Tešanjski dnevnik od 25.12.2017-01.01.2018. godine

Predpraznična sedmica. Puno vozila na putevima. Palo je malo snijega, temperatura minus par stepeni do plus10ºC. Koncentracija događaja u okviru Dana grada Tešnja 2017. Usvojen budžet Općine i Strategija razvoja do 2020. godine. Tešanj, a posebno Jelah ukrašen lampionima. Gužva na putevima, gužva na ulicama posebno kada je parking u pitanju.

Potpisan ugovor za nastavak radova na vodovodu Tepe-Hrvatinovići

Radovi navodovodu Tepe-Htvarinovići započeti su prije tri godine i urađeni su rezervoari. Radovi se nastavljaju odmah iza Nove godine koliko vremenske prilike to budu dozvoljavale. Nakon provedene tenderske procedure za najpovoljnijeg izvođaća odabran je konzorcij AB-Trans d.o.o i Nedžing d.o.o. Od pet ponuđača tri firme su ispunjavale tenderske uslove, a ovaj put je korišten i princip aukcije elektronskim putem što je novim Zakonom o javnim nabavkama omogućeno.

Vrijednost radova je 208 377 KM (sa PDV-om). Ovim radovima je predviđeno da se u potpuno završi primarna mreža do šahta korisnika. Planirano je 100 novih priključaka i rješenje problema domačinstava koji su zbog visine ostajali bez vode, njih 70.

Sredstva su obezbjeđena od Ze-Do kantona (Vodne naknade), Općine i domaćinstava.

Domaćinstva učestvuju, kakva je praksa na cijeloj općini, sa 1500 KM plus taksa.

Ugovor u potpisali načelnik mr. Suad Huskić i Almir Brka ispred konzocija

Do kraja godine će biti potpisan i ugovor za povezivanje rezervora u Sejmen Polju na centralni vodovodni sistem u vrijednosti od 160 000 KM. Ovaj dio radova finansirat će Ze-do kanton. U 2018 . godini su planirani radovi na provođenju mreže kroz Radušu.

Godišnja potrošnja vode 2012. godine iznosila je milion m3,a u ovoj 2017. procjena je da će potrošnja biti 1,3 miliona m3. Novi bunar je umjesto očekivanih 5-7 l/sec dao 15 l/sec što znači novih 400 do 5000 hiljada novih litara vode. U ovoj godini priključeno je novih 460 korisnika (Medakovo, Trepče).

Povodom Božića organizovan domjenak u Župnom uredu Jelah

Predsjednik HKD NapredakPodružnica Tešanj Ivan Duvnjaki župnik Župe Sv. Ivana Krstitelja Jelah organizovali u prostorijama Župnog ureda domjenak (svečana zakuska) povodom največeg katoličkog praznika Božića.

Prisutn i su bili gosti iz vjerskog i privrednog života i organa vlasti. Među njima su bili:glavni imam mr. Fuad ef. Omerbašić, načelnik općine Tešanj mr. Suad Huskić, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Šemsudin Mehmedović, Franjo Bratić predsjednik HKD Napredak Podružnica Usora i član Središnjeg odbora HKD, direktor Opće bolnice prof.dr. Hasan Škiljo, direktor KP Rad Adnan Lihić i dr.

Sa prigodnim pjesmama posvećenim Božiću, koje su izvele članice Pjevačkog zbora HKD Napredak Podružnice Usora i Tešanj, započelo je druženje. U ime organizatora župnik don Ilija Marinović je izrazio zadovoljstvo što manjinska zajednica ima puno razumjevanje i dobru saradnju u rješavanju svojih potreba koje sami ne bi mogli riješiti. Dobra saradnja se odvija sa Načelnikom, Medžlisom IZ- u Tešnju i privrednicima. Kazao je da je lijepo bilo vidjeti ove godine lampionima ukrašene Tešanj i Jelah za Božić, a na Jelahu i displej sa božičnom čestitkom.

Upravo se pokriva jedan veći objekat u krugu Župnog ureda i izrazio je nadu da će u sljedećoj godini biti završen pa bi sljedeće druženje povodom Božića bilo u njemu.

Načelnik mr. Suad Huskić je čestitao Božić katolicima i kazao da je najvažnije graditi dobre međusobne odnose, a onda ćemo puno lakše graditi sve drugo što je potrebno građanima naše zajednice. Izrazio je i zadovoljstvo što je don Ilija Marinović obišao Ferhad-begovu džamiju nakon, u nevremenu, rušenja minareta.

Promocija Monografije Gazi Husrev-begovve biblioteke Sarajevo

U  multimedijalnoj sali JU Opća bibliotekai u njenoj organizaciji, au okviru manifestacije Dani grada Tešnja2017 održana je svečana promocija monografije 480 godina postojanja Gazi Husrev-begove biblioteke. Promotori su bili direktor Gazi Husrev-begove biblioteke, mr. Osman Lavić, dr. Aladin Husić, dr. Lejla Gazić i mr. Fuad Omerbašić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tešanj. Moderator mr. Almina Alagić.

Promotori su govorili o vremenu nastanka i razvoja Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu. Govorili su i o tome kako je nastala knjiga.Promocija je bila propračena i muzičkim programom izvedbama Merise Muminović i Nejre Brke, članica Omladinskog ansambla Tešanj.

S lijeva: mr. Almina Alagić, dr. Lejla Gazić, mr. Osman Lavić, dr. Aladin Husić i mr. Fuad ef. Omerbašić

Gazi Husrev-begova biblioteka obilježava 480 gopdina postojanja. Ona igra veoma važnu ulogu u sakupljanju i čuvanjuduhovne i kulturne historije Bošnjaka i svih naroda BiH. U svojim fondovima sadrži oko 100.000 bibliotetskih jedinica, od toga najvrijedniji fond rukopisa, njih oko 10.500 hiljada na arapskom, turskom i perzijskom jeziku, te bosanskom pisanom arapskim pismom. Osim toga, biblioteka u svojim fondovima čuva serijske publikacije, novine i časopise, koji su izlazili na ovim prostorima posljednjih 150 godina i koji predstavljaju nezaobilazni izvor u proučavanju naše kulturne historije. Danas Gazi Husrev-begova biblioteka opslužuje godišnje oko 20.000 studenata i istraživača naše kulturne baštine.Promociji je prisustvovao i načelnik mr. Suad Huskić.

Novogodišnja konferencija za štampu OOSDA Tešanj

Redovnu novogodišnju konferenciju za štampu OOSDA održala je i ove govine. Pored predstavnika sredstava informisanja konferenciji su prisustvovali članovi stranke u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, članovi i aktivisti općinske organizacije i simpatizeri stranke. Konferenciju je vodila Irma Hadžimehić.

Konferenciju je otvorio predsjednik Šemsudin Mehmedović govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u svijetu, regionu i državi. Govorio je o dolasku na mjesto predsjednika SAD Donalda Trampa , dominatnu ulogu Rusije u svjetskoj politici, izlasku Britanije iz EU, Rusko- Turskoj koalicija, kršenju ljudskih prava sa motivom borbe protiv terorizma, porastu terorističkih aktivnosti u svijetu, islamofobiji, ksenofobijna i ostalim formama netrpeljivosti u svijetu, negativne pojave u BiH u sprečavanmju kretanja prema EU i NATO, Srbijanska politika i odnosi sa Rusijom kao kočnici BiH prema EU i NATO, dvostruka igra Republike Hrvatske koja postaje satelit Rusije, priče o podjeli BiH kako bi se podstakle nacionalističke težnje.

Konferencijom su predsjedavali s lijeva: Šemsudin Mehmedović, Nisveta Mudrov, mr. Suad Huskić i Mirza Kotorić

Naglasio je da je tešanjska SDA bolja SDA, da SDA na državnom nivou popravlja stanje u svojim redovima i prevazilazi krizu koju je imala.

O realizaciji stranačkih ciljeva u općini govorio je Načelnik mr. Suad Huskić. Naglasio je da je 50% datih izbornih ciljeva za mandatni period završeno i da su mnogi u fazi realizacije.

Iznio je podatke o realizaciji ciljeva u oblasti zbrinjavanja površinskih i otpadnih voda, vodosanbdjevanju, izgradnji industrijskih zona, izgradnji sportskih dvorana u 4 škole, uspostavu registra domaćinstava sa postavljanjem kućnih brojeva, usglašavanje gruntovnice i katastra, rješavanju imovinskih odnosa za kružni tok u Jelahu (ostao samo Energopetrol), podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji i drugo (detaljnije o svim aktivnostima sam pisao u Dnevniku).

Danas u Tešnju ima 12177 zaposlenih i 6272 nezaposlena. Sa 15.12. ove godine je rođeno 655-toro ndjece, a prošle 576. Ovogodišnji budžet iznosi blizu 19 miliona KM od čega na kapitalne investicije se odnosi 9 miliona.


Ovo je naš AS-Izbor sportiste godine za 2017. godinu

Sportski savez općine Tešanju čijem članstvu se nalaze 32 sportska društva, osmi put zaredom, u okviru manifestacije Dani grada Tešnja2017, organizovao Izbor sportiste godineopćine Tešanj za 2017 pod sloganom Ovo je naš AS.Manifestacija je održana Sportskoj dvorani JU SRC. Generalni sponzor manifestacije bila je kompanija AS Group čiji proizvodi su se mogli degistirati tokom održavanja manifestacije. Generalni pokrovitelj je Općina.

Manifestaciju je otvorio predsjednik Sportskog saveza Besim Sejdić koji je svima poželio dobrodošlicu, a prisutnima se prigodnim govorom obratio i Općinski načelnik mr. Suad Huskić. Program su vodili Medina Hadžić i Kenan Ćusto.

Između dodijela priznanja po pojedinim kategovrijama simpatije su osvojile djevojčice plesne grupe Stars iz plesnog kluba Win, Tekvando akademije Tešanj, Karate kluba Tešanj i Kluba borilačkih vještina Borac Jelah.

Najusoješniji sportisti, treneri, sportski radnici, medijske kuće i novinari su:

Najuspješnija sportistkinja – Džejlana Piro, CBS Tešanj

Najuspješniji sportista:

– individualni sport: Ago Artuković, CBS Tešanj

– kolektivni sport: Almin Ibrahimkadić, KK Gradina Tešanj

 Najuspješnija sportistkinjajuniorka, Nirmana Brkić, CBS Tešanj

Najuspješniji sportista – junior

– individualni sport: Bajro Đulić, KBS Borac Jelah

– kolektivni sport: Dino Bahtić, KK GradinaTešanj

S lijeva:Almin Ibrahimkadić, Ago Artuković i Džejlana Piro

Najuspješniji sportista u kategoriji lica sa invaliditetom:

Mirsad Čaplja, SRD Blinker Kalošević i Amer Travančić, SSRI Tešanj

Najuspješnija sportska organizacija: NK TOŠK Tešanj

Sportski događaj godine:Kickboxing turnir Balkan Open 2017, Centar borilačkih sportova Tešanj

Sportske nade općine Tešanj:

Hidajet JašićKK Unija Tešanj, Mehmed ĐulićKBS BoracJelah, Emad MešićSSK Paljuge Šije, Adnan Salkičević, KK Tešanj, Abdulah Jašić, STK Nec Tešanj, Amar Mahalbašić, USR Blinker Kalošević, Anel TravnjakNK TOŠK Tešanj, Imran HundurKK Gradina Tešanj, Amer PilavFK Borac Jelah, Nadina MehmedovićTaekwondoakademija Tešanj, Edita Brkić, CBS Tešanj,Lejla BašićSK Tešanj, Elma Begunić, ŽOK Tešanj, Iman Turković, ŽKK Tešanj.

Najuspješniji treneri:

Safet Čerim RK TRK Tešanj, Husein Alibalić KBS Jelah, Željko Kršić, KK Gradina Tešanj

Najuspješniji sportski radnici:

Ajdin Mrguda, NK TOŠK Tešanj, Jasmin Braković RK TRK Tešanj, Boban Kršić, KK Gradina Tešanj, Suad Hasanić, Društvo pedagoga fizičke kulture Tešanj Pedagog tjelesnog odgoja:

Sportske nade Općine

Lica sa najdužim stažom u sportu:

Nusret Salkanović, KK Gradina Tešanj, Hasan GalijaševićPK Lasta Vukovo

 Sportski novinari općine Tešanj:Halid Fejzić, Emin Beganović

Specijalna priznanja za zasluge u razvoju sporta općine Tešanj:

Armin Sejmenović NK TOŠK Tešanj, Alija Ogrić CBS Tešanj, Almir Sarić UŠS Olimp Tešanj, Safet Jašić JU SRC Tešanj, Jasmin Kotorić RK TRK Tešanj, Mihret Delić učesnik Istambulskog maratona.

Za postignute izvanredne rezultate:

Pretpionirska selekcija FK Borac Jelah, Ženska juniorska formacija Stars – PK WIN Tešanj

Sponzori i pokrovitelji koji su dali svoj doprinos razvoju sporta općine Tešanj:

AS GROUP Jelah -Tešanj – Sponzor sportskih klubova, Generalni sponzor manifestacije, MADI d.o.o – Sponzor sportskih klubova, Knjigovodstveni servis Neado Hamzalija Dolamić – Sponzor sportskih klubova

Mediji koji su dali svoj doprinos razvoju sporta općine Tešanj:

Antena radio, Jelah, ZOS radio, SMART TV

Treneri i sportski radnici
Zajednička fotografija sa predsjednikom OV-a Senadom Subašićem i predsjednikom Sportskog saveza Besimom Sejdićem

Priznanja su uručivali: mr. Suad Huskić, Besim Sejdić i članovi UO Sportskog saveta:Izet Mandžukić, Nihad Bejtić, Adnan Alić, Hasan Alibalić, Damir Sejdinović i Mirsad Mujčinović

Turnir mjesnih zajednica u malom nogometu, stonom tenisu i streljaštvu

Turnir mjesnih zajednica u malom fidbalu, stonom tenisu i streljaštvu organizovala je JU SRC u okviru manifestacije Dani grada Tešnja 2017. U ovoj sedmici su samo izvučeni parovi u malom nogometu. Utakmice počinju od 2.1. iduće sedmice, igra se nokaut sistem. Takmičenje u nogometu će biti završeno 10.1. dok će se takmičenje u streljaštvu i stonom tenisu odvijati u subotu i nedjelju (30. i 31.)

U takmičenju u malom nogometu učestvovat će sve mjesne zajednice, a MZ Jelah, Piljužići, Tešanj, Tešanjka i Trepče će imati po dvije ekipe. U svakoj ekipi dozvoljeno je da igraju samo dva registrovanaigrača koja aktivno igraju nogomet za neki od klubova.

Svaka ekipa ima prijavljenih deset igrača koji moraju imati CIPS adrese u MZ za koju nastupaju, a starosna granica je 15 godina. Sudija u nogometu je Tarik Mulasmajić, a tehnički rukovodilac takmičenja je Adnan Šeljmo profesor fizičkog.

Na žrebanju, koje je predstavlja i zvanično otvaranje takmičenja prisustvovala je pomočnica Načelnika Azra Muslija i Hasan Plančić referent za rad sa mjesnim zajednicama Općine, direktor JU SRC Safet Jašić i predsjednik Sportskog saveza Besim Sejdić.

Za takmičenje u stonom tenisu i streljaštvu prijavljeno je po 11 ekipa (sa po tri takmičara) tako da je ukupan broj učesnika u takmičenju 366.

Sa žrebanja s lijeva:Adnan Šeljmo, Safet Jašić, Azra Muslija i Hasan Plančić

Otvorena izložba Školstvo tešanjskog kraja između dva svjetska rata

U atriju Medžlisa IZ-e otvorena je izložba Školstvo u tešanjskom kraju između dva svjetska rata. Autori izložbe su viši kustos historičar zaposlena u JU Muzej Tešnju Mensura Mujkanović i Rašid Orlović sekretar Medžlisa IZ. Ovo je nastavak saradnje i rada na zajedničkim programima Muzeja i Medžlisa IZ-e započete prošle godine kada su isti autori postavili izložbu Školstvo u vrijeme Austrougarske.

Mr. Fuad ef. Omerbašić, Mensura Mujkanović, Rašid Orlović i Ernad Prnjavorac

Pored četirinarodne osnovne škole osnovane u ranijem, austrougarskom periodu (Tešanj, Miljanovci, Tešanjka, Šije)u periodu između dva rataosnovane su i škole u Jelahu, Omanjskoj, i Medakovu(počela sa radom tek 1943. godine). Tekstualni prikaz, fotografije, novinski članci, udžbenici, razrednice, glavni imenik iz narodne osnovne škole u Tešnjui drugi dokumenti svjedoče o školskim prilikama u tešanjskom krajuizmeđu dva svjetska rata. Podaci koji su korišteni predstavljaju neobjavljenu i objavljenu izvornu građu iz Arhiba BiH i Arhiva RS u Banja Luci, neobjavljenaizvorna građa iz Medžlisa IZ-e Tešanj i porodičnih arhiva naših sugrađana.

I ako su autori željeli da na izložbi predstave konfensionalno školstvo sve tri vjeroispovjesti na tešanjskom prostoru, nisu uspjeli da pronađu podatke za crkevno školstvo kako pravoslavne tako i djece katoličke vjeroispovjesti niti su predstavnici pravoslavne crkve izrazili želju da učestvuju. Medžlis IZ-e Tešanj sadržai značajnu neobjavljenu arhivu o medresi, mektebima, mektebiibtidaijama, jedno i dvogodišnjim mektebima…(dio teksta iz prospekta izložbe).

Otvaranju izložbe prisustvovao je veći broj učenika Mješovite srednje škole i Gimnazije.

Prisutnima su se obratili i direktrorJU Muzej i glavni imam.

Svečano otvorena abdesthana u Hamzi-begovoj džamiji

U petak prije džuma namaza otvorena je abdestanau Hamzi-begovoj džamiji.

Glavni imam mr. Fuad Omerbašić i imam Hamzi-begove džamije hfz Ahme ef. Bukvić Bukvić sa vjernicima na svečanom otvaranju abdesthane

U ranije izgrađeni šadrvan koji je služio u ljetno vrijeme kao abdesthana vakuf Osmana i Emine Šišić iz 2007. godine sada je ukompovana i abdesthana i WC sa grijanjem. Pri tom su ozidani kameni zidovi, ponovo postavljeni nišani na vidnom mjestu vakifa džamije Hamze sina Husejna Ajanbega i imama Huseina Hojkurića. Planirana je izgradnja metalne ograde.

U izgradnji abdesthane učestvovao je veliki broj vjernika, a među onim najvećim su:Muradif Deljkić, Ernad Turalić i braća Smail i Amel Saračević.

Novogodišnji koncert Omladinskog ansambla

Tešanj ima mineralnu vodu koja se zove Tešanjski dijamant, ali ima još jedan dragulj-Omladinski ansambl. Mladi muzičari i solisti iznova donesu lijep program za svoju publiku koja njihove koncerte redovno posjećuju uživajući u njihovom muziciranju..

Adnan Kotorć i braća Haris i Adis Ibraković gitare

Ove godine radost su im donijeli:

Solisti: Almija Krdžalić, Merisa Muminović, Sara Brković, Adnan Kotorić, Midhat Suljić, Irma Katić, Nermin Handžić, Selma Plančić, Adna Smailbegović, Ajna Krdžalić, Nedžad Hasanbasić, Avdo Skokan, Selma Ahmetagić, Alen Kotorić

Gosti: Nejra Brka, Eldar Srkalović, Ermin Bajric

Adnan Kotorić i Eldar Srkalović su već ostvarili uspjeh u takmičenju Zvjezda možeš biti ti televizije Hajat. Upravo dok su pjevali išao je snimak njihovog nastupa na takmičenju.

Orkestar:

Harmonike: Muris Dzafić, Damir Galijasevic, Mirza Agić, Ajnur Sadiković

Klavijature: Ajdin Kašibović

Gitare: Haris Ibrakovic (bas), Adis Ibrakovic (ritam i solo gitara),

Tarabuk Almedin Mahalbasić

Bubnjevi Huso Pajiž (iz Breze)

Koncert je dio programa Dani grada Tešnja 2017

Umro Hakija Zejnilović

Stariji Tešnjaci dobro pamte Hakiju Zejnilovića. On je zasigurno bio jedan od najveći tešanjskih pustolova. Imao sam priliku da Hakiju upoznam u različitim ulogama. Kao dijete se sjećam Hakije kao gimnastičara koji je U DTV Partizan izvodio gimnastičke vježbe i učio mlađe, a onda se otisnuo u svijet. Boksovao je za Banat iz Zrenjanina, a početkom šezdesetih radi u ekspres restoranu u Tuzli kao kuhar kolača. Po noći radi kao izbacivač u zloglasnoj birtiji kod željezničke stanice. Poslije odlazi u Njemačku radi kao kuhar gdje se i oženio. Sebi daje novo ime-Mario. Kao kuhar na velikim teretnim brodovima obišao skoro cijeli svijet. Ponovo se vratio u Tešanj i prije rata imao je ašćinicu na pijaci. Istovremeno imao je veliki broj mušterija za pisanje zapisa. “Ordinirao” je u pekari Adema Prnjavorca pri čemu su oni koji su dolazili po zapis prvo osjedali u kafani preko puta gdje bi Hakijini saradnic saznali sve o klijentu. Imao sam jednom priliku, idući na posao, da me upita jedna žena sa pregačom i maramom na glavikod autobuske stanice:

Gdje mogu naći ođu Akiju?

Hakija Zejnilović Mario

Takvog u Tešnju nisam znao ali sam brzo saznao o kome se tadi.

Kada smo u Pobjedi imali visokog gosta iz Njemačke sa suprugom zaželio je da obiđe grad bez pratnje. Bili smo zabrinuti kakav će dojam steći o gradu. Sutra ujutro gost je bio oduševljen:

Vaš je gradić nevjerovatan. Imali smo veliko zadovoljstvo da upoznamo jednog velikog gospodina koji nas je upoznao sa gradom, njegovom kulturom, arhitekturom i historijom. Perfektno govori njemački i čovjek je sa manirima.

To je bio onaj isti odža Akija. Nisam suguran da je neki poznavalac histroije Tešnja, ali je on na svoj način pričao ono što će se gostu svidjeti.

Kada dođe u Tešanj familiji podijeli po sto maraka, a kada se odluči vratiti vraća pare da može platiti troškove prijevoza. Brat Džemal mi je pričao da mu jednom sestrična javila da slobodno troši Hakijine pare jer je kupio povratnu kartu.

Dan otvorenih vrata Pobjede

Prije 63 godine po nalogu Sreskog odbora formirana je Pobjeda. Obilježavajući taj dan Fabrika je otvorila vrata za djecu, roditelje radnika i za sve građane koji žele vidjeti kako izgleda ova, jedna od najmodernijih fabrika u BiH.

Među posjetiocima su bili i najmlađi

Obilazeći pogone prijatno sam bio iznenađen zadnjim investicijama kojima se obezbjeđuje najsavremenija tehnologija zaizradu kučišta pumpi i zupčanika, ali i kontrolu gotovih proizvoda.

Posjetiocima je bilo na raspolaganju rukovodstvo sa direktorm Elvirom Turkićem i Arminom Ćostovićem. Armin Ćostović me je poznao sa novim kapacitetima i veima složenim proizvodima, a Šefket Turalić o svom fahu osiguranju kvaliteta i svim sistemima Pobjeda ima certificirane. Mercedes kupac, dosta posla vrhunska tehnologija. Pobjeda je na dobrom putu da stane u sami vrh BiH firmi.

Među posjetiocima su bila djeca koja su došla da vide gdje su im radili djedovi ili gdje im rade roditelji. Među posjetiocima je bilo i kompletno rukovodstvo prvih komšija Mann undHummela BA.

Stare fotografije

Zaposlenice Pobjede na izletu oko 1980. godine

Prvi red s lijeva: Marica Šumić, Adila Kahvić, Azra Krdžalić, Halida Korajlić, Suada Halilović, NN, Anica Stamatović, Mina Mešić, Sadeta Bahtić i Sija Alkaz
Stoje: Ljeposava Kršić, Sabrija Srkalović, Derviša Smailbegović, Dragica Lazarević, Vida Kojadinović, NN, Delva Smailbegović, Dragica (?) sa Tešanjke, NN, NN, NN, Dina Prnjavorac. Iza u sredini Đula Belagija.

Polaznici škole za VKV zvanje 1973. Godine. Škola je bila iz Slavonskog Broda, a Narodni univerzitet iz Tešnja sa direktorm Seadom Smailbegovićem je organizirao instrukcije i organizaciju školovanja i polaganja ispita u sardnji sa Pobjedom.

Čuče:Fehim Smailbegović Beli, Mensura Brkić Unkić, Hasan Krdžalić, Osman Šišić, Dževad Memić, Velimir Dujaković

Stoje:Edhem Mešinović, Fadil Mujaković, Husein Galijašević (predavač- instruktor), Husein Brkić, Ismet Braćkan, Avdo Beširević i Enver Bakarević

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *