Tešanjski dnevnik 7-14.11.2016. godine

Preuzetao uvjerenja za mandat Načelnika i uvjerenja za mandat vijećnika

Novoizabrani Načelnik općine Tešanj mr. Suad Huskić u Sarajevu je preuzeo Uvjerenje o dodjeli mandata za načelnika periodu 2016-2020. godina, koju su organizovali predstavnici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH) u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

Svečanoj ceremoniji uručenja uvjerenja, u ime Općinskog vijeća Tešanj prisustvovao je aktuelni Predsjedavajući Općinskog vijeća Senad Subašić, koji je preuzeo i uvjerenja za novoizabrane vijećnike.

Prema rezultatima Lokanih izbora, održanih 2. oktobra 2016. godine Općinsko vijeće Tešanj čine sljedeće stranke i pojedinci:

SDA – 11 vijećnika

Senad Subašić, Adnan Lihić, Kasim Huskić, Esmir Kotorić, Sedina Hodžić, Amir Kurtić, Šemsudin Klepić, Kenan Turkeš, Vahdet Hrvić, Mirsad Omić i Fahrudin Pezer),

SDP – 5 vijećnika

Vedran Kaser, Nermin Deljkić, Enes Hodžić, Danijel Pašić i Elvir Pilav,

SBiH-2 vijećnika

Hajrudin Alić i Munevera Alić,

SBB – 2 vijećnika

Amir Piro i Muris Hrnjić,

BPS – 2 vijećnika

Haris Jašić i Senad Hasanbašić,

A-SDA – 2 vijećnika

Fahir Solo i Edin Mahmutović

DF – 1 vijećnik

Mirano Jupić.

U narednim danima, novoizabrani vijećnici bi trebali potpisati Izjavu o prihvatanju mandata, a konstituirajuća sjednica OV-a će se održati sljedećih dana, a najdalje do 8. decembra.

Šahisti ponovo u problemu sa prostorom

Sretnem Muharema Hadžimehića, čestog posjetioca prostorija Šahovskog kluba Tešanj, koji mi se požali da će morati napustiti prostorije koje koriste u zgradi MZ Tešanj zbog dugova prema MZ Tešanj. Ide na sastanak da vide šta da se uradi.

Šahisti su oduvijek imali dva problema: novac i prostorije. Sjećam se da smo pokušali jednom trajno riješiti ovaj problem kada se gradila svlačionica TOŠK-a. Izgradnju su finansirali SIZ za fizičku kulturu i privredne organizacije (OOUR Fabrika pumpi i OOUR Fabrika filtera). Koristeći poziciju direktora OOUR-a Fabrika pumpi uslovili smo tada da se jedna prostorija dodijeli šahistima. Ali i to nije išlo jer je šah isključivo “čaršijski sport” jer nije bilo interesa kod šahista da se pojavljuju u novim prostorijama koje su daleko od čaršije.

Poslije rata ovaj problem je ponovo aktuelan i sa načelnikom Užičaninom napravljen je dogovor da Općina isfinansira renoviranje prizemlja zgrade MZ Tešanj, a da Tešanjski šah klub bude oslobođen svih troškova deset godina. Kada je istekao ovaj period napravljen je ugovor sa MZ Tešanj da plaćaju mjesećno 50 KM i da Klub snosi troškove komunalija za cijelu zgradu (u kojoj se još nalaze prostorije Odreda izviđača Crni vrh i prostorije MZ).

Budžet kluba je 4000 KM godišnje, nedovoljan za odlazak svih kategorija šahista na takmičenja pa su se nakupili dugovi. Samir Hatibović, šahista i dugogodišnji aktivista,upozna me da se radi o dugu od 1440 KM. Mjesna zajednica je uslovila dalje korištenje plaćanjem duga. Na sastanku će potražiti rješenja. Nadam se da će ih i naći jer bi bila prava šteta ukinuti klub sa tradicijom od više od 65 godina.


Nova džamija u Bukvi

Prva džamija u Bukvi izgrađena je u doba osmanske vladavine. Imala je drvenu munaru i bila je pokrivena šindrom. Šindra je zamijenjena crijepom 1906. godine, a drvena munara zamjenjena zidanom 1965. godine.

Na temeljima stare džamije izgrađena je nova 1983. godine, a svečano otvorena 1986. godine. Oštećenja tokom agresije 1992. godine otklonjena su 1997. godine.

Džematu Bukva pripadaju i naselja Marin Han (gdje je već izgrađena džamija Kytahya), Logobare i Čifluk gdje su izgrađeni mesdžidi.

Ove godine srušena je dotrajala zgrada džamije i u toku je gradnja nove džamije


Foto zabilješka

Prvi snijeg ove godine pao je u noći između utorka i srijede (između 8. i 9. 11.). Napadao je oko 3-4 cm, bio je dosta mokar, ali se sljedećih dana zadržao na nekim mjestima i mogao se vidjeti po okolnim brdima. Iako je pao snijeg, u vazduhu je bilo dosta dima u jutarnjim satima iz ložišta domaćinstava, što se vidi i na fotografiji


Stare fotografije


Fudbalske ekipe “Debeli” i “Mršavi” su često odmjeravali fudbalsko umijeće,na zadovoljstvo gledalaca, šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka. Najpopularniji iz ekipe “Debeli” su bili: Ćamil Kovačević, Dedo Vukelić i Ćazim Katica, a kod mršavih: Bejto Hatidžić, Rusmir Bešlagić i Bahrija Kahrimanović.

Čuče s lijeva: Bejto Hatičić, Bahrija Kahrimanović Baja, Vahdet Eminagić Vahko, Edhem Ajanović Tutnjo, Selim Kurtić, Hamid Dusinović Tega i Ilja Gverić Ilica

Stoje: Ibrahim Šišić Šiška, Salih Hadžimehić Šiš (rođeni brat Ibrahima Šišića), Hamdo Galijašević, Sakib Zejnilović Gala, Ćazim Katica, Rusmir Bešlagić Rujo, Suljo Grebić, Dedo Vukelić Gagarin i Ismet Pašalić Ipe.

Sa table na Gornjoj čaršiji
O Husein Galijasevic

Komentariši