Tešanjski dnevnik 19-26.2.2018. godine

Promovisana knjiga Samo FrontalNO Srđana Puhala

U organizaciji JU Opća biblioteka održana je promocija knjige Samo FrontalNO, autora Srđana Puhala. Srđan Puhalo, doktor Psihologije, poznat je širom BiH pa i šire kao bloger i istarživač sa svojim pisanjem ima najviše lajkova iz cijele BiH pa i šire. Teme njegovog pisanja je BiH stvarnost napisana na jedan duhovit i ironičan način, ali i argumentiran kada govori recimo o žrtvama iz proteklog rata u Prijedoru (Tomašica), srpskim žrtvama u Srebrenici, djece u Sarajevu.


Mr. Almina Alagić, dr. Srđan Puhalo i Elvedin Himzić (Udruženje Rez)

Promocija nije bila klasična, nije bilo ni promotora. Autor skup nije nazvao promocijom nego ohrabrenjem na što je ukazivao tokom svog izlaganja ukazujući na potrebu aktivizma prisutnih. Svi mogu raditi ono što on radi. Govorio o tome kako je nakon pisanja za Index našao punu slobodu pisanja na internetu i tako postao jedan od najpoznatiji blogista. Govorio je da se njegovo pisanje ne sviđa politikama i sredstvima informisanja u podijeljenim etničkim sredinama pa je tako dobio nazive:Bakirov Srbin, Američki čovjek, Soroševac, Njemački špijun i Lobist Isila.

Govorio je i o svojim saznanjima i utiscima iz svih sredina BiH Širokog Brijega, Tuzle, Banja Luke i drugih mjesta. Govorio je o tome da on nema ništa protiv Dodika, Čovića i Izetbegovića, ali ima protiv njihovih politika. Govorio je o potrebi demokratske borbe da se smijeni vlast, jedna pa i druga i svaka sljedeća ako ne radi u interesu naroda i da nije za nasilne proteste, ali jeste za pritisak na vlast pa i izlascima na ulicu.

Nakon izlaganja autora nastavljen je razgovoro u kome su učestvovali i posjetioci. U najavi direktorica Opće biblioteke je citirala jednu Puhalovu izjavu:Glasat ću za političare koji bi od
BiH napravili Tešanj.

U kasnijoj raspravi bilo je među posjetiocima različitih mišljenja o stanju u Tešnju.


Biblioteka Hamida Dizdara 50 godina u Tešnju

Navršava se 50 godina od kako je Tešanj kupio biblioteku Hamida Dizdara u, jednu od najvrednijih privatnih književnih zbirki u BiH. Biblioteka se nalazi u Općoj biblioteci kao zasebna cjelina.

Na svečanoj sjednici Skupštine opštine povodom Dana općine 9.9.1968. godine odbornici su donijeli odluku o kupovini biblioteke Hamida Dizdara izdvojivši za to vrijeme ogroman novac od 21 milion dinara (ekvivalent u to vrijeme je bio 65 000 DM, ali daleko vrednijih sa uporedbom sa današnjim ekvivalentom u KM). Mnogi i danas postavlja pitanje kako to ovaku vrijednu Biblioteku kupi jedna nerazvijena općina u to vrijeme pored jednog Stoca rodnog grada Hamida Dizdara ili Sarajeva gdje je književnik živio. Odgovor je jednostavan duhovno bogatstvo je uvijek jače od materijalnog. Amir Brka kaže

Da je kupovina biblioteke Hamida Dizdara jedna od najznačajnijih i najproduktivnijih investicija u historiji Tešnja – naravno, imajući na umu da, kako je
Naš grad je mali bosanski gradić, ali u kulturnim krugovima je ime koje se uvažava, a jedan od razloga je i odnos Tešnjaka prema knjizi.

Zato Tešanj nikada nije bio zaostala sredina kako je novi političari žele pokazati da bi njihovi rezultati bili veći. Kontinuitet uvujek postoji, ako ništa u ljudima. Kupovina biblioteke Hamida Dizdara je dokaz za to.

Ako se zna da je 1557. godine Ferhad-beg utemeljio mekteb, a kasnije i Medresu onda je jasno da je tradicija prisustva knjige u Tešnju veoma duga.


Odbornici koji su donijeli odluku o kupovini Dizdarove biblioteke

(Iz knjige Alije Galijaševića :Na tragovima tešanjske prošlosti)

Tešanj je bio mjesto gdje su tokom 17 i 18 stoljeća prepisivači iz Tešnja prepisali 25 knjiga na turskom, arapskom, persijskom i bosanskom jeziku. Baščauš i tufekčija Emin Ahmed Misir uvakufio je jednu knjigu, a 1870 godine kada je osnovana kiraethana (čitaonica) Mustafa Šefki Užičanin uvakufio je vrijednu biblioteku.

U srpskoj pravoslavnoj crkvi bilo je pedesteak vrijednih ćirilićnih knjiga štampanih od polovine 18 pa do druge polovine 19 vijeka. Porodica Tanasić iz Mekiša imala je rijetke i vrijedne knjige naslijeđene od trgovca, bibliofila i ljubitelja prosvjete Jove Tanasića.

Fra Ivan Franjo Jukić dolazi u Sivšu 1842 i otvara župnu biblioteku.

Pred kraj devetnastog i početkom dvadesteog vijeka u Tešnju egzistiraju Srpska i Muslimanska biblioteka, zatim Muslimansko- hrvatska, a na Donjoj čaršiji završena je zgrada čitaonice. Do tada su čitaonice postojale samo u Sarajevu, Mostaru, Banja Luci i Žepču.

Kada je 1946. godine odlukom Sreskog narodnog odbora osnovana Narodna biblioteka sa skromnim fondom od 500 knjiga, nastalim jednim dijelom od poklona građana. U općoj biblioteci se nalazi više privatnih biblioteka koje su kupljene ili su poklonjene.

Jedna od vrijednih privatnih biblioteka je i biblioteka zadnjeg tešanjskog muftije Mesud ef. Smailbegovića koju je Biblioteci darovala Ferida Smailbegović. Tu je i privatna zbirka Drage Tanasića sa 559 knjiga, koju je Općin kupila 1982. godine. Porodica Tešnjaka Edhema Pobrića darovala je njegovu biblioteku od oko 500 knjiga, a u Općoj biblioteci se nalazi i biblioteka književnika Kasima Derakovića sa oko 500 knjiga. Godine 2009. kupljena je privatna biblioteka Adila Alića sa 2500 bibliotečkih jedinica za 17 500 KM.

Bajruzin Hajro Planjac je Biblioteci je poklonio 2600 knjiga, dok je Mirsad Ćeman do sada darovao /i dalje dostvalja) Biblioteci značajan broj vrijednih knjiga.

Knjiga nišan Saliha Sarića

Fond Hamida Dizdra, kako se zove zasebna cjelina u Općoj biblioteci, došao je u Tešanj nekom povoljnim okolnostima. Mustafa Ćeman, radeći na otvaranju biblioteka širom BiH uspostavio je kontakte sa književnicima Alijom Isakovićem i Makom Dizdarom. Od njih je saznao da Hamidovu biblioteku žele kupiti Njemci. Kada su to onemogučili nadležni organi i kada je Stolac odbio da kupi Biblioteku uz sufiansiranje Republičkog fonda od 50% kao i druge institucije u Srajevu, Mustafa Ćeman se pojavio sa prijedlogom o kupovini kod Saliha Sarića predsjednika Skupštine opštine Tešanj. Salih je predložio Skupštini Odluku o kupovini koju su usvojili odbornici i ako je Tešanj bio nerazvijena opština sa mnogo problema.

Knjige su prevezene kamionom Pobjede, utovar su vršili pored Mustafe Ćemana i tadašnji studenti Smail F. Terzić, Hasan Ćeman i Nusret Ćeman.

O odnosu Saliha Sarića prema kulturi, posebno knjizi govori i njegov nadgrobni spomenik u obliku knjige.

Književni fond Hamida Dizdara sadrži oko 17 500 knjiga, pretežno iz oblasti humanističkih znanosti i umjetnosti, te zbirku periodičnih glasila od oko 900 naslova. Među knjigama posebnu vrijedni su rariteti kojih ima oko 1300 . Tada je otkupljena i kompletna Dizdareva ostavština u kojoj se nalaze prepiske i rukopisi pojedinih dijela brojnih stvaralaca:M.Ć, Ćatića, A.H. Bjelevca, H. I M. Dizdara, H. Hume, A. Nametka, K Hörmanna, A.G Matoša, E. Drainca, B. Stankovića, F. Alfiravića, I Kube i drugih.

Hamid Dizdar posebno je bio zainteresovan Bosnom i Hercegovinom i Bošnjacima u njoj, pa se stoga ovdje mogu naći mnogobrojne knjige napisane na raznim jezicima s ovom tematikom-

Predstavljen projekat Sportom do zdravlja-Sport za sve

U organizaciji Sportskog zaveza predstavljen je projekat Sportom do
zdravlja-Sport za sve, a zatim je održana tematska panel diskusija. Projekat je predstavio menadžer projekta i ujedno predsjednik Sportskog saveza Tešanj Besim Sejdić. Promocija i tematska panel diskusija je odžana u Općoj biblioteci, a u njoj su učestvovali stručnajci po pojedinim oblastima: Dr.sc.Jasmin Zahirović kineziolog, dr.sc. Almir Atiković plivanje, dr.sc. Amra Nožinović Mujanović ples, mr. Emina Turalić psiholog. Moderator skupa je bila je mr. Almina Alagić.

S lijeva mr. Almina Alagić, dr.sc. Jasmin Zahirović, dr.sc. Almir Atiković, dr.sc Amra Nožinović Mujanović, mr. Emina Turalić i Besim Sejdić

Ova panel diskusija je organizovana povodom početka realizacije projekta Sportom do
zdravlja -Sport za sve, koji se implementira u sklopu Regionalnog programa lokalne
demokratije na Zapadnom balkanu (ReLOaD) finansiranom od Europske unije. Program provodi Razvojni program UN (UNDP).

Projekat realizuje Sportski savez općine Tešanj, u saradnji sa partnerima na projektu: Udruženje pedagoga fizičke kulture Tešanj, Plesni klub Win Tešanj, Stonoteniski klub Neco Tešanj, Sportsko udruženje Trepče i Udruženje sportskih ribolovaca “Blinker” Kalošević-Tešanj.

Realizacija će se odvijati u dva bazična sporta gimnastika i plivanje kao i u plesu i stonom tenisu.

Pojedinci koji će ispred Udruženja i sportskih klubova učestvovati u realizaciji projekta su:Mirsad Srkalović asistent menadžera projekta, Naid Kadušić profesor tjelesnog, Ernad Bedak trener plesa, Benjamin Alić magistar tjelesnog, Fahrudin Bobarić Blinker Kalošević, Ibrahim Džafić trener stoni tenis, Sanela Sejdić trener stoni tenis, Nusret Salkanović profesor, Almir Bukvić profesor tjelesnog, Haris Bekrić profesor tjelesnog, Miralem Mulabdić za djecu sa posebnim potrebama, Almina Alagić Opća biblioteka, Amela Kruško profesor tjelesnog, Emina Turalić psiholog.

Korisnici projekta su djeca sa posebnim potrebama i djeca sa normalno razvijenim sposobnostima, mladi, invalidna lica i ženska populacija. Stručni panelisti su odabrani da bi sa stručne strane ukazali na opravdanost projekta i dali potrebnu podršku ovom projektu u okviru lokalne zajednice. Projekat prožimaju i ekolloške aktivnsoti.

Budžet projekta je 60 372 KM od čega je učešće UNDP-a dvije trečine, a općine sa jednom trečinom.

Završetak projekta je planiran za 31.8. ove godine. Planiran je rad 20 osoba sa posebnim potrebama koji mogu učestvovati u projektu, zatim 130 djece po raznim sekcijama sa normlnim psihofizičkim osobinama, a u plivanju je 180 učesnika, 10 invalidnih lica i 40 žena. Za realizaciju dijela projekta za plivanje planiran je zakup bazena u Šijama od mjesec dana.

Konačan cilj je uključivanje marginaliziranih grupa kroz sport u društvo i nakon završetka projekta kroz stimulativno budžetsko finansiranje sporstskih organizacija.



Iaspred Općine skupu je prisustvovao predsjednik OV-a Senad Subašić koji je kazao da će Općina, znajući stav vijećnika, stajati i ubuduće iza ovakvih projekata.

Održana promocija knjige Kako do zdravlja usta i zuba naše djece i slikovnice autora dr. Samira Hundura

U organizaciji Medžlisa IZ-e, u atriju Medžlisa, održana je promocija knjige Kako do zdravlja
usta i zuba naše djece i slikovnice Boli ne bili zub autora Primarijusa dr. Samira Hundura dječijeg zubara koji održava porodičnu tradiciju koju je započeo otac Hamzalija prije 69 godina. Promotor je bio primarijus dr. Esad Hasaničević, a moderator glavni imam Medžlisa IZ-e mr. Fuad ef. Omerbašić.

Pokrovitelji promocije su Apomedical d.o.o Sarajevo koji je finansirao štampanje i JZU Dom zdravlja Tešanj gdje dr. Hundur zaposlen.

Fuad ef. Omerbašić je objasnio razloge zašto se Medžlis pojavljuje kao domaćin ovakve promocije polazeći od islama prema zdravlju i čistoči koja je dio vjere.

Promotor primarijus dr. Esad Hasaničević je govorio o značaju knjige, ali i o angažovanju dr. Samira Hundura na početku rata u organizaciji i radu Ratne bolnice gdje je proveo vrijeme u Prijemno trijažnom odjeljenju, ali i učestvovao u osnivanju Medicinske škole u Tešnju koja je obezbijedila, a i danas obezbjeđuje kvalitetne kadrove.

Autor je govorio o svojim iskustvima i naučnim saznanjima kada je u pitanju dječija stomatologija o čemu je pisao u knjizi. U knjizi se govori o svim fazama razvoja djeteta i brizi za zdravlje zuba koja počinje začećem.

S lijeva: primarijus dr. Samir Hundur, primarijus dr. Esad Hasaničević, mr. Fuad ef. Omerbašić

(Nažalost zbog problema sa foto aparatom fotografije iz biblioteke i atrija su loše)

Prvi put je javno promovisana i slikovnica Boli-ne boli zub, koja je odštampana prije deset godina u tiražu od 10500 kom uz finansiranje Zavoda za zdravstvo Ze-do kantona i podijeljena po školama mlađih uzrasta u Ze-do kantonu.

Autor je prodaju knjiga i slikovnice prepustio juniorima košarkaškog kluba Gradina i ustupio im sav prihod od prodaje za kupovinu opreme. Trener juniora i kadeta Željko Kršić se zahvalio na donaciji.

Primarijus dr. Samir Hundur je rođen 1963. godine u Tešnju gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju. Stomatološki fakultet je završio u Sarajevu, kao stipendist Doma zdravlja. Pripadnik je Armije BiH od 1992-1995 pri Ratnoj bolnici u Tešnju. U to vrijeme radi i kao stomatolog za djecu poginulih boraca i kao ljekar u Prijemno.trijažnom odjeljenju. Jedan je od osnivača i prvih profesora Medicinske škole u kojoj je predavao punih 13 godina. Krajem 1995. godine upisuje specijalizaciju iz preventive i dječije stomatologije koju sa uspjehom završava 1998. godine.Godine 2000-te dobiva titulu primarijusa i biva najmlađi primarijus do tada u BiH.Bavi se naučnim radom i do sada je objavio dvije knjige, dvije brošure, dvoje skripte, slikovnicu, ima tri reference u zvaničnom udžbeniku Stomatološkog fakulteta u Sarajevu. Svije radove izlagao je na raznim skupovima u zemlji i inostarnstvu. U slobodno vrijeme bavi se kaligrafijom i do sada je imao jednu izložbu.

Husein Mehuljić predsjednik Stranke penzionera/umirovljenika Tešanj

Stranka penzionera ima 1200 članova od oko 4500 penzionera koliko ih ima na tešanjskoj općini. U ovogodišnje izbore ulaze sa novim predsjednikom koga su nedavno izabrali, Huseinom Mehuljićem. Na izbornoj skupštini su odlučili da svoje kandidate (a) imaju jedino za Skupštinu Ze-do kantona. Prijedlog kandidata su uputili višim partijskim tijelima na odobrenje. Predsjednik kaže su se penzioneri politički organizovali kako bi uticali na odluke koje će popraviti siromašno stanje u zemlji praveći bogatije društvo koje će moći popraviti veoma težak položaj većine penzionera.

Husein Mehuljić

Husein Mehuljić je rođen u Tešnju 1951. godine gdje završio osnovnu školu i Gimnaziju. Radio je jednu godinu u Pobjedi, a cijeli radni vijek do penzionisanja 2015. godine proveo je organima Općine.

Održan 5. Međunarodni turnir u akrobatskom rock and roll-u

U Sportsko rekreacionom centru održan je 5. Međunarodni turnir u akrobatskom rock and
roll-u uz učešće oko 600 takmičara iz BiH i Hrvatske. Takmičenje je održano u dva dijela. U prvom su nastupili takmičari u bodovnom turniru, a u drugom je održana Školska liga u rock and rollu.

Učestvovali su takmičari svih uzrasta iz sljedećih klubova:WIN Tešanj, Tešanjka i Maglaj, zatim Astra Slavonski Brod, PK Kick Osijek, Flamenco Tuzla, Rock Step Gračanica, Spin Sarajevo, Bistra Zagreb, RRK Limbo rock Zagreb, PK Vega Velika Gorica Hrvatska.

Takmičenje je otvorio predstavnik Općine pokrovitelja takničenja, Nedžad Unkić.

Članice Plesnog kluba WINS Tešanj

I ako je bilo problema zbog nedolaska delegata zbog bolesti Ernad Bedak plesni trener i alfa i omega domaćina Plesnog kluba Wins takmičenje se odvijalo bez posebnih problema.

Stare fotografije

Penzioneri Pobjede na prijemu za Dan fabrike 9.9.1991. godine

Čuče s lijeva:Smail F. Terzić, Hasan Hojkurić, Ahmet Pobrić, Salko Brka, Mujo Husibegović, Bejto Hatidžić, Ramo Rahmanović, Husein Mehičić, Rasim Muratović, Avdo Agičić

Stoje:Hasan Terzić, Suljo Silajdžić, Rašid Hojkurić, Smail Ferizbegović, NN, Mehmedalija Husremović direktor, Marica Šaranović predstavnik u Beogradu, NN, Nerminka Fočić Zajedničke službe, Hamdo Galijašević, Mehmed Livnjak, Osman Deljkić, Husein Brka, Moman Toprek direktor zajedničkih službi, Franjo Budulica , Stipo Križanović, Vaso Vasić, Alija Hodžić, Adila Kahvić, Bahra Kahvić iz Zajedničkih službi i Meho Mešić

Sa table na Gornjoj čaršiji


O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *