Tešanjski dnevnik 12-19.2.2018. godine

Aktivnosti na popravkama Ferhad-begove džamije

Posjetio sam glavnog imama mr. Fuad ef. Omerbašića da bih saznao kako se odvijaju aktivnosti na saniranju šteta nastalih u nevremenu 12.12. prošle godine kada je došlo i do rušenja minareta Ferhad– begove džamije poznate i kao Čaršijska džamija.

Mr. Fuad ef Omerbašić

Nakon rušenja munare odmah je izvršena zaštita džamije i njeno stavljanje u funkciju pa je već nakon tri dana održan džuma namaz. Poslije se pristupilo drugima aktivnostima kao što su geološka ispitivanja koja je izvršila firma Eart d.o.o. iz Tuzle, snimanje stanja od strane stručnjaka Građevinskog fakulteta iz Sarajeva sa dekanom Mustafom Hrasnicom. Izvršeno je ispitivanje ostataka munare tzv. “ćupa” kako bi se utvrdila mogućnost da se munara nadgradi na postojeći temelj. Sve aktivnosti se vode uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika BiH.

Direkcija vakufa Turske imala je potpisan protokol o finansiranju nastavka adaptacije zgrade Medžlisa sa restoranom Kahva, a nakon nevremena odlučili su da se uključe u finansiranje radova na džamiji.

Firma Urbing d.o.o. iz Sarajeva napravila je predračun i tendersku dokumentaciju. Tendersku dokumentaciju će provesti Direkcija Vakufa Turske. Određena sredstva je već rezervisao Ze-do kanton zajedno sa općinom Tešanj u zajedničkom finansiraju izgradnje krova i sofe džamije.

Projektantska procjena vrijednost izgradnje munare, krova i sofe džamije je cca 300 000 KM. Građevinski fakultet je odnio uzorak kamena srušene munare da bi se ispitala mogućnost njegove ugradnje. Još nisu poznati rezultati. Munara će imati isti oblik i visinu. Pored radova sanacije krova, sofe i gradnje nove munare planirali su radovi izmjene ploča na mezaru Ferhad-bega.

Na kraju razgovora pridružio nam se i Zehrudin Kruško predsjednik IO Medžlisa. Dali su mi i podatak da je zadnjih 4-5 godina za radove na tešanjskim džamijama Ferhad-begova džamija i rekonstrukcija zgrade Ferhad-begove medrese, Harman džamija –radovi na munari su u toku, Avdipašina džamija – vanjski i unutrašnji radovi te farbanje minareta, Abdesthana u Hamzi-begovoj, Dibekhana džamiji i Čaršijskoj džamiji utrošena su značajna sredstva. Sredstva su uglavnom obezbijedili džematlije-vakifi.

Medžlis IZ-e Tešanj uspješno je organizovao prikupljanje pomoći za liječenje Nejre Popržanović iz Logobara. Putem sergije džematlije su obezbijedole 12 517, 50 KM.

Potpisani ugovori sa udruženjima građana za projekte u 2018. godini

Općinski načelnik sa pomoćnicom Azrom Muslijom i stručnim saradnikom za društvene djelatnosti Nedžadom Unkićem organizovao je potpisivanje ugovora za finansiranje projekat sa udruženjima građana na osnovu raspisanog kokursa za 2018. godinu. Ovim sredstvima se finansira učešće sportskih ekipa u raznim nivoima takmičenja, kao i drugih sporstkih i kulturnih aktivnosti u organizaciji udruženja građana. Sredstva su namijenjena i za sufinsiranje dva sajma.

Predstavnici udruženja građana prje potpisivanja ugovora

Potpisani su ugovori u ukupnom iznosu od 322 300 KM po oblastima: Sport – 26 ugovora (241.700 KM), Kultura – 9 Ugovora (21.000 KM) i Ostala Udruženja – 17 Ugovora (30.400) KM, te dva Ugovora za sajmove (29.200 KM).

Koordinator u realizaciji sredstva ispred Općine je Nedžad Unkić.

Prve ugovore su potpisali predstavnici dva fudbalska kluba Toška i Borca, Ajdin Mrguda i Emir Kotorić.

Ajdin Mrguda Tošk, načelnik mr. Suad Huskić, Emir Kotorić Borac, Abdulah Đulović KUD Pobjeda i Ismet Pašalić Alkatmeri

Sedamdeset godina Sportsko ribolovnog društva Jelah-Tešanj

Sportsko ribolovno društvo Jelah-Tešanj ove godine navršava 70 godina svog postojanja. Tim povodom održana je svečano radna sjednica na kojoj je usvojen Izvještaj o radu za 2017 godinu, usvojen Plan rada za 2018. godinu, promovisana Monografija Društva, autora dr. Esada Hasaničevića i dodijeljene plakete i zahvalnice.

Ovo je najbolje organizovana skupština društva udruženja građana kojoj sam prisustvovao. Prisustvo članova Skupštine je takođe impresaivno. Kratko, jasno racionalno, a imalo se šta i kazati. Za to sigurno najveće zasluge imaju oni koji su predsjedavali ovom skupu:dr. Esada Hasaničević predsjednik Skupštine, Vahid Festa predsjednik Društva i Adnan Mustafbašić sekretar. Skupštini je prisustvao i veliki broj gostiju. Među njima su bili i predstavnici ribolovnih saveza Ze-do kantona, Federacije i BiH kao i veliki broj predstavnika drugih ribolovnih društava. Među gostima je bio načelnik Općine mr. Suad Huskić.

Dva sata rada Skupštine mi nimalo nisu bili dosadni. U izvještaju je najmanje bilo govora o lovu ribe ili takmičenjima ribara, ali je zato bilo jako puno aktivnosti koji su u potpunosti u cilju zaštite i popravljanja stanja okoliša gdje vodotoci imaju važnu ulogu. Među 26 realizovanih aktivnosti samo da spomenem sljedeće:Eko akcije organizovane u Jelahu, Kraševu i Šijama, projekat Eko oaza na Rastokama koji je u ušao u Strategiju razvoja Općine, Operativni plan u slučaju zagađenja Usore, škola ribolova za 32 polaznika, izgradnja prelivnog praga i niz drugih aktivnosti.

S lijeva: mr. Suad Huskić, Adnan Mustajbašić, dr. Esad Hasaničević i Vahid Festa

Ukupan prihod Društva za 2017. godinu je 28 830 KM, a rashodi 22295 KM. Vrijedna pažnje je činjenica da ribolovci takmičari na pozivna takmičenja u BiH i u inostarnstvo odlaze o svom trošku.

Ukupan broj članova društvaje 242 od čega 189 aktivnih 21 počasni, trideset dvoje su dječaci i djevojčice.

Obilježavajući sedamdeset godina postojanja Društvo je dodijelio Plakete i zahvalnice institucijama, drugim društvima i pojedincima zaslužnim za rad i razvoj Društva kao što su:Nermin Piknjač, Hilmija Širbegović, Ibrahim Ramić, Filip Blažević, Husein Hrnjić, Džemal Ćeman, Općina Tešanj-Načelniku, MZ Jelah, Ribolovni savez BiH, Ribolovni savez Federacije BiH, Ribolovni savez Ze-do kantona, ribarskim društvima iz Lukavca, Doboj Juga, Vogošće, Usore, Kaloševića, Kaknja, Visokog, Zenice i Sarajeva kao i većem broju članova Društva i sponzorima.

Članove Skupštine su pozdravili i obratili im se predsatavnici ribolovnih saveza sva tri nivoa, predstvanici društava iz Banja Luke (zahvalnica povodom 90 godina postojnja, Vogošće i Banovića (uručena skluptura rudara) i uručili prigodne poklone. Načelnik Općine je istakao značaj za Općinu i šire i pohvalio aktivan rad Društva. Zijad Sinanović je ispred Federalnog ribolovnog društva kazao da je Sportsko ribolovno društvo Jelah-Tešanj dobitnik Plakete koja će im biti uručena u Konjicu.

Udruženje je osnovano 1948. godine, na sastanku u Domu kulture kome su prisustvovali:Aziz Kajganić gostioničar, Hajrudin Ibrahimkadić bruco, Jusuf Subašić, Salih Hodžić, Ibrahim Meša, Ramo Kujundžić, Anto Bauman, Džemal Ćeman, Pejo Blažević, Murat Memagić, Nurija Brka Dišaga, Vasko Ćulafić, Stevo moler (Matković) iz Tešnja, Omer Mešić.

.

(iz Monografije)

Stare fotografije

Tešanj-Karaula 1909. godine

(Fotografiju mi proslijedio Ernad Prnjavorac)

Radnici Tvornice svjećica, članovi streljačke ekipe u blizini strelišta koje je bilo uz pravoslavnu crkvu.

Stoje s lijeva: Džemal Memić Dajc, Fuad Korajlić, Salahudin Balagija

Čuče s lijeva: Augustin Knežević,  Smail Fetibegović Brada

Sa table na Gorenjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *