Tešanjski dnevnik 29.2-7.3.2016. godine

Dan nezavisnosti Bosne i Hecegovine

Tribina

Referendum o nezavisnosti BiH održan je 29.2. i 1.3. 1992. godine, nakon čega je BiH priznata kao nezavisna samostalna i međunarodno priznata država. Parlament RBiH donio je odluku 28.2.1995. godine da se ovaj dan obilježava kao državni praznik Dan nezavisnosti. Međutim, nakon uspostave dejtonske BiH ovaj praznik se prihvata i obilježava u Federaciji BiH, ali ne i u Republici Srpskoj. I ta priča traje već 21 godinu.

U našem gradu tim povodom Centar za kulturu i obrazovanje organizovao je tribinu pod nazivom Aktuelni politički i ekonomski izazovi Bosne i Hercegovine. Gost tribine je bio ugledni pof. dr. Hasan Muratović. Tribini su prisustvovali i poslanik u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović, ministar u Vladi ZE-DO Himzo Smajić i više vjećnika OV-a Tešanj.


Amir Brka, dr. Hasan Muratović i mr. Suad Huskić

Na početku se načelnik mr. Huskić obratio prisutnim sa nekoliko prigodnih riječi i prazničkim čestitkama, a onda je dr. Muratović govorio jasno, argumentovano i drugačije nego što smo navikli slušati ovakvim prilikama.

Svi znamo da je BiH već 25 godina u krizi i postavlja se pitanje šta treba uraditi da se prelomi takvo stanje i da krenemo prema razvijenim zemljama, odnosno EU?

Razlozi krize i način izlaska prema profesoru Muratoviću leže u:

  • Nedostatku indoktrinacije patriotizmom, nedostatak svijesti o potrebi društva za državom. Mi čak imamo kontra indoktrinaciju.
  • Nedostatak obrazovanja, posebno ljudi na funkcijama. Nevjerovatna je selekcija kadrova u državnim institucijama i državnim kompanijama. Imamo veoma diskutabilno obrazovanje gdje diplomci sa nedovoljnim znanjem i boljim ocjenama nego svršeni studenti na prestižnim fakultetima lakše dobivaju posao u državnim institucijama ili državnim ustanovama i preduzećima.
  • Nedostatak odluka. Iz krize se izlazi brzim odlučivanjem, a odlučivanje kod nas ima nivoe i koncezuse.
  • Nedostatak prijateljskih zemalja.
  • Nedostatak sistemskog pristupa. Cilj mora biti jasan i od svih prihvačen, a onda se uspostavlja strategija, struktura i resursi, procedure, analiza rezultata i korekcije.
  • Strukturu ne možemo promjeniti, ali onda moramo mijenjati ljude na funkcijama.
  • Dominacija politike nad ekonomijom.
  • Nema odluka koje zadiru u srž života u BiH.
  • Nedovoljno korištenje resursa, posebno ljudi.
  • Zaduženje i nepodnošljiva, devastirajuća nelikvidnost.
  • Nepodnošljivo visoki izdaci za penzije i razne socijalne kategorije.
  • Ključni problemi su ekonomski. Nezakonito poslovanje. Interesi pojedinaca interesnih grupa i koalicija.
  • Pravna nesigurnost

Izlazak iz krize se može ostvariti kroz:

  • Rekonstrukciju i privatizaciju
  • Fiskalnu konsolidaciju, mijenjati poreski sistem.
  • Sprečavanje nelikvidnosti. Danas imamo 70 000 blokiranih računa.
  • Reformu javnog sektora i smanjenje javne potrošnje.
  • Prevenciju da se ne stvaraju nove kategorije “invalida rada” i ranijih odlazaka u penziju.
  • Upravljanje državnom imovinom.
  • Prioritet je pokretanje novog investicionog ciklusa
  • BiH se može odbraniti samo Evropskom unijom i članstvom u NATO.
  • Zaduživanje samo razvojno, a sredstva Centralne banke preko minimalnih depozita (oko 3 milijarde KM) uključiti isključivo u razvoj.

Ono po čemu je ovo predavanje bilo drugačije od drugih je u tome što nije dominirala politika i loša struktura države i gdje se uvijek kao izlaz spominje samo njena promjena.

Profesor polazi od činjenice da se ona ne može u ovom trenutku mijenjati nego u okviru takve strukture provoditi navedena rješenja. Ima puno onih i u Federaciji BiH koji se deklarativno zalažu za državu BiH, ali svojim činjenjem ili ne činjenjem svaki dan je potkopavaju. Takvi su oni koji su nesposobni, a nalaze se na važnim funkcijama, oni koji ne plačaju poreze, dugove i sl., oni koji kradu pare na tenderima i drugim prilikama koristeći poziciju funkcije koju obavljaju, nepotizam, korumpirane osobe u vlasti i svi oni nesposobni koji su sposobni samo da uzmu sebi na teret zajednice. Tako se ugrožava država.

Polaganje cvijeća na Centralno spomen obilježje

Predstavnici osnovne organizacije SDP Tešanj prvog marta su obišli Centralno spomen obilježje u Tešnju i položili cvijeće. Cvijeće su položili predsjednici foruma: Salih Brkić (seniori), Angelina Rajkovača ( Žena) i Idhan Kruško (mladih). Nakon polaganja cvijeća u Tešnju obišli su i spomen obilježja u Tešanjci i Jelahu gdje su takođe položoli cvijeće i odali počast svima koji su dali živote za ovu državu.


S lijeva Salih Brkić, Angelina Rajkovača i Idhan Kruško polažu cvijeće na Centralno spomen obilježje u Tešnju

Mineralna voda Tešanjski kiseljak dobila zlatnu medalju u Berkeley Springsu, SAD

Tešanjske mineralne vode nastavljaju dominirati u takmičenju voda u američkom Berkeley Springsu. Nakon što je firma ZEMA d.o.o 20008. i 2009. godine sa svojom mineralnom vodom Tešanjski kiseljak osvojila druga mjesta na prestižnom takmičenju voda u Berkley Springsu, ove godine stigla je i zlatana medalja u kategoriji Najbolja flaširana mineralna voda. Na ovogodišnjem takmičenju na trećem mjestu je Dobri kiseljak iz Tešnja firme Celvik d.o.o. U kategoriji mineralnih voda preostale nagrade su osvojili:
Touch Sparkling Mineral Water, Marchand, MB, Kanada (2), Oro Luxury Water, Vizianius, Makedonija (4), Nakd Luxury Sparkling Water, Putaruru, Novi Zeland (5) i Deluge Sparkling Natural Spring Water, Oro-Medonte, ON, Kanada (6).

Direktor ZEMA d.o.o Elvir Bećarević me je već odavno pozvao da vidim kako izgleda firma nakon realizacije zadnje investicije. Nagrada koju su dobili je samo ubrzala moj odlazak.

Braća Bećarevi Smajl, Edin i Elvir, sinovi Alije i Ume (poznatije kao Sajda rođena Mešić) su poslije rata formirali trgovačku firmu ZEMA. Njihova prodavnica se i danas nalazi na istom mjesti u Titovoj ulici. Vrijedni, pošteni, ljubazni stvorili su prepoznatljivu trgovinu, Svoj program su 2008. godine proširili sa proizvodnjom sokova (sirupa) u prostorijama vlastite kuće i počeli poslovati kao DJL.

U blizini izvorišta mineralne vode u Raduši poznatog kao Raduška ilidža počeli su kupovinom zemljišta i prvom bušotinom 2002. godine. Ispitivanja su bila pozitivna i zadnja bušotina u blizini starog izvorišta se pokazala dovoljnom za eksploataciju. Izgrađena je hala 2004. godine, a 2005. godine počela je i eksploatacija. Prve godine ostvarili su proizvodnju od 686 000 litara da bi prošle, 2015. godine ,proizveli blizu 20 miliona litara.

U proteklih, nešto više od deset godina, konstantno je investirano i danas je to moderna tvornica sa visokom automatizacijom i mogučnošću ispunjenja svih potrebnih standarad sigurnosti proizvoda (hemijski, bakteriološki i sl.), sadržaja minerala i dobrog kvaliteta pitkosti koju kupac očekuje.


Elvir Bećarević direktor ZEMA d.o.o

Nisam bio zadnju godinu i mene je zaista impresionirala tehnologija i visok stepen automatizacije. Nedavno je izgrađena hala za skladištenje sa preko 1000 m2 površine. Od duvaljke za boce do palete zamotane u streč foliju postupak je u potpunosti automatiziran sa najmodernijim filterima za mehaničke čestice i smanjenje procenta željeza na potrebnu mjeru.

Elmir je potpuno predan poslu i najveći dio svog vremena provodi u tvornici, ali kaže da bez daidže Nusreta (Mešića) ne bi mogli ostvariti ovakve rezultate. On je od početka uključen u rad firme kao spoljni saradnik.

A Nusret Mešić, diplomirani ekonomista, je u svojoj bogatoj radnoj angažovanosti radio je poslove: prvo zaposlenje je imao u Ciglani Jelah, zatim je obavljao poslove poreznog inspektora načelnika porezne uprave, šefa računovodstavu Ukusa , predsjednika Izvršnog odbora općine, direktor Ukusa, člana poslovodnog odbora SOUR Krivaja Zavidovići za promet, direktor UPI
zadružni magazin, pomoćnika direktora Univerzala za razvojno tehnički sektor ui finansije, komercijale Sloge, predavača u SŠC u Tešnju i u Zanatskoj zadruzi Budućnost u Jelahu. Pored svih ovih poslova Nusret je poznat i kao vrijedan domaćin. Sjećam se da je sam sebi napravio kuću bez angažovanja majstora. Danas je još uvijek aktivan i u firmi, ali i kod kuće i ako je već stigao do sredine osme decenije života.

Tako su mladost braće Bećarević i iskustvo dajdže Nusreta, uz veliki rad i odricanje stvorili impresivan kapacitet.


Elvir i dajdža Nusret pored automatske proizvodne linije

Neki konkurenti smatrajui da ZEMA d.o.o osvaja tržište niskim cijenama. Međutim i ova nagrada pokazuje da imaju kvalitet, profit firme pokazuje pozitivno poslovanje i mogučnosti daljeg razvoja. Pokrili su cijelo tržište BiH. Jedan od razloga niske cijene je i upravljanje troškovima, obezbjeđena prodaja, niz inovacija (na čepljenju, ušteda u ljepku i ambalaži) na velikom broju jedinica proizvoda stvorili su uslove za dobre rezultate i konkurentnost na tržištu. Na pitanje dugoročne sigurnosti izvorišta od zagađenja kazali su da su se u zadnje vrijeme pojavili objekti u zoni eksploatacije, obavjestili su inspektore, kako bi se provjerilo da li je gradanja obavljena sa odgovarajućim dozvolama, ali nisu dobili nikakvu povratnu informaciju.

Turnir u akrobatskom rokenrolu

Plesni klub Win Tešanju Gradskoj sportskoj dvorani organizovao je treći po redu međunarsodni turnir u akrobatskom rokenrolu. Na turniru je učestvovalo oko 350 takmičara iz deset klubova iz:Slavonskog Broda, Zagreba, Gračanice, Živinica, Doboja, Tuzle i Tešnja. Takmičenje se odvijalo u 21 kategoriji, a pobjednici su: Šejla Mehmedović, Mahir Husejnefendić, Gabriel Špiranović, Laura Radičević, Sarah Singer, Ivan Tišlar, Marko Vujčić, Mia Pejić, Mihael Bikčević, Nikolina Koporčić, Dancing Dols i CandY girls iz kluba Astra iz Slavonskog Broda, Rock princeze, Winx i Egiptians iz kluba Rock step Gračanica, Limbo rock Zagreb, Fabijan Đurđević, Gabrijela Kokotović, Nejra Dedić, Nedim Šabanović, Amna Buzaljko, Arnad Avdagić, Medina Mudrov, Amil Čvorić, Mihovil Vučković, Nika Bašić, Melisa Kišić, Namik Omić, Pačići iz kluba Tornado Doboj, Stars iz kluba WIN Tešanj, Tušanj, Flamengo Živinice.


Obilježene 23 godine od formiranja 204. slavne brdske brigade Armije BiH

U organizaciji Jedinstvene organizacije boraca BiH “Unija veterana” Teslić i Udruženja za zaštitu tekovina Odbrambeno oslobodilačkog rata 1992-1995 godina-Podružnica Teslić, a pod pokroviteljstvom ZE-DO kantona i općine Tešanj obilježena je 23. godišnjica formiranja 204 slavne brdske brigade Armije BiH. Ova jedinica je bila formirana uglavnom od izbjeglog i protjeranog stanovništva iz teslićke općine, a djelovala je u okviru OG 7 pa je koliko god bila teslićka bila i tešanjska, maglajska i dobojska. Manifestacija obilježavanja godišnjice je održana u Stenjaku dijelu Teslića gdje se 1992. godine odigrao i najveći egzodus Bošnjaka u Tesliću.

U prvom dijelu programa na Centralnom šehidskom obilježju u haremu gradske džamije u Stenjaku prisutnim se obratio u ime organizatora predsjednik JOB BiH “Unija veterana” Teslić Bećir Hasić, a zatim su delegacije položile cvijeće na spomen obilježje: Komanda 204 slavne brdske brigade Armije BiH, Rendžerski puk Oružanih snaga BiH (sa komadantom puka Senadom Pajićem takođe ratnim komadantom iz OG 7), Ratno predsjedništvo općine Teslić, pokrovitlja manifestacije općine Tešanj i Vlade ZE-DO kantona (načelnik mr. Huskić, Šemsudin Mehmedović i Ministar Himzo Smajić), organizatora JOB BiH “Veterani” Teslić, Boračkih organizacija iz Tešnja (Muharem Sejdić RVI, Čamdžić JOB i treći meni nepoznat)


Šemsudin Mehmedović, Suad Huskić i Himzo Smajić


Komadant 204. slavne brigade Armije BiH Esad Jašarević se prvi oobratio skupu

Nakon obilaska Centralnog obilježja program je nastavljen u Domu u Stenjaku. U prepunoj sali prisutnim su se obratili komadant 204 Esad Jašarević, predsjednik Ratnog predsjedništva općine Teslić Adil Osmanović i u ime Vlade ZE-DO i ministra za boračka pitanja Fahrudina Čolakovića ministar Himzo Smajić.

Komadant Jašarević je naglasio da su se ovom manifestacijom okupili da odaju počast 155 tesličkih poginulih boraca koji su sahranjeni na 32 lokacije u više općina od Dervente i Broda, preko Hadžića, Ilijaša, Žepča, Šehera, Maglaja, Tešnja do Teslića i koji su za ovu državu dali svoje živote. Kazao je da je ovo prilika da se podsjetimo i 436 ratna vojna invalida od prve do desete kategorije, kao i 78 civilnih žrtava sa prostora općine Teslić.

Posebne emocije izazvale su učenice iz Kaloševića koje su izvele recital posvećen Bosni i perfomans posvećen Srebrenici. U programu je učestvovalo i Kulturno umjetničko društvo Ljiljan Tri iz Kaloševića. Na kraju je nastavljeno druženje uz vojnički grah.

Potpisani ugovori za postavljanje natpisa ulica i brojeva domaćinstava nastavak izgradnje treće trake u industrijskoj zoni Bukva

Nakon provedene procedure potpisani su ugovori za adresni registar i nastavak gradnje treće trake u industrijskoj zoni Bukva Ugovori su potpisani sa firmama Eurovez iz Jelaha i Dobojputevi Doboj Jug.


Načelnik Suad Huskić i Mirsad Ljevaković vlasnik firme Eurovez d.o.o. potpisuju ugovor

Ugovorom za adresni registara je predviđeno postavljanje 14 000 natpisa ulica i kućnih brojeva. Vrijednost ugovora je oko 69.000 KM. Za građane će ovo biti besplatno, jer su sredstva obezbijeđena budžetom Općine Tešanj i donacijom iz Švedske.
Uz postavljanje kućnih brojeva, uspostavlja se elektronska baza u općini Tešanj sa osnovnim podacima i grafičkim prikazom (GPS podacima) svih objekata (geoinformacioni sistem).

Sa firmom Dobojputevi potpisan je ugovor za nastavak izgradnje treće trake u industrijskoj zoni Bukva. Vrijednost radova je 165 000 KM.

Foto zabilješka

Na trogodišnjicu smrti Almira Ruštića, članovi Odreda izviđača “Crni vrh” iz Tešnja sa starješinom Mujom Pobrićem, obišli su mezar, položili cvijeće i proučili fatihu.


Stare fotografije

Stoje s lijeva:Ismeta Sarić, Sajda Hundur, Bisera Mašnić, Božana Jukić i Mensura Mensa Handžić. Čuče djeca:Fuad Sarić, Emira Mašnić, Sena Hundur, Nedžad Sarić i Nedžada Handžić Agić (Iz albuma Nedžade Agić ).

Sa table na Gornjoj čaršiji



O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *