Tešanjski dnevnik 19.-26.10. 2015. godine

Promovisana knjiga Olovni san Ramiza Brkića

U organizaciji Opće biblioteke u Tešnju održana je promocija knjige Olovni
san Ramiza Brkića. Promotori su bili književnici Zlatko Dukić iz Tuzle i Kemal Ljevaković.


Esmir Bašić, Zlatko Dukić, Ramiz Brkić i Kemal Ljevaković

Ramiz Brkić je rođen 1946. godine. Školovao se u Stjepan Polju, Gračanici, Mostaru i Zagrebu. Radni vijek proveo u Tešnju radeći u prosvjeti, kulturi, informisanju i izdavačkoj djelatnosti. Priredio knjige:Planjax u štampi, Planjax u slici, Otkrivanje tajni djedovog mlina,
Planjax u književnoj kritici, Tebi ljubavi, zbirku najljepših ljubavnih pjesama, a sa Hajrom Planjcem knjige Đulizaro moja i Vjerni rob ljepote, izbor najljepših Ćatićevih pjesama. Koautor je knjiga:Zapis sa izvora i Tešanj grad kome se rado vraćam (zajedno sa Adilom Alićem). Autor je obimne monografije o svom rodnom Stjepan Polju, zbirke pripovjedaka U kružnici nesanice i romana Na raspeću Guantanama. Član je Saveza novinara BiH. Živi u Tešnju.

Promotor Zlatko Dukić je između ostalog kazao:

Olovni san Ramiza Brkića je ozbiljan tekst ozbiljnog pisca, koji se predstavio ozbiljnim romanom….

Plutajuće zakrpe kasnog nebeskog plavetnila-jedna je od prvih rečenica romana, u onom dijelu, u kome se, s toplinom i ljubavlju koja se ne može glumiti, opisuje nestrpljenje i iščekivanje Djedovog povratka iz Čaršije. Taj ritual je mnogo više od slike porodične atmosfere. To je neprolazni simbol nekadašnjeg običaja i odnosa u porodici, kada se znalo ko kosi, a ko vodu nosi i kada je Djed bio početak i kraj svega . Istovremeno, to je i slatko i nostalgično vračanje u neki davni, izumrli svijet poštenja, vaspitanja, morala i tradicije, koji je išćezao s vremenom prestanka poštovanaj, uvažavanja i nepisane porodične hijerarhije, u kojoj se znalo ko je ko, koje je šta i kome je gdje mjesto….

Poslije čitanja “Olovnog sna”, bez imalo rezerve zaključite da je riječ o zanimljivoj, vrijednoj i uzbudljivoj knjizi, sa neobično vješto ukrštenom snagom realnog i metaforom fiktivnog. I to ne samo kad je riječ o autorovom, već i kada su u pitanju mnogi drugi (naši) životi.

Promovisana knjiga Ratni zločini u Tesliću Aziza Tafre

U organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje organizovana je promocija knjige Aziza Tafre Ratni zločini u Tesliću. Učestvovali su mr. Ismet Avdić, mr. Sakib Kurtić i Šemsudin Mehmedović. Moderator je bio Amir Brka.


S lijeva: Amir Brka, Aziz Tafro, Šemsudin Mehmedović, mr. Sakib Kurtić i mr. Ismet Avdić.

Aziz Tafro je rođen 1965. godine u Ilovači kod Goražda. Živi u Sarajevu. Pravnik je i penzionisani major Armije Republike Bosne i Hercegovine. Do sada je objavio romane Džinsko kolo i Drvo života, knjigu Ruski i grčki plačenici u ratu u Bosni i Hrcegovini, a kao autor sa Alenom Alminom Bašićem iz Hadžića knjigu Hadžići-zločin bez kazne. Član je ekspertnog tima Instituta za istraživanja genocida iz Kanade.

Autor je donio odluku da piše o zločinima u Tesliću nakonšto je u Kanadi, gdje je član ekspertnog tima Instituta za istraživanja i genocid, od jednog ne Bošnjaka dobio dokumentaciju o ratnim zločinima u Teliću. Drugi događaj koji mu je dao snagu da uđe u ovaj poduhvat je svjedočenje jednog stanovnika Teslića, Srbina, kada je kazao da je jedan od isprebijanih mladića iz Hrankovića odveden na likvidaciju na Borja nakon egzekucije ostao živ i kada su počela zatrpavanja i kada se mislilo da su svi mrtvi on se podigao i oglasio psovkom dželatima prije konačne egzekucije.

Kako su naglasili promotori knjiga Ratni zločini u Tesliću, zločini opisani u knjizi su dokumentovani, a prenesena su i mnoga svjedočenja događanja u Tesliću dolaskom zloglasnih Mića, formiranjem 4 logora i programiranom politikom zločina tadašnje srpske vlasti. Knjiga ima 18 poglavlja i 49 priloga. Autor je posebno naglasio da nisu svi Srbi razmišljali kao Miće i slični zločinci u Tesliću.U knjizi se navodi akt Centra službi bezbjednosti Banja Luka-Sektor SNB broj 10 od 29.9.1992. godine, prema kojem veliki broj Srba sa područja Teslića, Prnjavora i Doboja i drugih mjesta iseljava se u Srbiju ili inostranstvo zbog neslaganja sa postupcima tadašnje srpske vlasti i u znak solidarnosti sa Muslimanima i Hrvatima koji se iseljavaju. Govori o tome i činjenica da su neki svjedoci hrabro svjedočili o zločinima izlažući se opasnostima od istih onih koji su činili zločine.

Ugledni privrednici i intelektualci iz Makedonije darovali knjige Općoj biblioteci

Jedna grupa od 6 privrednika i intelektualaca iz Skoplja, Zoran Popović, Dragan Smilevski, Ilija Menkovski, Toško Božinovski, Ljupčo Malenkov i Ljuben Dudeske, drugi put je sa suprugama posjetila Tešanj. Domaćini su im bili tešanjski privrednici Osmo Saračević, Mensur Krdžalić, Namik Širbegović i dr. Besim Krdžalić sa suprugama. Prilikom ove posjete obišli su i Sarajevo i Fojnicu.


Zajednička večera u restoranu Ukus

Prilikom predhodne posjete obišli su i Opću biblioteku, a nakon povratka u dva navrata poslali na poklon knjige. Prilikom ove posjete ponovo su donijeli 21 jednu knjigu makedonske izdavačke produkcije, kao dar Nacionalne univerzitetske bibliotekeSv. Kliment
Ohridski” u Skoplju. Među knjigama se nalazi i naučno djelo Vrutočko Bosansko Četvrojevanđelje u izdanju Međunarodnog foruma Bosne. Orginal ovog rukopisa je u fondu starih rukopisa Nacionalne i univerzitetske
biblioteke “Sv. Kliment Ohridski” Skoplje.

Dobro je da naši privrednici organizuju posjete kulturnim institucijama kao što je Opća biblioteka i tako utiču na svoje goste da poklanjaju knjige našoj Biblioteci u izdavaštvu sredina odakle dolaze i tako obogaćuju njen knjižni fond.

Izbor za najljepše uređena dvorišta i bašte opštine Tešanj za ovu godinu

Udruženje EKO-MLADI u saradnji sa općinom Tešanj već 6 godina za redom uspješno realizuje manifestaciju Izbor najljepše uređenih dvorišta i bašta opštine Tešanj. Izbor je obavljen i za ovu godinu, a proglašenje pobjednika i dodjela priznanja i novčanih angrada izvršeno je u petak 16.10. Da je ova manifestacija uspješna govori činjenica da je udruženje EKO-MLADIH proglašeno za najaktivniju članica u sastavu REC-a Zenica.

Članovi komisije ove godine su bili: Mersed Spahić, Tamara Turkić, Adnan Lihić, Zulfo Jusufović i Almir Lihić.

Izbor je izvršen u kategoriji: Javnih ustanova, Pravnih lica i Fizičkih lica.

Redosljed nagrađenih u kategoriji JU:

OŠ Rešad Kadić Tešanj i nagrada od                 200 KM

Džematu NOVO SELO Medakovo i nagrada od             150 KM    

JU OŠ Džemal Bijedić Miljanovci i nagrada            100 KM

Komisija je odlučila da u ovoj kategoriji dodijeli još pet nagrada od po 50 KM:OŠ Gazi Ferhad-beg Jablanica, OŠ Mustafa Mulić Šije, Gimnazija Musa Ćazim Ćatić Tešanj, Srednja
Tehnička škola Tešanj, Sportsko rekreacioni centar Tešanj.

Redoslijed nagrađenih u kategoriji Pravna lica (ova kategorija je bez novčanih nagrada):

Restoran Ponikve Šije

Firma F&F

Dijele :STR ADO i Napredak d.d. Tešanj

Redosljed nagrađenih u kategoriji Fizičkih lica:

Zurijeta Mević

Dijele: Mirsada i Aida Mehićić iz Jelaha i Selva Hadžan iz Ljetinića

Dijele: Satka Čamdžić iz Ljetinića i Šahza Karahodžić iz Jevdžija

Kao stimularijuća, dodijeljena je i nagrada od po 50 KM za sedam fizičkih lica:

Adem i Nadira Brka iz Dobropolja, Šahza Srkalović iz Tešnja, Rajfa Ramić iz Mrkotića, Nada Ramač iz Jelah, Sabira Deljkić sa Krndije, Šahza Hadžan iz Medakova i Sabira Kondžić iz Jelaha

Nagrade i priznanja prvoplasiranim je uručio načelnik mr. Suad Huskić, ostale nagrade su uručili:Predsjedavaju OV- Senad Subašić, Mersed Spahić predsjednik Udruženja i komisije EKO MLADIH.


Kretanje broja stanovnika grada Tešnja od 1885. do 1911.

1885.

-1. svibnja 1885. godine grad Tešanj imao je stanovništva:

-Muslimana                     4476

-Pravoslavnih                     751

-Katolika                     554

-Jevreja                     26

-Ukupno                    5807

1900.

-Stanovnika u Tešnju po vjerskom sastavu bilo je:

-Muslimana                       5588
-Pravoslavnih                    453
-Katolika                    691
-Evangelista                    1

-Jevreja                     32

-Inih                        1

-Ukupno                     6766

1911.

-Stanovnika grada Tešnja bilo je:

-Muslimana                    3331

-Katolika                    86

-Pravoslavnih                    124

Jevreja                     32

-Ukupno                    3573

(Iz Hronologije ličnosti i događaja tešanjskog kraja Mustafe Ćemana)

Stare fotografije


Toškovci sa loptom i biciklima

Mustafa Mandžukić (osmi s lijeva), Hamza Mahmutefendić (deseti s lijeva), Fadil Ibrahimkadić (dvanaesti s lijeva-čuči), Hidajed Morankić (desni od dvojice koja leže), Hamza Hotić (dvanaesti od onih koji stoje), Mehmed Hundur (desno u bjelici i sa rukom na čelu)

(Po sjećanju Adile Mešić Kahvić zabilježio 1986. godine Dino Fadila Ibrahimkadić)

Sa table na Gornjoj čaršiji











O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *