Husein Galijašević

Tešanjski dnevnik 26.9-3.10.2016. godine

U vrijeme moje odsutnosti iz Tešnja u trajanju od 10 dana, događanja u Tešnju su obilježile predizborne aktivnosti političkih stranaka koje su se odvijale kroz predizborne skupove, obilaske mjesnih sredina od strane rukovodstava i kandidata političkih stranaka. Postavljani su panoi sa fotografijama kandidatima po gradu i mjesnim sredinama, dijeljeni su leci sa fotografijama i brojem kandidata na izbornim listama, organizovani pultovi sa izbornim materijalima.

OOSDA Tešanj je organizovala radno svečanu Akademiju na temu: 26 godina od Vanredne skupštine SDA u Tešnju 22.23. 9.1990. godine. Sudjelovali su: Osman Brka, tadašnji reis ulema Mustafa ef. Cerić, Alaga Topić, Irfan Ljevaković, Mirsad Srebreniković iz Zagreba i Kemal Terzić iz Donjeg Vakufa.

Od onih koji su umrli u tom periodu, od meni poznatih je je Sejo Livnjak.

Izbori 2016

U zadnjoj sedmici predizborne aktivnosti kojoj sam svjedočio održani su završni skupovi stranaka: SBiH, DP, SDA i nezavisnog kandidata Amira Galijaševića. Intezivirane su aktivnosti svih stranaka. Sreo sam nosioca liste Liberalno demokratske stranke Rifeta Begovića Mrkog, kako pored pocijepanog plakata svoje stranke stavlja novi. Mislio sam da toga više nema, prisjećajući se onih prvih izbora kada je to bila svakodnevna pojava.

Ovo neko namjerno radi. Mi nemamo novaca da pravimo skupove. Idemo od kuće do kuće i upoznajemo birače sa programom i ovim plakatama predstavljamo naše kandidate.

Interesantno je da su velike bilboarde, umjesto SDA i SDP, ovaj put na kružni tok pri ulasku u grad postavile stranke SBB i Demokratske fronte koje su ove godine bile značajno aktivnije u odnosu na protekle izbore.

SBB je ove godine ušla u koaliciju sa SDA. Na početku izborne aktivnosti bila je član Koordinacije za zajedničkog kandidata za Načelnika, ali je kasnije izašla izvšavajući kooalicone obaveze sa SDA uspostavljene na nivou BiH. Inače su ove godine, za razliku od prošlih izbora bili puno aktivniji. Obišli su skoro sve mjesne zajednice, razgovarali sa članovima, simpatizerima i građanima. Na centralnom sklupu u Cko bio je prisutan i predsjednik stranke Fahrudin Radončić. Nosilac liste je predsjednik OOSBB Tešanj Muris Hrnić

Demokrtaska fronta je, za razliku od prošlih izbora, puno aktivnija zahvaljujući jednim dijelom i predsjedniku dr. Miranu Jupiću koji je ujedno i nosilac liste za OV-e. Oni su takođe obišli mjesne zajednice i organizovali skupove.

BPS ima prostorije na početku ulice u kojoj stanujem pa sam saznao da su održali skupove u Trepču, Raduši i Šijama, a da su organizovali satanke sa mjesnim odborima i kandidatima, simpatizerima i građanima, organizirali su info punktove na kojima su dijelili materijale.

Pojavili su i plakati stranke ASDA. Nisam bio u prilici da se upoznam sa nosiocima njihove predizborne aktivnosti.

Na izborima će se pojaviti i stranka penzionere/umirovljenika SPU BiH. Nosilac liste je Milan Jazbec, a promotivne aktivnosti su se odvijale u kontaktima sa penzionerima i organizovanjem skupa penzionera na Kiseljaku.

Kandidati za Načelnika općine su mr. Suad Huskić kandidat SDA i dva nezavisna kandidata: Amir Galijašević i Halid Hundur. Amiru Galijašević, kao nezavisnom kandidatu, dale su podršku četiri stranke (SDP, SBiH, DF i BPS dok je SBB odustala od prvobitne podrške obzirom da ova stranka koalira sa SDA na nivou BiH).

Amir Galijašević je učestvovao na skupovima stranaka koje su mu dale podršku, a i sam je organizovao završni skup u prepunoj velikoj sali Cko-a. Na skupu su govorili predsjednici političkih stranaka Koordinacije (stranaka koje su mu dale podršku), kao i nosioci lista stranaka koji su se pojavili sa kandidatima za OV-e nabini, dajući mu podršku pod sloganom Načelnik svih građana.


Predsjednici političkih stranaka koji su dali podršku Amiru Galijaševiću: Senad Subašić, Sejid Brka, Muhidin Alić i Mirano Jupić

Samostalni kandidat za načelnika općine Halid Hundur se predstvalja na zaista neubičajan način (tako je bilo i na predhodnim izborima). Ispred svog poslovnog prostora postavio je pano sa fotografijom i pano sa aforizmima koji na neki način predstavlja i njegov politički stav.

Stranka za BiH organizovala je predizborne skupove u Trepču, Novim Miljanovcima, Raduši, Šijama, i Jelahu, a završni skup u velikoj sali Cko. Na skupu su govorili nosilac liste za OV Hajrudin Alić, predsjednik OOSBiH Tešanj Muhidin Alić, predsjednik izbornog štaba Hasan Handžić, a preko video materijala su se obratili i kandidati za OV-e, kao i arhivci snimci govora dr. Harisa Silajdžića i Muhidina Alića.

Na dosadašnjim izborima najviše zastupnika su imale stranke SDP i SDA (čiji kandidat je izabran za načelnika na proteklim izborima).

Aktivnost SDP je počela skupom u Jelahu u organizaciji prezentacije programa i kandidata građanima, a završila se skupom u organizaciji OOSDP Tešanj. Skupove je pratio i nezavisni kandidat, koga podržava SDP, Amir Galijašević. Kandidati su se obračali sa programskim stavovima SDP-a, a govorili su:predsjednica OOSDP MZ Tešanj Ermina Salkičević Dizdarević, i predsjednik SDP Tešanj Senad Subašić, raniji predsjednici SDP Tešanj, Amir Galijašević i odaslali su svoje poruke.

SDA je svoju predizbornu aktivnost realizovala kroz: javne skupove u 13 mjesnih sredina, a među njima u Lepenica, Jelah, Mrkotić, Kalošević, Miljanovci, Trepče, Oraš Planje, Šije i dr. gdje po je, po procjeni predsjednika OOSDA Tešanj Šemsudina Mehmedovića, prisustvovalo 10-12 hiljada članova isimpatizera. Obilazili su svakodnevno mjesne zajednice sa kandidatima i razgovarali sa građanima. Na mjestima za oglašavanju istakli su uglavnom fotografije kandidata za načelnika mr. Suada Huskića i nosioca liste za OV-e Senada Subašića. Ove godine nisu postavljali bigboarde. Završni skup je održan dva dana prije izbora na Trgu Ferhad-bega u Tešnju.

Na završnom skupu, na Trgu Ferhad-bega u Tešnju koji je bio ispunjen članovima i simpatizerima stranke, govorili su: Velid Joldić predsjednik OOSDA MZ Tešanj, kandidati za OV-e Esmir Kotorić, Nadina Hotić, Irma Hadžimehić, Senad Subašić nosilac liste za OV-e, Suad Huskić, kandidat za Načelnika, predsjednik SDA Tešanj Šemsudin Mehmedović, Osman Brka član GO SDA BiH, Miralem Galijašević aktuelni premijer Ze-do kantona i Senija Bubić ,predsjednica Asocijacije žena SDA BiH. .

Suad Huskić, aktuelni Načelnik i kandidat SDA za sljedeći mandat govori na skupu u Tešnju

Na svoje biračko mejsto Tešanj br. 6 sam otišao iza 11 sati. Nije bilo gužve, a do 11 sati glasalo je 156 birača od 866.

Podrška marginaliziranim gurpama žena za razvoj biznisa

Načelnik općine mr. Suad Huskić potpisao je ugovor o podršci marginaliziranim grupama žena za razvoj biznisa. Finansijer je američka Agencija za međunarodni razvoj USAID, putem Instituta za razvoj mladih KULT. Vrijednost odobrenih sredstava je 45.000 KM, a Općina Tešanj će obezbjediti dodatnih 45.000 KM. Svrha Ugovora jeste saradnja između ugovornih strana na kreiranju boljeg okruženja za samozapošljavanje marginaliziranih grupa žena, otvaranje i razvoj biznisa kroz formiranje i podršku Fonda za žensko preduzetništvo. Sa druge strane ugovor je potpisao direktor Programa Jasmin Bašić.

Promovisana knjiga pjesama Tebi na dar Edine Šarić

U organizaciji JU Opća biblioteka održana je promocija knjige pjesama Tebi na dar prof. dr. Edine Šarić. Promotori su bili prof. Dr. Elvir Musić i prof. Senada Užičanin, a moderator direktorica Opće biblioteke mr. Almina Brkić.

S lijeva: mr. Almina Brkić, prof. Senada Užičanin, prof. dr. Edina Šarić i prof. dr. Elvir Musić

Prijem kod glavnog imama i predsjednika Izvršnog odbora Medžlisa IZ Tešanj

Kada sam pomislio da je vrijeme čestitki i priznanja za 5 godina izlaženja Tešanjskog dnevnika prošlo dobio sam poziv od glavnog imama Medžlisa Fuad ef. Omerbašića na prijem. On je zajedno sa predsjednikom Izvršnog odbora Medžlisa Zehrudinom Kruškom organizovao prijem za mene i Sedžada Ibrahimkadića sa TV Smart povodom emitovanja 500 emisije Tešanjska hronika i pet godina izlaženja Tešanjskog dnevnika.

Domaćini su na ovaj način želili izraziti priznanje i zahvalnost na pračenju aktivnosti u Medžlisu IZ-a. Ovo je bilo drugo prijatno iznenađenje, nakon onog što su priredili Centar za kulturu i obrazovanje i Načelnik, a na odlasku smo dobili i lijepe hedije.

Dok sam dolazio u prostorije Medžlisa zapazio sam grupu žena u auli. Mualima Fatima Ćeman me upozna da se radi o posjeti Tešnju i tešanjskom Medžlisu 72 žene iz Medžlisa IZ-a Prijedor koje predvodi mualima Fehima Mejrić.


Tešnjaci u Neumu

U jednom trenutku u Neumu se našlo oko 200 Tešnjaka ovih septembarskih dana kada se turistička sezona na Jadranu zatvara. Prvu grupu su činili penzioneri kojih je na desetodnevni odmor stiglo u tri autobusa 170, a drugu radnici JU Rad i JU Toplana koji su učestvovali na takmičenju u oblasti djelatnosti kojima se bave.

U onoj prvoj grupi sam bio i ja jer mi se pružla prilika da nakon rata drugi put odem na more. Uslovi su zaista bili povoljni (155 KM prijevoz i smještaj sa upotrebom kuhinje, pa se uz ono što se ponese od kuće prođe veoma jeftino). Pored ove grupe u junu je boravila grupa od 60 penzionera.

Predsjednica Aktiva žena pri Stranci penzionera/umirovljuenika BiH,Osnovna organizacija u Tešnju i predsjednica odbora za rekreaciju pri Udruženju penzionera Tešanj, Hajra Sračević, je na čelu organizacije. Zaista je sve funkcioniralo kako treba. Odlaganje stvari u gepek, ulazak u autobus organizuju i kontrolišu zadužene članice aktiva:Hajra Saračević, Seka Arifović i Mirsada Agić. Čak i kada im pojedinci naprave problem (kao što sam ja recimo zaboravivši produžiti pasoš), odmah je organizovan prijevoz BiH teritorijom do Neuma.

Za dobro raspoloženje tu su Kasim Burejić sa harmonikom i Šemso Sadiković sa primom. Zavisno od broja putnika organizator dobije i određene bonitete za prijevoz i smještaj, tako da svake godine jedan broj penzionera ( i do petero) boravi besplatno.

Jedan broj penzionera prije povratka, u drugom redu druga s desna Hajra Saračević

Organizovano korištenje odmora penzionera traje već 13 godina. Mnogi sigurno ne bi imali priliku priuštiti sebi odmor na moru bez ovakvog aranžmana. Ja sam imao dobre cimere Ramiza Brkića i Seju Korajlića, ali sam na plaži susretao puno poznatih. Svako svoj boravak organizuje onko kako njemu odgovra.

Komunalne igre BiH održavaju se svake godine. Ove godine tešanjska ekipa sastavljena od radnika JU Toplana (8 učesnika) i JU Rad (20 učesnika) takmičila se sa ekipama iz 42 radne organizacije u radnim i sportskim disciplinama. Takmičenje se odvija u:montaži radijatora, istresanju kante za smeće, aranžiranju cvijeća, pranju ulica, razvrstavanju otpada, malom nogometu, stonom tenisu, šahu, pikadu i streljaštvu. Ekipu u montaži radijatora predstavljali su Ibro Ibrišimović i Edin Skulić. Ekipu Toplane predvodio je Omer Ramić Car.

Takmičenje se nastavilo kada sam otputovao, pa nisam saznao za plasman naših ekipa, ali to i nije važno. Učesnici kažu da je to bilo jedno lijepo druženje i razmjena iskustava.

Jedan broj tešanjske ekipe uspio sam okupiti na takmičarskom mjestu i napraviti fotografiju

Foto zabilješka-suret učenika OŠ Bratsvo Jelah 1957-1965

S lijeva dr. Esad Hasaničević, Kaja, Paša Brkić, Ismeta Mešić, EdINA Hasanbašić, Marija Pranjić, Hajra Pašić, Ivica Babić

Drugi red: Hasan Kantić, Branko Nesterović nastavnik, Hasan Mešić, Ramo Saltagić i Ilija Bilonić

Stare fotografije


Učenici OŠ Bratstvo Jelah 1957-1965

Prvi red s lijeva:NN,NN, Muharem Hodžić, Hajrija Mešić, Zekija Zeničanin, Rasema Dedović, Ismeta Mešić, Dragica Martinović, Sabiha Merdić, Mato Martinović, NN, Hasan Mešić.

U drugom redu:Ismet Mešić šesti, Učiteljica Atifa Mulahalilović sedma, Irfan Solo deseti i Tvrtko Budulica dvanaesti.

U trećem redu:Ana Jukić peta, Hanka Travančić sedma, Zuhra Agić osma, Angelina Vasić deveta i Nada Knežević šesnaesta.

Sa table na Gornjoj čaršiji








O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *