Tešanjski dnevnik 22-29.2.2016. godine

Semir Ibrahimović stekao zvanje doktora nauka

Semir Ibrahimović odbranio je doktorski rad pod nazivom Optimizacija ulaganja u raspoživost infrastrukture korištenjem Bayesian Belief Network modela. Doktorat je odbranio pred komisijom koju su  sačinjavali profesori sa Eknomskog fakulteta u Sarajevu: dr. Zlatko Lagumdžija  redovni profesor i predsjednik komisije, dr. Nijaz Bajvgorić redovni profesor i mentor,  dr. Savo Stupar  vanredni profesor, dr. Almira Arnaut-Berilo docent.

Semir Ibrahimović je sin r. Šemse i Hafize Ibrahimović iz Tešnja. Rođen je 19.4.1969. godine u Doboju. Osnovnu školu je završio u Tešnju, a srednju Elektrotehničku u Doboju. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu gdje je stekao i zvanje magistra ekonomskih nauka. Doktorski studij na Ekonomskom fakultetu upisao je 2010. godine u okviru Tempus projekta u saradnji sa School of Economics and Business, University of Vienna i Faculty of Economics, University of Ljubljana.

Radio je od 1996-2002. godine u Alden Data d.o.o. Sarajevo, na poziciji sistemskog inžinjera i projekt menadžera, a od 2002.-2006. godine u Vakufskoj banci na mjestu savjetnika generalnog direktora. Od 2006. godine je je zaposlen na poziciji  direktora IT sektora u BBI banci. Od 2006. godine član je katedre za Menadžment i informacione sisteme Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i trenutno je kao spoljni saradnik izabran u zvanje višeg asistenta.

Dosadašnji profesionalni angažman u cijelosti je okrenut implementaciji i upravljanju informacionih sistemima. U ranoj fazi karijere je obavljao poslove iz oblasti sistemskog inženjera i nosilac je jednog od prvih deset Microsoftovih certifikata u BiH u ovoj oblasti (MCSE).  U slijedećoj fazi karijere je obavljao poslove analize i implementacije ERP sistema, sistema u javnoj upravi i naročito  informacionih sistema u bankarstvu.  U okviru ovih projekata naročito se ističu implementacija informacionog sistema za ABS banku (2000-2002), vođenje projekta spajanja informacionih sistema Depozitne i Hipotekarne banke (1999), vođenje projekta spajanja informacionih sistema Vakufske  i Depozitne banke (2001-2002), rad na implementaciji dijelova softverskih sistema za Nacionalnu banku Kuvajta i Santander banku Poljska (2008), savjetovanje za informacione sisteme  Mitropolije dabrobosanke i  organizacije Međunarodne religije za mir (2002-2010), provođenje dubinske analize informacionog sistema United bank of Albania (2013).

Uspješno je završio  niz međunarodnih stručnih seminara iz područja kompjuterskih tehnologija i informacionih sistema,  projektnog menadžmenta, te uspješno savladao program Managerial-Entrepreneurial Skills Development for Researchers (MBSDr) u okviru Paccino projekta. Autor i koautor je nekoliko knjiga iz oblasti informatike.


Semir Ibrahimović prilikom odbrane doktorskog rada

Aktivan je član stručnih asocijacija iz polja informacionih sistema, IEEE Computer society, ACM ( Association of Computer Machinery), te udruženja IT menadžera BiH , CIO klub.  Član je vijeća doktorskog studija Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, kao predstavnik poslovne zajednice i studenata.

Obilježeni Dan poduzetništva Mješovite srednje škole.

U okviru svečanog obilježavanja Dana poduzetništva Mješovite srednje škole potpisani su sporazumi sa novim partnerima, tešanjskim firmama: Belif d.o.o., Kantić Touristik d.o.o. i Inox-Ajanović d.o.o. Ovim sporazumima predviđeno je: saradnju na aplikacijama zajedničkih projekata prema međunarodnim i nevladinim organizacijama, sadnja na razvoju savremene opreme, Saradnju u istraživačkom radu u oblasti koja je predmet proizvodnje firme, saradnja u organizovanju izvođenja praktične nastave učenika, saradnja na području stručnog obrazovanja i usavršavanja učenika  struke potrebne firmi,  saradnja na području neformalnog obrazovanja, saradnja na zajedničkim promotivnim aktivnostima. Ovakav vid saradnje ostvaren je sa nizom drugih firmi iz Tešnja kao što su Mann und Hummel, FAD d.o.o. Jelah, a nedavno je prema riječima direktora  Mješovite srednje škole Muharema Saračevića obavljena obuka za trideset radnika koji će dobiti posao u Napretku.

Svečanosti su prisustvovali poduzetnici, prijatelji škole, partneri, a među njima i direktor MIC srednje škole iz Velenja općtina Šoštanj, Darko Lihteneker sa kojom Mješovita srednja škola ima dugogodišnju saradnju. U okviru te saradnje jedan broj učenika Mješovite srednje škole obrazuje se u ovoj školi. MIC je realizovao ili je u toku realizacije 200 projekata koji se finanasiraju iz fondova EU.


S lijeva: Halil Mujkanović firma Inox-Ajanović d.o.o., Gordana Kantić firma Kantić-Touristik d.o.o., Adem Šišić Belif d.o.o. i Muharem Saračević Mješovita srednja škola

Manifestaciji su prisustvovali i predstavnici firme Varstroj iz Slovenije kao budući potencijalni partneri  Mješovite srednje škole.


Učenice su izvele perfomans motivisan takmičenjem u okviru projekta Balkan Junior

Učenici Mješovite srednje škole su učesnici takmičenja u znanju pod nazivom Balkan Junior. Učesnici su predstavnici balkanskih zemalja: Istambul Turska, Nikšić Crna Gora, Valjevo Srbija, Labin Hrvatska, Velenje Slovenija, Kočevo Makedonija. Pored takmičarskog dijela učenici na ovim susretima stiču nova prijateljstva, upoznaju običaje i kulturu drugih. Na  manifestaciji su učenici izveli perfomans prezentujući mjesta učesnika i poruke prijateljstva.

Foto zabilješka


Lijepo februarsko vrijeme je uzrokovalo cvjetanje kajsije u voćnjaku Muhameda Galijaševića već oko 20 februara, 25. sve zabijelilo od mraza, dan kasnije pade snijeg.

Sticanje sistemskog znanja o osnovama islamskog učenja za studente i đake

O aktivnostima Islamske zajednice po pitanju stavljanja u sistem „paradžemata“ pisao sam u Tešanjskom dnevniku 18-25.1. ove godine. Spominjano je i UG Zeman, za koje je glavni imam kazao da se u okviru ovog udruženja ne organizuje zajednički namaz. Postavlja se pitanje da li edukaciju najavljenu na oglasnoj ploči na Gornjoj čaršiji mogu da obavljaju udruženja građana izvan Islamske zajednice. Da li možda znači da je ovo udruženje ušlo u sastav IZ-a pa se i predavači i način prezentacije tema odvija prema nedavno izrečenim stavovima IZ-a?

„Koordinacija neovisnih džemata“  je preko adrese Fatmita Alispahića tražila pregovore sa Islamskom zajednicom. Odgovor je bio da nema pregovaranja. Ovo pitanje je veoma složeno. Postavlja se pitanje da li je edukativni centar Zeman pod kontrolom IZ-a? Edukacije izvan IZ-a su i dovele do „neovisnih“ džemata.

Stare fotografije

rb
Stoje slijeva:Jasmin Mandžukić, Mustafa Jabandžić, Emir Kotorić, Enes Handžić
U sredini Namik Širbegović
Čuče: Avdo Deljkić, Avdo Rakić, Rešad Galijašević, Nedim Mehinagić i Hikmet Turalić
(Identifikaciju izvršio Hikmet Turalić)

Sa table na Gornjoj čaršiji

 

 

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *