Tešanjski dnevnik 10.09.-17.09.2012.

Sidranovo veče Tešnjacima

Naš  sugrađanin Abdulah Sidran odlučio je da jedno Večer sa Sidranom pokloni i svojim Tešnjacima. Večer sa Sidranom već duže vremena puni Kamerni teatar u Sarajevu. To je sasvim drugačiji pristup književnoj večeri. Sidran čita svoje stihove i dijelove proznih tekstova. Priča o mnogo čemu, našoj stvarnosti i napadima na naš jezik, naročito od onih sa elektronskih medija. Između su muzički i drugi umjetnički nastupi po Sidranovom izboru, a on je odličan.

U Tešnju su njegovo veče popunili, prekrasnim pjesmama, Edo Pandur i Tanja Vignjević sa još dvije članice hora Corone. Posebno je bila predivna izvedba šansone koju je nekada pjevao čuveni francuski šansonjer Žilber Beko, prepjevao Arsen Dedić, a otpjevale Corone i Edo Pandur.

Tokom programa Enes Sivac, poznati kipar, ali i čovjek koji je jednog dana u ratu na obali Miljacke postavio biciklistu urađenog od žice. Na tešanjskoj Sidranovoj večeri uradio je od žice Insana u balonu. Na kraju je svoje djelo poklonio Amiru Brki i rekao da bi to trebalo dati nekom iz publike, a Amir je umjetnikovo djelo poklonio meni.

Na Sidranov zahtjev i Amir Brka je pročitao jednu svoju pjesmu. Obečao je da će sa Tešnjacima biti još susreta, bar jednom mjesečno sa nekim drugim sadržajem.

Ovakvo, prelijepo veče koje je pjesnik posvetio besplatno svojim sugrađanima zasigurno je zasluživalo i veću posjetu Tešnjaka.

 

Edo Pandur i Abdulah Sidran, desno i članice Corone

 

Enes Sivac predaje Amiru Insana u balonu

 

 

Otvoren objekat Poljoprivredne škole

Načelnik općine Fuad Šišić i Muharem Saračević direktor Srednje mješovite škole svečanim presjecanjem vrpce otvorili su novi objekat  u kome će nastavu pohađati učenici Poljoprivredne škole.

 

 

 

Promocija pjesama Almira Zalihice

U organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje održana promocija knjige pjesama Almira Zalihice CAMERA OBSCURA.

 

Almir Zlihić, Amir Brka i posjetioci promocije

 

Učesnik u promociji Amir Brka je, između ostalog je rekao:

U Tešnju ne treba posebno predstavljati pjesnika, prozaistu, književnog kritičara i esejistu, antologičara, urednika i izdavača Almira Zalihića, jer on je tako često među nama da ga ovdje ne samo dobro poznajemo nego Almir u Tešnju ima i mnoštvo prijatelja.

Ipak, kazat ću večeras da je Almir do sada objavio tri prozne knjige, jednu knjigu eseja, nekoliko antologija prvenstveno sandžačke književnosti, te osam pjesničkih knjiga. Posljednje knjige njegovih pjesama, a tu prvenstveno izdvajam Rječnik sumnji (2005.), Lucida calligraphy (2010.) i Camera obscura koja je objavljena prošle godine – naprosto su primorale našu zakržljalu književnu kritiku, pri tome mislim i na onu akademsku i na onu časopisno-novinsku, da konačno prestanu ignorirati vrijednosti ovoga pjesništva. Za posljednje dvije knjige Almir je dobio i nagrade. A večeras ćemo predstaviti doista odličnu njegovu poetsku knjigu Camera obscura.

 

 

Promocija Rječnika bosanskog jezika

Od ponedeljka odgođena promocija Rječnika bosanskog jezika, autora Dževada Jahića, održana je u petak. Promocija je održana u organizaciji Opće biblioteke u Tešnju. U promociji su učestvovali akademik Muhamed Filipović, književnik Bajram Redžepagić i dr. Redžo Čaušević. Kroz 5 tomova obrađeno je više od 80 000 natuknica i 350 000 razrađenih jezičkih jedinica.

 

Esmir Bašić, Dževad Jahić, književnik Bajram Redžepagić, akademik Muhamed Filipović i dr Redžo Čaušević

 

 

 

Tešanj nekad i sad:

 

 

 

 

Sa table na Gornjoj čaršiji:

 

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *