Tešanjski dnevnik 04.06.-11.06. 2012

 Lokalni izbori 2012

Ova godina je godina lokalnih izbora. U tešanjskoj općini će se organizovati  izbori za općinske vijećnike i neposredni izbori za načelnika općine. Aktivnosti u političkim strankama oko kandidastkih listi su u toku. Ove aktivnosti su obilježene općim turbulentnim političkim kretanjima u BiH. Politički problemi su nastali tranzicijom i mladom demokratijom, ali ono što u BiH čini najveći politički problem su etničke podjele. Etničke podjele koče demokratske procese pa se na političkoj sceni dešavaju zaista (ne)očekivani potresi.

U zemljama sa većim demokratskim iskustvom uglavnom vladaju stranke ljevice (socijal demokrati) ili konzervativne snage desnice. Tako u Njemačkoj već decenijama se smjenjuju na vlasi SDP i CDU. U Americi Demokrate i Repiblikanci. Tu se pojave i manje stranke (Liberali, Zeleni i dr.), ali one svojim ideološkim bićem idu u koaliciju sa jednom od gore navedenih stranaka. Evo slično se događa i u Hrvatskoj (SDP i HDZ). Birači kažnjavaju one koji ne ostvaruju rezultate i tako to već ide godinama, pa su smjene sasvim normalne i bez potresa. U Bosni i Hercegovini, pa evo i u Srbiji to baš ne ide tako. Više se ne zna ko je lijevi, a ko je desni.

SNSD- koji okuplja uglavnom glasače u Republici Srpskoj srpske nacionalosti po svom nazivu bi trebao biti stranka ljevice, ali je daleko od toga. Bliži su monarhiji, pa i ratnim ideologijama iz proteklog rata koje su bliže fašizmu. Tri populističke narodne stranke HDZ, SDS i SDA, ojačale u ratu, pripadaju, neki manje, a neki više desnici.  SDP BiH se predstavljao i pokušavao da bude građanska stranka ljevice svih naroda i građana, ali evo za ovih proteklih 17 godina je postao ipak bošnjačka stranka, jer kod drugih naroda nisu znali ili nisu mogli naći veći broj ideoloških istomišljenika. Zeleni, Liberali i neke druge stranke slične ideološke orijentacije su  pometeni sa bosansko hercegovačke scene. Umjesto njih pojavljuju se stranke koje nemaju prepoznativ ideološki karakter, ali imaju prepoznatljivog lidera ili su se odvojile od jedne od konzervativnih stranaka (SBiH, HDZ-1990, BPS i druge) Ove stranke karakterišu uglavnom  njihovi lideri iz proteklog rata. U pravljenju vlasti dobro naplate kooaliciju dobivanjem značjnog broja fotelja. To se događa na svim nivoima vlasti.

Takvo stanje prouzrokuje nemoguće kombinacije. Stvaraju se i kooalicije koje su do skora nezamislive. Recimo SDP i Hrvatska stranka prava, zatim SDA i SDP (Heiniken koalicija po zelenoj flaši poznatog piva i crvenom petokrakom), SDS-SNSD i druge. To se uglavnom opravdava brigom za svoj narod.

Više od godinu dana pravljena je vlast na državnom nivou. Federalna vlast formirana je nešto prije, ali joj sada prijeti kriza i promjene. Iznenadni razlaz koalicije SDP-a i SDA i hitna smjena svih kadrova SDA u kantonima, uspostava kooalicije SDP i SBB i vraćanje HDZ-a na vlast čine novi politički okvir u BiH. Sa kakvih pozicija će nastupiti SBB stranka bosanskog Berluskonija Fahrudina Radončića teško je predvidjeti. I ovu stranku je teško pozicionirati na desnu ili lijevu stranu. Napuštanje vlasti od SDA neće ići tako lako na federalnom nivou. Glasači su zbunjeni.  Njima nije dobro, ekonomija pada, socijalne potrebe rastu, Država se zadužuju, a niko nije nevin jer su skoro svi u navedenim kombinacijama, izuzev jedne, konzumirali vlast. Jedina nova politička snaga je SBB. Glasači sada, kada se njihovi udruže sa onim koje nisu volili, ne znaju kako da se ponašaju. Pri tom se uvijek provlači ono što glasači slušaju već 17 godina, a to je jačanje ekonomije, bolji život, jača Bosna i Hercegovina, rast standarada, ali sve ide obrnuto. Međutim BiH su pretekle skoro sve balkanske zemlje, a sada se njen rejting upoređuje  sa nerazvijenim afričkim državama.

U takvom ozračju i značajnim uticajem će se održati i lokalni izbori u Tešnju. SDP je već istaknuo svog kandidata Edina Hasaničevića, dok se očekuje da se u javnosti sa svojim kandidatima oglase i ostale političke partije i nezavisni kandidati.

Evo nekoliko osnovnih podataka o kandidatu SDP-a iz njegovog CV-a.

 

Edin Hasaničević dipl. pravnik

 

Rođen je 1978. godine. Srednju mješovitu školu, smjer Matematičko-fizičko računarski i zvanje Programera stekao je u Tešnju, a Pravni fakultet je završio u Sarajevu. Trenutno je zaposlen u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove ZE-DO kantona kao Kantonalni inspektor rada za oblast radnih odnosa.

Do dolaska na inspekcijske poslove radio je u Udruženju Vaša prava Bosne i Hercegovine, regija Sjever-Tuzla, Kancelarija Doboj. To su bili poslovi pružanja pravne pomoći kroz izradu sudskih i drugih podnesaka, pružanje usmenih savjeta, organizovanje tematskih radionica i okruglih stolova, aktivnosti na implementaciji projekata sa međunarodnim organizacijama (OMBUDSMAN, UNHCR, OSC, OHR, USAID i dr). Govori, piše i čita engleski jezik. Od augusta 2010. godine obavlja i funkciju predsjednika Skupštine MZ Jelah. Od završetka proteklog rata pa sve do sada je kreator i učesnik u implementaciji raznih projekata u oblasti kulture, sporta, evropskih integracija na području tešanjske općine. Od 2003. godine član je jedinstvene organizacije mladih (JOM) iz Jelaha.

 

 

Centar za socijalni rad u Tešnju

Mirka Todorovića odvedoh primarijusu dr Miji Grgiću da mu pogleda stanje sa  vidom. Loše, Mirko je skoro pa slijepa osoba.

Reče mi Mirko da ima neko Rješenje od Pobjede za otpremninu. Odosmo i u Pobjedu da vidim imali šta od toga. Problem bio u računu u banci. Cips, ovjere i sve sredismo pa će valjda i od toga biti nešto. Za Mirkovu suprugu stigao nalaz Komisije gdje je utvrđena invalidnost 90%. Sada ima puno posla oko otvaranja računa, prikupljanje drugih papira jer su osobe nemoćne, ali sredit će se i to.

JU Centar za socijalni rad  je mjesto koje sam evo nekoliko puta posjetio. Iskoristih priliku da razgovaram sa direktoricom Sabrijom Kavazović , diplomiranim socijalnim radnikom, jer mogu zamisliti koliko oni svakodnevno imaju ovakvih problema i sigurno je da ne mogu  operativno stići na svaki ovakav slučaj.

 

Direktorica JU Centar za socijalni rad Sabrija Kavazović

 

U 2011.godini imali smo 16 140 korisnika prava i usluga iz oblasti Zakona o socijalnoj zaštiti i drugim zakonima. Od toga stalnu materijalnu pomoć imalo je 97, pomoć i njega od drugog lica 798, jednokratnu novčanu pomoć 1710, korisnici zdravstvene zaštite 286 i dr.

Realizujemo i poseban projekat namjenjen za djecu sa posebnim potrebama. Projekat  realizujemo u partnerstvu sa Udruženjem roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama, a njegovom realizacijom obezbjeđujemo dnevni boravak djeci i omladini sa posebnim potrebama.. Projekat je finansiran od strane Općine Tešanj sa 20 000 KM. Pored ovih sredstava koriste se i sredstva donacija od fizičkih i pravnih lica. Obuhvačeno je 15 djece i omladine koja imaju dva puta sedmično obezbjeđen dnevni boravak. Iz Italije je donirano i specijalno vozilo-kombi za prijevoz.

Imamo planova i oko novog smještaja koji bi značajno poboljšao naše mogućnosti.

Direktorica još spomenu da ima i dosta donatora i da kod svake aktivnosti se i oni uključuju u rješavanje socijalne problematike.

Naše društvo opterečeno putovanjem u siromaštvo i stalnim stresnim stanjima sigurno će  dovesti do vrata Centra sve više korisnika prava i usluga.

 

 

Maturanti

Matura,ta čarobna riječ. Njeno obilježavanje je u zadnje vrijeme postalo zaista atraktivno. Tako su maturanti tešanjske Gimnazije naparavili defile kroz grad, zaista prelijepo.

 

 

 

 

Mektebski sportski susreti

Na fudbalskom igralištu na Tešanjci održani su 14.  Sportski mektebski sportski susreti Medžlisa islamske zajednice u Tešnju. Učestvovalo je 350 polaznika mektebske nastave u disciplinama:mali fudbal, trčanje i skoku u dalj. Najboljima su dodjeljene zlatne, srebrene i brončane medalje.

 

 

 

 

Malonogometni turnir

U selu Oruče koje pripada maglajskoj općini održan je peti po redu tradicionalni turnir u malom nogometu  Hajrudin Hajdić Hajro. Turnir, a cijeli sportski centar posvećenu su poginulom heroju proteklog rata Hajrudinu Hajdiću Hajri. Selo Oruče nalazi se na granici općina Maglaj i Tešanj. Tako se travnato igralište sportskog komplesa nalazi u Tešnju, a asfaltno u Maglaju. Na manifestaciji su se obratili: načelnik općine Maglaj, pomoćnik načelnika općine Tešanj i ratni komadant general Sakib Mahmuljin. Turnir je otvorio sin Hajrudina Hajdića.

 

 

 

 

Tešanj nekad i sad

Pogled sa Paklanice 1912. godine

 

 

Pogled sa Paklanice 2011. Godine

 

 

 

Sa table na Gornjoj čaršiji:

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *