Tešanjski dnevnik 21.05.-28.05.2012

Protekla je jedna mirna sedmica bez javnih događanja koja bilježim u Tešanjskom dnevniku. Jedino sam mogao zabilježiti neke aktivnosti u glavnoj ulici i trgu na Gornjoj čaršije. Inače su se ove sedmice mogli vidjeti dimovi iz odžaka na kućama jer je bilo dosta hladno, promjenjivo kišovito vrijeme. Jedino je subota osvanula sunčana sa najavom toplijeg dana.

Vrijeme posjeta školskih ekskurzija

Bliži se kraj školske godine, a to znači da će u Tešanj dolaziti puno djece iz cijele Bosne i Hercegovine. Penzioneri i učenici su najčešći turisti u Tešnju. U utorak je stigla ekskurzija djece osnovne škole Lukavac Grad. Posjetit će mezar Muse Ćazima Ćatića i Gradinu. Još da ima na čaršiji jedna velika ćevapćinica pa da svi odjednom naruče ćevapćiće!

 

Osnovci iz Lukavca

 

 

Uljepšavanje grada

Na nekoliko zgrada u gradu osvježavaju se fasade, a na starim, farbaju prozori. Uz nekoliko novih zgrada, već osvježenih fasada, cvijetnih aranžmana na više mjesta i čistoću ulica, Tešanj bi ove godine trebao da izgleda ljepše.

Tome doprinose i građani koji sve više pažnje posvećuju okućnicama. Raspisan je i konkurs za najljepše dvorište u više kategorija.

 

 

Na zgradama porodice Kotorić, Islamske zajednice i Uni credit banke se osvježava fasada, a na zgradi Općine je to već urađeno

 

Na hotelu, jednom od preostalih rugla grada otpočeli su radovi na rekonstrukcije. Planiran je završetak do kraja iduće godine.

 

Majski susreti izviđača – Tešanj 2012

Odred izviđača “Crni vrh” iz Tešnja je 26.5.2012.godine organizovao “Majske susrete izviđača – Tešanj 2012”.

Mladi izviđači iz Zenice, Nemile, Šija, Doboj Istoka, Gračanice, Tešnja… su se takmičili i pokazali zavidno znanje u disciplinama: test (prva pomoć, izviđačka organizacija,), signalizacija (semafor), čvorologija, putni znaci, panoramski snimak, prva pomoć (praktična primjena) te poligon spretnosti.

 

U Tešanj su stigli izviđači iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine (Zenice, Nemile, Šija, Doboj Istoka, Gračanice,…)

 

Prvo mjesto osvojila je patrola “Vukovi” (Tešanj), drugo Strijela (Nemila), a treće mjesto su podijelili “Tigar” Lukavica-Gračanica i “Crni dijamanti” (Tešanj).

Svi učesnici su obišli grad Tešanj i posjetili muzej Eminagića konak te pogledali izviđačku izložbu uživajući na toplom tešanjskom sunčanom danu.

 

Prvo mjesto patrola „Vukovi“ Tešanj (Berina Hotić, Ensar Čostović, Armina Ruštić, Arnes Ruštić, Elvira Katavić i Sanela Pašić)

 

Posjeta planinara iz Sarajeva

U subotu i nedjelju, 26. i 27. 05.2012. godine grupa od 20 članova UPSD “LISIN” Sarajevo je bila u posjeti PSD “Zmajevac-684” Tešanj. U subotu je grupa od 8 planinara išla pješice stazom od Jablanice do planinarskog doma Ošve sa domaćinima iz PSD “ZMAJEVAC-684” , a u domu su ih dočekali ostali planinari koji su vozilima otišli do doma, gdje su bili i članovi PSD “Smajlovac” Maglaj, koji su pješake dočekali sa čajem i toplim prostorijama doma Ošve. U domu je upriličen ručak i druženje, nakon čega je usljedio povratak u Tešanj i nastavak druženja u porodičnoj kući Ajanović Jasmina u Kotlanicama. Drugi dan posjete (nedjelja) planinari su sa svojim domaćinima bili u obilasku Tešnja i tešanjske Gradine, kao i čaršije. Gosti su bili oduševljeni prirodom Tešnja, kao i bogatim kulturno-historijskim nasljeđem koje su vidjeli. Prilikom rastanka najavili su da će u skorije vrijeme ponovo još u većem broju pohoditi Tešanj.

 

Planinari iz Tešnja i Sarajeva na zajedničkom druženju u Ošvama

 

Tešanj nekad i sad

Razglednica iz 1912. Godine

 

 

Danas:

 

 

Sa table na Gornjoj čaršiji:

 

 

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *