Husein Galijašević

Tešanjski dnevnik 11-18.7.2016. godine

Srebrenica

U ponedeljak 11.7. obavljena je dženaza za 137 Srebreničana u Memorijalnom centru u Potočarima. Veoma malo je kompletnih skeleta sahranjeno, uglavnom se radi o dijelovima skeleta koji su pronađeni u sekundarnim grobnicama.

Tešnjaci su i ove godine učestvovali u obilježavanju 11. jula, kao simbola stradanja u genocidu nad Bošnjacima Podrinja. Trepčaci su učestvovali u Maršu mira pješačeći do Memorijalnog centra, a biciklisti su i ove godine vozili maraton Tešanj-Srebrenica. Maraton je vozilo 12 članova Biciklističkog kluba Tešanj, koji su nakon dva dana vožnje i pređenih 240 kilometara odali počast žrtvama genocida. U samom gradu bilo je nekoliko obilježja posvećenih ovom događaju.

Biciklisti pokraj tabuta u Potočarima

Promocija knjige Genocid u Prijedoru Jasmina Medića

U organizaciji JU Opća biblioteka Tešanj, a u okviru Ljeta u Tešnju 2016 održana je promocija knjige
Genocid u Prijedoru
autora mr. Jasmina Medića. Knjigu je promovirao mr. Hikmet Kačić, viši stručni saradnik u Institutu za islamsku tradiciju Bošnjaka u Sarajevu. Pomociju je moderirao književnik Kemal Ljevaković. Na početku promocije prisutne je pozdravila mr. Almina Brkić, kojoj je to bio prvi radni dan nakon imenovanja na mjesto direktora JU Opće biblioteke.

Knjiga je nastala nakon dorađivanja i proširivanja magistarskog rada autora. Genocid u Prijedoru možda i nema medijsku pažnju u odnosu na veličinu zločina, koji se tamo dogodio na samom početku agresije. Ono što je posebno zanimljivo, jeste da je u Prijedoru stradalo oko 300 građana hrvatske nacionalnosti (od 6000 koliko ih je živjelo na početku agresije), najviše od svih gradova u BiH, iako nema takvu pažnju hrvatskog političkog vrha u BiH, ali i u Hrvatskoj. Autor knjige, Jasmin Medić, rođeni Prijedorčanin, u knjizi Genocid u Prijedoru potkrepio je događanje genocida argumentima, sudskim presudama utvrđenim činjenicama.


Kemal Ljevaković, mr. Hikmet Kačić i mr. Jasmin Medić


Mirsad i Senaida Karagić

Među posjetiocima promocije je bila i porodica Karagić, koja je u vrijeme egzodusa živjela u Prijedoru. Naša današnja, ali i prijeratna sugrađanka Senaida (kćerka Smaila Mulabdića, profesorica u Srednjoj mješovitoj školi) koja je udata za Mirsada Karagića, Prijedorčanina, ispričala je svoja sjećanja o muževom zatočenju u logoru i događanjima u gradu.

Foto zabilješka


JU Muzej je istakao natpis na Gradini – Ne zaboraviti Srebrenicu

Umjetnička instalacija Omladinskog ansambla

Omladinski ansambl je i ove godine napravio umjetničku instalaciju posvećenu žrtvama genocida u Srebrenici. Prošle godine su to uradili pred Spomen obilježjem, a ove godine na Gornjoj čaršiji na Trgu Ferhad-bega.

Umro Adil Alićehajić


Adil Alićehajić je rođen je u Tešnju (Kotlanice) 23.04.1937. godine. Osnovnu školu je završio u Tešnju, Građevinsko tehničku školu i Građevinski fakultet je završio u Sarajevu. Prvo zaposlenje je imao u Radniku iz Doboja u kome je učestvovao u njegovom razvoju, od malog građevinskog preduzeća do giganta, gdje je obavljao i dužnost tehničkog direktor preduzeća. Prvi stručni angažman u Tešnju imao je kao nadzorni organ u izgradnji osnovnih škola sredinom sedamdesetih godina. Početkom osamdesetih u Tešnju, nosilac je osnivanja preduzeća Razvoj projekt koje je imalo poseban uticaj na razvoj grada i općine Tešanj. Razvoj projekt, u kome je Adil pored toga što je obavljao poslove direktora bio i najstručnija osoba sa vizijom. Svojim znanjem, ali i upornošću u realizaciji ideja imao je veliki uticaj na donošenje dokumenata prostornog planiranja, projektovanja i nadzora industrijskih hala tešanjksih firmi u Bukvi, regulacije rijeke i odvođenja otpadnih voda. Adil je inicijator i nosilac izgradnje Gradske toplane u Bukvi.

Tokom rata odlazi sa porodicom u Englesku, gdje je i umro.

Almina Brkić novi direktor JU Opća biblioteka Tešanj

Na početku promociji knjige Genocid u Prijedoru prisutne je pozdravila i najavila da joj je prvi radni dan na dužnosti direktora JU Opća biblioteka mr. Almina Brkić.

Almina Brkić je rođena 1971.godine. Otac Adil Brkić je iz Dobropolja, a majka Senija, rođena Prnjavorac, iz Hrvatinovića. Medicinsku školu završava u Doboju, upisuje studije na Prirodno matematičkom fakultetu u Sarajevu, odsjek Biologija koje prekida 1992. godine zbog rata.

Pedagošku akademiju upisuje 1994. godine u Zenici, a nakon preseljenja u Tuzlu upisuje i diplomira na Filozofskom fakultetu u ovom gradu 1996. godine.

Prvo zaposlenje ima u OŠ Novi Grad u Tuzli, kao nastavnik likovne kulture, a od 1999. godine u OŠ Huso Hodžić u Tešnju, gdje od 2011. godine obavlja dužnost direktora do imenovanja za direktora JU Opća biblioteka.

Tokom rada prošla je kroz obuku i stručne seminare (Unapređenje djelotvornosti škole, Partnerstvo porodice i škole, Reformske promjene i niza dr.). Certificirani je instruktor prve pomoći i dugi niz godina obučava djecu na tom polju u školama i pri Crvenom križu.

Dobitnik je državnog priznanja za volonterizam i rad sa mladima. Pri Pedagoškom fakultetu prošla je obuku za mentora studentima za izvođenje metodičke prakse.

Učestvovala je u izradi niza projekata na našoj općini (Član je komisije za socijalnu zaštitu i inkluziju djece pri Općini Tešanj, bila je član općinskog tima pri SPIS projektu za izradu akcionog plana i strategije razvoja općine Tešanj 2012. godine u sklopu UNDP-ovog projekta Jačanje lokalne demokratije –LOD II, realizovala je projekat EUROPLUS-a Centar za promociju europskih vrijednosti Doboj pod nazivom “Kroz igru i rad zajedno” u svojoj školi zajedno sa Centrom za socijalni rad i niz drugih projekta).

U januaru 2013. godine je magistrirala na Filozofskom fakultetu i stekla akademsku titulu i stručno zvanje magistar razredne nastave iz stručne oblasti “Integrativna metodika nastavnih predmeta”. Trenutno radi na realizaciji projekta koji joj je odobren od MOZAIK mreže. Predsjednik je UO Centra za kulturu i obrazovanje Tešanj. Trenutno je student doktorskog studija na Filozofskom fakultetu u Banja Luci.

Dosadašnji direktor je bio mr. Esmir Bašić


Esmir Bašić je rođen 1970. godine u Bobarama. Osnovnu školu je zvršio u Bobarama i Kaloševiću, a srednju školu u Tesliću. Islamsku pedagošku akademiju je završio u Zenici, a Filozofski fakultet u Srajevu. Na Pedagoškom fakultetu u Zenici, Odsjek obrazovni menadžment, magistrirao je 2012. godine.

Radio je kao nastavnik u Osnovnoj školi Abdulah Ilhamija u Kaloševiću, zatim kao pedagog u

Osnovnoj školi u Miljanovcima i Srednjoj tehničkoj školi u Tešnju. Od 2006. godine je obavljao dužnost direktora JU Opća biblioteka Tešanj. Bio je osnivač i urednik lista DAWA koji je izlazio u Bobarama od 1993-1996. godine. Objavio je nekoliko knjiga: Kriza morala mladih, Pedagoške ideje u djelima Edhema Mulalića, Tragovi vremena, Traganje za istinom i Monagrafija Tešanjska biblioteka.

Članstvo stranaka upoznato sa politikom stranaka Koordinacije

Prema Planu i Programu Koordinacije stranaka SDP, BPS, SBiH, SBB i DF za nastup na Lokalnim izborima, u podršci nezavisnom kandidatu Amiru Galijaševiću za Općinskog načelnika Tešanj, u Velikoj sali CKO Tešanj, 14. jula je održan zajednički sastanak članova ovih stranaka.

Cilj sastanaka je bio upoznavanje članstva sa utvrđenom politikom stranaka Koordinacije, kojim se obratio i zajednički kandidat za Općinskog načelnika Amir Galijašević, koji je pozdravljen aplauzom u znak podrške od svih pet stranaka Koordinacije, kao i gosta delegacije A-SDA, koja je svojim prisustvom nagovjestila podršku aktivnostima Koordinacije i zajedničkom kandidatu za Općinskog načelnika Tešanj.


S lijeva: Vedran Kaser (SDP), dr. Mirano Jupić (DF), Amir Galijašević, Seid Brka (BPS), Muhidin Alić (SBiH) i mr. Muris Hrnjić (SBB)

Prisutnima su se obratili i članovi rukovodstva stranaka Koordinacije, koji su izrazili zadovoljstvo i optimizam dosadašnjim aktivnostima Koordinacije.

U ime predhodnih kandidata, za općinskog načelnika, članstvu se obratila i Ermina Salkičević Dizdarević, izrazivši također podršku svih zajedničkom kandidatu Amiru Galijaševiću.

Interes i prisustvo velikog broja članstva potvrđuje iskrenu opredjeljenost svih stranaka Koordinacije za novu politiku u Tešnju i cijeloj Bosni i Hercegovini.

Muzičke priredbe

Dvije muzičke priredbe su bile planirane da se održe u subotu. U okviru Ljeta u Tešnju 2016 DJ Parti rok koncert, u organizaciji Udruženja Stari grad na Gradini i Tešanj sevdah fest 2016, u organizaciji Udruženja muzičara Alkatmeri iz Tešnja, na Trgu Gazi Ferhad-bega. Obzirom da je kiša padala neprestano tri dana programi su održani u Domu kulture. Tešanj sevdah fest
2016 u velikoj sali CKO, a DJ parti u disko klubu.

Pokrovitelj DJ partija je bila Općina, a Tešanj sevdah fest su podržali: Federalno ministarstvo sporta i kulture, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i kulturu i sport Ze-Do kantona, Općina Tešanj i Asocijacija kompozitora muzičkih stvaralaca.

Na Tešanj sevdah festu održano je takmičenje amatera pjevača sevdaha. Učestvovalo je 10 takmičara, a gosti nastupili su članovi Omladiskog ansambla: Selma Plančić, Adelisa Krdžalić, Nermin Handžić, zatim Erna Ćostović, Asif Katica i dr. Program je vodio mr. Enver Šadinlija, a gosti su bili Suad Pašić Paja, klarinet i Asaf Katica, učesnik finala nedavno završene popularne muzičke emisije Nikad nije kasno.

Žiri su sačinjavali: Asif Katica, Ramiz Brkić, Enver Šadinlija i Ismet Pašalić. Pobjednik takmičenja je Neira Brka, članica Omladinskog ansambla. Drugo mjesto osvojio je Adin Šolbić, a treće Emina Hrustić (finalista sa nedavno završenog takmičenja Neki novi klinci).


Pobjednica takmičenja Neira Brka

Stare fotogarfije


Druga polovina sedamdesetih prošlog vijeka sa obilježavanja 8. marta u tešanjskom hotelu.

Sjede s lijeva: Zekija Galijašević, Ćamila Ajanović, Tima Ajanović, Mensura – Mensa Handžić i Sajda Hundur.

Stoje s lijeva: Belkisa – Kisa Mulalić, Hatidža Subašić, Baisa Smailbegović, Besima – Beska Galijašević, Habiba Dusinović, Antonija – Tonka Soldat i Vasva Hatibović.

(Fotografija iz albuma Hatidže Subašić)

Sa table na Gornjoj čaršiji







O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *