Tešanjski dnevnik 07-14.01.2013. godine

Susret sa pjesnikom

Centar za kulturu i obrazovanje organizovao je susret sa pjesnikom Seadom Korajlićem pod nazivom Revizija stava. O pjesmama Seada Korajlića govorio je književnik Almir Zalihić. Domaćin je bio Amir Brka direktor Centra.

Sead Korajlić je rođen 1948. godine u Tešnju od oca Kasima i majke Besime rođene Ibrahimkadić. Osnovnu i srednju školu završava u Zenici koja ostavlja duboki trag u njegovom pjesničkom stvaralaštvu. Tada se iz njegovog okruženja izgubio otac, jer je bio na „službenom putu“ na Golom otoku. Pored toga ljubav, mladost, grad čelika i „majka“ željezara i simbol zenički Papirna su između ostalih jaki motivi za njegovu poeziju.

Počeo je relativno kasno pisati pjesme. Kaže da je osjetio potrebu da svoje unutrašnje stanje, koje je dugo vremena bilo zakopčano od investitora i investicija i administartivnih poslova kojima se bavio u svom poslu, izrazi kroz poeziju.

U tome je uspio, pa je Sead „umoran od prošlosti u preostaloj budučnosti“ napisa tri knjige pjesama: Predvečerje, Gravitacija i Papirna i potom. Nekoliko novih pročitanih pjesama najaviše neku novu knjigu i to ubrzo.

U decembru prošle godine Sead Korajlić je primljen u Društvo pisaca BiH. Tako je ovo veče bilo i svećarsko, tešanjski kraj dobi i petog člana u ovom društvu od kojih je jedan i predsjednik-Amir Brka.

Poslije Susreta sa pjesnikom uslijedilo je druženje na kome su bili članovu Udruženja pisaca BiH (Osim Abdulaha Sidrana koji je bio u Sarajevu), zatim prijatelji i dio porodice pjesnika, kao i domaćini iz Centra. Amir Brka je posebno bio raspoložen i duhovit, ali nije prošla nezapaženo ni jedan ozbiljna konstataciju Almira Zalihića:

Tešanj zaista prednjaći u mnogim stvarima kada je kultura u pitanju. Vjerujte, obilazim mnoge gradove u BiH ovakvim povodom kao što je ovo književno veće. Rijetki su slučajevi da budu prisutni načelnik ili neko drugi iz vlasti kao što je to slučaj u Tešnju.

Pjesničkoj večeri prisustvovali su i načelnik općine mr. Suad Huskić i predsjenik Općinskog vijeća Fuad Šišić.

.

Sead Korajlić, prijatelji i poštovaoci njegove poezije♦

Izožba: Tradicija razvoja grnčarstva u okoini Tešnja

U okviru manifestacije Očuvanje kulturnog naslijeđa općine Tešanj, u Eminagića konaku je postavljena izložba Tradicija razvoja grnčarstva u okolini Tešnja.

Izložbu je postavila Mensura Mujkanović, kustos Muzeja Tešanj u saradnji sa Zemaljskim muzejom iz Sarajeva.

Načelnik mr. Suad Huskić, ministar Mirko Filipović, Mensura Mujkanović, Azra Bečević-Šarenkapa, dr Svjetlana Bajić i Jasmin MandžukićDirektor Muzeja Tešanj Jasmin Mandžukić se zahvalio na pomoći u organizaciji ove manifestacije: Biznis centru iz Zenice, načelniku općine Tešanj mr Suadu Huskiću, kolegama iz dobojskog muzeja na posudbi arhivskog materijala i kolegicama iz Zemaljskog muzeja BiH dr Svjetlani Bajić i Azri Bečević-Šarenkapa, udruženju građana Bosona i njihovim predstavnicima. Ovo je udruženje dalo rješenje grba Muzeja u Tešnju. U znak priznanja i zahvalnosti direktor Mandžukić je predstavnicima ovog udruženja uručio grb Muzeja Tešanj u bakrotisku.

Pilot projekat Očuvanje kulturnog nasljeđa općine Tešanj realizovan je u sklopu Adriamuse projekta, IPA programa jadranske prekogranične saradnje. Cilj projekta je valorizacija kulturnog, nematerijalnog naslijeđa općine Tešanj sa posebnim aspektom na zaštitu tradicionalnog posuđa i tradicionalne hrane tešanjskog kraja u širem povijesnom smislu.

U drugom dijelu programa vršena je prezentacija i degustacija tradicionalnih gastronomskih specijaliteta tešanjskog kraja.

Mensura Mujkanović i Stipo i Slavica grnčari iz UlaricaNa otvaranju izložbe govorili su, osim direktora Mandžukića: dr Svjetlana Bajić, načelnik mr Huskić, autorica izložbe Mensura Mujkanović, a izložbu je otvorio ministar za obrazovanje, kulturu i sport ZE-DO kantona Mirko Filipović. Otvorenju je prisustvovalo i nekoliko visokih zvaničnika: premijer Vlade ZE-DO kantona Fikret Pljevljak, ministrica za pravosuđe i upravu ZE-DO kantona Romana Brkić, Emina Dizdarević Salkićević zamjenica ministra Vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, inače i naše sugrađanke.

Zerina Zeničanin završila učešće u takmičenju reality show ZMBT

Zerina Zeničanin završila je svoje učešće u emisiji Zvijezda možeš biti ti u organizaciji TV Hayat. Od zadnjeg mog registrovanja njenog učešća Zerina je imala 10 nastupa i nažalost izostala je podrška za ulazak među 20 najboljih.

I to je veliki uspjeh. Za daljnji nastup sigurno treba više logistike, posebno struke i svega drugog što traži ovakvo takmičenje. Zerina je mlada i ovo predstavlja veliki uspjeh kako za nju, tako i za Tešanj. U drugom dijelu emisije takmičari su je ispratili pjesmom Iznad Tešnja…, a ona je izjavila da je ponosna što je Tešanjka.

U petak je Zerina imala svoj zadnji nastup

 

Nekad i sad

Nakon velike poplave 26.06.1976. godine

Sa table na Gornjoj čaršiji

 

 

Autor: HUSEIN GALIJAŠEVIĆ

Lektor: prof MUJO POBRIĆ

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *