Tešanjski dnevnik 5-12.2.2018. godine

Veći dio sedmice prljavo maglovito vrijeme, sa temperaturama koje kratko silaze u jutarnjim satima ispod nule. U nedjelju padao slab snijeg.

Tešanj je ove sedmice bio u žiži interesovanja medija. Naime na jezeru Jelen (privatni posjed) boravila su djeca Udruženja za razvoj fizičkih i pozitivnih moralni osobina iz Sarajeva, a naziv mu je Asker (turski vojnik). Ova informacija postade pandam vijest boravku u Skupštini RS-a članova Srbske časti, a Čoviću je ova informacija išla na ruku jer je u Briselu izjavio kako se u BiH sprema uspostava kalifata. Mediji naklonjeni Čovićevoj i Dodikovoj politici ustvrdili su da djecu obučavaju Selefije za svete ratnike. Općinsko vijeće Usore održalo vanrednu sjednicu da bi razmotrilo vanrednu situaciju jer se jezero Jelen nalazi uz općinu u zaseoku Tokići. Tražili su da građani mirno reaguju na ovu pojavu.

Predsjednik društva Asker Enver Habibović koje je organizovalo dolazak djece (koji je priveden u FUP na saslušanje) kaže da su djeca boravila dva tri dana u poznatom izletištu gdje i drugi dolaze i da su oni spot objavili na You Tube radi promocije:

Ja ne znam šta je ovdje sporno jer iz ovih snimaka se vidi da nema nijedne vojne vježbe, nema oružja, nema puzanja, nema kolutova, nema preskakanja. Za one koji se bave sportom vidjet će da su ovo osmišljeni treninzi Udruženja Asker za kros fitere, MMA borce, za KIK boksere, za karataše.

Emir Hebibović na objavljenom snimku na You Tube

Koliko ja znam djeca se na treninzima ne izlažu naporima sticanja snage i kondicije nego igrom ovladavaju tehnikom sporta kojim se bave. Priprema za borce MMA, koju navodi Hebibović, ne vjerujem da je pravi motiv.

Ako je tačna informacija da se djeca podučavna islamu kroz ovo udruženje onda je to u svakom slučaju predmet pažnje i to ne samo organa gonjenja nego i Islamske zajednice u Srajevu. Imali smo, a imamo i danas situaciju da djeca uče islam van Islamske zajednice. To isto su radili u paradžematima koji su se krili iza nekakvih udruženja građana. Oni su veća opasnost za Bošnjake nego za ostale narode u BiH.

Ovaj događaj će dobro doći protivnicima BiH u izbornoj retorici. Moj sagovornik u Gradskoj
kafani misli da nam uvijek podvale strance da okaljaju Tešanj, tako je bilo i u ratu. Ne sviđa mu se onaj predsjednik Askera, njegovo maslo nije za ramazana kako to on kaže, jer ga njegova brada podsjeća na Vehabiju, a i motiv rada pripreme za MMA borce su mu nelogični. Neka bezbjednosne službe nađu samo onog ko finansira boravak i eto odgovora šta je pravi motiv-kaže moj sagovornik.

Međutim pravi problem o našoj stvarnosti pokazuje vic koji sam čuo u društvu koje je razgovaralo o djeci iz Askera:

Novinar pita Bosanca penzionera:

Da li ste za izmjenu izbornog zakona?

  • To me ne interesuje-odgovara on
  • Da li ste za to da BiH uđe u NATO?
  • To me ne interesuje.
  • Da li ste za to da BiH uđe u EU?
  • Ni to me ne uinteresuje.
  • Pa dobro, šta vas inetereuje, zašto ste vi?

Ja sam za ULAZAK u samoposlugu poslije povećanja penzije!

Predstavljen projekta Tehničko stručno obrazovanje u općini Tešanj – od dobre do bolje prakse

JU Mješovita srednja škola Tešanj implementira projekat pod nazivom Tehničko i stručno obrazovanje u općini Tešanj-od dobre do bolje prakse, a u okviru Programa prilika plus podržanog od Vlade Švajcarske.

Akteri u realizaciji projekta su: JU MSŠ Tešanj – nosilac projektnih aktivnosti, Privredna
komora
Zeničko-dobojskog kantona, Program Prilika Plus podržana od Vlade Švicarske, Općina Tešanj, APOSO Banja Luka – Agencija za predškolsko osnovno i srednje obrazovanje BIH, Ministarstvo obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona, Pedagoški zavod Zenica i Udruženje privrednika Biznis centar Tešanj/Jelah.

Projekt su prezentirali u hotelu Villa Ukus Muharem Saračević voditelj Projekta i duirektora MSŠ i Damira Kadribašića asistent voditelja projekta.

Projekat će, u skladu sa svojim strateškim planom, biti realiziran u sljedećim pravcima: Unapređenjem uslova Škole kroz tehničko-materijalno opremanje i osposobljavanje kabineta za zanimanja ugostiteljski tehničar i poslužilac CNC mašina, nastavnim planovima prilagođenim novim zahtjevima potencijalnih poslodavaca na bazi nabavljene opreme, kreiranju nastavnih planova prema potrebama tržišta rada, kao i nastavnih materijala.

Vrijednost cjelokupnog projekta je 223.635,00 KM što predstavlja jedan od većih projekata koji će se realizovati u ZDK iz oblasti obrazovanja.

S lijeva na desno: Osman Saračević (vlasnik Saračević d.o.o), Nedžad Unkić Općina Tešanj, Asim Bašagić direktor JU Toplana, Melisa Džampo Privredna komora ZDK – projekt asistent, Esmir Kotorić Udruženje privrednika Biznis centar Jelah/Tešanj i Madi d.o.o., Azra Muslija pomočnica Načelnika, Adnan Šeljmo JU Mješovita srednja škola Tešanj – profesor, Amela Saračević JU Mješovita srednja škola Tešanj – sekretar Škole, Namik Širbegović Ukus – direktor, Snježana Đuričić Projekt Prilika Plus koordinator na Projektu, Omer Mević Hotel AA – šef Kuhinje, Adis Hatić FAD Jelah, Amela Sejdić Radio ZOS, Almina Alagić JU Opća biblioteka , Muharem Saračević direktor MSŠ

Materijalno opremanje i osposobljavanje kabineta, podrazumijeva nabavku didaktičke CNC mašine sa pratećom opremom te nabavka profesionalne opreme za kabinet kuharstva i usluživanja.

Projektom je predviđeno da se cjelokupna nabavka opreme za školske kabinete, finansira od strane Vlade Švicarske, u iznosu od 111.735,00 KM, i to na grant osnovi, a što će dugoročno unaprijediti praktičnu nastavu u Mješovitoj srednjoj školi Tešanj.

Očekuje se realizacija sljedećih ciljeva:

Izrada kurikuluma (slijed procesa aktivnosti) za 2 zanimanja CNC operater i ugostiteljski tehničar, kao i izrada standarda zanimanja i kvalifikacija, izrada nastavnog materijala za učenje, uspostavljanje zadataka i odgovornosti mentora praktične nastave u privredi, osposobljavanje nastavnika praktične nastave kroz izrađene programe, izrada nastavnog materijala za mentore u privredi, Sajam škola 2018 – prezentacija dostignuća Škole i projekta prema budućim učenicima, kreiranje smjernica za poboljšanje obavljanja praktične nastave u Školi, Studija izvodljivosti za kreiranje edukacijskog centra, podizanje svijesti lokalne i šire javnosti prema značaju projekta i njegovim ciljevima i uspješnosti.

Realizaciju projekta će pratiti savjetodavno tijelo, a čine ga predstavnici:Općine, Udruženja privrednika Biznis centar Tešanj/Jelah, Ministarstva za obrazovanje, kulturu i sport Ze-do kantona, Privredna komora Ze-do kantona.

Pristizanje opreme se očekuje ovih dana, a završetak projekta do septembra ove govine.

Posjeta Contessi d.o.o.

Nakon završetka prezentacije programa SMŠ u Villi Ukus sreo sam Ibrahima Abduzaimovića suvlasnika firme Contessa d.o.o. Saznadoh da mi je promakla investicija u ovoj firmi realizovana prošle godine. Firma je smještena na prostoru bivše Tvornice čarapa gdje se naslanja na objekte firmi Socksmaker 3 d.o.o. i Konita d.o.o., pa je bilo teško uočiti nove prizvodne prostore. Zajedno smo otišli u firmu i kod direktora i suvlasnika Rize Ajanovića dobih informacije, ne samo o investiciji.

Firma je osnovana i regostrovana 1997. godine u iznajmljenom prostoru nekadašnje Tvornice
čarapa Tešanj, a proizvodnja je počela već 1998. godine. Ideja je nastala u Njemačkoj kada je jedan njemački proizvođač odlučio da proizvodnju preseli u naš grad. Proizvodnja je počela sa dvadesetjednim radnikom da bi ubrzo bilo primljeno još 62 radnika. Contessa je proizvodila finu zimsku odjeću od čohe. Proizvodni program se širio proizvodnjom gornjih odjevnih proizvoda od laganijih materijala. U periodu od 2001. do 2004. godine kompanija je proizvodila i odjevne proizvode od kože, da bi nakon toga svoj razvoj usmjerila na dva programa:sportska odjeća i službena odjeća (uniforme).

Ibro Abduzaimović i Rizo Ajanović na svojim radnim mjestima

Tokom 19 godina Contessa je proizvela preko 2 miliona različitih odjevnih predmeta, isključivo na zahtjevno evropsko tržište. Proizvode isporučuju i takvim imenim ako što su:Versace, Cavali,Dolce&Gabbana,Diadora, Sportalm , Moschino, Uni&forma, Goretex i drugi.

Svojim kapacitetima, kvalitetom, cijenom i rokom isporuke Contessa nema problema sa plasmanom, nego šta više ima problema da prihvati nove upite, a da ne naruši postojeće obaveze.

Proizvodni kapaciteti su kontinuirano obnavljani i modernizovani, od banke je kupljena hala, a prošle godine je realizovana značajnija investija u građevinske objekte, mašine i proizvodni softver. Izgrađeno je novih 700 m2 proizvodno skladišnog prostora (ukupno 2200 m2), kupljene nove mašine. Ukupna vrijednost investicije iznosi preko 300 000 KM.

Contessa danas zapošljava oko 190 radnika.

Danas se na 6 proizodnih linija proizvode tri grupe proizvoda:sportska odjeća sa posebnim karakteristikama, specijalna odjeća i proizvodi za namještaj (stolice, fotelje i sl.). Od ukupne proizvodnje 99% proizvoda ide do stranog kupca direktno ili preko namještaja koje Contessini kupci izvoze.

Jedan od proizvodnih pogona

Kupac sportske opreme iz Italije je jedan od najvećih svjetskih inovataora u ovoj oblasti. Jedna od karakteristika sportske opreme je da u bilo kakvim temperaturnim uslovima odjeća sprečava gubitak energije (toplote) sportiste.

Proizvodni softver obezbjeđuje da nakon skeniranja i pakovanja proizvoda u ambalažu kupac istog momenta ima informaciju o tome jer ima pristup on-line.

Da bi se opstalo u ovakvoj proizvodnji zasigurno se mora obezbjediti kavlitetna oprema, obučeni radnici i njihov odnos odnos prema poslu, fleksibilnost i besprijekoran kvalitet uz poštivanje rokova izrade. Direktor Rizo Ajanović mi ispriča da je jedna firma iz Austrije bila njihov kupac, a potom je kupila jednu fabriku bez nadoknade u Bugarskoj uz uslov zaposli određen broj radnika. Tamo su prenijeli proizvodnju. Sada su se preko ambasade njihove zemlje zainteresovali za obnovu saradnje jer ih očito ne ide u Bugaskoj. Bili su iznenađeni kada su vidjeli kakvim kapacitetima raspolaže Contessa i kakve kupce ima.

Na kraju razgovora saznadoh i značenje naziva firme. Contessa je jedna stilizovana skraćenica od konfekcija Tešanj.

Kapitalna izgradnja u mjesnim zajednicama

Nakon usvajanja Budžeta Općine , uslijedile su aktivnosti na realizaciji. Načelnik općine sa koordinatorom za rad sa MZ- Hasanom Plančićem i pomoćnicom Azrom Muslijom održao je sastanak sa predstavnicima mjesnih zajednica (24 jer nije bilo predstavnika MZ Tešanj), na kome su utvršteni konkretni dogovori za realizaciju.

Mjesne zajednice su predložile kapitalne programe za svoju sredinu po prioritetima krajem prošle godine. Prijedlozi su glavnom prihvaćeni i na sastanku je pravljen dogovor o realizaciji obezbjeđenjem vlastitih sredstava i raspisivanju tendera. Prvo raspisivanje tendera za koje su obezbijeđene sve pretpostavke, pored budžetskih sredstava, uslijediti će do kraja februara ili početkom marta, a ostali će biti raspisani u maju. Inače su projekti rađeni za jednu godinu plus dvije, a MZ imaju mogućnost krajem godine da eventualno promjene odabrane projekte, ako su se okolnosti izmjenile. U planu je i realizacija kapitalnih projekata koji vežu interes više mjesnih zajednica kao što je most prem Jelah Polju, kolektori za otpadne vode, vodovodi i dr.

Pored budžetskih sredstva Općine koji učestvuju sa 45%, sredstva za kapitalnu izgradnju se obezbjeđuju od viših nivoa vlasti i fondova 37%, a 18 učestvuju građani i privredni subjekti.

Kapitalni projekti, pored navedenih, odnose se na putnu mrežu po pojedinim mjesnim zajednicama, sportske dvorane u četiri mjesne zajednice i dr. O pojedinim kapitalnim projektima sam već pisao.

Za svaki projekat utvrđen je nosilac iz Općine, a to su Hajrudin Subašić i Selvedina Sejmenović. Za obezbjeđenje vlastitih sredina zaduženi su predstavnici mjesnih zajednica.

Damir Galijašević najbolji mladi muzičar u BiH za 2017. godinu

Na kulturnoj manifestaciji Muzički oskar dodijeljene su nagrade. Među muzičkim imenima Damir Galijašević je dobio nagradu kao najboljt mladi muzičar BiH u 2017. godini. Na dodjeli je učestvovao sa orkestrom u pratnji svih izvođača u programu: Halida Beslića, Šerifa Konjevića, Mile Kitića, Mladena Tomića, Mitra Mirića, Asima Brkana, Deniala Ahmetovića i dr., a orkestar su zajedno sa Damirom činili mladi tešanjski muzičari: Muris Džafić (harmonika), Haris i Adis Ibraković (bas i ritam gitara) i Almedin Mahalbašić (tarabuk). Lijep uspjeh tešanjskih muzičara.

Damir sa Halidom Bešlićem

Damir sa tešanjskim muzičarima Almedinom Džafićem, Almedinom Mahalbašićem i braćom Ibraković Adisom i Harisom (koji li je koji).

Stare fotografije


Prvi red s lijeva: Mustajbeg Ajanović (otac Nefe Ajanović iz Jelaha), Mehmedalibeg Jusufbegović zet Zeirbega Đonlagića, Zeir-beg Đonlagić sin Ibrahim-bega (otac Muhameda Đonlagića)

Stoje: Smail-aga Bajraktarević, Zijadaga Galijašević i Abaz Brka

Jusuf Selimović

Jusuf Selimović je siroče iz Drugog svjetskog rata koji je rastao u Dječijem domu u Tešnju. Ostao je poznat kao slikar. Završio je Srednju umjetničku školu u Sarajevu, a radio u Zemaljskom muzeju. Vratio se u Tešanj i živio od slikanja. Umro je prije zadnjeg rata relativno mlad.

Sa table na Gornjoj čaršiji


O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *