Tešanjski dnevnik 14-21.8.2017. godine

Ponovo sedmica sa tropskim vrućinama. Starac od 95 godina iz Sarajeva koji je bio u gostima u Tešnju kaže da se ne sjeća ovako dugog perioda vrućina sa tako visokim temperaturama. Osvježenje sa kišom dođe u nedjelju ujutro. Temperatura pade ispod 20ºC. Iza nas ostade jedan ekstremno vruć i sušan period koji će se pamtiti.

Nisam bio u pravu kada sam napisao da Tešanj nema Turistički vodič. Iz Muzeja su mi javili da je on odštampan pred ovu turističku sezonu. Ne znam kako se dogodilo da se nisam imao priliku upoznati sa tom činjenicom.

Izdavač je Općina Tešanj, za izdavača JU Muzej, a tiraž 1500 kom.

Prelistavajući Turistički vodič meni lično nedostaju neke historijske činjenice, ali sam primjetio i neke netačnosti.

Zašto iznova izbjegavamo upisati da su na toj Gradini pronađeni artifakti koji govore o neolitu, da su tu boravili Iliri i Rimljani. Nedostaje mi fotografija Paklanice i tekst o nalazima iz bronzanog doba prije nego neki objekti iz Avdipašine koji su prezentirani kao historijski.

Iznenadili su me i podaci o objavljenim knigama (104), izložbama (78), okrugli stolovi (11) koje je objavio ili organizovao Centar za kulturu i obrazovanje. Pratim dešavanja i znam da ih je daleko veći broj. Inače mislim da je Turistički vodič dobro koncipiran i kvalitetno odštampan.

Mann und Hummel pomogao da prvačićima OŠ Huso Hodžić ne puše kroz prozore

Na zadnjem spratu OŠ Huso Hodžić intezivno se odvijaju radovi promjene prozora. Naime firma Mann und Hummel je obezbjedila 13 750 KM za izmjenu drvene stolarije stare preko pedeset godina kroz koju je duvalo da su se morali ubacivati i lijepiti komade stiropora.

Prošle godine su potpuno izmijenjeni mokri čvorovi, ali je ostao jedan veliki problem koji škola rješava uz pomoć Kantonalnog ministrastva. Mokri čvor u sportskoj dvorani je niži od nivoa Tešanjke i kod podizanja vodotoka Tešanjke otpadne vode su se vraćale u mokri čvor. Taj problem traje od izgradnje sporstke dvorane 1979. godine. Sada je izvršena potpuna rekonstrukcija odvođenjem kanalizacije do šahta na Musali dalekog 80 m i dizanjem poda mokrog čvora kako bi se dobio potreban pad. Ukupna investicija je 24 900 KM, od čega je Ministarstvo prosvjete kulture i sporta obezbjedilo 18 630 KM, a škola od donacija razliku.

Sa dvije najkritičnije učionice u prizemlju koje su riješene prošle godine i rješavanjem učionica za prvačiće na zadnjoj etaži od dvadeset učionica bit će rješeno 8. Ostaje još dvanaest uz nadu da će se pojaviti još donatora.

Pored donacije za izmjenu stolarije Mann und Hummel je školi donirao 5 laptopa za potrebe nastave koji su u savim dobrom stanju.

Nova PVC stolarija u OŠ Huso Hodžić

Otvorena izložba Hladno oružje iz osmanskog perioda

JU Muzej Tešanj je postavio izložbenu postavku pod nazivom Hladno oružje iz osmanskog perioda autora Jasmina Mandžukića. Izloženi eksponati će postati dio perioda u okviru stalne muzejske postavke Tešanj kroz stoljeća koja se satoji od historijskih izložbi, arheoloških nalaza i numizmatike. Postavke su smještene u Dizdarevoj i Krnja kuli.

O izložbi je govorio autor Jasmin Mandžukić i direktor Ernad Prnjavorac

Postavka je obezbijeđena kupovinom eksponata iz sredstava prihoda Muzeja.

Zanimljivo je da su izložbi sa djecom prisustvoli gosti, nekada tešanjska djeca, koji žive van Tešnja: Haris Srkalović Njemačka, Amer Užičanin SAD i Alma Sarić rođena Užičanin koja živi u Srajevu. Izložbi je prisustvovala i pomoćnica Načelnika Azra Muslija. Izložba je dio sadržaja Ljeto u Tešnju 2017.

Dio eksponata

Devet članova porodice Redže Klepića ide zajedno na hadž

Pedesetsedam tešanjskih hadžija u četvrtak (17.8.) je krenulo na hadž ispred ispred Kutahya džamije. Pored toga što se radi o rekordnom broju hadžija kuriozitet ovogodišnjeg hadža je odlazak devetočlane porodice Redže Klepića (6 prijavljenih u Tešnju i 3 u Sarajevu)  i to: Redžo kao bedel za djeda Redžu, supruga Ajiša, sinovi: Hajrudin, Muhamed, Džemal, Ramiz i Šemsudin, kćerka Isma i snaha Mahira. Prema riječima hadži Redže, on je prije 10 godina bio na hadžu i na Arefatu vidio jednu porodicu, pa je zaželio da i on sa svojom porodicom zajedno obavi hadž, pa mu se evo želja ispunjava.

Stoje s lijeva: Džemal-sin,  Ajiša-supruga;  Redžo,  Isma-kćerka, Šemsudin–sin, i Mahira–snaha

Čuče sinovi: Ramiz, Muhamed i Hajrudin.

Foto zabilješka

U ulici koja vodi od prodavnice Zema do parkirališta u porodičnoj kući porodica Danijara Mešića otvorila je knjižaru. Knjižara je otvorena uz malu zakusku za odrasle i djecu koje je zabavio i spajdermen.

Tešanjske fudbalske sudije

Fudbalske utakmice TOŠK-a sa reprezentacijom BiH U19, veterana TOŠK-a i veterana BiH sudile su mlade tešanjske sudije:Ismet Ibrahimkadić savezni sudija, Tarik Mulasmajić savezni sudija i Semir Balić federalni sudija. Radi se o mladim sudijama pred kojima stoji sudijska karijera jer Ibrahimkadić i Balić imaju 26 godina, a Mulasmajić 25.

Tešanj i nije imao neka značajnija sudijakih imena. Koliko ja znam najviši nivo je sudio Osman Baćinović u Međuregionalnoj ligi u bivšoj Jugoslaviji, zatim Fehro Ljevaković koji je sudio u najvišem rangu BiH neposredno poslije rata. U nižim nivoima su sudili:Ibro Kahrimanović, Aziz Dervišević, Hamid Dusinović, Mehmedalija Sinanović i Almir Handžić (možda još neko koga sam zaboravio)

Pred početak fudbalske utakmice TOŠK– BiH U19. Prvi s lijeva Semir Balić, u sredini Ismet Ibrahimkadić i desno Tarik Mulasmajić

Stare fotografije

Učenice i nastavnice Ženske stručne škole u Tešnju 1930. godine.

Iza djeteta prvi red prva s lijeva Fahra Ibrahimpašić, Hajra Brkić, NN, Abida Mulabećirović učiteljica

Drugi red s lijeva: Nejra Đonlagić, Bela Popović, Zehra Mujičić, Edina Dedić ravnateljica i učiteljica

Treći red: Druga s lijeva Šemsa Đonlagić, treća Ema Mujičić, peta Vasvija Mehanović

Zadnji red s lijeva: NN, Šahza Širbegović, Raza Širbegović, Mina Širbegović, Mujesira Hadžismajlović, Raza Hadžismajlović, NN,NN, Mina Hodžić

Fotografija i identifikacija: Zuhra Ibrahimpašić.

Sa table na gornjoj čaršiji


O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *