ZAŠTO MUSLIMANI ZAOSTAJU DOK DRUGI NAPREDUJU

Na tesanj.net pročitao sam hudbu prof. dr. hfz. Halila Mehtića. Sjetih se da sam i ja nekada na tesanjweb.com objavio tekst na temu obrazovanja i učenja muslimanskog svijeta. Nađoh ga. Evo kako sam ja prije sedam godina gledao na ovo pitanje.

ZAŠTO MUSLIMANI ZAOSTAJU DOK DRUGI NAPREDUJU

Gledam one scene iz Palestine. Godinama se ponavljaju. Djeca i žene, civili gađaju kamenicama najmodernije tenkove i transportere. Djeca se igraju sličicama svojih heroja, samoubica u ime Allaha. A i oni koji gledaju svoje idole sutra će biti samoubice. Bio sam u Emiratima i Kuvajtu i vidio odsjaj nafte u velelijepom luksuzu. Ali isto tako i sirotinju Pakistana nastalu zbog stalne opasnosti od sukoba sa Indijom i ulaganja velikih sredstava u ratnu tehniku i vojsku. U Libiji Gadafi. Njegov sin za neki ćeif spiska milion dolara. U cijelom svijetu, kada se saberu žrtve, žrtve međumuslimanskih sukoba su veće nego sve ostale. Svugdje totalitarni režimi, daleko su muslimanske zemlje od demokratije.

Spominjemo interese velikih svjetskih sila i recidive njihove licemjerne politike na stradanja muslimana u svijetu. Terorizam se opravdava nepravednom politikom zapadnog razvijenog svijeta.

Oni koji organizuju terorizam su uvijek u sjeni. Izdaleka navijaju za svoje i nikada nisam čuo da je neko od starijih ideologa opasao eksploziv oko svog pojasa i izvršio teroristički akt. Čuvaju dobro svoje stražnjice.

I Jaser Arafat, kome sam se divio kao predstavniku svog napaćenog naroda, ostavi iza sebe milionsko bogastvo, dok mu se narod u jadu zabavio.

INCLUDEPICTURE “http://tesanjweb.com/images/stories/mezari.jpg” \* MERGEFORMATINET

U Emiratima prave na pustinjskom pijesku skijališta, hotele čiji se spratovi okreću.

Prave vještačka ostrva i dovlače svjetske ljepotice i zvijezde da uživaju u blagodatima ovozemaljskog života koje im dade nafta. A muslimanska braća malo zapadno od njih- feudalna država u kojoj žene ne smiju auto voziti. Primaju godišnje milione gostiju na svetom muslimanskom mjestu, a osim tespiha nemaju svog proizvoda da ponude gostima. /i taj se tespih, kada vam neko donese sa Hadždža na hediju, raspe u džepu zbog nejakog konca radi se o jeftinom kineskom proizvodu koji daje veliki profit/.

Za sve para ima u muslimanskom svijetu, ali za proizvodnju pameti najmanje.

Pomoć napaćenim muslimanima po svijetu dolazi od onih bogatih muslimana tako što uz zalogaj hrane šalju neke nove ideologije tumačenja islama i muslimane stavljaju u još teži položaj.

INCLUDEPICTURE “http://tesanjweb.com/images/stories/dzamija.jpg” \* MERGEFORMATINET

Moj mladi komšija sa Ravana Haris posla mi jedan zanimljiv tekst. Uvijek se može osporiti autentičnost izvora  podataka, ali nimalo ne sumnjam u njegovu tačnost. Evo nekoliko podataka iz tog teksta:

-U muslimanskom svijetu (57 zemalja) postoji 500 univerziteta. U Americi ih ima 5758, a u Indiji 8407.

-Nijedan univerzitet u muslimanskom svijetu nije među prvih 500 univerziteta u svijetu.

-Pismenost u hrišćanskom svijetu 90%, a u muslimanskom 40%.

-U hriščanskim zemljama 98% je završilo osnovnu školu, a u muslimanskim 50%.

-Na milion stanovnika Amerika ima 5000 naučnika, a muslimanske zemlje 230

Muslimanskom svijetu fali kapacitet za produciranje znanja.

Kada je grupa Jevreja 1948-1950 godine osnivala državu Izrael neki su posumnjali u tu ideju, konstatujući da će Jevreji biti ostvrce u arapskom svijetu. Neko od vođa Jevreja Begin ili Golda Meir je rakao:Uspjećemo, Arapi ne čitaju.“

Prema profesoru Rešadu Hafizoviću:

„Muslimanskim svijetom vladaju, uz časne izuzetke, podmitljivi, diktatorski, nedemokratski i autoritarni režimi, koji malo ili nimalo vladaju u interesu svojih, o čemu najbolje svjedoči ekonomski razvitak, nivo socijalne pravde i, posebice, cijeli set ljudskih prava i sloboda  koje su za taj narod mislene imenice.“ /Intervju u Oslobođenju od 12.08.2006. godine/.

Još nikad nisam čuo da su bogate muslimanske vođe obrazovale nadarenu muslimansku djecu kroz organizovane škole i fakultete, da su uložili u nauku i naučna istraživanja, izuzev duhovnih. Izuzetak je jedna država,  Malezija.

INCLUDEPICTURE “http://tesanjweb.com/images/stories/musala.jpg” \* MERGEFORMATINET

 Tako muslimani mogu nauku naći na zapadu, gdje se svjetovnom znanju daje velika pažnja i u novcu i u dugoročnom planiranju, a onda talentovani ostanu u funkciji razvoja zapadne civilizacije. U ratu mi jedan visoki dužnosnik obeća da on zna najmanje pet milijardera u muslimanskom svijetu koji će ako ništa drugo – dati našim fabrikama beskamatne kredite jer je kamata haram. Sjetih se nade da će nas taj bogati muslimanski svijet pomoći u stvaranju privrednih kapaciteta pa bilo kao zajedničko ulaganje ili njihovo samostalno ulaganje. I sam sam tražio poslove za naše firme u Kuvajtu i Emiratima (koje su imale valjane svjetski kvalitetne proizvode) i ništa od toga. Slušam i danas visoke dužnosnike u izvršnoj vlasti, a i vjerskog vođu koji mašu arapskim bogatsvom i našom šansom da to bogatsvo ulože u BiH. Malo morgen!

Stalno se pitam zašto muslimani stagniraju, a drugi napreduju. Tražih odgovore u raznim knjigama. I nađoh jednu.

Prije sedamdeset pet godina, Egipćanin EMIR ŠAKIB ARSLAN je tražio isti odgovor. Nešto mi tekst poznat, prepoznatljiv i ako je i vremenski i prostorno dosta dalek. Odlučih da iz ove knjižice, napisane 1934 godine izvadim citate, a svaka slučajnost sa današnjom situacijom u muslimanskom svijetu pa i našom bosanskom stvarnošću je slučajna.

Evo šta između ostalog piše Emir Šakib:

 „Najveći razlog stagniranja muslimana je NEZNANJE zbog čega među njima ima onih koji ne znaju razlikovati vino od sirćeta, pa sufizam primaju kao aksiom koji se ne da pobijati. Manjkavo znanje također je jedan od najvećih razloga muslimanskog nazatka. To je opasnije od prostog neznanja, jer kad se neznalica namjeri na učena vođu, poslušat će ga, a neće mu mudrovati, dok onaj koji je manjkavo obrazovan, ne zna i nemože se uvjeriti da ne zna. Jedna poslovica veli:“Bolje ti je imati posla sa potpunom budalom, nego sa polubudalom“. A ja kažem – bolje ti je imati posla sa neukim, nego s poluobrazovanim čovjekom.

Jedan od najvećih razloga muslimanske zaostalosti jeste moralna iskvarenost, usljed pomanjkanja onih vrlina na koje bodri Kur’an i poduzetnosti koja je resila prve muslimane i kojom su polučili uspjehe, a moral je nad prosvjetom u stvaranju naroda. Divno je rekao Ševki:“Narod sačinjava sam moral, dok postoji; nestane li morala, nestalo je i naroda.“

Jedan od najvećih faktora muslimanskog nazadovanja jest, prije svega, pokvarenost njihovih prvaka koji misle-osim nekih, kojima se Allah smilovao- da je narod stvoren za njih i da oni mogu činiti s njima što god hoće. Ova misao je u njima toliko ukorijenjena da primjerno kažnjavaju svakog koji poduzme da ih okrene na pravi put.

Našlo se učenjaka koji laskaju ovim prvacima, razmečući se u njihovom dobru i „ližući im članke“ i izdaju im fetve da je slobodno ubiti ovakvog savjetnika na osnovu toga što je nepokoran i što istupa iz zajednice.

Islam je preporučio imamima da ispravljaju nastranost prvaka i oni su bili u idealnim islamskim državama poput današnjeg parlamenta: kontrolisali su narod, a ujedno regulisali pravac vladara, dizali su svoj glas kada bi vlast zabasala i pozvala bi vladara i njemu podređene na pravi put. Tako su stvari išle u redu, jer su većina tih imena bili i pobožnjaci koji ne hrle ovozemaljskim užicima te nisu vodili računa hoće li se nasilni vladar razljutiti ili će biti zadovoljan. Stoga su ih se vladari i halife bojali i nisu im smjeli protusloviti jer su znali da je masa njima pokorna i da im vjeruje. Međutim, tokom vremena ove imame su naslijedili nedostojni nasljednici, koji su nauku učinili zanimanjem za egzistenciju, a vjeru zamkom za imetak, pa su odobrili pokvarenim upravnicima  najgnusnije nevaljaštine i dozvolili im, u ime vjere, da krše vjerske odredbe….

Među najveće razloge muslimanskog nazatka spada i okorjeli konzervatizam. Kako god su za islam pogubni oni koji hoće da dokinu sve što je staro, bez obzira je li štetno ili korisno, tako su pogubni za islam i konzervativci koji ni u čemu ne trpe promjene i koji ne pristaju da se uvede ni najmanja ispravka islamske obuke, misleći da je ugledanje u nevjernike nevjerovanje i da je moderna obuka izum nevjernika. Dakle, islam su upropastili bezvjernici i okorjeli konzervativci“.

A ja još razmišljam o kukavičluku muslimanske imteligencije.

 

Januar 2009. godine

Husein Galijašević

(tekst objavljen na tesanjweb.com,  januara 2009. godine)

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *