Tešanjski dnevnik 7-14.3.2016. godine

Obilježeno 60. godina rada firme Napredak D.D.

Firma Napredak D.D. ove godine obilježava 60 godina od svog osnivanja. Tom prilikom upriličena je svečanost. Zvanice su obišle proizvodne pogone,  a nakon toga u restoranu Ukus direktor Amir Šišić je prezentirao Napredak   kroz proteklih 60 godina. Tom priliko prikazan je film iz ratnog perioda kada su radnici i u ratnim uslovima proizvodili. Među gostima su bili  raniji direktori Napretka Muhamed Brkić, Muho Berberović i Amir Galijašević, zatim predstavnici vlasti i privrednika načelnik mr. Suad Huskić, ministar Himzo Smajić, Šemsudin Mehmedović, Senad Subašić, Senad Brka. Primijetio sam i neke stare radnike Napretka Mehmeda Bedaka, koji radi u ovoj branši od 1944. godine i jedan od rukovodilaca  nakon osnivanja. Zapazio sam i starog radnika Edina Mulabećirovića. Nisam primijetio Akifa Brku takođe starog radnika,  a vjerovatno ih je bilo još koje nisam prepozanao ili za njih znao.



Rusmir Hrvić koji je vodio sanaciju fabrike od 2008. godine

Nakon preuzimanja fabrike 2008. godine koja je imala 250 radnika i dosta velike obaveze prema radnicima, doprinosima, dobavljačima, veoma lošim uslovima rada, izgubljenim kupcima, danas je Napredak sa  350 radnika izgleda savim drugačije. U proteklom periodu investirano je u ključne tehnološke procese i obezbjeđena najmodernija oprema, obezbjeđeni su bolji radni uslovi, redovne i bolje plate i što je najvažnije kupci koji dolaze iz svijeta svjetski brendiranih firmi. Najveći dijelom rade se lon poslovi, ali Napredak D.D.  ima i svoju kolekciju.


Bivši direktori Napretka Muho Berberović, Amir Galijašević i Muhamed Brkić

Prije prezentacije direktora Šišića prisutnima su se obratili načelnik mr. Suad Huskić i ministar u ZE-DO Himzo Smajić (u ime premijera Miralema Galčijaševića koji je bio spriječen da dođe). Nakon prezentacije dodijeljna su i priznanja zaslužnim radnicima za izuzetan razvoj u 2015. godini u obliku Zahvalnice. Zahvalnice su dobili. Edin Mulabećirović, Aida Mehičić, Hamdo Ćeman, Merisa Muminović, Mersid Kalabić, Šemso Ostrvica i Rusmira Kavazović



S lijeva Sulejman Suljo Hrvić, vlasnik AS group, načelnik mr. Suad Huskić, ministar Himzo Smajić i direktor Amir Šišić

Otvorena manifestacija Tešanjsko proljeće 2016

Ovogodišanaj manifestacija Tešanjsko proljeće je jubilarna, deseta. Ideju i koncepciju dao je tadašnji i sadašnji direktor  Cko Amira Brka, a prihvatio i podržao tadašnji pomoćnik načelnika Općine, a sadašnji načelnik mr. Suad Huskić.

Tešanjsko proljeće započinje 12.3. na dan rođenja velikog pjesnika Muse Ćazima Ćatića (ove  godine se navršava 138. godina). Pošto se ovaj dan obilježava i kao dan Gimnazije, koja nosi pjesnikovo ime ( ove godine obilježavaju 55 godina od osnivanja) nakon polaganja cvijeća na mezar Muse Ćazima Ćatića održava se i godišnja predstava učenika.

Manifestacija Tešanjsko proljeće se otvara izložbom. Tako je bilo i ove godine. Manifestaciju je otvorio Načelnik koji je napravio iznenađenje za posjetioce  obezbjedivši tortu na  kojoj je pisalo 10 godina Tešanjskog proljeća.

Izložba slika Mali format 2015

Izložbom slika Mali format 2015. otvorena je deseta ljubilarna manifestacija Tešanjsko proljeće 2016.  O izložbi je govorio Miralem Brkić. Bilo je planirano da izložbi prisustvuje i dobitnik nagrade za 2015. godinu, Hasan Čakar, ali je izostao zbog bolesti. Izložba je organizovana u saradnji sa Udruženjem likovnih umjetnika BiH. O izložbi je govorio naš Miralem Brkić koji je član Udruženja. Izložbu je pratio prospekt u kome se nalazi tekst Miralema Brkića.

Iz teksta Miralema Brkića“… Od svog osnivanja 1947. godine Udruženje likovnih umjetnika BiH kao osnovni zadatak ima predstavljanje bh. likovnih umjetnika i učestvovanje u umjetničkom, kulturnom i javnom životu…Mali format je izložba koja je nešto mlađa od ostalih, ali se u tek nešto više od decenije postojanja pokazala kao najsvježiji i najprogresivniji plod ULBiH. Ideja ove izložbe potekla je iz želje da se u nevelikom prostoru galerije „Roman Petrović“,  nazvane po prvom predsjedniku Udruženja, organizuje izložba na kojoj će biti predstavljen rad što većeg broja članova….Zahvaljujući ozbiljnom pristupu, selekciji radova u koju su uključeni naši renomirani umjetnici i historičari umjetnosti postao je izložba koja nakon svečanog otvaranja u „Romanu“ i proglašenja laureata već ima planiran put po BiH i regiji.“

Otvaranju izložbe prisustvovao je predsjedavajući OV-a Senad Subašić.


Amir Brka, mr. Suad Huskić, Miralem Brkić i jedan dio posjetilaca izložbe

Polaganje cvijeća na mezar pjesnika Muse Ćazima Ćatića

Na mezar Muse Ćazima Ćatića cvijeće su položili učenici Gimnazije u ime delegacija svoje škole i Općine. Cvijeće je položio i Husein Ismailović u ime svih Odžačna /inače predsjednik Kulturnog društva Musa Ćazim Ćatić iz Odžaka).

U delegaciji općine su bili mr. Suad Huskić, predsjedavajući OV-a Senad Subašić, pomoćnica Načelnika Azra Muslija i nekoliko delegata OV-a. Delegaciju Gimnazije sačinjavali su direktorica  Aida Salkić i Nastavničko vijeće.

Riznica naše mladosti, priredba gimnazijalaca

U velikoj sali Doma kulture održana je tradicionalna priredba gimnazijalaca.

Izveli su program u kome je bilo sevdalinke, dramska postavka Hasanagince, Musine pjesme na pet jezika koji se uče u ovoj školi (njemački, engleski, francuski, turski i bosanski), skečeva, nastup  hora i dr.

Direktorica je u svom obračanju iznijela podatak da je Gimnazija među tri najbolje u ZE-DO kantonu sa prosječnom ocjenom 4,39, stopostotnom prolaznošću i sa najmanje neopravdanih izostanaka.

Otvorena nova firma Yesari food d.o.o.

Idući od Šarenog mekteba prema gradu,  kada se pređe most sa lijeve strane pojavile su se nove prostorije, a na staklu piše Yeseri food d.o.o. Primjetio sam da na vratima više ne piše „objekat u pripremi“ pa sam ušao i da bih se upoznao sa ovom firmom.

U prostorijama sam zatekao mladok čovjeke, direktora, Emira Ramičevića koji me je upoznao sa djelatnosti firme. Yasari food d.o.o  se baviti trgovinom naveliko voća, povrća, meda i ostale organski zdrave hrane. Osim direktora u firmi radi još 4 radnika. Firma Yesari food d.o.o je kćerka firma firme iz Yeasary grooup iz Sarajeva čiji je vlasnik Muhamed Ljevaković, sin Tešnjaka Irfana.

U okviru realizacije prokjekta CILAP  postavljen prvi broj na zgradu Općine

Cilap je donatorski projekt Vlade Švedske kojim se vrši izgradnja kapaciteta za poboljšanje zemljišne administarcije i procedura u BiH. Nakon provedenih pilot projekta u Čitluku ovo je priv projekat koji će obuhvatiti cijelu općinu. Direktorica Cilapa za BiH je Anđa Zimić koja je zajedno sa načelnikom općine mr. Suadom Hsukićem svečano obilježila početak radova postavljanjem broja na zgradu općine. Radovi će trajati oko dva mjeseca.

Pored postavljanja natpisa ulica i brojeva općinski radnici će prikupiti i podatke o domaćinstvima kako bi registar imao kompletne podatke obzirom da je nesigurno kada će biti ozvaničen popis stanovništva.



Načelnik mr. Suad Huskić i Anđa Zimić otkrivaju prvi postavljeni broj.

Dan žena 8. mart

Ulicama Tešnja tokom osmog marta mogli su sresti muškarci svih uzrasta koji nose ruže i karanfile, koje će pokloniti svojim učiteljicama i profesoricama, majkama, suprugama, sestrama, djevojkama, kolegicama na poslu. Cijena karanfila je bila 1.5 KM, ruže 3 KM


Poslije podne na prodajnom mjestu ispred Edena nije više bilo ruža i karanfila

Promovisana knjiga Prvi raskol i međumuslimanski sukobi autora Halila Danovića

U maloj sali Centra za kulturu i obrazovanje održana je promocija knjige Prvi raskol i međumuslimanski sukobi autora Halila Danovića iz Miljanovaca. Izdavač knjige je firma Planjax d.o.o. Knjigu su promovirali Fahra Crnkić koja je i recezent  i prof. Muharem Kotorić, a moderator je bio Ramiz Brkić


S lijeva Fahra Crnkić, Halil Danović, Muharem Kotorić i Ramiz Brkić

Fahra Crnkić je završila Srednju prosvjetno-kulturološko-prevodilačku školu i Pedagošku akademiju. Nastavnica je historije i građanskog obrazovanja u OŠ Džemal Bijedić u Miljanovcima. Muharem Kotorić je profesor historije.

13. međunarosdni turnir u golbalu Tešanj 2016

U sportskoj sali OŠ Rešad Kadić održan je trinaesti tradicionalni turnir u golbalu Tešanj 2016.

Na turniru su učestvovale ekipe iz Beograda, Zagreba, Banja Luke, Živinica (prvi put), Sarajeva, Podgorice i Nikšića (prvi put) i domaćini iz Tešnja.

Među gostima je bio Igor Tomić predsjednik Paraolimpijskog komiteta Crne Gore i predstavnici Sportskog saveza ZE-DO kantona  i Saveza slijepih slaboovidnih osoba ZE-DO kantona Senad Sejmenović i Suad Skopljak.

Dobrodošlicom se takmičarima, ispred domaćina, obratio Nihad Mujaković, predsjednik Udruženja slijepih iz Tešnja.

Turnir je održan pod pokroviteljstvom Općine i dio je sadržaja Tešanjskog proljeća 2016, a igre je otvorila pomoćnica Načelnika Azra Muslija.

Azra Muslija je otvorila turnir


Bacanjem lopte ekipa nastoji pogoditi mrežu gola, a protivnik nastoji spriječiti prateći zvučni signal koji dolazi iz lopte.

U finalu ekipa iz Sarajeva je pobjedila Beograd, a za Treće mjesto ekipa iz Beograda ekipu domaćina.

Stare fotografije

U dvorištu crkve Sv. Petra i Pavla 1945 ili 1946. godine :U prvom redu treći s lijeva Mirko Blatančić, četvrti Stipo Svalina. Stoje Prvi s lijeva Anto Svalina, drugi Marijan Šumić, peti velečasni Čović, a šesti Stipo Šumić. (Iz albuma Marije Čota)

Sa table na Gornjoj čaršiji

 

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *