezije Ozbiljni razgovori, a ovom prilikom kazala je da svojim najvećim uspijehom smatra to što je savremena žena, a što za nju podrazumijeva uspiješno balansiranje između svih obaveza i aktivnosti uz koje je ostvarila većinu svojih ciljeva.

Njene sagovornice Melida Travančić i Emina Selimović osvrnule su se na poziciju žene u nauci, te na podjelu književnosti na mušku i žensku. Tako Emina Selimović ističe da je zagovornica stava Danila Kiša koji kaže da postoji samo jedna književnost i da je ona nedjeljiva. Ona naglašava da u okviru književnosti postoje autori i autorice i mi možemo govoriti o njihovom senzibilitetu ili kvalitetu, ali književnost koju pišu je samo jedna.

S lijeva: Umihana Krličević Omerović, dr. Melida Travančić, Emina Selimović i Selma Salihbašić

Nešto više o poziciji žene u nauci govorila je Melida Travančić koja je naglasila da su danas žene te koje pomjeraju granice, te da im se mora dati više podrške i povjerenja, ali i da je došlo vrijeme kada trebamo početi uistinu živjeti ravnopravnost spolova, a ne neprestano se za nju boriti.

Projekat Pjesničko veče autora sa područja Ze-do kantona provodi Udruženje za kulturu Kontrast uz finansijsku podršku Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Ze-do kantona.

(tekst i fotografije predsjednica Kontrasta Umihana Krličević Omerović).

Delegacije Gimnazije i Općine položile cvijeće na mezar Muse Ćazima Ćatića

Kulturno sportska manifestacija Tešanjsko proljeće svake godine počinjala je polaganjem cvijeća 12.3. na mezar velikog pjesnika Muse ćazima Ćatića, na dan njegovog rođenja. Poslije su učenici u Cko održali svoju godišnju priredbu. Cvijeće su polagale delegacije Gimnazije, Općine i delegacija iz Odžaka, gdje je pjesnik rođen.

Ove godine, zbog pandemije Korona virusa priredbe nije bilo, a cvijeće su položili predstavnici gimnazije Musa Ćazim Ćatić i Općine..

Cvijeće ispred Gimanzije položile su učenice Ena Brkić, Merjema Hodžić i Lejla Mulabećirović, a Općine Azra Muslija. Polaganju cvijeća prisustvala je prof. Adela Ibraković direktorica Gimnazije, nekoliko profesora i učenika.

Otvorna izložba grafike Emira Dragulja

U organizaciji Cko, a u saradnji sa Umjetničkom galerijom BiH, otvorena je izložba grafika Emira Dragulja. U otvaranju izložbe učestvovala je Aida Šarac iz Umjetničke galerije
BiH koja je govorila o slikama autora jednog od najznačajnijih grafičara BiH.

Azra Muslija pomočnica Naćelnika je otvorila izložbu i kazala da ove godine neće biti organizirane manifestacije Tešanjsko proljeće, ali će se pojedine aktivnosti realizirati ukoliko to dopuste epidemiološki uvjeti. Za ovu izložbu organizator je napravio izložbeni prospekt.

Emir Dragulj je rođen 1939. godine u Mravinjcu kod Goražda, a preminuo 2002. godine u Beogradu, gdje je i sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Gimnaziju je završio u Sarajevu, a studije slikarstva na kademiji likovnih umjetnosti u Beogradu 1963. godine. Specijalizirao je grafiku u Briselu, na L'Ecole Nationale Superieure des Arts
Visuelles, “La Cambre” 1966. godine Po okončanju studija nastavlja živjeti u Beogradu, gdje je radio kao profesor na Fakultetu likovnih umjetnosti na Odsjeku grafika. Za svog života Emir Dragulj je pokazao izuzetno bogatu stvaralačku aktivnost. Imao je oko 40 samostalnih i više od 100 kolektivnih izložbi. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada.

S lijeva:Amir Brka, Aida Šarac i Azra Muslija

Održana redovna Skupština NHU Oslonac

Već 10 godina pratim rad NHU Oslonac. Uvijek sam bio imresioniran transparentnošću i rezultatima rada ove humanitarne organizacije. Desi se da za neki događaj ne saznam, ali nastojim da u Dnevnik upišem svaku kuću koju su napravili prikupljajući podatke od drugih. Ovaj put sam slučajno, plaćajući račune u pošti, saznao da se održava Skupština Udruženja u sali OV-a pa sam uspio prisustvovati jednom dijelu rada.

Rezultati za prošlu godinu i plan za 2021. godinu pokazuju stalan rast broja izgrađenih objekata, i popravljenih objekata za socijalno ugrožene kategorije što je osnovna misija Udruženja. Raste i broj članova Društva.

U prošloj godini izgrađeno je 6 novih objekata, a kod 6 objekta pružena je pomoć za popravke postojećih objekata kako bi se stvorili minimalni uslovi stanovanja. U 2021. godini planirana je izgradnja 5 objekata i 5 popravki postojećih objekata. Društvo je bogatije za novih 250 članova, sada ih je 1.850, od čega 1.088 aktivnih.

S lijeva Salih ef Haušić predsjednik Nadzornog odbora, Fuad Šišić predsjednik Savjeta, Husein Alić predsjednik Skupštine i Osmo Sračević potpredsjednik Skupštine

Prihod Društva u prošloj gorini iznosio je 180.490. KM od čega prihod od članarine 100.145 KM.

U nove ovjekte u prošloj godini uselili su:Emira Meškić Šije, Timka Imamović Željezno Polje, Žepče, Vezira Alkaz Novo Selo, Enesa Hotić Tešanj, Hasiba Kikić Doboj i Mirso Spahić Cerovac.

Sadmir Hadžikadunić donator godine

Pomoć za poboljšanje uslova stanovanja dobili su:Sabahudin Torić Tugovići, Sabina Husičić Lepenica, Srećko Katić Potočani, Mujo Kovač Zavidovići, Enes Beginović Teslić i Nedžad Šljavić Doboj.

Donator godine je građevinska firma HS Gradnja Doboj, vlasnika Sadmira Hadžikadunića, član godine je Šemsudin Mehmedović (uplatio najveći iznos članarine od 4.500 KM). Aktivist godine je Damir Softić koji je tokom godine učlanio najveći broj članova.

Dodijeljene su zahvalnice članovima Savjeta u prvom sazivu, donatorima i aktivistima iz Željeznog Polja.

Donator godine Sadmir Hadžikadunić, građevinski poduzetnik, izgradio je jedan objekat besplatno, a obraćajući se članovima Skupštine obećao je da će to uraditi i ove godine.

Dr. Halida Bešlagić stekla zvanje specijaliste patologije

Dr. Halida Bešlagić, nakon obavljene specijalizacije kod mentorice prof.dr. Ermine Ilijazović Latifagić, Poliklinika za laboratorijsku dijagnostiku, Zavod za Patologiju, Klinički centar
Univerziteta Tuzla, stekla je zvanje specijaliste patologije.

Dr. Halida Bešlagić je rođena 1986. godine od oca Halida i Jasminke (rođene Hodžić) Hakić. Osnovnu školu OŠ Abdulvehab Ilhamija završila u Kaloševiću, Srednju medicinsku školu medicinska sestra-tehničar, opći smjer, završila u Tešnju, a Medicinski fakultet, Univerzioteta u Sarajevu. U periodu 2008-2011. godine bila je demonstrator na predmetu Anatomija i fiziologija
čovjeka na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Nakon obavljene specijalizacije 2016-2021. godina
na Univerzitetu u Tuzli stekla je zvanje specijaliste patologije 12.2.2021. godine.

Edukaciju iz porodične medicine obavila je 2013-2014. godine. U vremenu 2005-2021 bila je na brojnim stručnim seminarima, edukacijama, radionicama, kongresima i predavanjima učestvujući i kao slušalac i kao predavač.

Radi kao doktor medicine u Hitnoj pomoći JZU Izudin Mulabećirović Izo u vremenu 2011-2014. godine. Kao porodični ljekar godinu dana radi u ambulanti Doma zdravlja JZU Izudin Mulabećirović Izo u Jelahu.

U periodu 2012-2021. angažovana je kao honorarni profesor u Srednjoj medicinskoj
školi u Tešnju. Radi kao član u ispitnim komisijama Ministarstva za obrazovanje, nauku i
kulturu i sport Ze-do kantona, kao ispitivač pružanja prve pomoći.

Od 2018. godine angažovana je kao asistent na Medicinskom fakultetu, Odsjek zdravstvenih
studija, Univerziteta u Tuzli.

Učenici Gimnazije pokrenuli projekat Abaut Tešanj

Učenici gimnazije Musa Ćazim Ćatić:Faris Brkić, Eldar Hadžiselimović i Vedad Halilović spremaju realizaciju projekta pod nazivom Abaut Tešanj (o Tešnju). Projekat će biti predstavljen kroz web starnicu prezentirajući posjetiocima, prije svih budućim turistima, posjetiocima našeg grada, njegove historijske i kulturne vrijednosti. Ideja je prvobitno trebala biti realizovana u prošloj godini na takmičenju koje je organizirao M:tel. Međutim zbog pandemije Korona virusa zaustavljena je realizacija.

Uz video i druge prezentacije planiraju prezentirati histrijske i kulturne vrijednosti našeg grada prije svega nama samima, a onda i svima drugima, posebno turistima, koji će moći iz svojih soba vidjeti šta to mogu modernom prezentacijom vidjeti šta mogu posjetiti u Tešnju.

S lijeva: Vedad Halilović, Faris Brkić i Eldar Hadžiselimović

Stare fotografije

S lijeva:za stolom: Fadil Sinanović Čanta, Šemsudin Sofić Šeme, Husein Kahrimanović Huska

Iza NN i Jasmin Smailbegović

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *