Tešanjski dnevnik15-22.2.2016. godine

Opozicione stranke potpisale zajedničku Izjavu o djelovanju na lokalnim izborima 2016. godine

Bosankohercegovačka patriotska stranka-Sefer Halilović, Stranka za Bosnu i Hercegovinu, Socijaldemokratska partija BiH, Demokratska fronta, Savez za bolju budućnost-Fahrudin Radončić i Stranka penzionera/umirovljenika, dogovorili su zajednički nastup na ovogodišnjim lokalnim izborima. Tri stranke (SDP, BPS i Stranka za BiH) potpisale su zajedničku Izjavu. Opštinski organi preostalih stranka su saglasni sa sadržajem Izjave i spremni su za zajedničko djelovanje, ali za potpisivanje Izjave očekuju saglasnost viših organa stranke.


Predsjednici općinskih organizacija političkih stranaka sadašnje opozicije. Slijeva: Muris Hrnjić (SBB), dr. Mirano Jupić (DF), Muhidin Alić (SBiH), mr. Seid Brka (BPS) i Senad Subašić (SDP).

Muhidin Alić je u svom obraćanju prisutnim, napomenuo da je cilj jedinstvenim pristupom i kandidovanjem jednog kandidata za načelnika obezbjediti povratak povjerenja građana u institucije, izabrati načelnika koji će biti načelnik svih građana, obezbijediti transparentan pristup tešanjskim resursima, efikasniju upravu, obezbjediti uspješnu privredu, ali ne na račun najmanjih plaća, obezbijediti privredi maksimalno ono što može uraditi lokalna zajednica.

Senad Subašić je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem zajedničke izjave. Napomenuo je da je bilo sličnih pokušaja 2008. godine, ali poslije izbora. Kazao je da žele promjeniti koncept vlasti, da ima dobrih stvari, ali i mnogo toga što treba popraviti. Treba unaprediti rad javnih ustanova i javnih preduzeća, kao i lokalne administracije.

Mr. Seid Brka je naglasio, između ostalog, da ako želimo ići naprijed moramo se ujedinjavati. Kazao je da pojedinačno ne znače puno, a da su zajedno jaki. Zajednički cilj je depersonificirati općinu, jer se pojedinci poistovjećuju sa Općinom.

U saopćenju SDP-a nakon potpisivanja Izjave između ostalog se navodi:

Općinski odbor OOSDPBiH Tešanj poziva sve progresivne snage koje imaju politički kapacitet i dijele viziju zajedništva, prosperiteta, solidarnosti, jednakost i pravednost-da nam se pridruže u kreiranju pravednije općine Tešanj po mjeri svih građana. Želimo pružiti vjeru da može drugačije, da može bolje! Drugačije i bolje može samo ako je pravedno! I na taj način želimo da djelujemo! I to je ono što nas spaja u svim našim različitostima! Želimo pravedniju općinu Tešanj! Želimo jednak tretman za svakog građanina i građanku! U društvu koje je podjeljeno-nećemo dozvoliti nove podjele i samo zajedničkim djelovanjem možemo jačati jedinstvo i povjerenje.

Dogovor je da se ide na lokalne izbore sa zajedničkim kandidatom za načelnika, a o zajedničkoj listi za OV će se razgovarati, nakon potpisivanja zajedničke Izjave svih predstavnika stranka koje to žele, a poziv je otvoren. Nakon toga planirano je potpisivanje protokola o zajedničkom djelovanju.

Potpisani ugovori sa udruženjima građana za 2016. godinu.

U sali Općinskog vijeća predstavnici Općine potpisali su ugovore sa udruženjima građana za projekte u 2016. godine. Odluka o dodjeli sredstava donosi se nakon raspisanog javnog poziva za kandidovanje projekata udruženja građana. Ove godine prijavljen je 71 projekat od 53 udruženja građana. Nakon pregleda Komisija je pozitivno ocijenila 63 projekta, dok je 8 projekata odbijeno. Iz oblasti kulture bit će finansirano 11, sporta 34 i 18 projekata iz ostalih oblasti. Ukupna sredstva izdvojena iz budžeta za ovu namjenu iznose 267 000 KM ( iz ovih sredstava se ne finasiraju neka udruženja građana kao što su dobrovoljna vatrogasna društva, boračka udruženja i sl.)


Prve ugovore su potpisali s lijeva: Husein Alibali KBS Jelah, načelnik mr. Suad Huskić, Suada Mujkić Udruženje žena Ruka Kalošević i Mehmedalija Ahmetović Omladinski ansambl.

Pojedinačan iznos finasiranih projekta kreće se od 1500 do 35 000 KM.

Ispred Općine ugovore su potpisali načelnik mr. Suad Huskić i pomoćnica načelnika, Azra Muslija, predsjednici duštava ili drugi ovlaštenici.

Promovisana poema Gazi Ferhad-beže iznova u Tešnju Amira Brke

Nakon što sam zabilježio štampanje knjige Gazi Ferhad-beže iznova u
Tešnju
Amira Brke uslijedila je i njena promocija. Gosti na promociji su bili prof. dr. Muhidin Džanko i prof. dr. Enver Kazaz. Promociju je otvorila i uvodnu riječ kazala predsjenica UO Cko mr. Almina Brkić, a autor je veoma emotivno pročitao poemu.


S lijeva prof. dr. Muhidin Džanko. Amir Brka, prof.dr. Enver Kazaz i mr. Almina Brkić

Mala sala je bila ispunjena, a među posjetiocima su bili načelnik mr. Suad Huskić, predsjedavajući OV-a Senad Subašić, Vanredni prof. Pravnog fakultetau Zenici Dževad Drino sa suprugom, Faruk Zupčević iz Maglaja i dr.

Almina Brkić je iskoristila priliku i zahvalila se firmi Zuteks na donaciji Cko (vlasnik Senad Subašić predsjednik OV-a) kojom je uređena mala sala izmjenom dotrajalog itisona i postavljanjem novih zavjesa.

Tribina

Medžlis Islamske zajednice u okviru programa Dopunskog odgoja i edukacije organizovao je nekoliko tribina po džematima sa učešćem istaknutih alima. Dok sam sjedao za sto u Gradskoj kafani za kojim su sjedili Muharem Sejdić, Ramiz Brkić, Kemal Ljevaković i dr. zapazih oduševljenje sa kojim su pričali o održanoj tribini u džamiji džemata Mekiš-Dobropolje. Ove tribine izazivaju pažnju, posebno u ovom trenutku aktivnosti oko ukidanja paradžemata i pojave sektaštva u islamu i na našim prostorima. Veoma je važno ko danas istupa pred džematlijama, bez obzira na temu, i kakve su reakcije džematlija. Tema tribine o kojoj je riječ je Hivz Kur'ana časnog, predavač je bio hafiz Mensur ef. Malkić.


Hafiz Mensur ef. Malkić

Provjerio sam utisak i kod nekih drugih koji su bili prisutni i svi su se pohvalno izjasnili o predavaču. Hafiz Mensur ef. Malkić je očito bio pravi izbor.

Inače hafiz Mensur ef. Malkić je nedavno imenovan za direktora Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, imam je Begove džamije u Sarajevu i stalni član Komisije Rijaseta IZ-e u BiH za polaganje Hifza.

Stare fotografije


Jelah avgust 1973. godine. S lijeva:Mehmed Meša Kantić, Derviš Ajanović Dervo, Hasan Kotorić, Nedžad Salkičević, Isko Agić, Ibrahim Riković Učo (Iz albuma Iske Agića)

Sa table na Gornjoj čaršiji





O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *